Bonnie konyhája

Kókuszos-kakaós alakbarát zabkeksz

keksz

Ezt a receptet Reya barátnőm oldalán találtam, mert gondoltam, hogy kipróbálom, hogy milyen. Odavagyok a zabkekszekért, a kakaó is bármikor jöhet, kókusszal pedig még jobb.

Szóval a keksz: nagyon finom lett, bár feleztem az alapanyagokat és nem is minden volt itthon, de így pont lett egy heti adag, vagy napi? 🙂 Komolyra fordítva a szót, 20 darab kisebb keksz lett belőle.

Hozzávalók:
8 dkg zabpehely (az apróbb szemű jobb)
3 dkg kókuszreszelék
8 dkg vaj (ehelyett lehet kókuszzsír, akinek van)
3 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg zabpehelyliszt
8 dkg eritrit
2 evőkanál cukrozatlan mandulatej/kókusztej/víz
1 tojás
egy teáskanál rumaroma és vaníliaaroma

A vajat felolvasztottam. Közben a tojást elkevertem az eritrittel, majd hozzáadtam az összes hozzávalót. Kanállal összekevertem, összeállt egy nagy gombóccá, amiből kis gombócokat csináltam, majd lelapítottam őket és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek, isteni illatuk és ízük van! Tökéletes karácsonyi ajándék lehet!

zabkeksz

 

Extra csokis-mézeskalácsos keksz zabpehellyel

csokis keksz

A vasárnapi ebéd után szerettem volna valami gyors édességet, olyat, amilyet másnap Kiskorú az iskolába is tud vinni. Mivel általában kekszet szokott vinni, így a kekszre esett a választás. Karácsonyi tesztsütésnek, vagy előre kipróbálásnak is nevezhetném a receptet, mert biztosan fogok akkor is ilyen kekszet sütni.

Jó volt, ahogy belengi a lakást a mézeskalács és a csokoládé illata, kint persze szakadt az eső, de minket ez már nem is érdekelt. A keksz elkészítése gyors, mire megettük a főételt, már kész is volt.

Hozzávalók (kb 20-25 db):
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tojás
4 dkg cukrozatlan kakaópor (holland kakaópor)
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
5 dkg durvára vágott étcsokoládé
10 dkg liszt
8 dkg apró szemű zabpehely

A cukrot a puha vajjal robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Utána mehet bele a kakaópor, liszt, a mézeskalács fűszerkeverék, a só, a liszt és a zabpehely, majd a végén a durvára vágott étcsokoládé.

Robotgéppel jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral borított tepsire teszünk lapos köralakú formákat. Méretét tekintve meg fog nőni kb a duplájára.

170 fokra előmelegített sütőben 8-9 percig sütöttem légkeveréses módban. A sütőpapíron kell megvárni, amíg kihűl.

Egy pohár tejjel vagy joghurttal a legtutibb uzsonna. Karácsonykor pedig az egyik legjobb ehető ajándék.

csokis keksz

Szuper egészséges palacsinta birsalmalekvárral

palacsinta

Kiskorú beteg és ilyenkor igyekszem a kedvében járni. A palacsintát nagyon szereti. Meg az almát is. Andi barátosném blogján találtam a receptet, és bár teljesen nem követtem, de szerintem így is egy szuper egészséges palacsinta lett belőle.

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
1,5 dl tej
3 alma
3 tojás
2 evőkanál porcukor
fél teáskanál fahéj
a sütéshez kókuszolaj (étolajjal is jó lehet)

A zabpelyhet összekevertem a tejjel és hagytam 20 percig állni, hogy magába szívja a tejet. Utána belereszeltem egy nagy lyukú reszelőn az almákat, hozzáadtam a cukrot, a fahéjat és a végén a tojásokat. Jól elkevertem. Az elején nekem kicsit darabos volt a zabpehely miatt, ezért egy kicsit összeturmixoltam a masszát.

Forró serpenyőben kókuszolajon sütöttem ki őket. Nagyon miniket csináltam, egy evőkanállal tettem csak a serpenyőbe belőle és úgy sütöttem sok kicsit.

Birsalmalekvárral ettük. Nagyon finom volt. Mindenkinek nagyon ízlett. Azt hiszem, hogy sokszor fogok még ilyet készíteni.

Életmódváltók reggelije – zabpelyhes banános-kivi turmix

kiwis turmix

 

A recept Kati személyes tulajdona, leírom, nehogy azt gondolja, hogy elloptam. Minden tízóraira ilyesmit eszik. Muszáj volt lemásolnom a remek ötletét, mert Kiskorú, aki eddig imádta magában a kivit és miatta vettem egy kilót, most nem ette meg. Szóval gyorsan turmixoltam neki egy kivi-banán turmixot, így bezzeg lecsúszott. A saját verziómra zabpelyhet is szórtam, hogy tökéletesen másoljam a mestert.

De miért is jó ez a turmix?

A banán:  igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. Káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Káliumtartalma a csontjainkat is védi. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. 11.  A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.További részletek itt.

A kivi: némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-el csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít – írja aWikipédia.

A zabpehely valóban számos pozitív hatással rendelkezik, mindenképp be kell iktatni az étrendbe. Minden sportoló étrendjében jelen van, mivel egészséges mivoltán kívül fizikai állóképességünket is befolyásolja. A testépítő étrend egyik fontos összetevője a zab, főleg a magas szénhidráttartalom miatt. Lassú felszívódású összetett szénhidrát, amely tökéletesen megfelel egy kiadós reggelinek. Nem mellesleg jó hatással van a koleszterinszintre és a rák megelőzését is segíti.

Ahogy a fenti oldal is írja, és én is ezt javaslom, csak natúr zabpelyhet vegyünk, és mi ízesítsük otthon.

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 banán
3 kivi
egy marék zabpehely
A banánokat és a kiviket meghámozzuk, majd összeturmixoltjuk. A tetejére zabpelyhet szórunk.

Nagyon finom és máris jól indul a nap!

IMG_4055_reggeli

Vörösáfonyás-zabpelyhes minimuffin

csokis muffin

 

Reggel összedobtam gyorsan egy muffint, mert a Kiskorúakkal az Állatkert volt a mai program. Jobban szeretem, ha azt eszik, amit én sütöttem, mintha mindenféle csokit és nyalókát tömnek magukba. Persze azért a fagyi becsúszott, de hát ilyen szép tavaszi napon, mint a mai volt, másképp nem is lehetett volna. A recept a szokásos, felkeltem, összedobtam, be a sütőbe 15 percre, addig elkészültem és már indulhattunk is. Mondani sem kell, az egész tepsi elfogyott. A minimuffin mindig nyerő náluk. Próbáltam egészségesre venni, került bele aszalt vörösáfonya, zabpehely és persze az elmaradhatatlan étcsokoládé.

Hozzávalók:
1 dl olaj
1 joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
két marék aszalt vörösáfonya
5 dkg 60%-os étcsokoládé
egy marék zabpehely

Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam az áfonyát, a darabokra vágott étcsokit, a zabpelyhet. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.

A minimuffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem.

Gyere, csatlakozz a Facebookon is hozzám, ahol megtudhatod, hogy mi történt az állatkertben.

Teljes kiőrlésű répás-sajtos keksz – az egészséges nassolnivaló

IMG_3932_keksz

Van az az ember, aki este fél 10-kor hazaesik a munkából-edzésből, és leül a tv elé bambulni. Meg van a gasztrofüggő, mint én, aki ilyenkor is nekiáll kekszet sütni. Még sosem sütöttem sós kekszet, főleg nem teljes kiőrlésű lisztből. Szóval igyekeztem egy egészséges nassolnivalót készíteni. A liszt már adott volt. Zabpehely is mindig van itthon. Répa is akadt még, és még kellett egy kis sajt hozzá. Hát mit ne mondjak, egész jót kísérleteztem ki. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, akik egészséges sós kekszet enne. Hamar megvan és a gyerekek is segíthetnek benne.

Hozzávalók: (30 darab keksz lett belőle)
100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gramm zabpehely
100 gramm sajt (fele-fele arányban cheddar és gouda került bele)
1 tojás
100 gramm vaj
100 gramm reszelt répa
só, bors, oregánó

1. A vajat megolvasztottam. A répát meghámoztam, és aprítóban ledaráltam. Egy tálba szórtam a lisztet, zabpelyhet, belereszeltem a sajtot, beleütöttem a tojást, beletettem a répát, majd a végén az olvasztott vajat. Jól összekevertem egy kanállal.

2. Sóval, borssal és oregánóval fűszereztem. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat tettem, majd lelapogattam, hogy keksz formája legyen. Persze nem lettek szép szabályosak, de ez nem is volt a cél.

3. Előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöttem.

Már sütés közben isteni illatot áraszt és nagyon-nagyon finom lett.

Zabpelyhes-mandulás keksz

zabpelyhes_keksz

Régen készítettem már kekszet, ezért épp itt volt az ideje. Jöttek délután a csajok, így legalább a gyerekek házi kekszet ettek, és nem a boltit. Zabpelyhes kekszet akartam mindenképp, és megnéztem, hogy mi van még itthon. Maradt még a macaron készítésből darált mandula, meg egy kis kandírozott narancs is karácsonyról. Szóval ez egy mindent bele keksz lett. Ronda, de finom. Azt nem tudom, hogy hány napig áll el, mert el is fogyott mind.

Közben utánajártam, hogy vajon egészséges e a keksz, amit sütöttem és igen, az alábbi tudományos adatok alapján:
a zabpehely az egyik internetes portál szerint az egyik legegészségesebb étel, mert lassú felszívódású szénhidrátként nem emeli meg hirtelen az inzulinszinted, ezáltal állandó marad a vércukorszint és továbbtart a jóllakottságérzés. Egy bögre zabpehellyel fedezhetjük a napi rostszükséglet felét, sőt csökkenti a koleszterinszintet is. Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint gazdag szénhidrát-és vasforrás is. Továbbá a mandula is egészséges, mert különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, és nagyon jó E-vitamin forrás, sőt egy jó adag folsav is van benne.  Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A csokoládé jótékony hatásairól pedig gondolom mindenki tud, hogy mennyire nagy boldogságot tud okozni. 🙂

Hozzávalók:
8 dkg zabpehely
10 dkg darált mandula
10 dkg liszt
15 dkg vaj
3 evőkanál méz
15 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 fél marék kandírozott narancshéj
5 dkg étcsoki darabokra vágva
Egy keverőtálban összekevertem a zabpelyhet, darált mandulát, lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fahéjat és az étcsokit, kandírozott narancsot. Közben a vajat a mézzel megolvasztottam, majd a zabpelyhes keverékre borítottam. Összekevertem és kis halmokat tettem egy sütőpapírral bélelt tepsire. A kis halmokat lenyomogattam, hogy olyan köralak-félék legyenek.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 12-13 percig őket. Sütőből kivéve a tepsiben vártam meg, hogy kihűljenek, mert melegen még nagyon puhák és könnyen eltörnek.

Zabpelyhes-csokis muffin

Újabb uzsonnára való muffin. Kiskorúnak nagyon bejött, sőt még apájának is. Viszonylag gyorsan megvan és még a kicsik is tudnak segíteni kevergetni.
A tésztája a szokásos muffin tésztám, mindig ezt csinálom, mert roppant egyszerű és nagyon gyorsan megvan. Most került bele egy kis méz, zabpehely és egy kis tejcsoki.

Hozzávalók:
Nedves rész:
1 tojás
1 dl olaj
1 kefír
5 dkg apróra vágott csokoládé
1 evőkanál méz (én gesztenyemézet tettem bele)
10 dkg cukor

Száraz rész:
15 dkg liszt
5 dkg zabpehely
1 sütőpor

A nedves rész hozzávalóit összekeverem, majd a száraz rész hozzávalóit is, és összeöntöm őket. Elkeverem és már mehetnek is a muffintepsibe. A sütőt 140 fokra melegítettem előre, és most minimuffinok készültek.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!