Bonnie konyhája

A legfinomabb eperleves 5 perc alatt!

eperleves
Végre itt az eperszezon, és már lehet finom érett epret kapni a boltokban és a piacokon! Épp csapatépítésről tartottunk fel a fővárosba a pénteki napsütésben, amikor a gyümölcslevesek lett a téma a kocsiban. Hát mit ne mondjak, azonnal muszáj volt egy eperlevest készítenem, annyira megkívántam. Nem szeretem a megfőzött és liszttel elkészített epret, ezért ez egy rém egyszerű megoldás volt és édesítés helyett egy banánt tettem bele.

Hidegen a legfinomabb, ezért érdemes előre elkészíteni és jól behűteni. Nagyon hamar megvan, szóval sok időt nem kell a konyhában tölteni vele.

Hozzávalók (2-3 főre):
500 gramm eper
200 ml tejszín
1 banán

Az epret megmostam, (pár szem epret félretettem) egy műanyag edénybe tettem. A banánt meghámoztam, beleszeleteltem az eper mellé, majd összeturmixoltam az egészet. Utána felöntöttem tejszínnel, jól elkevertem és ment a hűtőbe lehűlni.

A félretett epreket megmostam, felszeleteltem és tálaláskor a levesbe szórtam. Én jobban szeretem ezeket inni, mint kanalazni, és a gyerkőcök is inkább megisszák, mint kikanalazzák, tehát innen a tálalás.

Jó étvágyat!

Még több epres receptért pedig kattintsatok ide!

Joghurtos panna cotta áfonyával és ribizlivel

panna cotta

Amikor kint 30-35 fok van, de az ember mégis valami édességre vágyik. Könnyű, joghurtos finomság ez. Áfonyát és ribizlit tettem a tetejére. Gina barátnőm jött vacsorára, neki készült az áfonyás adag. Az elején azt mondta, hogy nem kér, mert nem is szereti az áfonyát. Aztán csak megkóstolta, utána már csak ilyeneket hallottam tőle, miközben kanalazta: ez nagyon jó, ez tényleg jó, ez finom… És meg is ette mindet. Hát mi ez, ha nem elismerés?

Hozzávalók: (ebből az adagból lett 7 adag, 4 kisebb, amilyen a képen van és három nagyobb adag)
50 dkg joghurt
4 dl tejszín
15 dkg cukor
2 evőkanál zselatinpor

A tetejére:
250 gramm áfonya, egy kis cukor és egy kis víz
250 gramm ribizli

A joghurtot és a tejszínt beleöntöttem egy lábosba, hozzáadtam a cukrot és felmelegítettem. Forralni nem szabad. A zselatinport egy kis tálba tettem, mertem rá a meleg tejszínes keverékből és elkevertem. A feloldódott zselatint visszaszűrtem (hogy ne legyenek benne zselatindarabkák) a tejszínes keverékbe és jól elkevertem. Hét kis tálkába osztottam szét, kihűlés után egy éjszakára mehetnek a hűtőbe. A kis tálkáknál az a jó, ha vizes az alja, ahova tesszük a panna cottát, mert akkor talán könnyebben ki lehet borítani őket. De mi most kikanalaztuk a tálkából, nem borítottam ki.

A tetejére az áfonyát egy kis edénybe tettem a tűzre, megszórtam két evőkanál cukorral, és egy evőkanál vizet is tettem hozzá. Kicsit összeforraltam, megvártam mire kihűlt és akkor kanalaztam a panna cotta tetejére. A ribizli esetén ennél sokkal lustább voltam, csak megmostam a ribizlit és rászemeztem.

panna cotta

panna cotta

Tiramisu – gyerekeknek is

tiramisu

Volt a hűtőben két mascarpone és Róma óta nem ettem tiramisut. Hétvége lévén kávét sem ittam, így muszáj volt összedobnom egy tiramisu-t. Persze készült felnőtt és gyerek verzió is. És most hordozható formába tettem az adagokat, bár elég nagyra sikerültek.

Kiskorú be is nyomta a saját adagját. Meglátta a képet, amikor másoltam a posztba és megszólal: “Anya, már azt hittem, hogy nem csináltál semmit!” 🙂 De aztán megnyugodott, hogy neki is van egy saját adagja.

Hozzávalók: (ebből lett 4 ilyen csatos üveg)
750 gramm mascarpone
600 ml tejszín
6 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
200 gramm babapiskóta
4 dl presszó kávé (a fele koffeinmentes lett nekem)
gyerekverzióhoz: egy bögre kakaó

1. A tejszínt habbá vertem, majd belekevertem a mascarponét és a cukrot. Habverővel jól összedolgoztam.

2. A kávét lefőztem, de nem ízesítettem már cukorral.

3. Belemártogattam a babapiskótákat, majd a csatos üveg aljára tettem két rétegben. Aztán jött egy réteg krém, majd újabb réteg babapiskóta, és végül a tetejére krém és megszórtam cukrozatlan kakaóporral.

Ha kellően eláztattuk a babapiskótát, akkor azonnal is fogyasztható, de jót tesz neki pár óra a hűtőben.

A gyerekverzió esetén kakaóban áztattam meg a babapiskótákat.

tiramisu

 

Szedres-áfonyás torta 15 perc alatt

IMG_9240_áfonyás
Mostanában mindig ezt a egyszerű-de nagyszerű tortát csinálom minden alkalomra. Szerencsére mindig más az ünnepelt. Most szederrel és áfonyával csináltam és úgy, hogy a kekszes részre is tettem szedret. Igaz, előtte egy kis krém is kellett volna, mert a krém nem folyt le a kekszig. Na, nem baj, majd legközelebb. Így is nagyon finom volt.

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű keksz (zabfalatokat tettem bele)
7 dkg vaj
250 gramm mascarpone
3 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
10 dkg áfonya
15 dkg szeder

A szuper tálas robotgépembe (vagy minek hívják az ilyen rabszolgákat?) beleöntöttem a tejszínt és bekapcsoltam. Amíg ő eldolgozott a tejszínnel, addig én a kekszet aprítóban morzsára őröltem. Közben a mikróban olvadta a vaj. Amikor kész volt az össze kekszmorzsa, akkor összekevertem a vajjal és egy 18 cm-es tortaforma aljába borítottam, kanállal elegyengettem, belenyomkodtam az aljába.

Tettem rá pár szem szedret is, teszteltem, hogy milyen benne a szeder. (Simán körbe is lehet rakni vele a kekszes réteget, és úgy rá a krémet, nagyon finom lesz úgy.) Beraktam a hűtőbe. Közben a robotgép kész lett a tejszínnel, habosra verte, hozzáadtam a mascarponét, és a porcukrot. amikor a gép összekeverte, akkor kivettem a kekszmorzsás alapot és rákanalaztam a krémet.  A tetejére áfonyát és szedret tettem, majd egy éjszakára a hűtőbe került. 

Tejszínhab készítés kezdőknek és haladóknak

Van az úgy, hogy a bloggerek megzakkannak és mindenféle játékot találnak ki maguknak. Most éppen azokról a receptekből értekeztünk, amik “alap”-nak számítanak, feltételezzük, hogy ezeket mindenki tudja. De mint kiderült, tökéletes piskóta receptére milyen sokan kíváncsiak, akkor gondoltuk, hogy hátha van még olyan recept, amit jó lenne megörökíteni az utókornak, meg mindenkinek. Ez az alap receptek titkai rovat is lehetne.

Kezdjük először is a legtutibb vajaskenyér receptjével, amihez igazi elronthatatlan kakaót kínálunk, majd megmutatjuk, hogyan készíts csomómentes habarást, és kiderülnek az ecetes fejessaláta készítésének titkai is. Salátagyártól kaptam a stafétát, hogy beálljak a “zakkant” bloggerek sorjába és megmutassam, hogyan készítsük a tuti tejszínhabot.

tejszín

A tejszín – amit édes tejszínnek is hívnak – lényegében nem más, mint a pihentetett nyers tej felszínén keletkező zsírosabb réteg, amit kis mennyiségben kanállal, nagyüzemi körülmények között úgynevezett fölözőgépekkel nyernek ki. Leegyszerűsítve úgy lehetne meghatározni, mint tejzsír emulziót a vízben: a többi tejes összetevőtől eltérő szerkezetű, zsíros anyagot. A hazai kereskedelmi forgalomban többféle tejszín is kapható, amelyeket a zsírtartalmuk alapján, különböző neveken hoznak forgalomba. A kávétejszín 10 % körüli, a főzőtejszín 10-25%-os, míg a tejszínhab alapját képező habtejszín 30-35%-os zsírtartalommal rendelkezik. Professzionális cukrászatok esetenként használnak ennél zsírosabb, közel 40%-os zsírtartalmú tejszínt is. (forrás: itt)

Tejszínhab szuperkezdőknek

Szupermarketben járva vedd le a polcról a flakonos tejszínhabot, és már fogyaszthatod is. Persze ezt tanácsolom legkevésbé, inkább lépjünk a következő szintre.

Tejszínhab kezdőknek és haladóknak

Habtejszín vásárlása után (ne keverjük össze a főzőtejszínnel!), verjük fel a tejszínhabot, ezt megtehetjük kézi habverővel is (az jót tesz a karizmoknak is), vagy készíthetjük robotgéppel, ami azért sokkal gyorsabb.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tejszínt válasszunk és fontos, hogy hűtve legyen, a legjobb, ha felverés előtt legalább egy éjszakát a hűtőben van. Hidegnek kell lennie mindennek, a habverőnek is, az edénynek is, nem ár az sem, ha egy kicsit betesszük előtte őket a fagyasztóba. És egy tipp: ha egy csipet sót adunk hozzá, akkor szép kemény lesz. Vigyázzunk viszont, nehogy túlverjük, mert akkor kicsapódhat, és vajas állagúvá válhat. Ha ízesíteni szeretnénk, erre tökéletes a vaníliás cukor, amit még az felverés előtt adjunk hozzá. Ugyanígy járjunk el, ha csak sima cukorral akarjuk édesíteni. Javasolt a porcukor használata.

tejszin

Tipp: Ha a tejszínt felforraljuk, majd kihűlés után alaposan lehűtjük, nehezebben verhető fel habbá, mint a nyers tejszín, viszont sokkal tartósabb anélkül, hogy zselatint vagy habfixálót adnánk hozzá. (forrás: itt )

És emlékeztek még a habszifonra? Jaj, mennyire is jó dolog! Lehet, hogy be kellene szereznem egyet. Itt egyszerű a megoldás, tejszínt beleönt, habpatront beletesz, és már kész is van! Annyira gyerekkori élmény, ahogy a parton belesistereg a tejszínbe. És utána már csak nyomni kellett a tortára, süteményre.

habszifon

A habszifonos tejszínhab azonnali fogyasztásra ajánlott, a habverővel felvert pedig akár pár órát a hűtőben is eláll. Persze utána összeesik. Szóval vigyázzunk vele!

Ha tortát szeretnénk díszíteni vele, akkor ajánlott a habfixáló használata is.

És most pedig jöjjön pár recept, ami tökéletes lehet egy kis tejszínhabbal a tetején.

New Yorki sajttorta eperrel

Szivárványos muffin

A legfinomabb profiterol

Csokis-banános gofri

Gesztenyepüré

Csokoládés pavlova

Egyszerű és finom: spárgás quiche

spárga quiche

Hogy is hívják az éjszakai étkezést? Ez már nem vacsora, de még nem reggeli. Szóval talán valami éjszakai ebéd? Az alábbi quiche-t hajnali negyed egykor toltam a sütőbe. És milyen jól esett hajnali egykor még langyosan!

A spárga jótékony hatásairól egy korábbi bejegyzésben írtam, ha egyszerűbben készítenétek el, akkor kattintsatok ide. De most jöjjön a franciák “pizzája”, a quiche. Gyorsan elkészül, bármilyen zöldséggel el lehet készíteni és nagyon finom.

Hozzávalók: (én most egy 18 cm-es tortaformába tettem, így magasabb lett)
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só, bors
kb fél dl víz
A belsejéhez:
1 csokor spárga
250 ml főzőtejszín
2 tojás
a tésztából megmaradt tojásfehérje
só, bors
a tetejére reszelt sajt

1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagy-lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, belekevertem a tojássárgáját, sót, borsot és a vízzel egynemű tésztát gyúrtam belőle. Amikor homogén lesz, akkor folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe legalább fél órára.

2. Közben a spárgát megmostam, a fás szárát levágtam, feldaraboltam, és forrásban lévő vízben előfőztem egy kicsit. Kb. 5-10 perc elég neki. A tejszínt, tojásokat, sót, borsot összekevertem.

3. A tésztát kinyújtottam, majd egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tettem úgy, hogy legyen pereme is, majd az alját megszúrtam villával. Rá sütőpapírt borítottam és babbal “vakon” elősütöttem. Azért kell bele a bab, hogy a tészta ne emelkedjen fel és legyen majd hely a krémnek. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

4. A 10 perc után kiszedtem a sütőpapírral a babot és a tésztára ráöntöttem a tejszínes keveréket, beleszórtam a spárgát, és a tetejére a reszelt sajtot, majd visszatettem a sütőbe további 30-35 percre. Amikor a sajt a tetején szépen megpirul, akkor készen is van.

 spárgás quiche

 

Így készül a legcsokoládésabb torta!

csokitorta

 

Ezt a tortát egy a Favim.com oldalon talált desszertes kép illette, ahol alul piskóta, rajta tejszínes és csokoládés krém, a tetején pedig lezárásnak szintén piskótaszerűség, tejszín és karamell volt. Hát mit ne mondjak, nagyon ínycsiklandozó volt a kép.  Gondoltam, hogy muszáj lesz megcsinálni, aztán beugrott, hogy úgyis kell a Nagypapám 91-edik születésnapjára tortát készítenem, akkor meg miért ne ilyen legyen? Extra csokis, habos, krémes lett.

Az adott volt, hogy az alja nem lehet sima piskóta, inkább a toszkán csokitorta tésztáját képzeltem oda és készítettem is el. A csokis krémnek csokoládés mousse-t gondoltam, a tejszínes krém pedig mascarpone-s lett. Íme a recept:

A tésztához:

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (én most 60 %-ost használtam),
20 dkg vaj,
10 dkg liszt,
20 dkg cukor,
6 tojás

1. A sütöt 180°C-ra előmelegítettem, majd egy kerek, 26 cm-es átmérőjű formát sütőpapírral kibéleltem. A csokit, forró vízfürdő felett a vajjal együtt felolvasztottam. Félreraktam, hogy hűljön egy kicsit.

2. Közben habosra kevertem a cukrot és a tojást, majd hozzáadtam a lisztet is. Csomómentesre kevertem, majd hozzáöntöttem a felolvasztott csokit és vajat. Még egy kicsit kevertem a habverővel, majd a formába töltöttem. Légkeveréses módban 160 fokon sütöttem 30-35 percig. A teteje puha lesz, a belseje pedig krémes. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült e. Majd hagytam kihűlni.

A csokoládé mousse-t elkészítettem az alábbi recept alapján.

Hozzávalók:
100 gramm étcsokoládé (minimum 60%-os)
3 tojás
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál  Bailey’s likőr (elhagyható)

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam, majd vártam egy kicsit, hogy langyos legyen. Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem. Amikor a csoki már langyos volt, akkor hozzáadtam a tejszínt, a Bailey’s-t, és a tojások sárgáját Utána óvatosan beleforgattam a fehérjét is, így krémes és habos lett.

A tejszínes krémhez: 

250 gramm mascarpone
300 ml tejszín
2 evőkanál porcukor
egy fél citrom leve

A tejszínt felvertem habverővel, majd hozzákevertem a mascarponét-t, a porcukrot és a citrom levét.

Amikor a tészta kihűlt, akkor kettévágtam, az alsó szintre rákentem a mascarpone-s krém 3/4-ét, majd a csokoládé mousse-t, majd befedtem a tészta másik felével. A tetejére kentem a maradék mascarpone-s krémet. Mivel a torta széle nem volt szép kerek, ezért azokat a “morzsákat”, amiket levágtam a széléről, hogy szép egyenletes legyen, azokat a tetejére szórtam. És újra próbálkoztam karamell készítéssel, hogy azt csurgassak a tetejére, a csurgatás elmaradt, de lett helyette vajkaramella, azt is rámorzsoltam. Majd egy kis olvasztott csokoládéval megcsurgattam még. Azt olvastam, hogy idén a pucér torta lesz a divat, ezért nem is burkoltam be a teljes tortát.

csokitorta

Narancsos profiterol – lépésről lépésre

profiterol

Imádom a profiterolt. Olyan puha, krémes, amikor beleharapok, még a szeme is lehunyom, hogy élvezzem az ízét. Még sose csináltam. Nem is tudom, hogy miért. Egyszerűbbnek tűnt megvenni a csilingelős autóból. Múlt hétvégén újra szavazást szerveztem a Facebook oldalamon, hogy mit készítsek, minek a fázisfotóit mutassam be. És a profiterol nyert. Meg Zsanival mi is nyertünk ezzel egy szuper napot, mert újra ő jött fotózni, neki köszönhetőek ezek a csodálatos képek.

Szóval most lépésről lépésre, hogyan is készül az égetett tészta, majd a krém, végül az olvasztott csoki a tetejére, vagyis a profiterol. Ugyanebből az égetett tésztából készül a képviselőfánk is.

Hozzávalók:

profiterol
a mennyiségek: kb 30-40 db profiterolhoz
200 gramm liszt
2 dl víz
200 gramm vaj
7 tojás
1 csipet só
1 csipet cukor

A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 narancs héja és leve
1 csipet fahéj

A tetejére:
100 gramm étcsokoládé

1. A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj,

IMG_0025_1

és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük,

profiterol

addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.

Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem.

profiterol

Ilyen krémes állagú tésztát kell kapnunk.

profiterol

Zsani mutatott egy trükköt, a habzsákot egy pohárba tettem, és utána kanalaztam bele a krémet. Így sokkal könnyebb megtölteni a habzsákot.

profiterol

Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.

profiterol

Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Ilyen szép kis fánkocskák lettek.

égetett tészta

A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. Persze ezeket elhagyva sima vaníliás krémmel is isteni finom. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.

Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam egy hústűvel, de mondják még a fakanál végét is. Szóval a hústűvel addig lyukasztottam, amíg akkora nem lett a lyuk, hogy beférjen a kinyomó feje.

profiterol

Majd szintén habzsákba tettem a krémet, itt láthatjátok, hogyan áll a pohárban a habzsák.

profiterol

Végül a fánkokba töltöttem.

profiterol

Egy tányérral tettem őket,

profiterol

közben pedig felolvasztottam vízgőz fölött egy kis étcsokoládét, ami aztán szépen rájuk csurgattam.

profiterol

 

Ugye milyen jól néznek ki? Aztán gyorsan felfaltuk őket!

profiterol

 

Ha a legközelebb te is szeretnéd befolyásolni a szavazást, hogy milyen süti legyen fázisfotókkal, vagy belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, akkor csatlakozz a Facebook oldalamhoz.

És csatlakozz Zsanihoz is, aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.

Gesztenyepüré – az 5 perces klasszikus

IMG_3671_gesztenyepüré

 

Valahol olvastam, hogy a gesztenyepüré igazi hungarikum. Most próbáltam rákeresni a neten, de nem találtam hozzá hiteles forrást.  Ma gondoltam, hogy készítek egy 30 perces ebédet, bár nem Jamie félét, mert ott folyton hiányzik valami hozzávalóm. Meg azok inkább tavaszi-nyári fogások, és nem is mindig gyerekbarát. Szóval a saját 30 perces ebédem része volt egy hagymaleves, mézes-mustáros sült csirkecomb céklával (bár az tovább sült, mint 30 perc), rizs, és a desszertnek a gesztenyepüré. A gesztenyepüré az a desszert, amit bárhol, bármikor, bármennyit képes vagyok megenni. A tejszínhabból viszont csak a saját felvertet szeretem, az ilyen flakonos kinyomóst nem preferálom.

Hozzávalók: 4 főre
1 fagyasztott gesztenyepüré
1 kis dobozos habtejszín
1 kiskanál cukor

A fagyasztott gesztenyepürét kivettem, hogy egy kicsit puha legyen, majd sajtreszelőn lereszeltem. A tejszínt a cukorral robotgéppel felvertem. Négy pohárba rétegeztem őket, alulra tejszínhab, utána a gesztenye, majd megint tejszínhab. Tetejére egy kis gesztenye még díszítésnek.

Isteni finom! De gondolom nem kell bemutatnom ezt a tényleg 5 perces klasszikus desszertet.

 

Narancsos pohárkrém

IMG_3517_poharkrém

 

A macaronkészítésből maradt jó pár tojássárgája. Gondoltam, hogy készítek belőle zabaglione-t, de nem volt itthon fehérbor. Szóval adott volt vagy 10 tojássárgája, meg egy félig darabokra tört jóreggelt-keksz, amit még a táskámban hordtam magammal, hátha Kiskorú éhes lesz. És marad tejszín is a bonbonkészítésből. Így gondoltam, hogy Szentestére csinálok valami könnyed pohárkrémet.

Hozzávalók (3 adaghoz): 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 1 narancs, egy marék mazsola, egy tejszín, egy darabokra tört jóreggelt-keksz (de igazából bármilyen keksz jó), tetejére díszítésnek pedig kandírozott narancshéj

A tojássárgáját a cukorral habosra kevertem, majd belereszeltem a narancs héját, utána kettévágtam a narancsot és a levét is belefacsartam. Vízgőz fölött besűrítettem, itt nagyon kell figyelni, nehogy rántotta legyen belőle. Folyamatosan kevergetni kell, ha kezd besűrűsödni, akkor már jó is. A poharak aljára szórtam pár szem mazsolát, rákanalaztam a narancsos krémet. A kekszet apró darabkára törtem, azt is rászórtam. A tejszínt habbá vertem, az került a tetejére, majd pár darab kandírozott narancshéj díszítésnek. Hűtőbe kerültek, és vacsora után mind befaltuk őket. Könnyű, habos desszert, nagyon hamar kész van és nagyon finom.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!