Bonnie konyhája

Olasz desszertkörkép – ezeket ne hagyd ki Rómában!

Róma

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a barátnőmmel Rómában ünnepeltük a közös névnapunkat. Az idő is szuper volt, megnéztük az összes kötelező látnivalót, párat véletlenül sikerült, de hát Rómában szinte minden sarkon van valami nevezetesség. És ehhez mérten iszonyatos tömeg. Anita szerint ki is tehették volna Rómára a “megtelt” táblát.

Pár utazási tipp azoknak, akik Rómába készülnek. Mi Wizzairrel voltunk, másfél óra volt az út, egyáltalán nem vészes. A reptérről vonattal mentünk be a városba, húsz percenként jár, van egy amelyik fél óra alatt bent van Termini megállónál a központban és van egy, amelyik minden megállóhelyen és állomáson megáll. Mi ezzel mentünk a szállásra, amit az Airbnb oldalon keresztül foglaltunk egy kedves olasz fiúnál potom pénzért.

FONTOS: utazás előtt meg kell venni mindenhova online a jegyeket, így órákat spórolhatunk, mert a Colosseumnál és a Vatikánnál is kilométeres sorok voltak. De nekünk nem kellett kiállni, azonnal bejutottunk.

Továbbá nem árt magunkkal vinni egy útikönyvet, amit én ügyesen itthon hagytam, a fényképezőgépbe tartozó SD kártyával együtt. Milyen jó, hogy már az okostelefonokban fényképezőgép is van!

Ha szeretnétek piacozni, akkor ajánlom a Campo de Fiori-t, ami Róma legnagyobb piaca, lehet kapni mindenféle színű és ízű italokat, tésztákat, tésztaszószokat, fűszerkeverékeket, zöldséget, gyümölcsöt, meg persze szuper hasznos szuveníreket is. Érdemes délelőtt kimenni, mert három óra körül már alig voltak. És fontos információ, hogy ezen a téren található Mercator nevezetű helyre véletlenül se üljetek be, mert 2 Euro egy liter csapvíz, a pincérek bunkók és az ételek sem voltak valami finomak.

És jöjjenek a gasztro élmények, mert hát ez mégiscsak egy gasztroblog. Ennyi pizzát, mint itt az 5 nap alatt, nem szoktam fél év alatt enni. De megérte. Még ha pár kilóval nehezebb is lettem pont a bikiniszezon ideje előtt. Nem tudom, hogy hogy készítenek ilyen finom vékony tésztás pizzát, talán kihagyják az élesztőt belőle? A kedvenc ez a rukkolás-paradicsomos-parmezános verzió volt. Ide linkelem azért a pizzareceptet, hogy én hogy készítem, hát igen, ez már a “magyarosabb” verzió.

pizza

Ha már Olaszország, akkor kötelező ital az Aperol Spritz. Ez egy olasz keserű-likőrből (Aperol), habzóborból (Prosecco) és szódából álló koktél, amit az olaszok fröccsének is neveznek.  Ízét tekintve narancsos, nagyon finom. Sok jéggel és narancskarikákkal tökéletes.

Elkészítése egyszerű: egy ital 3 rész Prosecco, 2 rész Aperol, 1 rész szódát tartalmaz. Egy pohárba töltjük a hozzávalókat, megkeverjük, majd jéggel és narancsszeletekkel díszítjük.

aperol spritz

 

Majd desszertes blog révén a desszertek. Háromfélét ettünk, az első az alap a Tiramisu. Ezt a Pantheon előtti téren ettük egy kávézóban verőfényes napsütésben. Finom volt tényleg, de hát nem nagyon lehet elrontani egy tiramisut. Nekem epres receptem van, itt találjátok. Illene már kávésat is készítenem.

tiramisu

A másik desszert a szicíliai Cannoli volt. Mivel ilyet még sosem készítettem, nem tudok recepttel szolgálni, de igyekszem majd pótolni eme hiányosságot. Mindenképpen meg kell kóstolni, olyan, mint egy fagyitölcsérbe (bár kicsit vastagabb a tészta) töltött túrókrém.

cannoli

A harmadik pedig a Torta della Nonna (Nagymama tortája), ami egy toszkán desszert, pitetésztában narancsos krém és a tetején pirított fenyőmag. Azt hiszem, ilyet muszáj lesz készítenem, mert ez annyira, de annyira finom volt.

Torta della Nonna

 

És van még egy tipikus olasz desszert, a Panna Cotta, amit most nem kóstoltunk, de itt találtok receptet hozzá.

A Cannolit és a Nagymama tortáját a Vitti Cafe-ban ettük, ami a Piazza S. Lorenzo-n található. Innen származik az Aperol fotója is, továbbá a pizzájuk is nagyon finom volt.

Ha Rómában jártok, akkor a Spanyol lépcsőt ne hagyjátok ki, naplementekor ilyen gyönyörű. (De vigyázzatok az indiai vörös rózsás fiatalemberekkel, mert mindenképpen szeretnének rózsát adni, meg csevegnek is kedélyesen, aztán persze várják a fizetséget érte. Mondjuk Prada táskát is árulnak 10 Euroért, ha valaki szeretne egyet… 🙂 )

róma

 

Pizza-pizza-pizza

Mára két ebédterv volt, vagy fasírt, vagy pizza. Kiskorú az utóbbit választotta, ami nem meglepő. Az egyik kedvenc. Mondjuk a másik Joker-kaja (amit bármikor megeszik) a fasírt. 🙂

Az alábbi recept alapján csináltam a tésztát. Szóval kell hozzá liszt (500 gramm), élesztő, olívaolaj és víz. Rendes kockaélesztőt használtam, egy felet, ezt feloldottam kb. 1,5 deci langyos vízben. Aztán a liszthez öntöttem, majd összegyúrtam, és még annyi vizet tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Olívaolajból kb. 1-2 evőkanálnyit tettem hozzá. Mivel sós pizzát készítettem, ezért tettem hozzá sót, borsot és egy kis bazsalikomot is. (Oregánóval jobb, de az most valamiért nem volt itthon.) Így nézett ki:

IMG_2943_pizza1

Addig kell gyúrni a tésztát, amíg szép egyenletes nem lesz. Letakartam konyharuhával és kelesztettem duplájára.

IMG_2945_pizza2

 

Amikor megkelt, akkor lisztes deszkán kinyújtottam, megkentem paradicsomszósszal. Most lusta-módban egy konzerv előre ízesített, tésztára való paradicsomszószt tetten, de sokkal finomabb, ha igazi paradicsomból, bazsalikomból, olívaolajból és fokhagymából főzünk rá szószt. Az egyik oldalára szalámi és pepperóni került, a másik (gyerek) oldalra pedig sonka és kukorica. A tetejére sajtot reszeltem, mozarella hiányában sima trapista volt.

IMG_2949_pizza3

Előmelegített sütőben 250 fokon kb 10-15 percig sütöttem. Jó étvágyat!

IMG_2964_pizza5

Pizzás muffin

Már egy hete nem sütöttem semmit, kezdett elvonási tünetem lenni. Muszáj volt összedobnom egy sós muffint a vacsorához.

Hozzávalók:

Nedves rész:

1 tojás

1 dl olivaolaj

1 kefír

1 kis konzerv paradicsompüré fele

Száraz rész:

20 dkg liszt

5 dkg reszelt sajt

1 sütőpor

só, bors, pizzafűszer

A nedves részt összekeverem, külön a száraz részt is, majd a nedvesbe beleöntöm a száraz részt. Összekeverem, majd a muffintepsi 12 horpadását kibélelem kapszlikkal, belekanalazom a tésztát, megszórom a tetejét sajttal és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon sült 15-20 percig.

Pizza

Ez az a pizzatészta, amit a Tv Paprika egyik adásában láttam, David Rocco műsorában. Ebből született az édes pizza is, de most végre megtaláltam a sós pizza képeket is.

A krumplissal már több helyen találkoztam, valahogy nekem fura volt, hogy pizza is, krumpli is.. de aztán kipróbáltam, nagyon finom!
A krumpliszeleteket nagyon vékonyra kell vágni, rátenni a kinyújtott pizzatésztára, majd olívaolajjal meglocsoltam őket kicsit, és rozmaringot tettem rá.
Rozmaringot lehet többet is, de nekem ennyi pont elég volt.
A másik pizza pedig hagymás-paradicsomos lett. Hogy őszinte legyek, mióta szoktam itthon pizzát sütni, nem azt a sajtos-paradicsomszószós verziót szeretem. Lehet, hogy a tészta miatt is.. de valahogy erre elég ennyi feltét is.
Jelen esetben a hagymát előtte kis olívaolajon megsütöttem, majd felöntöttem fehérborral és úgy pároltam pár percig. A hagyma így megpuhul és nagyon finom íze lesz. Utána halmoztam a pizzatésztára, és paradicsomkarikákat tettem még rá, és irány a sütő.
Kb 200 fokon légkeveréses módban 10 perc alatt megsül. Ha mozzarella sajtot is teszünk még rá pár darabot, akkor még finomabb!

Csokis-mascarponés pizza

Na, ezen a recepten tuti lehidal mindenki, ahogy én is tettem, amikor láttam, hogy pizzatésztába édes tölteléket tesznek, de olyan finom, hogy többször is fogok csinálni!A pizzatészta receptjét a Paprika Tv adásából lestem, nagyon egyszerű, bár az arányokat nem mondja a pasi, csak a hozzávalókat.
Szóval kell hozzá liszt, élesztő, olívaolaj és víz. Rendes kockaélesztőt használtam, egy felet, ezt feloldottam kb. 1,5 deci langyos vízben. Aztán a liszthez öntöttem, majd összegyúrtam, és még annyi vizet tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Olívaolajból kb. 1-2 evőkanálnyit tettem hozzá. Addig kell gyúrni a tésztát, amíg szép egyenletes nem lesz. Letakartam konyharuhával és kelesztettem duplájára. Mivel kint 35 fok volt, ezért viszonylag hamar megkelt. Újra átgyúrtam, igazából paradicsomos-mozzarellás pizza lett belőle és maradt egy darab, mit kinyújtottam kör alakúra. Az egyik oldalát megkentem mascarponéval, a másikat elvileg nutellával kellett volna (de az sajna nem volt itthon), de én csokit olvasztottam, Lindt tejcsokit, és azt kentem a másik oldalra. Aztán összecsuktam őket, a széleket, ahol összeért a tészta megkentem egy kis olívaolajjal, hogy nem nyíljon ki. Előmelegített sütőben sütöttem 220 fokon légkeverésen 10-15 percig.

A tészta nagyon tuti pizzatészta, többször is csináltam már, tettem bele fűszert is, isteni finom!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!