Bonnie konyhája

Epres sajttorta cukormentesen

Sajttorta cukormentes verzióban. Mit is mondhatnék. Kati szülinapja közeledett és tavaly egy cukormentes epertorát kapott, gondoltam, idén is illene valami hasonlóval felköszönteni. Meg közben ki akartam próbálni, hogy milyen a sós karamellás sajttorta, mert a Pasi az életemben arra vágyott. Így a lenti adagból hat kis sajttorta pite lett. Kiskorú is kapott belőle, szóval teljes volt a boldogság.
 
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz – most az Aldi diétás kekszét használtam
8 dkg olvasztott, langyos vaj
65 dkg mascarpone sajt
10 dkg eritrit
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 kis pohár 0%-os joghurt
3 tojás
500 gramm eper
 
A kekszet aprítóban összetörtem, majd összekevertem a felolvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodtam a mini piteformámba úgy, hogy tettem egy-egy kis sütőpapírt alá, ami kilógott, így könnyű volt kiszedni őket/ vagy egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Előmelegített, 170 °C-os sütőben 10 percig kell sütni.
 
A sajtkrémet összekeverjük az eritrittel, a liszttel, a vaníliás cukorral, a joghurttal, a citromhéjjal, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ráöntjük a kekszes alapra, és mehet vissza a sütőbe további 50 percre a 26 cm tortaforma esetében. Minipite formák esetébn pedig 30-35 percre.
 
Másnap, amikor kihűlt már, epret szeleteltem a tetejére és kész is.
 

Mennyei kastélytorta – cukrásztétel

A cukrásztételek egyike volt a kastélytorta is, így muszáj volt ezt is elkészítenem. Nem igazán ismertem ezt a tortát, de kellemes csalódás volt, mert nagyon finom. A kakaós piskóta és a habos karamellkrém nagyon összeillik. Szórakoztam egy kicsit még a karamell lapokkal is a tetejére. Szerintem szép lett. 🙂

A recept nem bonyolult, szóval bátran nekiállhat bárki.

Piskótához:
120 gramm kristálycukor
110 gramm liszt
10 gramm kakaópor
6 darab tojás
30 gramm vaj

Karamellkrém
200 gramm kristálycukor
200 ml tejszín
400 gramm tejszínhab

Díszítéshez:
200 ml tejszín
csokidara, szeletelt mandula, mogyoró

A piskótához (vagyis szaknyelven felverthez) különválasztjuk a tojásokat, majd a fele cukorral felverjük habosra a tojásfehérjét, a fele cukorral pedig a sárgáját szintén habosra. Utána belekeverjük a fehérjét a sárgájába, de óvatosan, nem szabad összetörnie a habnak, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, elkeverjük. A vajat megolvasztjuk, és ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a keverékhez. Egy 22 cm-es tortakarikát körberajzolunk sütőpapíron, majd 5 db piskótát sütünk, ha lehetséges, akkor egyszerre, ha nem akkor is legalább 2 menjen egyszerre légkeveréses módon 180 fokon kb 10-12 perc. Így vékony lapokat kapunk. Amikor megsül egy-egy lap, akkor belisztezzük egy kicsit a tetejét és fejrefordítjuk, úgy hűtjük ki.

A krémhez  egy magas falú lábosban folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a cukrot. Fontos a magas falú lábos, mert amikor a felforralt habtejszínt beleöntjük a felolvadt cukorba, akkor felfut a keverék. Itt nagyon vigyázzunk, hogy ne hajoljunk fölé. Addig kell keverni, amíg újra egynemű nem lesz a krém, akkor hagyjuk kihűlni. Utána a tejszínt felverjük kemény habbá és a kihűlt karamellt beleforgatjuk. Én itt kézzel dolgoztam, úgy pont szép egynemű lett a hab. Ha állati tejszínnel dolgozunk, akkor tehetünk bele egy kis habfixálót, bár a karamell is megfogja.

Amikor a lapok kihűltek, akkor egy tortakarikát kibélelünk sütőpapírral és belerakjuk az első piskótát, rá krémet, majd így rétegezzük. Fontos, hogy hagyjunk egy kis krémet a tetejére és az oldalára is. Berakjuk a hűtőbe pár órára.

Amikor kivesszük, akkor a megmaradt krémmel bekenjük az oldalát, majd díszíthetjük (panírozhatjuk) az oldalát csokkidarával, pörkölt mogyoróval, szeletelt mandulával. A torta oldalára pedig úgy kerülnek a “burkoló” anyagok, hogy egy nagy késsel alányúlva a tenyerünkre vesszük a tortát és a másik tenyerünkkel alulról felfelé tartó mozdulattal a krémbe tapasztjuk, ha mindezt a tepsi felett tesszük a felesleg vissza is hull.

A tetejét díszíthetjük még tejszínhabbal, itt viszont javaslom a növényi tejszín használatát, mert az tartósabb. Vagy állati tejszín és habfixáló. A karamelllapocskákat úgy csináltam, hogy kristálycukorból karamellt főztem, amit egy sütőpapírra önöttem ki, kentem el forró késsel, majd egy éles késsel elvágtam.

Csokoládés-málnás torta

csokitorta

Elkezdem a cukrászképzést, hogy ha már írok itt mindenfélét, akkor legalább szakmai tudásom legyen. Bár tény, hogy eddig több dolgot tanultam más blogokról és nemzetközi oldalakról, mint a tankönyvből. Ez a torta sem onnan van, csak már gondoltam, hogy kipróbálom ezt az új trendet, amikor magas tortát burkolunk. A torta átmérője 10 cm volt, szóval kicsi és magas lett.

A piskóta tészta egy újabb volt, ez nem olajos, amilyet szoktam sütni, hanem vajas. Sokkal tömörebb és bár könnyebb vele dolgozni, azért nem olyan puha, mint amit megszoktam. A receptet itt találtam.

Hozzávalók a piskótához: (én dupla adagot csináltam, lett egy kakaós, meg egy sima, abból lett ez a kisebb torta és egy 16 cm átmérőjű is, mindkét torta esetén 4 piskótalappal, kb 3 cm magasak voltak) – ez az adag egy 16 cm-es tortához való, ahol 2 magasabb piskótalap lesz, vagy 3 vékonyabb 🙂

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 3 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • kakaós piskóta esetén 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor kerül még a tésztába

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Nekem ez a pici egy tortakarika, az oldalát beolajoztam és egy sütőpapírral borított tepsire tettem őket.

A szobahőmérsékletű  vajat és a porcukrot robotgéppel felhabosítottam, hozzáadtam a reszelt citomhéjat, a citrom levét, majd egyesével a tojásokat. Végül a sót, sütőport és a lisztet is beleszitáltam. 170 fokon légkeveréses módban 30 percig sütöttem. Szép kérge lett, pucér tortának gyönyörű.

Hozzávalók a krémhez:

  • 150 gramm étcsokoládé
    70 gramm vaj
    400 gramm mascarpone
    málnalekvár ízlés szerint

Vízgőz felett felolvasztottam a csokit és a vajat, majd amikor langyosra hűlt, akkor elkevertem habverővel a mascarponéval.

A tetejére:
50 gramm étcsokoládé vízgőz felett felolvasztva, egy teáskanál olajjal elkeverve
ízlés szerint keksz, csokoládék

A kihűlt tortákat megkentem a krémmel, majd került bele egy kis málnalekvár is.

csokitorta

Egymásra halmoztam a piskótákat és nagyon kell figyelni, hogy minden szint ugyanolyan magas legyen. A piskótáknál is fontos, hogy ugyanolyan magasak legyenek, és ne ferdék, különben eldől a torta, vagy olyan lesz, mint a Pisai ferdetorony. 🙂

csokitorta

Amikor kész vagyunk, akkor kívülről is bekenjük a csokis krémmel, majd megy a hűtőbe pihenni pár órára.

A tetejére felolvasztjuk a csokoládét, megvárjuk míg kihűl, de még folyik, és habzsákba töltjük, majd lecsurgatjuk az oldalán. Vagy kanállal csurgatjuk le. A tetejét is becsokizzuk és oda lehet tenni mindenféle édességet. Fontos, hogy a még olvadt csokiba tegyük a dekorációt.

csokitorta

Ez a torta végül egy grillpartin végezte, ilyen volt belülről és mind elfogyott.

csokitorta

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Cukormentes epertorta

epertorta

Kati elkezdte a 160 grammos diétát, és gondoltam, hogy akkor ennek megfelelően készítek neki a születésnapjára tortát. Szerencsére még eperszezon van, így ezt a gyönyörűséges tortát készítettem el neki, cukormentes és gluténmentes változatban. A tésztája nekem nem nyerte el a tetszésemet, szóval legközelebb inkább glutén és cukormentes kekszet aprítok össze és keverem össze vajjal.  Az eredeti receptet Moha Konyhában találtam.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához: (nekem nagyon magas lett, a felét levágtam és csak az maradt az alján)
3 tojás
15 dkg eritrit
12 dkg zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
1 csapott kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz

a krémhez:
30 dkg tejföl
10 dkg eritrit (porcukor állagúval készült, hogy ne ropogjon)
4 dl tejszín alaposan behűtve
1 citrom leve
40 dkg eper
20 g zselatin

a torta oldalára és tetejére:
 kb. 60 dkg eper

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaforma aljára és oldalára sütőpapírt teszünk.

2. A tojásokat habverővel habosra kevertem az eritrittel, majd belekanalaztam az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet is óvatosan beleforgattam, majd kb 30-35 percig sütöttem. Megvártam még kihűlt.

3. A krémhez az epret megmostam, levágtam a csumáját, és a citromlével összepürésítettem rúdmixerrel. A felét egy lábasba tettem, hozzáadtam a zselatint és felfőztem. A másik felét kikevertem az eritrittel, és a tejföllel habverővel. Amikor a zselatinos eper már langyos, akkor hozzákevertem a tejfölös adaghoz. Közben felvertem habbá a tejszínt és ezt is az epres keverékhez adtam.

4. A tésztát visszatettem a tortaformába, majd félbevágott eperszemeket tettem végig a szélén. Utána óvatosan (nehogy az eperszemek felboruljanak) beleöntöttem a krémet, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.

5. Tálalás előtt egy éles késsel körbevágtam a tortát, a tetejére pedig eperszemeket és cseresznyét tettem. Mit ne mondjak, hamarabb elfogyott, mint Kati cukrászdai csokis tortája. Pedig az is nagyon finom volt.

cukormentes epertorta

cukormentes epertorta

Az ünnepelt és a csodálatos irodánk. 🙂 Igen, még pálmafánk is van, már csak a tenger és a koktél hiányzik.

Így készíts különleges epertortát!

epertorta

Hétvégén ünnepeltük Anyukám születésnapját, én meg nem bírtam ki, hogy ne kreatívkodjak megint egy kicsit. Igazából valami minimál tortát gondoltam, de aztán eszembe jutott a fiók alján lapuló 24 darabos kinyomókészletem és nem bírtam ki, hogy ne csináljak megint rózsákat a tortára.

Belül sem elégedtem meg a sima mascarpone krémmel, kellett bele eperlekvár, eper és csokikrém is.

Hozzávalók (26 cm-es tortához – 16 szelet) 

A piskótához: (ebből két adagot sütöttem, a tortába három karika piskóta került, és maradt egy, amit elrontottam, szóval elég magas torta lenne belőle, ha négy réteg a piskóta – ha laposabb tortát szeretnél, akkor felezd a hozzávalókat)
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor

A mascarpone krémhez:
750 gramm mascarpone
200 ml tejszín
egy citrom
3 evőkanál porcukor

A csokoládé krémhez:
200 ml tejszín
200 gramm csokoládé (ét-tej fele-fele)

Plusz eperlekvár a kenéshez (most teljesen leturmixoltam az epreket) 
1 kis doboz cukrászhab (500 ml) 
piros ételfesték
színtelen tortazselé
pár szem eper

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 45-50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek.

3. A csokoládés krémhez a tejszínt felforraltam és a feldarabolt csokoládéra öntöttem, elkevertem, hogy feloldódjon teljesen a csokoládé, majd félretettem hűlni, nem hűtőbe, csak a konyhapultra. Amikor kihűlt, akkor robotgéppel habosra vertem.

4. A mascarpone krémhez a tejszínt felvertem habverővel. majd hozzáadtam a mascarponét, a citrom héját belereszeltem, és a levét is belecsurgattam. Porcukor ízlés függvénye, én teszek bele egy kicsit, így nem olyan savanyú a krém.

5. Amikor kihűlt a piskóta, akkor egyforma szeletekre vágtam. Az első tésztát megkentem eperlekvárral, majd a mascarpone krémmel és friss eperdarabokkal töltöttem meg.

epertorta

6. A következő szint esetén maradt a mascarpone krém, és az eper, de került bele egy kis csokoládékrém is.

epertorta

7. És erre jött a teteje a piskótának, amit jó vastagon megkentem egy felvert cukrászhab és a maradék mascarpone krém egyvelegével. Aztán ment a torta a hűtőbe pihenni.

8. Addig a maradék krémet piros ételfestékkel rózsaszínre színeztem. Majd habzsákba töltöttem és rózsákat mintáztam a torta felére. A megmaradt csokoládé krémet szintén habzsákba töltöttem, és abból kis csillagokat nyomtam a rózsák közé.

9. Az epreket megmostam és a használati útmutatójának megfelelően elkészítettem egy színtelen tortazselét, amivel megkentem őket, hogy szép fényesek maradjanak.

epertorta

Szeletelve pedig így nézett ki:

epertorta

Ha tetszett a recept, akkor gyere a Facebook oldalamra, vagy keress az Instagramon bonniekonyhaja néven!

 

 

Gyerekek kedvence: csupa édesség torta!

torta

Korábban készítettem már ilyen tortát, és most Kiskorú is ilyet kért magának a névnapjára. Csupa édesség van a tetején, én most gumicukrot is tettem rá, mert azt nagyon szereti.

Szerintem ez az a torta, ami minden gyerek kedvence lehet. Nálunk most vaníliakrémmel és pár kis nutella cseppel készült a krém. Ez a vaníliakrém annyira finom, hogy komolyan önfegyelem kellett, hogy maradjon a tortára is.

Hozzávalók:( 24 cm-es tortaformához)

A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
265 gramm liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A vaníliakrémhez (24 cm-es tortához):
3 tojás
6 evőkanál liszt
6 dl tej
30 dkg vaj
210 gramm porcukor
2 vaníliás cukor/1 vaníliarúd kikapart belseje

A tetejére:
2 doboz/zacskó vaníliakrémmel töltött ostya
egy marék gumicukor, Schocobananen, Smarties, csokigolyók, tejkaramella, igazából válogatható, hogy mit tegyünk a tetejére

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek. És utána könnyű is a krémekkel is a munka.

3. A vaníliakrémhez a tojásokat a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük és próbáljuk nem megenni mindet, hogy a tortába is maradjon.

4. A piskótát három egyenlő részre vágtam, majd szintenként megkentem a krémmel. Mindegyik szintre tettem egy kis nutellát is, kb 2 evőkanál lehetett, hogy feldobja a vanília krémet. 

5. A tortát kívülről is bekentem a krémmel, majd az ostyarudakat óvatosan az oldalára ragasztottam. Egy kis szalaggal rögzítettem a végén, de a hűtőben teljesen odaragadnak. A tetejére is tettem az ostyarúdból, hat részre osztottam a tetejét, és különböző édességeket, és cukorkákat szórtam rá. Egy éjszakára hűtőbe kerül, és másnap már lehet is fogyasztani. Belülről így néz ki.

torta

Gesztenyepüré sajttorta

gesztenyetorta

Mindig is imádtam a gesztenyepürét, simán eltüntetek egyedül egy egészet. És magában, nem kell tejszínhab se rá. Ez ráadásul egy villámtorta. Nem kell hozzá sok hozzávaló és aki szereti a gesztenyepürét, az imádni fogja. Látványos. Gyors. Finom.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg keksz, (oreo kekszet használtam, de megteszi kakaós keksz, vagy zabkeksz is)
8 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín

A kekszet mozsárban széttöröm, hogy morzsás legyen. A 8 dkg vajat megolvasztom, összekeverem a keksszel és a tortaforma aljába egyengetem. Beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a krémet.

A tejszínt felverem habbá, majd kiolvadt gesztenyemasszát és mascarponét rákanalazom és habverővel elkeverem. Én most aránylag finom gesztenyemasszát kaptam, de ízlés szerint lehet még ízesíteni egy kis rummal, vaníliás cukorral.

A krémet rákanalazom a kekszes alapra, elegyengetem és már mehet is a hűtőbe. Nekem egy éjszakát állt, de talán elég pár óra is neki.

A tetejére csokicsillagot tettem, de lehet gesztenyemasszát is reszelni, vagy egyszerűen csak egy kis tejszínhabbal feldobni.

gesztenyetorta

A csodálatos képekért köszönet Sweet Almond Photography-nak!

Így készül a Smarties csokoládétorta!

smarties torta

Betti barátnőm kisfiának, aki már nem is olyan kicsit, tavaly is én készítettem a születésnapi tortáját. Idén is megkért Betti, csak kicsit későn szólt és a marcipán készleteim kifogytak, így most kénytelen voltam másképp megoldani a csokitorta borítását. A visszajelzések alapján, ez a torta is elnyerte a gyerekek tetszését.

Hozzávalók:( 26 cm-es tortaformához)
A piskótához:
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt (ebből 6 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor

A krémhez:
8 tojás
400 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
460 gramm vaj
500 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)

A tetejére:
2 zacskó Smarties, vagy bármilyen színes cukorka
2 zacskó csokoládéval bevont mazsola (de lehet bármi, ami csokoládéval bevont)
2 zacskó töltött ostya az oldalára

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A 26 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír magasabb legyen, mint a tortaforma széle, mert megemelkedik rendesen.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 70-80 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén.

3. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és fejre állítottam, hogy a tetején a pukli visszamenjen. Persze annyira nem ment vissza, ilyenkor le kell vágni.

4. Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. A tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat. Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.

5. Közben megsült a piskóta. Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, aztán felszeleteljük. Nekem van ilyen piskótaszeletelőm, amivel szépen egyforma magasra lehet vágni, de ha nektek nincs, akkor cérnával szokták még megoldani, vagy recés késsel, itt van is egy szuper video. A piskótának nagyon-nagyon szép lett a belseje és könnyű volt vele dolgozni. A krémmel jól megkentem  a szinteket. Olyan magasra csináltam, hogy pont legyen még egy kis perem a cukorkáknak. Bekentem az egész tortát a krémmel kívül is.

6. A csokis ostyarudakat óvatosan a torta oldalára “ragasztottam”. A csokikrém azonnal odavonzotta őket. Majd egy szalaggal átkötöttem, hogy megtartsa. A tetejére is tettem ostyarudakat, így választottam el a részeket. Aztán a cukorkákkal megszórtam. A végén még habzsákba töltöttem egy kis krémet, és a torta szélére, az ostyarudak illesztéséhez és a közepére nyomtam a krémtől.

smarties cake

Gránátalmás máktorta anyák napjára

máktorta

Közeledik az anyák napja, én ezt a tortát ajánlanám nektek. Persze csak akkor süssétek meg anyukátoknak, ha szereti a mákot. Ez a torta nagyon finom, nagyon különleges, alul extra mákos, aztán egy réteg mascarponés krém, majd a végén vérvörös gránátalmák.

Hozzávalók: (egy 18 cm-s tortaformához vagy szív alakú tortaformához)
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás
egy fél marék kandírozott narancshéj/citromhéj
250 gramm mascarpone
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
2 gránátalma

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a kandírozott naranccsal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 45 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét összekeverem a vaníliás cukorral, rákenem a kihűlt torta tetejére és oldalára. Legvégül megszóróm a gránátalma magjaival.

 

A legtutibb születésnapi torták fiúknak

darth maul cake

Legalábbis az én Kiskorúm számára ezek voltak idén a legtutibb torták. Már amiket tőlem kapott. Készült az óvodába Darth Maul, ami vaníliakrémes volt. Aztán készült a kis barátjával tartandó fiúbuliba a három Ninja, Cole (fekete), Kai (piros) és a kedvenc Zane (fehér). Ezek már csokikrémesek voltak. De az a vaníliakrém mennyei volt… szóval simán máskor is el fogom készíteni, akár pohárkrémekbe is.

A recept pedig a nagyon bevált, amit a KitKat torta esetén is használtam, Nassoló Naplopó receptjei. A legtutibb piskóta recept!

Hozzávalók:( 24 cm-es tortaformához, a három ki Ninja ilyen 10 cm-es átmérőjű tortagyűrűs, oda elég ennek a mennyiségnek a fele)

A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
263 gramm liszt (ebből 3 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A csokoládékrémhez: (én teljes adagot csináltam a három kis Ninjához, mert megettük magába a krémet, ami maradt, annyira finom)
4 tojás
200 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
230 gramm vaj
250 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)
40 gramm cukrozatlan kakaópor

A vaníliakrémhez (24 cm-es tortához):
2 tojás
4 evőkanál liszt
4 dl tej
20 dkg vaj
140 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. A 10 cm-es tortagyűrűkben elég 40 percig sütni. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek. És utána könnyű is a krémekkel is a munka.

3. A csokoládékrémhez a tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat, nem baj, ha nem olvad el azonnal (mondjuk nekem nem volt hűtőből kivett, mert kint maradt az asztalon és így azonnal elkeverte a gép). Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.

4. A vaníliakrémhez a tojásokat a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük és próbáljuk nem megenni mindet, hogy a tortába is maradjon.

A tortákat minden esetben vaj és porcukor keverékével (krémet keverve belőle) burkoltam és úgy ment rá a marcipán borítás. A marcipánokat porcukros felületen nyújtottam ki, késsel vágtam darabokra, és amennyire a kézügyességemmel sikerült, úgy formáztam.

ninjago cake

 

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!