Bonnie konyhája

Gyerekek kedvence: csupa édesség torta!

torta

Korábban készítettem már ilyen tortát, és most Kiskorú is ilyet kért magának a névnapjára. Csupa édesség van a tetején, én most gumicukrot is tettem rá, mert azt nagyon szereti.

Szerintem ez az a torta, ami minden gyerek kedvence lehet. Nálunk most vaníliakrémmel és pár kis nutella cseppel készült a krém. Ez a vaníliakrém annyira finom, hogy komolyan önfegyelem kellett, hogy maradjon a tortára is.

Hozzávalók:( 24 cm-es tortaformához)

A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
265 gramm liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A vaníliakrémhez (24 cm-es tortához):
3 tojás
6 evőkanál liszt
6 dl tej
30 dkg vaj
210 gramm porcukor
2 vaníliás cukor/1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:
2 doboz/zacskó vaníliakrémmel töltött ostya
egy marék gumicukor, Schocobananen, Smarties, csokigolyók, tejkaramella, igazából válogatható, hogy mit tegyünk a tetejére

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek. És utána könnyű is a krémekkel is a munka.

3. A vaníliakrémhez a tojásokat a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük és próbáljuk nem megenni mindet, hogy a tortába is maradjon.

4. A piskótát három egyenlő részre vágtam, majd szintenként megkentem a krémmel. Mindegyik szintre tettem egy kis nutellát is, kb 2 evőkanál lehetett, hogy feldobja a vanília krémet. 

5. A tortát kívülről is bekentem a krémmel, majd az ostyarudakat óvatosan az oldalára ragasztottam. Egy kis szalaggal rögzítettem a végén, de a hűtőben teljesen odaragadnak. A tetejére is tettem az ostyarúdból, hat részre osztottam a tetejét, és különböző édességeket, és cukorkákat szórtam rá. Egy éjszakára hűtőbe kerül, és másnap már lehet is fogyasztani. Belülről így néz ki.

torta

Mákos guba másképp

mákos guba

Karácsony reggelén azon agyaltam, hogy kellene valami desszert még, mert a beigli mégsem elég. Persze simán elég lenne, de mégiscsak kellene még valamit csinálnom. Volt még egy adag vaníliakrém, mert dupla adag készült Andi tortájához, pont azért, hogy legyen mit csak úgy elkanalazni. És a pakolászás közepette megtaláltam a mákot is, és pár száraz kifli is adott volt, tehát így lett mákos guba a desszert. Persze kicsit másképp.

Hozzávalók:
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
3 darab szikkadt kifli
100 gramm darált mák

A vaníliakrémhez
1 tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

A tetejére:
2 tojás fehérje
5 evőkanál porcukor

A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.

A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.

Bármilyen formában megsüthetjük, én most ilyen kicsi négyzet alakú formában sütöttem, mert már ki akartam próbálni a formát mindenképpen. Négy adag lett belőle.

A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 10 percre, olyan 150 fokon.

Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 10 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon. Akkor jó, ha a hab már megkeményedik. A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.

A kishercegnő málnás-vaníliás muffinja

málnás muffin

 

A csajok átjöttek délután, gyerekek bandáztak, anyukák pletykáltak. Összedobtam gyorsan egy pizzát, ami hamar el is fogyott. Aztán desszertnek egy vaníliás-málnás muffint. Ha már málnaszezon van. Bár ehhez képest, két zöldségesnél is voltam, egyiknél sem volt málna. Szerencsére Anita hozott. 

A muffin a szokásos volt, mindig ugyanaz a recept, csak egy kicsit változtatok rajta, hogy épp milyen extra kerüljön bele. Most málna volt benne, a tetejére pedig vaníliás puding került.

Hozzávalók:
fél dl olaj
1 kis joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
egy marék málna
két vaníliás cukor

A tetejére:
1 vaníliás puding
3-4 evőkanál cukor
5 dl tej

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, kibélelem a muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal.

2. Egy keverőtálba beleütöm a tojást, hozzáadom a joghurtot, a cukrot, vaníliás cukrot, az olajat, elkeverem, hogy egynemű legyen. A végén jöhet bele a sütőpor és a liszt. Beleszórók egy marék málnát és elkeverem. Egy evőkanállal szoktam összekeverni, és máris kanalazom a kapszlikba.

3. 180 fokon kb 15-18  percig sütöm, tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen, akkor megvárom, hogy kihűljenek.

4. Közben elkészítem a pudingot a leírásnak megfelelően. Amikor kihűltek a muffinok és a puding is, akkor rákanalazom és már lehet is enni.

Gyönyörű kis modellem Jázmin annyira édes volt a fotózás közben.

IMG_20140624_192857_jázmin

 

málnás muffin

Készíts málnás-vaníliás pohárkrémet 5 perc alatt!

málnás pohárkrém

 

Ez a desszert eredetileg tortának készült. Minden szép és jó is volt hozzá és már örültem, hogy megalkottam az 5 perces tortát, de aztán, amikor leszedtem a széléről a kapcsos tortaformát, akkor egy perc alatt szétesett a torta. Nem volt egy szép látvány. De a leleményes gasztroblogger ilyenkor előkap két-három poharat és  már kész is a pohárkrém. Az íze ugyanolyan, kinézetre sem rossz, és tényleg csak 5 perc elkészíteni.  Arról pedig gondolom senkit nem kell meggyőzni, hogy a csokis keksz, a vaníliás puding és a málna mennyire jó kombináció.

Hozzávalók (4 adaghoz):
1 zacskó Győri kakaós keksz (250 gramm)
8 dkg vaj
1 zacskó dr. Oetker Gála pudingpor, vanília ízű
fél liter tej
50 dkg málna

1. A robotgép keverőtáljába beleszóróm a pudingport, ráöntöm a tejet és hagyom, hogy a gép magától habosra keverje. Ez három perc. (itt előny, ha van olyan robotgépünk, ami magától dolgozik és nem kell fognunk)

2. Amíg a puding készül, addig megolvasztottam a vajat a tűzhelyen, vagy akinek van mikrója, az előnyben van, akkor ott. A kekszet az aprítóba tettem, összeaprítottam, majd a felolvasztott vajat hozzá öntöttem.
(Ezt eredetileg egy kapcsos tortaformába tettem, majd rá a pudingot és ment egy éjszakára a hűtőbe. De a puding nem tart magától, ezért szétfolyt, így került a pohárba. Ezt ti már ne csináljátok végig, menjen azonnal a pohárba. )

3. A poharak aljába szórtam a kekszet, rákanalaztam a krémet és megszórtam málnával. A málna persze még nem idénygyümölcs, de nekem volt még a fagyasztóba, ideje volt már elhasználni.

Gyere csatlakozz a Facebook oldalamhoz, less be a kulisszák mögé!

pohárkrém

Az igazi krémtúró

krémtúró

Ha szeretitek a krémtúrót, de az olyan igazi házi finom krémtúrót, akkor itt egy roppant egyszerű és gyors recept. Kiskorú nálunk nagyon imádja. Van, amikor kerül bele mazsola, vagy valami gyümölcs, úgy is elfogy egy adag azonnal. A recept egyszerű és gyors és az íze sokkal-sokkal jobb mint a boltinak.

Hozzávalók (2 főre):
250 gramm túró
1 natúr joghurt/tejföl
5 dkg porcukor
egy fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapargatott belseje

A hozzávalókat Kiskorú összekeverte robotgéppel (persze egy kis segítség azért kellett neki), és már ehettük is.

Képviselőfánk

 

DSC00175-képviselő

Egy régebbi recept, de ha már a krémeseknél tartunk, akkor folytassuk ezzel. A krémje nagyon finom. A tésztát pedig készíthetjük akár más töltelékkel is, akár lazacosan is.

Sok hozzávaló szerencsére nem kell, bár minden recept más mennyiségeket ír. Finom lett, habos, könnyű. Mondjuk legközelebb kevesebb tojást teszek bele, mert nekem túl tojásrántotta ízű volt.. de apum szerint nem, és Kiskorú is bevágott egyet. Ebből a mennyiségből 12 darab lett.

Hozzávalók:
1 dl víz
10 dkg vaj
1 kk cukor
10 dkg liszt
3 tojás (szerintem 2 is elég)

A vizet egy lábosba teszem, beleszórom a cukrot és belekockázom a vajat. ha már teljesen elolvadt a vaj, akkor hozzáadom a lisztet és jól elkeverem. Akkor lesz jó, ha már elválik a tészta az edény falától. Megvárom, amíg kihűl, és utána hozzáadom több részletben az előzőleg villával felvert tojásokat. Jól eldolgozom a tésztát, ilyen ragacsos, nyúlós lesz.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem és egy kanállal (vagy, aki szép formásat akar, akkor habzsákkal) kis gombócokat teszek rá. Arra figyelni kell, hogy duplájára megnőnek, tehát messze kell elhelyezni egymástól őket. 20 percig sütöttem légkeveréses módban. Fontos, hogy nem szabad kinyitni a sütőt, csak a sütés végén, mert összeesik a tészta. És amikor kész, akkor én megszurkáltam hústűvel, hogy a gőz tudjon távozni belőle. Ezt is olvastam valamelyik oldalon, hogy így kell. A rácson hagyjuk kihűlni. A kihűltek, akkor kettévágjuk és megtöltjük őket. csak fogyasztás előtt töltsük meg, mert különben elázik a tészta a krémtől.

Én most sima vaníliás pudingot csináltam és tettem bele és tejszínhabot. De lehet csokipudingot is bele tenni, vagy a tetejét leönteni karamellel, csokival.

 

Intelligens krémes, vagy sült madártej?

IMG_2967_intelligenskrémes_név

 

Még ezer éve a fórumos csajok írtak róla, mindig kíváncsi voltam, hogy milyen lehet. Olyan süti, ami a sütés alatt lesz három rétegű, lesz egy alja, egy krém és egy piskótás szerű a tetején. Most, hogy Ildihez mentünk vendégségbe, gondoltam, kipróbálom. Nem is tudom, én krémesnek nem nevezném, bár krémes az tény, de mégsem olyan, mint az igazi. Inkább olyan tejespite-szerű. Finom vaníliás, de még hiányozott mellé valami íz, így egy kis csokival megbolondítottam. Tökéletes lehet hozzá valami gyümölcsszósz is.

Hozzávalók:
8 tojás
30 dkg kristálycukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
15 dkg vaj
9 evőkanál liszt
1 liter tej

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kemény habbá vertem. A sárgájákat a cukorral habosra kevertem habverővel, majd hozzáadtam a vaníliás cukrot, a megolvasztott vajat, a lisztet és a tejet adagonként. A végén összekevertem a tojásfehérjével. Kivajazott tepsibe öntöttem, és 175 fokon 30 percet sütöttem, majd 110 fokon még 30 percet.

A végén kicsit ráborult még egy kis 70%-os olvasztott étcsokoládé. Így volt az igazi.

IMG_2977_intelligens2_név

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!