Bonnie konyhája

Szuperegészséges sajtos keksz

sajtos keksz

Újra itt az iskolaszezon és ilyenkor igyekszem olyan kekszet vagy muffint sütni, ami egészséges is, meg finom is, és Kiskorú meg is eszi. A muffin általában bejön, főleg, ha áfonyás, viszont most már kívántam valami sósat. Hát ez a keksz ilyen mindent bele keksz lett, de szerintem nagyon finom és nem mellesleg még egészséges tápanyagokat is tartalmaz.

A recept is egyszerű és sütéssel együtt fél óra alatt kész is van egy adag.

Hozzávalók:
170 gramm reszelt sárgarépa (2db közepes)
100 gramm reszelt füstölt sajt
80 gramm reszelt cheddar sajt
2 tojás
50 gramm zabpehely
100 gramm teljeskiőrlésű liszt
5 evőkanál olívaolaj
egy marék mag (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)

A hozzávalókat egy tálba teszem, elkeverem, majd golyókat formázok belőlük, kb szilva nagyságút. Ha kicsit olajos a kezünk, kevésbe ragad rá a tészta.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a golyókat, majd lelapítom, hogy keksz formája legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm őket.

Kihűlés után lehet fogyasztani. Nem tudom, hány napig áll el, mert általában másnap elfogy mind.

sós keksz

Ez aztán az egészséges muffin!

spenótos muffin

 

Azok, akik szeretik a zöldségeket, örülni fognak ennek a receptnek. Azok is, akik szeretik az egészséges dolgokat. És azok is, akik szeretik a kolbászt. Ez már megint egy “nézzükmegmibőllehetmuffintcsinálni” receptnek indult és teljesen őszinte leszek, fogalmam sincs, hogy miből mennyit tettem bele. De azért megpróbálom rekonstruálni az eseményeket.

Adott volt egy borozgatós szombat este. Kellene valami, amit lehet a bor mellé nassolni. Legyen sós. És még mindig van egy fél doboz spenót. Meg a hűtőben egy darab sajt és egy utolsó tojás. Igen, hónap vége van. És végre elfogyott a spenót. (Nem, nem a másnaposság beszél belőlem, hisz mint megtudtam tanult Zsuzsi barátnőmtől, a zsír felszívja az alkoholt, bár nem tudom, hogy az olívaolaj is?)

Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
negyed zacskó sütőpor
1 tojás
fél doboz fagyasztott spenót (kb 6 púpos evőkanál)
egy kisebb répa
egy kis kolbászból pár karika
1 dl olívaolaj
10 dkg sajt
só, frissen őrült bors

1. Az olívaolajat, a tojást egy keverőtálba tettem, jól összekevertem, sóztam, borsoztam.

2. A répát megpucoltam és a hámozóval vékony szeleteket vágtam belőle, az olívaolajas keverékhez tettem.

2. Belereszeltem 5 dkg sajtot is. A kolbászokat kis karikákra vágtam (ez ilyen csemegekolbász volt, nem az a klasszikus Gyulai féle), szintén a tálba került. Belekanalaztam a spenótot is. Fagyasztott verzió felolvasztva, de friss spenótból biztosan finomabb.

3. A lisztet és a sütőport a végén adtam hozzá, jól elkevertem. Ha száraznak tűnik a tészta, akkor olajjal lehet könnyíteni rajta.

4. A nagy muffinformát kibéleltem kapszlikkal, ebbe kanalaztam a keveréket és a maradék sajtot a tetejére reszeltem.

5. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sül.

Magában ez egy nagyon is egészséges muffin. De én azért alkohol mellé is ajánlom nasinak. 🙂 Vagy másnap reggelire, vagy csak úgy. Vagy gyereknek a játszótérre. 🙂

Gyertek a Facebookra is, ott is van sok móka!

Teljes kiőrlésű répás-sajtos keksz – az egészséges nassolnivaló

IMG_3932_keksz

Van az az ember, aki este fél 10-kor hazaesik a munkából-edzésből, és leül a tv elé bambulni. Meg van a gasztrofüggő, mint én, aki ilyenkor is nekiáll kekszet sütni. Még sosem sütöttem sós kekszet, főleg nem teljes kiőrlésű lisztből. Szóval igyekeztem egy egészséges nassolnivalót készíteni. A liszt már adott volt. Zabpehely is mindig van itthon. Répa is akadt még, és még kellett egy kis sajt hozzá. Hát mit ne mondjak, egész jót kísérleteztem ki. Szóval bátran ajánlom mindenkinek, akik egészséges sós kekszet enne. Hamar megvan és a gyerekek is segíthetnek benne.

Hozzávalók: (30 darab keksz lett belőle)
100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gramm zabpehely
100 gramm sajt (fele-fele arányban cheddar és gouda került bele)
1 tojás
100 gramm vaj
100 gramm reszelt répa
só, bors, oregánó

1. A vajat megolvasztottam. A répát meghámoztam, és aprítóban ledaráltam. Egy tálba szórtam a lisztet, zabpelyhet, belereszeltem a sajtot, beleütöttem a tojást, beletettem a répát, majd a végén az olvasztott vajat. Jól összekevertem egy kanállal.

2. Sóval, borssal és oregánóval fűszereztem. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat tettem, majd lelapogattam, hogy keksz formája legyen. Persze nem lettek szép szabályosak, de ez nem is volt a cél.

3. Előmelegített 180 fokos sütőben 12-15 percig sütöttem.

Már sütés közben isteni illatot áraszt és nagyon-nagyon finom lett.

Telekom cupcake – Adni jó!

IMG_3040_magentamuffin

Az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerül az Adni jó! Sütiakció.  A Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub munkatársai saját készítésű sütemény-arzenált kínálnak, a süteményeket bárki – becsült, adomány értékű áron – megvásárolhatja, és az így befolyt összeget az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Kft. kapja meg.

Erre a jeles alkalomra sütöttem a Telekom cupcake-et, a tésztája répás-diós volt, dupla adagból lett két tepsi minimuffin és két tepsi normál muffin.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj

A krém pedig tejszínízű puding volt, elkészítése után egy kis vajat kevertem bele (kb 50 grammot) és piros ételfestéket. Nem tudom, hogy lett ilyen színű, de pont ez volt a cél. Ugye mennyire magenta? 🙂

 

995256_604966349550569_2083025242_n

sütis

 

Répás muffin

 

Egyik kedvenc receptem, amit répatortának is szoktam készíteni, nagyon finom, a gyerekek is imádják. Kiskorú szülinapjára is ilyet készítettem, nagy sikere volt. Az ovis teljes csoport odavolt érte. És kicsit már karácsonyi hangulatom is lesz tőle, mert a fahéj, a dió, a mazsola, már olyan karácsonyi ízek.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
100 g mazsola

A krémhez:
20 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor

1. A sárgarépát megpucoljuk, aprítóval felvágtam. A diót szintén az aprítóval összedaraboltam. A mazsolát megmostam.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, előveszünk egy sütőformát.
3. Egy tálban habverővel fehéredésig verjük a tojásokat és a cukrot, aztán hozzáadjuk az olajat, a répát, a mazsolát és a diót.
4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát és mindezt a répás-tojásos masszához keverjük.
5. A sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük.
Mivel én muffint csináltam és nem tortát, ezért a mascarpone csak díszítésnek kellett. A tetejére pedig répadarabkákat tettem. A fenti képen lévőnek  pedig sárgabarack lekvárt.

 

 

Répatortás pop cake vagy sütinyalóka

Gondoltam, hogy karácsonykor végre csinálok sütinyalókát. Az első próbálkozás kudarcba fulladt, sima csokis piskótát kevertem megolvasztott csokoládéval, de folyton szétestek. Ráadásul rózsaszín cukormázba forgattam őket, ami mindenhova csöpögött és az íze is borzalmas volt.

Második nekifutásra Puffin répatortáját készítettem el, nagy tepsiben megsütve, mascarponés krémmel keverve. Ez már jobban összeállt, nem estek le a pálcikáról a sütik. Fehércsokit olvasztottam és abba mártogattam őket. Kevertem bele egy kis kék ételfestéket is, így ilyen türkiz színe lett. Kisfiam odavolt érte.

A recept innen, itt részletesen is ki van fejtve minden.

Répatorta

Amikor tavaly előtt karácsony felé közeledett Nóri megosztotta velünk ezt a receptet a fórumon. Hát mondanom sem kell, szinte mindenki megsütötte. Igazi karácsonyi illatok, puha, omlós tészta, a tetején pedig a mascarponés-narancsos krém.. hát valami ízvarázs!

Apa ezt kérte a születésnapjára és hát a fiúk is ezt kapták a karácsonyi ülésre.


Hozzávalók:
17, 5 dkg cukor
175 ml olaj
3 enyhén felvert nagyméretű tojás
14 dkg reszelt répa
10 dkg mazsola
egy nagy narancs reszelt héja
17 dkg liszt
fél csomag sütőpor
egy evőkanál szódabikarbóna
egy evőkanál őrölt fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál reszelt gyömbér

A tetejére
25 dkg mascarpone
egy citrom vagy narancs leve
4-5 evőkanál porcukor

A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A sütőformát sütőpapírral kibélelem. A cukrot az olajjal és a tojásokkal összekeverem, beleforgatom a répát, a mazsolát és a narancshéjat. A lisztbe belekeverem a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beleszitálom a répás keverékbe. Az egészet éppen csak összeforgatom, lágy és folyékony masszát kell kapnom. A tésztát a formába öntöm és 40-45 percig sütöm, majd rácsra téve hagyom teljesen kihűlni.
A bevonathoz a mascarponét a citromlével (vagy narancslével) és a cukorral habosra keverem, és széles pengéjű késsel elegyengetem a répás süti tetején.
Hűtőbe teszem, de fogyasztás előtt legalább fél órát hagyom szobahőmérsékleten állni.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!