Bonnie konyhája

Rizsfelfújt gránátalmás meggylekvárral

rizsfelfújt

 

Kiskorú egyik kedvence, azonnal elfogyott az egész tepsi. Na, az ilyen ebédeket szeretem, amikor elfogy a főztöm. Azt már csak félve merem megírni, hogy egy egész üveg lekvár elfogyott hozzá. Ez pedig most nem házi lekvár volt, hanem Aldis, gránátalmás-meggyes verzió, isteni finom.

Hozzávalók:
1,5 bögre tejberizsnek való rizs (még mindig a Drogerie Markt-os verzió a kedvenc)
5 bögre tej
1 bögre víz
4 evőkanál cukor
1 bourbon vaníliás cukor
4 tojás
50 gramm vaj
A tetejére: gránátalmás meggylekvár (vagy bármilyen lekvár)

1. A tejből, vízből, cukorból, vaníliás cukorból tejberizst főztem, kb 25 perc alatt megduzzadt a rizs. Fedő alatt kell elkészíteni, de jó párszor meg kell keverni, nehogy leégjen.

2. Utána összekevertem a vajjal, hogy elolvadjon benne. Hagytam kihűlni.

3, Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Amikor a tejberizs már langyos lett, akkor hozzáadtam a tojások sárgáját, majd óvatosan a fehérjéket is belekevertem.

4. Kivajazott tepsibe/jénaiba tettem a rizses masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöttem.

5. Tetejére lekvárt kanalaztam és tálaltam.

Hamar elfogyott. Nagyon finom savanyú lekvárral. Legalábbis mi így szeretjük.

rizsfelfújt

 

Így csinálj kókuszos tejberizst!

tejberizs

 

Nemrég az Aldiban vettem kókusztejet. Korábban még sosem vettem, gondoltam, tökéletes lesz tejberizshez. Volt is még otthon kimondottan tejberizsnek való rizs (dmben vettem, tényleg az a neve, hogy tejberizs, de amúgy arborio ennek a rizsnek a hivatalos neve), szóval egy nagyon egyszerű édességből egy nagyon különlegeset csináltam.

A kókusztej valami isteni finom volt, pedig csak egy kicsit nyaltam bele. Szóval azt hiszem, innen már csak is ilyen kókuszos tejberizst fogok csinálni.

Hozzávalók:
1 doboz kókusztej, azt hiszem talán 3 dl volt
ennek megfelelő mennyiségű tejberizsnek való rizs
1 zacskó vaníliás cukor
2 evőkanál sima cukor
ha szükséges még, akkor egy kis tej

A kókusztejet feltesszük egy edénybe a tűzhelyre, beleszórjuk a rizst, a cukrot és 25 percig kavargatva főzzük. Utána lefedjük és hagyjuk, hogy a rizs megszívja még magát. Fontos, hogy ne legyen nagyon száraz, hanem inkább még legyen rajta tej, amikor lefedve hagyjuk pihenni.

Díszítettem eperrel is, ahogy fentebb látjátok, de aztán lekvárral ettük meg. Házi sárgabarack lekvár volt. Oké, jobban illett volna hozzá mondjuk egy kis ananász, vagy csokoládé rácsurgatva, de most a lekvár győzött.

tejberizs

 

Várlak  a Facebook oldalamon is, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!