Bonnie konyhája

Szuperegészséges sajtos keksz

sajtos keksz

Újra itt az iskolaszezon és ilyenkor igyekszem olyan kekszet vagy muffint sütni, ami egészséges is, meg finom is, és Kiskorú meg is eszi. A muffin általában bejön, főleg, ha áfonyás, viszont most már kívántam valami sósat. Hát ez a keksz ilyen mindent bele keksz lett, de szerintem nagyon finom és nem mellesleg még egészséges tápanyagokat is tartalmaz.

A recept is egyszerű és sütéssel együtt fél óra alatt kész is van egy adag.

Hozzávalók:
170 gramm reszelt sárgarépa (2db közepes)
100 gramm reszelt füstölt sajt
80 gramm reszelt cheddar sajt
2 tojás
50 gramm zabpehely
100 gramm teljeskiőrlésű liszt
5 evőkanál olívaolaj
egy marék mag (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)

A hozzávalókat egy tálba teszem, elkeverem, majd golyókat formázok belőlük, kb szilva nagyságút. Ha kicsit olajos a kezünk, kevésbe ragad rá a tészta.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a golyókat, majd lelapítom, hogy keksz formája legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm őket.

Kihűlés után lehet fogyasztani. Nem tudom, hány napig áll el, mert általában másnap elfogy mind.

sós keksz

Így készíts medvehagymás lenmaglisztes sajtost!

pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele és egy kis lenmagliszt is, mivel mindenhol az egészséges hatásairól olvasni. Nem is pogácsa alakú lett, ez a lustaságom miatt volt így, de az ízélményen nem változtat semmit a forma.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
100 gramm reszelt füstölt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
2 evőkanál lenmagliszt
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szórom a lisztet, lenmaglisztet, megolvasztottam a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. A tálas robotgépembe tettem, szépen összekeverte. Egy órát hagytam kelni.

3. Kinyújtottam, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és megszórtam a reszelt sajttal. Éles késsel hosszú csíkokra vágtam.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb fél órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  10-12 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

medvehagymás pogácsa

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonniekonyhaja néven.

Így készíts lenmagos-sajtos kekszet 15 perc alatt!

lenmagos keksz

Én is, mint mindenki az év elején megfogadja, hogy mostantól aztán egészségesen fogok étkezni, sportolni fogok és nem diétázom, hanem életmódot váltok. Hát nálam a diéta általában aznap délig szokott tartani, a sportolási lelkesedés talán kicsit tovább kitart, az életmódváltáson pedig még nem gondolkoztam. Na, persze, majd nem fogok lekváros kalácsot enni szombat reggelire, meg nem tolom be a vacsora utáni desszertnek azt a csokiszuflét.. szóval ez az elhatározás még várat magára. 🙂

Viszont, most a kíváncsiság miatt gondoltam, hogy kipróbálom a lenmaglisztet (miután már napok óta chia magot reggelizek – de erről később), szóval lenmagliszt a kosárban, és otthon összedobtam egy kekszet belőle. Kicsit féltem, hogy túl sok lesz a lenmagliszt, de szerintem pont jó lett. A keksz szumma 15 perc alatt el is készült, tökéletes csemege lett a munkahelyi délutáni éhség leküzdésére.

Hogy mire jó a lenmag? Idézet a Házipatikától: “A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását. ”

Hozzávalók:
100 gramm reszelt sajt (3 féle került bele: cheddar, érettebb cheddar és trappista)
50 g lenmagliszt
50 g liszt (lehetett volna teljes kiőrlésű is..)
5 evőkanál olívaolaj
1 tojás
3 evőkanál céklalé (helyette lehet víz is, de ez finomabb)

A hozzávalókat egy edénybe szórtam, összekevertem, majd ki gombócokat formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a gombócokat, lenyomtam a tetejüket, hogy lapos keksz legyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

lenmag keksz

 

Házi medvehagymás-sajtos pogácsa – bevált recept alapján!

medvehagymás pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
200 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el.

Most csináltam egy tesztet. A jobb oldali lett az azonnal sütős, a bal oldali pedig kelt kb egy órát még sütés előtt, és utána szaggattam ki. Szóval kicsit kell hagyni kelni, ez a tanulság. A sütőben pedig alul-felül sütési módon kell sütni.

medvehagymás pogácsa

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy felespohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.

medvehagymás pogácsa

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  15-18 percig (mérettől függ, a kicsiknek elég 15 perc). Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonnieanita néven.

Egyszerű és finom: spárgás quiche

spárga quiche

Hogy is hívják az éjszakai étkezést? Ez már nem vacsora, de még nem reggeli. Szóval talán valami éjszakai ebéd? Az alábbi quiche-t hajnali negyed egykor toltam a sütőbe. És milyen jól esett hajnali egykor még langyosan!

A spárga jótékony hatásairól egy korábbi bejegyzésben írtam, ha egyszerűbben készítenétek el, akkor kattintsatok ide. De most jöjjön a franciák “pizzája”, a quiche. Gyorsan elkészül, bármilyen zöldséggel el lehet készíteni és nagyon finom.

Hozzávalók: (én most egy 18 cm-es tortaformába tettem, így magasabb lett)
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só, bors
kb fél dl víz
A belsejéhez:
1 csokor spárga
250 ml főzőtejszín
2 tojás
a tésztából megmaradt tojásfehérje
só, bors
a tetejére reszelt sajt

1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagy-lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, belekevertem a tojássárgáját, sót, borsot és a vízzel egynemű tésztát gyúrtam belőle. Amikor homogén lesz, akkor folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe legalább fél órára.

2. Közben a spárgát megmostam, a fás szárát levágtam, feldaraboltam, és forrásban lévő vízben előfőztem egy kicsit. Kb. 5-10 perc elég neki. A tejszínt, tojásokat, sót, borsot összekevertem.

3. A tésztát kinyújtottam, majd egy kivajazott, kilisztezett tortaformába tettem úgy, hogy legyen pereme is, majd az alját megszúrtam villával. Rá sütőpapírt borítottam és babbal “vakon” elősütöttem. Azért kell bele a bab, hogy a tészta ne emelkedjen fel és legyen majd hely a krémnek. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

4. A 10 perc után kiszedtem a sütőpapírral a babot és a tésztára ráöntöttem a tejszínes keveréket, beleszórtam a spárgát, és a tetejére a reszelt sajtot, majd visszatettem a sütőbe további 30-35 percre. Amikor a sajt a tetején szépen megpirul, akkor készen is van.

 spárgás quiche

 

Gyors és finom sajtos pogácsa

sajtos pogácsa

Újra egy sós recept. Mielőtt még elpártolnátok a desszertes, csokoládés blogomról, jelentem, hogy már készülőben van két nagyon csokis poszt is, szóval nehogy elriasszon most ez a kis sós irány. Nagypapám kérte a születésnapjára, hogy süssünk neki pogácsát. Meg kért még rétest, és ugye a torta pedig alap dolog. Anyum gondolta felosztja a feladatokat, mindenki csinál egy valamit. Rám jutott a pogácsa. Meg utána a torta is. Bár nem bánom, mert így legalább nem egy cukrászdai cukros-vajas krémes valamit kell ennem.

A recept a klassszikus, szintén apukám receptje. Egész gyorsan megvan, apu nem szokta keleszteni, úgy is tökéletes lesz. Nálam is csak azért kelt, mert közben tortát is sütöttem.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
300 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el. Amikor már homogén lett a tészta, akkor hűtőbe tettem pár órára. Apu szerint lehet sütni azonnal is, de én épp nem értem rá, szóval ment a hűtőbe. Azt ne kérdezzétek, hogy ilyenkor miért jobb a hűtő, mintha kint kelne inkább, ennél a tésztánál ezt ajánlják.

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy borospohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. Lehet rudat is formázni, apukám azt szokott inkább. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. Valahol azt olvastam, hogy ha már megkenjük a tojással, akkor nem fog megkelni, nem tudom, hogy ez tényleg így van e, vagy csak városi legenda.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek légkeveréses módban 16-18 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.

A gyerekek imádták, valahogy a pogácsa – főleg a sajtos – Joker-kaja náluk.

_pogácsa

Teljes kiőrlésű répás-sajtos keksz – az egészséges nassolnivaló

IMG_3932_keksz

Van az az ember, aki este fél 10-kor hazaesik a munkából-edzésből, és leül a tv elé bambulni. Meg van a gasztrofüggő, mint én, aki ilyenkor is nekiáll kekszet sütni. Még sosem sütöttem sós kekszet, főleg nem teljes kiőrlésű lisztből. Szóval igyekeztem egy egészséges nassolnivalót készíteni. A liszt már adott volt. Zabpehely is mindig van itthon. Répa is akadt még, és még kellett egy kis sajt hozzá. Hát mit ne mondjak, egész jót kísérleteztem ki. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, akik egészséges sós kekszet enne. Hamar megvan és a gyerekek is segíthetnek benne.

Hozzávalók: (30 darab keksz lett belőle)
100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gramm zabpehely
100 gramm sajt (fele-fele arányban cheddar és gouda került bele)
1 tojás
100 gramm vaj
100 gramm reszelt répa
só, bors, oregánó

1. A vajat megolvasztottam. A répát meghámoztam, és aprítóban ledaráltam. Egy tálba szórtam a lisztet, zabpelyhet, belereszeltem a sajtot, beleütöttem a tojást, beletettem a répát, majd a végén az olvasztott vajat. Jól összekevertem egy kanállal.

2. Sóval, borssal és oregánóval fűszereztem. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat tettem, majd lelapogattam, hogy keksz formája legyen. Persze nem lettek szép szabályosak, de ez nem is volt a cél.

3. Előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöttem.

Már sütés közben isteni illatot áraszt és nagyon-nagyon finom lett.

Karácsonyi gasztroajándék – pácolt fetasajt

IMG_3134_pácolt feta

 

Készülnek a karácsonyra szánt ajándékok. Persze ezzel, hogy kiposztolom, le is lövöm a meglepetést, bár azt nem lehet tudni, hogy ki kapja. A pácolt sajt gondolata már régóta foglalkoztat, és most hogy egy belvárosi vendéglátóhelyen (a Kockában) ettünk a héten a lányokkal isteni sajtot, gondoltam, teszek egy próbát, hogy itthon is el lehet e érni azt az ízhatást.

Hozzávalók: fetasajt, tarkabors (őrölt és egész is), rozmaring, fokhagyma, chili, olívaolaj

Sokminden nem kell hozzá, csak fetasajt, de én itt csaltam, mert nem akartam nagyon sósat, ezért a Lidl-ben vetten fehérkrémsajtot. Egy darabka sajtból két üveget tudtam készíteni. A sajtokat apró kockára vágtam, beletettem az üvegbe, majd szórtam rá tarkaborsot darálva, majd egészben is. Került mellé rozmaring is, még nem fagyott szét az ablakban szerencsére. Fokhagymát is tettem mellé, három gerezddel, és az egyik verzióba chili paprika is került. Amikor minden az üvegben van, akkor olívaolajjal felöntöttem, kupakot rácsavartam, felráztam, hogy mindenhova kerüljön fűszer. Végül kapott egy kis karácsonyi csomagolást is.

Babos-csirkés-krumplis ebéd

Hát nem tudom, hogy ennek az egytálételnek milyen nevet adjak.. ez olyan minden bele ebéd volt. Ötletem sem volt, hogy mit főzzek és akkor előszedtem mindent, ami itthon volt, így lett ez az ebéd.

Hozzávalók:
1 babkonzerv
1 csirkemell
5 darab közepes krumpli
2 paradicsomkonzerv (az a kicsi pürés)
2 evőkanál fajita szósz (kicsit csípős volt, elég karakteres ízt adott az ételnek)
1 fej vöröshagyma
10 dkg trappista sajt

A tepsi aljára öntöttem egy kis olivaolajat, és beleszórtam a lecsöpögtetett babot, az apróra vágott csirkemellet, a kockára vágott krumplit, és a szeletekre vágott vöröshagymát. A paradicsomkonzervet összekevertem a fajita szósszal és ráöntöttem a tepsi tartalmára. Kanállal átforgattam az egészet, hogy mindenhova jusson a paradicsomos szószból, majd alufóliával lefedtem és már ment is a sütőbe. Háromnegyed órát sült 120 fokon légkeveréses módban, amikor leszedtem az alufóliát, átkavartam egy kanállal, majd megszórtam sajttal. Még addig sült, amíg a sajt ráolvadt a tetejére. Nagyon finom, szaftos, enyhén csípős ebédet ettünk!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!