Bonnie konyhája

Teljeskiőrlésű hamburgerzsemle

A hamburgert imádom. Szinte bárhol-bármikor tudnék enni. Persze azért nem akármilyet. Korábban is készítettem már házi bucit, de most kipróbáltam teljeskiőrlésű lisztből is. A recept kitől mástól lenne, mint Limarától, imádom a receptjeit! Most feleztem az adagot és a lisztet teljeskiőrlésűre módosítottam, így négy normál méretű hamburgerzsemle lett.

Limara eredeti zsemlereceptjét itt találjátok. 

Hozzávalók:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek. cukor
  • fél tk. só
  • 20 g olaj
  • 1 tojás
  • 50 g joghurt
  • 30 dkg liszt (ebből 25 dkg liszt teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, és 5 dkg simaliszt)
  • 1 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez

A langyos tejbe egy csipet cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, megvártam még felfut. Közben a többi hozzávalót összekevertem tálas robotgépben, majd hozzáöntöttem az élesztős tejet és még dagasztotta a gép egy kicsit.

Langyos/meleg helyen kelesztettem egy órát, majd átgyúrtam és kis gombócokat alakítottam ki belőle. A méretet lehet változtatni, annyit viszont érdemes fejben tartani, hogy a sütőben kb még kétszeresére nőnek. Tojással megkentem a tetejét, megszórtam szezámmaggal, majd kelesztettem még 20 percet. Utána 180 fokos sütőben sütöttem készre. 

A hamburgerhús is hamar elkészül, 500 g darált marhahusit szoktam venni, só, bors a fűszerzés, meg egy kis mustár és ketchup, és egy kanál olvasztott vaj. Aztán olvasztott vaj és olaj keverékén sütöm meg.

Én a retro hamburger szerelmese vagyok, tehát a mustár, ketchup, hagyma és hús mellé került egy kis csalamádé és extraként egy kis csípős dijoni mustár. Sültkrumpli helyett pedig gomba és édesburgonya a köret. Már ha kellene ide még bármilyen köret. 🙂

Pompás vacsora

Végre itt a tavasz és megjelent a legújabb Szuflé magazin is. Abból eme két recept, egy házi májas és egy rozmaringos zsemle. Isteni párosítás. A zsemle receptje a nlc-n is fent volt, onnan másolva.

Rozmaringos-burgonyás zsemle

Hozzávalók (8 zsemléhez)
20 dkg burgonya
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
1 teáskanál só
2-3 ág friss rozmaring
1 tojássárgája a kenéshez

A krumplit kockázzuk fel, sós vízben tegyük fel főni. Amikor megfőtt, szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. A krumplit passzírozzuk át a vajjal együtt, teljesen simára pépesítsük. A főzővízből vegyünk ki 1,2 dl-t, és amikor már csak langyos, keverjük benne krémesre az élesztőt. Adjuk a krumplihoz, majd szitáljuk hozzá a sóval elegyített lisztet, keverjük hozzá a felaprított rozmaringleveleket. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, dagasszuk 10 percen át, majd fóliával takarva kelesszük legalább 1,5 órán keresztül.
Gyúrjuk át enyhén a tésztát, formáljunk belőle 8 zsemlét, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ott kelesszük újabb 1 órán át. Sütés előtt kenjük meg egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra 20-25 perc alatt.


Kapribogyós májkrém


Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
3 dkg kapribogyó
só, bors
1 teáskanál mustár


A megpucolt hagymát felkockáztam, vajon megdínszteltem. Hozzáadtam a feldarabolt májat és feldarabolt fokhagymát is. 10-15 percig kell párolni, hogy a máj mepuhuljon. Amikor kész van, akkor hozzá kell adni vaj maradék részét, sót, borsot, mustárt és botmixerrel össze kell turmixolni. A kapribogyókat én a végén szórtam rá, és összekevertem vele.

A májkrémes recept a Szufléban kicsit másképp van, mert csirkehúst is adnak hozzá, de nekem az most nem volt szimpi, ezért kihagytam.

Jó étvágyat!




Mazsolás zsemle vaníliával

mazsolás zsemle

Mivel az előző recept nem volt az igazi, gondoltam, kipróbálom egy kicsit másképp. Kimaradtak a fűszerek, viszont került bele vanília. Hát igen, ez az igazi lett!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej, ebből 1 dl élesztő felfuttatása, a 1,5 dl a vaníliarúd áztatása,
10 dkg mazsola
2 dkg cukor az élesztőhöz
10 dkg cukor a tésztához
3 dkg élesztő
6 dkg vaj
1 tojás
1 vaníliarúd

1 dl tejet meglangyosítok, 2 dkg cukrot teszek bele és belemorzsolom az élesztőt. Megvárom, amíg felfut kicsit. Addig összekeverem a tészta többi hozzávalóját, a tojást, lisztet, cukrot, vajat. 1,5 dl tejet felforralok és egy vaníliarudat hosszában elvágok és beleáztatom. Kicsit forralom együtt őket, hogy a vaníliaszemek kijöjjenek belőle. A megmosott mazsolát is beleöntöm a tejbe és hagyom őket együtt kihűlni. Amikor felfutott az élesztő és a mazsolák is langyosak már, akkor ezeket a hozzávalókat is beleteszem a tésztába. Dagasztani addig kell, amíg egynemű tészta lesz, tehát így szépen összeáll. A mazsolák alatt marad tejből is öntök még egy kicsit a tésztára, de nem mindet, nehogy nagyon ragacsos legyen a tészta. Ami maradt tej, azt majd a megkelt zsömlék tetejére kenem. Ha nem vaníliarúddal csináljuk, hanem vaníliás cukorral, akkor az mehet azonnal a tésztába.
Duplájára kelesztem, majd zsömléket formázok belőle (itt kenem meg a maradék tejjel) és még legalább fél órát kelesztem. 200 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm.

 

Mazsolás zsemle

Régen, amikor még a családdal Hollandiában jártunk, ettünk ott ilyen isteni finom mazsolás zsemlét. Valamelyik nap eszembe jutott, hogy milyen jó lenne újra ilyet enni. A neten találtam is pár receptet, meg is sütöttem az egyiket, de ez nem az A mazsolás zsemle volt. Azért felteszem ide a receptet, hátha valakinek van kedve kipróbálni. Legközelebb én kihagyom a fűszereket és inkább sok vaníliát teszek bele. Nagyon finom ez is, de én most arra a régi ízre vágytam.

Hozzávalók:
1,5 dl langyos tej
1 tojás
50g olvasztott vaj
500g liszt
50g cukor
csipet só
1 ek fahéj
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk őrölt szegfűszeg
3 g élesztő
100g mazsola

Az élesztőt megfuttattam a tejben és kis cukorban, amíg vártam rá, addig a többi hozzávalót összekevertem. Amikor az élesztő kicsit felfutott, akkor hozzáöntöttem a többi hozzávalóhoz és sima tésztára dagasztottam. Kelesztettem 1 órát, hogy duplájára emelkedjen, majd kiszaggattam belőle a kis zsemléket. Még egy fél órát pihentek, majd 160 fokon, légkeveréses módban sütöttem 15-20 percig. A tetejét lehet, hogy jó lett volna megkenni tojással, de miután kész lettek, utána jutott eszembe. Kicsit tömör zsömlék lettek, tehát nem olyan, mint a boltban, hogy nagy zsömle, belül meg nagy lyuk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!