Bonnie konyhája

Így készíts otthon diós, kakaós csigát vagy túrós táskát!

A cukrászvizsgán több tételben is szerepelt a blundeltészta, ami egy hajtogatott élesztős tésztát takar, ebből készül a kakaós csiga, a vaníliás csiga, a túrós táska vagy a diós csiga. A cukrászdákban leveles margarinnal készítik, de szerintem sokkal finomabb vajjal elkészíteni. Nálam a margarin eleve ki van zárva, évek óta nem vettem és nem is szándékozom a jövőben sem használni. A vaj az igazi. 🙂

A tészta elkészítése hosszú időt vesz igénybe, bár igazából csak várni kell mindig, amíg pihen a tészta. De a türelem megéri!

Fontos: egy adag tésztához egy féle tölteléket válasszunk, vagy ha fele-fele akarjuk, akkor a töltelék mennyiségét felezzük. Egy adagból kb 18-20 péksütemény készül, bár mérettől is függ, de normál méret esetén lesz ennyi.

Blundel tészta
400gramm liszt                            
100gramm rétesliszt                   
250 gramm vaj        
3 dl tej                              
5 ml olaj                            
25 gramm élesztő                       
2 db tojássárgája                   
50 gramm porcukor                   
10 gramm só                               

Száraz diótöltelék
300 gramm darált dió                 
210 gramm kristálycukor  
citromhéj (ízlés szerint)
fahéj (ízlés szerint)
olvasztott margarin a lekenéshez 

Kakaótöltelék
300 gramm kakaó             
210 gramm kristálycukor  

Túrótöltelék
500 gramm túró                           
200 gramm kristálycukor              
10 gramm vaníliáscukor                   
10 gramm citromhéj                   
50 gramm búzadara                    
30 gramm mazsola                      
2 db tojássárgája                

Tészta készítése: A vaj 80%-át a liszt 20%-ával összegyúrjuk, de vigyázzunk, hogy ne olvadjon el nagyon, majd formázzunk belőle téglalap alakot és rakjuk a hűtőbe. Oldjuk fel az élesztőt a tejben (nem kell felfutnia, csak oldódjon fel), majd keverjük össze a maradék a lisztettel, vajjal, olajjal, tojássárgájával, cukrral, sóval,  amíg egy sima tésztát nem kapunk. Robotgéppel is össze lehet keverni, a dagasztófejet használjuk.  Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, kereszt alakban bevágjuk. Hűvös helyen pihentetjük kb 30 percig.

A pihentetés után elővesszük a vajat a hűtőből, majd az előtésztát lóhere alakra formázzuk, 4 felé kis fület alakítunk ki, középen hagyunk egy kicsit vastagabban. Ebbe csomagoljuk a vajat úgy, hogy a 4 fület először két oldalról, majd alulról-felülről ráhajtjuk, gondosan becsomagoljuk. Egy kis téglalapot kapunk, amit kb 1 cm vastagra kinyújtunk.

Fontos, hogy amikor hajtjuk, akkor söpörjük le a lisztet a tészta felületéről, erre minden hajtás esetén figyeljünk! Viszont alatta legyen lisztes a felület, hogy ne ragadjon le és ne szakadjon ki a tészta. 

Ezután a tésztát egyszer szimplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy a téglalap alakú tésztát szemmértékkel  három részre osztjuk, és két oldalról középre behajtjuk, majd elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk és ezt már duplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy szemmértékkel négy  részre osztjuk és két oldalról behajtjuk a középig, majd mint egy könyvet, összehajtjuk.  A tésztát így pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával vagy fóliával letakarva, legalább 1 órát. Pihentetés után ismét kinyújtjuk és egy dupla hajtást végzünk újból, és újból pihentetjük még 1 órát.

Töltelékhez az  összetevőket összekeverjük, mind a diós csiga, mind a kakaós csiga, mind a túrótöltelék esetén.

Amikor kész a hajtogatott tészt, kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Diós és kakaós csiga esetén a tésztát olvasztott margarinnal lekenjük a diótölteléket/kakaótölteléket rászórjuk, feltekerjük szorosan, majd felvagdossuk kb 2-2,5 cm széles csigákra. Sütőpapíros tepsire tesszük, lenyomkodjuk a tenyerünkkel a tetejét, hogy lapos csigák legyenek, majd még 15-20 percig kelesztjük langyos helyen.

Túrós táska esetén a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetalakúra vágjuk, mindegyikbe kanalazunk egy kis tölteléket, majd a négyzet csúcsait megkenjük tojássárgájával, és összecsípjük. Sütőlemezes tepsire tesszük, megkenjük a tetejét is tojással, majd még 15-20 percig kelesztük langyos helyen.

Előmelegített sütőben két ütemben sütjük gőzös sütőben, először 210 fokon, majd 180 fokon.  Porcukorral meghintve tálaljuk. De tudjátok, én utálom a porcukros meghintést is, ezért ez elmaradt. 🙂

Videós segítséget itt találtok. Jó étvágyat!

Az új kedvencek: zserbó és túró rudi palacsinta

palacsinta
A palacsintát szinte mindenki szereti. A gyerekek különösen. Így ha nincs ötletem, hogy mivel lepjem meg reggelire Kiskorút, akkor mindig ott a Joker kaja, a palacsinta. Felnőtteknek pedig lehet egy kicsit extrázni, ne csak a sima lekváros, nutellás és kakaós dimenzióban gondolkodjunk. Szóval süssünk sok palacsintát és bátran kísérletezzünk a töltelékkel.

Alaprecept:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Zserbó palacsinta

zserbó palacsinta
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

 

Túró rudi palacsinta

túrós palacsinta
A klasszikus túrós palacsinta csokoládéval leöntve. A túrós krémhez 250 gramm túrót összekevertem 3 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál porcukorral, belecsurgattam egy fél citrom levét és belereszeltem a citrom héját is. Ezzel kentem meg a palacsintát, majd vízgőz felett felolvasztott csokoládéval burkoltam.

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Süss sütőben túrós palacsintát!

palacsinta

Az egyik sütős Facebook csoportban osztották meg ezt a szuper receptet. A palacsintát szeretjük, a túrós palacsintát is, hát még megsütve még finomabb. Azt el kell még mondjam, hogy én sosem szoktam mérni, hogy a palacsintatésztába miből mennyit teszek és cukrot sem szoktam bele tenni, ez volt az első recept, hogy kimértem és cukor is került bele, és nagyon finom így a palacsinta. A jövőben biztosan így fogom készíteni.

Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók 4 személyre:
palacsinta tésztához
25 dkg liszt
1 ek porcukor
1 kk só
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
4 dl tej
1 dl szódavíz (én helyette sima vizet tettem bele szóda hiányában)
2 ek olaj a tésztába
olaj a sütéshez
töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
4 dkg vaj
2 tojás
(aki szereti tegyen bele rumba áztatott mazsolát)
öntethez:
1,5 dl tejszín
1 tojás
2 dkg porcukor

Egy nagyobb keverőtálban elkeverem a tészta hozzávalóit, habverővel szoktam, hogy csomómentes legyen. Egy palacsintasütő serpenyőben felhevítem az olajat és megsütöm a palacsintákat.

Közben elkészítem a tölteléket is. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a vajjal, porcukorra és a citrom héjával habosra keverem, majd habverővel hozzákeverem a túrót is. A tojásfehérje habját óvatosan hozzákeverem.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kivajazok egy magasabb szélű tűzálló edényt, amibe a palacsinták kerülnek majd.

Miután az összes palacsintát megsütöttem a töltelékkel megkenem, félbevágom és a kivajazott tűzálló tálba kissé egymásra fektetve sorakoztatom. Az öntet hozzávalóit összekeverem, majd meglocsolom vele a palacsintákat.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

Langyosan egy kis porcukorral megszórva a legfinomabb.

palacsinta

A legfinomabb túrógombóc

turogomboc

A csajokkal rendszeresen osztunk meg egymással finomabbnál finomabb ételrecepteket. Most egy egyszerű és nagyszerű túrós gombóc receptet kaptam Hahopihétől, vagyis Reginától.
A recept csupán ennyi: főzz egy nagyon sűrű tejbegrízt, ha langyos, keverd hozzá a túrót, majd gyúrd gombóccá és hempergesd meg zsemlemorzsában.

A kezdők kedvéért részletesebben:
tejbegríz hozzávalók:
60 gramm búzadara
3 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 dl tej

500 gramm túró
egy citrom leve
egy kis olaj
zsemlemorzsa
2 evőkanál porcukor
1 nagy tejföl

A tejbegríz hozzávalóit egy edénybe teszem, és felforralom. Kevergetni kell, mert könnyen kifut és odaég.

Közben olajon zsemlemorzsát pirítok. Ha mindkettő kész van, akkor várok egy kicsit, hogy kihűljenek. Ha a gríz már langyos, akkor mehet hozzá a túró, összekevertem alaposan. Meg csöpögtettem rá egy citrom levét is. Aztán összekevertem, hogy teljesen elvegyüljön a túró, majd vizes kézzel gombócokat formáztam és meghempergettem őket a morzsában.

Porcukorral összekevert tejföllel tálalva isteni eledel!

20 perces nagyon málnás túrótorta oreo keksszel

málnás túrótorta

Újabb céges szülinap, most épp Zubié. A feladat annyi volt, hogy túrós torta legyen, mert azt szereti. Úgyhogy előszedtem a korábbi egyik kedvenc túrótorta receptemet, aztán gondoltam, hogy feldobom egy kekszes alappal. A gyümölcs is kérdéses volt, mert így nyár vége fele nem igen van már málna, szóval maradt a fagyasztott verzió. Ez a torta is sütés nélküli és szupergyorsan kész is voltam vele.

Másnap hamar elfogyott, bár a fotók nem a legszebbek, de hát irodai környezetben ez sikerült. Gyorsan írom is a receptet, mert a végén több idő lesz leírni, mint amennyi a torta elkészítése volt.

Elkészítési idő: 20 perc + 1 éjszaka a hűtőben
(úgy lesz csak 20 perc, ahogy Jamie is csinálja, hogy mindent kikészít és van keverőtálas robotgépünk)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformába):

Az aljára:
220 gramm (1 doboz) Oreo keksz (vagy Lidl-s Neo keksz)
7 dkg vaj

A krémhez:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 bourbon vaníliás cukor
4 tojássárgája
20 dkg vaj
1 zselatin
1 dl tej
egy kis hideg víz

Tetejére:
50 dkg fagyasztott málna
1 piros tortazselé

1. A kekszet aprítóban megőrlöm, majd a felolvasztott vajjal összekeverem. A tortaforma aljára simítom. Közben a málnát kiveszem, hogy kiolvadjon.

2. A tojássárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra keverem a keverőtálas robotgéppel. Hozzáadom a túrót is, folyamatosan keverem. A tejet felmelegítem. A zselatin csomómentesre kikeverem egy kis hideg vízzel, majd hozzákeverem a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöm a túrós masszába, habverővel jól összekeverem, hogy homogén legyen.

3. A tortaformában a kekszes alapra ráöntöm a túrós keveréket. Berakom a hűtőbe egy kis időre. Addig elkészítem a leírásnak megfelelően a tortazselét.

4. Utána kiveszem a hűtőből a tortát, ekkor már kicsit megszilárdult a teteje, ráhalmozom a málnát és rácsurgatom a torta tetejére a zselét.

Egy éjszakát a hűtőben tárolom és másnap már szépen szeletelhető és fogyasztható.

málnás túrótorta

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, és lessetek be a kulisszák mögé!

Bögrés házi túrós-barackos lepény!

barackos túrós lepény

Annyira menők a bögrés receptek, hogy muszáj hozzak egyet, lépést kell tartanom a gasztrotrendekkel. Bár a blogom sose lesz “bögrés” receptek blogja, hanem maradok a mérlegnél. Nem egy nagy befektetés és szerintem egyszerűbb is vele sütni. Én legalábbis jobban szeretek. De most itt egy bögrés recept, azoknak, akik ezt szeretik, akik azt gondolják, hogy ez egyszerűbb és gyorsabb.

A korábbi túrós lepényt alakítottam kicsit szezondesszertté egy kis nektarinnal, hát így is mennyei. Sárgabarackkal is tökéletes lehet, vagy esetleg málnával. Szóval nyugodtan próbáljátok ki más gyümölccsel is, szerencsére a túró ilyen gyümölcsbarát. 🙂

Hozzávalók: (1 bögre 2,5 dl)
1,5 bögre rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
50 dkg túró
4 darab nektarin (puhább, édesebb, a héját nem szedtem le)
2 csomag vaníliás cukor
1 bögre porcukor
10 dkg vaj
2 dl tej
2 tojás

1. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, majd a tejet és a tojást is hozzáadjuk. Csomómentesre kevertem. Közben a vajat felolvasztottam, majd amikor langyosra hűlt, akkor a keverékhez adtam.

2. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral (a kisebb tepsi, nem az, amit a sütőhöz adnak) majd beleöntöttem a tészta felét.

3. Rámorzsoltjuk a túrót, majd a darabokra vágott nektarinnal is megszórjuk. Utána egyenletesen eloszlatom a maradék tésztát a tetején. Nem kell, hogy mindenhova jusson.

4. 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb!bögrés barackos túrós

Sütés nélküli 15 perces túrótorta eperrel

túrótorta

Ha valami családi esemény van, születésnap vagy névnap anyukám mindig ezt a tortát készíti el. Bár a tetején lévő zselatinért nem rajongok, de hát az már csak hozzá jár. Most végre le is írom a receptet, mert ez tényleg az a torta, ami hamar kész van, nem kell sütni és eperszezonban kötelező kipróbálni. Ugye az eper nemcsak a bodzának jó barátja, hanem a túrónak is.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformába):
50 dkg túró
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
4 tojássárgája
20 dkg vaj
1 zselatin
1 dl tej
egy kis hideg víz

Tetejére:
50 dkg eper
1 eperízű (piros) tortazselé

1. A tojássárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra keverem. Hozzáadom a túrót is, habverővel elkeverem. A tejet felmelegítem. A zselatin csomómentesre kikeverem egy kis hideg vízzel, majd hozzákeverem a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöm a túrós masszába, habverővel jól összekeverem, hogy homogén legyen.

2. A tortaformát kivajazom és beleöntöm a túrós keveréket. Berakom a hűtőbe.

3. Közben az epreket megmosom, darabokra vágom, majd a túrós massza tetejére teszem.

4. Elkészítem a végén a piros tortazselét a leírásnak megfelelően, majd rácsurgatom a torta tetejére.

Egy éjszakát a hűtőben tárolom és másnap már szépen szeletelhető és fogyasztható.

 

Villámgyors villányi túrós rétes

túrós lepény

 

A boron kívül a villányi túrák egyik kötelező eleme. Létezik még nagyon sokféle ízben, másik kedvenc a meggyes-mákos. Valahogy sosem gondoltam, hogy ennyire egyszerű elkészíteni. De most megtaláltam a receptet a Nők Lapja Desszert különszámában és muszáj volt kipróbálni.

A tortatál pedig a másik nagy kedvenc. Halvány türkiz csoda. Bluer Designtól rendeltem, és még van két másik színben is, azok is gyönyörűek, igyekszem majd megmutatni.

De jöjjön a recept: ami iszonyat egyszerű, összesen két edényt koszolunk, és elég 5 perc az összeállításhoz, utána már csak a sütő dolgozik.

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja (én a levét is beletettem)
50 dkg túró
10 dkg mazsola (szerintem kötelező, de Kiskorú pl nem szereti, így a felére nem raktam)
2 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tej
2 tojás

1. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, a porcukrot a citrom reszelt héját.

2. Egy tepsit kikenünk (a recept 30*20 cm-est ír, de én nem mértem le, de a kisebb tepsi, nem az, amit a sütőhöz adnak) 5 dkg vajjal, jól ki kell kenni, hogy mindenhova vastagon jusson. Beleszórjuk a lisztes keverék felét, egyenletesen eloszlatva.

3. Rámorzsoltjuk a túrót, majd a mazsolával is megszórjuk. Én itt ráfacsartam a citrom levét is és rászórtam két vaníliás cukrot. Utána egyenletesen eloszlatom a maradék lisztes keveréket a tetejét és rámorzsolom a maradék 5 dkg vajat.

4. A tejben elkeverem az egész tojásokat és meglocsolom vele a süteményt.

5. 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb!

És mutatom a gyönyörű tortatálat és egy kis effektes képet.

túrós rétes

Barackos túrótorta – a szavazás győztese!

IMG_3738_torta

A Facebook oldalon szavaztattam meg, hogy melyik torta legyen az, amit elkészítek a hétvégén. Apukám születésnapját ünnepeltük és szerettem volna egy különleges és finom tortával meglepni. Két kép volt, amit posztoltam a Facebook oldalra, az egyik ez a barackos túrótorta, a másik pedig egy csokoládés málnás torta lett volna. A szavazásban végül a barackos győzött, amit Kiskorúval együtt készítettünk el.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
A piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor

A krémhez:
500 gramm túró
500 gramm mascarpone
1 citromos Activia joghurt
2 citrom leve
5-6 evőkanál porcukor
1 zselatin
1 vaníliás cukor

A tetejére:
1 csomag 250 grammos babapiskóta (én 2 db 200 grammosat vettem, az egyik teljesen elfogyott, a másikból pedig csak pár darab kellett)
2 konzerv őszibarack
1 tortazselé (elhagyható)

1. A piskótához a tojásokat ketté választottam, a fehérjéket kemény habbá vertem. A sárgájákat a cukorral és vaníliás cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam a lisztet. Végül fakanállal óvatosan belekevertem a fehérjehabot, és egy sütőpapírral borított 26 cm-es tortaformába öntöttem, és előmelegített 180 fokos sütőben 15-17 percig sütöttem.

2. A krémhez a hozzávalókat (a zselatin kivételével) egy keverőtálba tettem és habverővel krémesre kevertem. A zselatin ez elkészítési módnak megfelelően, elkészítettem és amikor kihűlt, akkor a krémhez kevertem. A krémbe kockáztam még barackot is.

3. Amikor a piskóta kihűlt, akkor leszedtem a sütőpapírról, visszatettem a tortaformába. Pont akkora lett, hogy a szélénél maradt annyi hely, hogy oda tudtam sorakoztatni a babapiskótákat. Kiskorú nagy segítségemre volt ebben a műveletben. Így körberaktuk babapiskótával a rendes piskótát, a tortaforma széle tartotta meg. Amikor elkészült a krém, akkor ráönöttem a piskótára. Egy éjszakára ment a hűtőbe.

4. Másnap reggel a barackokat szeletekre vágtam, és szépen a torta tetejére rétegeztem, Tettem a tetejére színtelen tortazselét, bár nem szeretem, így csak egy kicsi került rá, hogy a barackok szép fényesek maradjanak. Ha vajas késsel szeleteljük, akkor szép szeleteink lesznek. A tortazselé után még a hűtőben pihent fogyasztásig. Akkor kivettem a formából (egy kicsit féltem, hogy szétesik, de nem esett), és egy masnival átkötve adtam át az ünnepeltnek.

barackos túrótorta

Az igazi krémtúró

krémtúró

Ha szeretitek a krémtúrót, de az olyan igazi házi finom krémtúrót, akkor itt egy roppant egyszerű és gyors recept. Kiskorú nálunk nagyon imádja. Van, amikor kerül bele mazsola, vagy valami gyümölcs, úgy is elfogy egy adag azonnal. A recept egyszerű és gyors és az íze sokkal-sokkal jobb mint a boltinak.

Hozzávalók (2 főre):
250 gramm túró
1 natúr joghurt/tejföl
5 dkg porcukor
egy fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapargatott belseje

A hozzávalókat Kiskorú összekeverte robotgéppel (persze egy kis segítség azért kellett neki), és már ehettük is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!