Bonnie konyhája

Mennyei fetás-sütőtökös csiga

IMG_80~1

Egy igazi finom őszi/téli uzsonna, vagy ebéd, vagy csak úgy.. már másodjára sütöttem meg, de nem lehet betelni vele!

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
3 dkg vaj,
1 dl natúr joghurt, (én tejfölt használtam helyette, mert csak az volt, előtte meg kefírt..)
só,
fél tasak szárított élesztő/vagy 2 dkg friss élesztő,
egy kis meleg víz

töltelék:
30 dkg sütőtök,
15 dkg fetasajt,
1 nagy fej lilahagyma,
olívaolaj

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, meleg vizet adtam hozzá még egy kicsit. Meleg helyen kelesztettem 2 órát.

A töltelékhez apró kockára vágtam a tököt, a hagymát is, majd kevés olajon megpirítottam. Kis vizet adtam hozzá és fedő alatt megpároltam, így a tök a végén szinte pürés lett.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Ha megkelt a tészta, kettévágtam, és téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem a sütőtökös töltelékkel és fetát morzsoltam rá. Mondjuk, én sose mértem, hogy mennyi feta került rá.. Aztán szépen feltekertem, mintha beiglit csinálnék, majd 2-3 centis szeletekre vágtam és mentek is vágott oldallal lefele a sütőpapírra.

Kicsit lenyomkodtam őket, és 10-15 percig sütöttem 200 fokon légkeveréses módban.

 

 

Szicília ízei: Norma tésztája

norma_tészta

 

Az egyik kedvenc tésztaételem. Norma tésztája egy hagyományos szicíliai étel. A szokásos paradicsomszószt padlizsánnal dobja fel. A tetejére én most feta sajtot tettem, ami nem annyira olasz, jobban ajánlott a parmezán, vagy a ricotta sajt. A tészta fajtáját is folyton változtatom, pedig biztos egy olasz mamma meg tudná mondani, hogy mi illik a padlizsánhoz. Az elkészítése roppant gyors, tipikus nyári étel. Azt szeretem benne, hogy amíg megfő a tészta, addig kész a szósz is rá és már lehet is enni.

Hozzávalók (4 főre):
1 közepes padlizsán
2 egész paradicsom konzerv (persze igazi paradicsomból sokkal finomabb)
oregánó, olívaolaj, só, bors
200 gramm fetasajt
egy zacskó tészta

1. A padlizsánokat megmosom, levágom a végét, kettévágom, majd kockákra szeletelem. Kis olívaolajon megsütöm őket. Ha kész van, akkor félreteszem.

2. Közben egy másik mélyebb edényben a paradicsomokat összefőzöm az oregánóval, sóval, borssal. Hagyom legalább 10-15 percig főni, hogy igazi szósz legyen. Tehetünk bele friss bazsalikomot is, de most nekem az nem volt itthon.

3. A tésztát felteszem főzni, megsózom a vizét rendesen. A tésztákra általában rá van írva, hogy hány percig kell főzni, hogy még al dente legyen, tehát roppanós és nem szétfőtt. Ez az időtartam kb 8-12 perc, tészta típustól függ.

4. A fetasajtot kockákra vágom.

5. Ha kész a tészta, akkor lecsöpögtetem. Közben a paradicsomszószhoz hozzáadom a padlizsánokat, elkeverem.

Tálalásnál a tésztára szedek a paradicsomos-padlizsános szószból, majd jól megszóróm fetasajttal. Egy pohár száraz fehérbor illik a legjobban hozzá!

Fokhagymás spenót – a nagy kedvenc

IMG_3902_fokhagymás spenót

A kedvenc éttermemben a kedvenc ételem. Az étterem a Pata Negra, egy spanyol tapasz bár. Az étel pedig a fokhagymás spenót. Ha oda megyünk vacsorázni a csajokkal, ilyet tuti rendelünk. Gina az egyik alkalommal három adagot megevett, ez volt az előétel, a főétel és a desszert is neki.

Otthon próbáltam rekonstruálni az ételt, hasonlít, de azért nem az igazi. De kipróbálni mindenképpen érdemes, mert nagyon finom.

Hozzávalók: 2 főre
200 gramm leveles spenót
3 szelet fekete erdei sonka (vagy serrano sonka)
3 gerezd fokhagyma
natúr sajtkrém (egy fél  tubusos, vagy 3 evőkanál mascarpone)
olívaolaj, só, bors

A spenótot megmossuk és egy kevés olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát (szeletekre szoktam vágni), és a kis szeletekre vágott sonkát is. Sózzuk, borsozzuk, én mindig frissen őrölt borsot használok. Amikor már összeesett a spenót és a fokhagyma is megsült, akkor hozzáadjuk a sajtkrémet egy elkeverjük. Kész is.

Most főztem tésztát, és arra tettem a spenótos részt, de magában is nagyon finom. Azt hittem, hogy Kiskorú így majd megeszi. Tévedtem. Szedhettem le a tésztákról a spenótot…

spenótos tészta

 

Édesburgonyás-fetás fusilli

Egyik kedvenc tésztám, nagyon gyorsan kész van és nagyon finom. Pontosan nem tudom meghatározni a hozzávalók mennyiségét, mert soha nem mértem még le. Ez körülbelül 2-3 ember adagja.

Hozzávalók:
2 édesburgonya (olyan közepes méretűek)
feta sajt (egy kisebb doboz)
2 fej lilahagyma
olívaolaj
fusilli tészta – mondjuk két marokkal

A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni. Pont valamelyik nap olvastam egy cikket arról, hogy mennyire felesleges olajozni a vizet és utána a tésztát is, és hogy nem szabad túlfőzni, és hogy fontos, hogy sós vízben főzzük!
Az édesburgonyát meghámozzunk, kockákra vágjuk. A hagymát is apró darabokra szeleteljük és a fetasajtot is. Én szeretem, ha a lilahagyma lila  marad, és ha elsőnek teszem a serpenyőbe, akkor mire minden megsül, a hagyma valahogy elveszíti a színét, ezért először az édeburgonyát szoktam megpárolni és arra dobom a lilahagymát. Amikor már szinte kész van, az édesburgonya megpuhult, akkor szoktam hozzáadni a fetát. Van, amikor jobb típust sikerül vennem, akkor nem olvad el a melegtől, hanem megmarad a kocka formája és  kicsit megsül. Ha elolvadós fajtát sikerül vennem, akkor kicsit krémesebb lesz a tészta, vagy csak a tálaláskor teszem hozzá.
Amikor megsültek a zöldségek, akkor hozzáadom a megfőtt tésztát és azonnal tálalom. Sózni nem szoktam, mert a feta elég sós magában is. És valahogy semmi más fűszert sem használok, így jó, ahogy van, fűszerek nélkül. Jó étvágyat!

Lazac cukkinivel




Ahogy keresgéltem a karácsonyi sütis fotókat, hogy végre leírjam a recepteket, találtam kettő másikat is, amit még nem posztoltam.

Az egyik egy rém egyszerű tészta-recept. Lazac kell hozzá és cukkini. Meg egy kis olívaolaj. Mértékegységet nem tudok írni, tényleg, fogalmam sincs, hogy mi hány deka. Friss lazacot szoktam venni hozzá, egy darabot, ilyen előrecsomagolt szokott lenni az Auchanban. Cukkiniből két darabot, én szeretem. Tészta pedig két marékkal talán. Mondjuk a tésztát én mindig elszámolom, általában sokkal több lesz…

A lazacot kis kockákra vágom, a cukkiniket pedig félbe és utána karikára. Kis olívaolajon elkezdem sütni a lazacot, fűszerezem egy kis durvára darált vegyes borssal. Amikor már késznek tűnnek, akkor kiveszem őket az edényből, a cukkiniket dobom bele és sütöm. Közben felteszem főni a tésztát is. Amikor a cukkinik megsültek, akkor visszarakom a lazacdarabkákat, átforgatom, majd ha kész a tészta, akkor azt is hozzáadom, kis olívaolajat öntök még rá és már tálalható is. Mindez körülbelül 15 perc.

Mediterrán penne

Régen sokat rendeltünk kaját, mindenhonnan. Az egyik étteremből szoktam ehhez hasonló tésztát rendelni, imádom, mert olyan könnyű és finom. Rendelve persze elég drága, és sosem elég, így gondoltam, hogy inkább megcsinálom magamnak. Kis módosítások azért vannak benne, ők juhsajtot tesznek rá, én fetát tettem.

Hozzávalók:
2 fej lilahagyma
1 tv paprika
1 kisebb cukkini
10 dkg feta sajt
olívaolaj, só, bors
penne tészta

Amikor a tésztának felteszem a vizet forrni, akkor szoktam nekiállni az egész műveletnek, mert mire megfő a tészta, addigra a feltét is kész van.
A lilahagymát szeletekre vágtam, a paprikát is és a cukkinit is. Olívaolajon megpirítottam először a hagymát, majd rádobtam a paprikát és a cukkinit is. Én úgy szeretem, ha még nem fonnyadnak össze teljesen. Sóval, borssal ízesítettem, majd amikor már összeértek, akkor rászórtam az apró kockára vágott fetasajtot is. Hagyom, hogy a sajt is megsüljön egy kicsit. Penne tészta ha kifőtt, akkor összekeverem és már esszük is. A képen a tészta még nem főtt meg..

A mai ünnepi ebéd: cukkinis-lazacos rigatoni

Valami gyors és finom kellett, ami lazacos. Cukkinit találtam a pincében

Csicseriborsós tészta

A tészta már éppen főtt, amikor észrevettem, hogy az a kaliforniai paprika, amiből a szószt szerettem volna csinálni rohadt.. és valamit kellett rá tennem.. volt pár szem paradicsomom, meg egy csicseriborsó konzerv. Ez utóbbi mindig van, mert imádom! Szóval ezekből lett a feltét a tésztára.

Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 fél citrom leve
szezámolaj vagy olívaolaj

Norma tésztája kicsit másképp

A TV Paprikán láttam, ahogy egy olasz szakács percek alatt összedobta ezt a tésztaételt. És épp volt itthon padlizsán, gondoltam kipróbálom. Persze azért eltértem egy kicsit az eredeti recepttól, mert parmezán helyett mozarellát tettem rá és az sem rémlik, hogy bazsalikomot tett e bele a szakács…

Hozzávalók:

egy nagyobb padlizsán (hát nem mértem le)
olivalolaj
só, bors
oreganó
bazsalikom
csavart tészta (meg nem mondom, hogy mi az olasz neve)
2 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
1 nagyobb paradicsompüré konzerv

A fokhagymát egy kis olivaolajon megfonnyasztom, aztán ráöntöm a konzerv, hámozott paradicsomokat, és a pürét, hozzáadom az oreganót, sót, borsot és főzöm legalább 20 percig. Minél tovább, annál finomabb. A végén tépkedtem bele 5-6 bazsalikomlevelet is. (tuti friss paradicsommal sokkal finomabb, de most nem volt itthon annyi, hogy elég lett volna bele)
Közben a padlizsánt felkarikázom és felkockázom, és olivaolajon megsütöm őket. Nem kell sok olaj, mert eléggé beszívja.
A tésztát pedig megfőzöm.
Amikor minden kész van, akkor hozzáöntöm a tésztát a paradicsomos szószhoz, összekeverem, majd hozzáaadom a padlizsánokat. Tálaláskor mozarellát daraboltam rá és bazsalikomlevéllel díszítettem.

Jó étvágyat!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!