Bonnie konyhája

Így készíts medvehagymás lenmaglisztes sajtost!

pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele és egy kis lenmagliszt is, mivel mindenhol az egészséges hatásairól olvasni. Nem is pogácsa alakú lett, ez a lustaságom miatt volt így, de az ízélményen nem változtat semmit a forma.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
100 gramm reszelt füstölt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
2 evőkanál lenmagliszt
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szórom a lisztet, lenmaglisztet, megolvasztottam a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. A tálas robotgépembe tettem, szépen összekeverte. Egy órát hagytam kelni.

3. Kinyújtottam, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és megszórtam a reszelt sajttal. Éles késsel hosszú csíkokra vágtam.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb fél órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  10-12 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

medvehagymás pogácsa

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonniekonyhaja néven.

Házi medvehagymás-sajtos pogácsa – bevált recept alapján!

medvehagymás pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
200 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el.

Most csináltam egy tesztet. A jobb oldali lett az azonnal sütős, a bal oldali pedig kelt kb egy órát még sütés előtt, és utána szaggattam ki. Szóval kicsit kell hagyni kelni, ez a tanulság. A sütőben pedig alul-felül sütési módon kell sütni.

medvehagymás pogácsa

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy felespohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.

medvehagymás pogácsa

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  15-18 percig (mérettől függ, a kicsiknek elég 15 perc). Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonnieanita néven.

Gyors és finom sajtos pogácsa

sajtos pogácsa

Újra egy sós recept. Mielőtt még elpártolnátok a desszertes, csokoládés blogomról, jelentem, hogy már készülőben van két nagyon csokis poszt is, szóval nehogy elriasszon most ez a kis sós irány. Nagypapám kérte a születésnapjára, hogy süssünk neki pogácsát. Meg kért még rétest, és ugye a torta pedig alap dolog. Anyum gondolta felosztja a feladatokat, mindenki csinál egy valamit. Rám jutott a pogácsa. Meg utána a torta is. Bár nem bánom, mert így legalább nem egy cukrászdai cukros-vajas krémes valamit kell ennem.

A recept a klassszikus, szintén apukám receptje. Egész gyorsan megvan, apu nem szokta keleszteni, úgy is tökéletes lesz. Nálam is csak azért kelt, mert közben tortát is sütöttem.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
300 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el. Amikor már homogén lett a tészta, akkor hűtőbe tettem pár órára. Apu szerint lehet sütni azonnal is, de én épp nem értem rá, szóval ment a hűtőbe. Azt ne kérdezzétek, hogy ilyenkor miért jobb a hűtő, mintha kint kelne inkább, ennél a tésztánál ezt ajánlják.

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy borospohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. Lehet rudat is formázni, apukám azt szokott inkább. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal. Valahol azt olvastam, hogy ha már megkenjük a tojással, akkor nem fog megkelni, nem tudom, hogy ez tényleg így van e, vagy csak városi legenda.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek légkeveréses módban 16-18 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.

A gyerekek imádták, valahogy a pogácsa – főleg a sajtos – Joker-kaja náluk.

_pogácsa

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!