Bonnie konyhája

Olaszos quiche cukkinivel és aszalt paradicsommal

pite
Odáig meg vissza vagyok az olasz konyháért, az ízvilágért, a paradicsomért és az olasz sajtokért. Bár a quiche meg egy francia étel, hát most ötvöztem a kettőt, és lett egy olaszos ízvilágú quiche. Bár mintha valahol olvastam volna, hogy a quiche a franciák pizzája? De mindegy is, a lényeg, hogy isteni pitét sütöttem. Kár, hogy nem lehet illatokat is posztolni, mert ennek az illata olyan mennyei volt, hogy alig bírtam kivárni, hogy lefotózzam, kihűljön és ehessek belőle.

Akár ebédre, vagy egy baráti vacsorára, borozgatásra , tökéletes. Az elkészítése nem bonyolult, bár egy kis időt igénybe vesz a tészta pihentetés miatt. De azt meg lehet tenni egy nappal korábban is, és akkor tényleg egy óra alatt kész is van.

Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
csipet só, bors, bazsalikom
kb fél dl víz
A töltelékhez
2 közepes cukkini (400 gramm)
250 ml Meggle Mesterkrém (főzőtejszín helyett)
2 tojás
a tésztából megmaradt tojásfehérje
4 db aszalt paradicsom felvágva apró darabokra
só, bors
a tetejére reszelt sajt, (én pecorinot tettem, ami ilyen nagyobb darabokban kapható, de bármilyen sajt tökéletes)

1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagy-lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, belekevertem a tojássárgáját, sót, borsot és a vízzel egynemű tésztát gyúrtam belőle. Amikor homogén lesz, akkor folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe legalább fél órára.

2. Közben a cukkinit megmostam, a végeit levágtam, feldaraboltam, és egy kis olívaolajon megpároltam. Kb. 5-10 perc elég neki, nem kell megpárolódnia teljesen puhára. A tejszínt, tojásokat, sót, borsot összekevertem egy habverővel.

3. A tésztát kinyújtottam, majd egy kivajazott, kilisztezett piteformába tettem úgy, hogy legyen pereme is, majd az alját megszúrtam villával. Rá sütőpapírt borítottam és babbal “vakon” elősütöttem. Azért kell bele a bab, hogy a tészta ne emelkedjen fel és legyen majd hely a krémnek. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

4. A 10 perc után kiszedtem a sütőpapírral a babot és a tésztára ráhalmoztam a cukkinit, a szárított paradicsomot, majd ráöntöttem a tejszínes keveréket. Végül  a tetejére a reszelt sajtot szórtam, majd visszatettem a sütőbe további 30-35 percre. Amikor a sajt a tetején szépen megpirul, akkor készen is van.

quiche

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Bonnie féle extra szilvás pite

szilvás pite

A neten láttam valamelyik oldalon, hogy habos szilvás pitét készített valaki és annyira megkívántam, hogy muszáj volt megsütnöm. Persze az eredeti oldalt nem találtam meg újra, ezért kénytelen voltam kitalálni a Bonnie féle szilvás pitét.

Alapnak a szokásos pitetésztát használtam. Erre jött a fűszeres szilva, majd a cukros hab.

Hozzávalók:
pitetészta
200 gramm liszt
150 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás sárgája

Szilvás réteg:
fél kg szilva
5 evőkanál barnacukor
ízlés szerint őrölt fahéj (én egy teáskanálnyit tettem bele, így intenzív íze lesz)
1 evőkanál liszt

tetejére:
4 tojásfehérje
4 evőkanál porcukor

A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A piteformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe 15-30 percre.

Közben elkészítjük a szilvás réteget. Egy lábosban feltesszük a barna cukrot és a megmosott félbevágott szilvákat, megszórjuk a fahéjjal és egy kicsit megpároljuk. Nem kell péppé főzni, elég ha egy kis levet enged és megpuhulnak a szilvák. Akkor hozzáadtam a lisztet, hogy mégse legyen olyan folyós.  Liszt helyett lehet pudingport is adni hozzá, vagy keményítőt. hagyjuk kihűlni.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 15 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
10 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, lencsét és visszatesszük még 5 percre a pitét. Majd újra kivesszük, ráhalmozzuk a szilvákat.

A tojásfehérjéket felverjük habbá, ha kristálycukrot teszünk hozzá, akkor egyből hozzá kell adni, ha porcukrot, akkor csak a végén. Akkor jó, ha megáll és szép fényes. Ráhalmozzuk a szilvás rétegre, elkenjük, hogy mindenhova jusson. Ha szeretnénk, hogy dekoratív is legyen a süti, akkor lehet habzsákból mintát nyomni rá.

150 fokos sütőben sütjük kb 10-12 percet, amíg a teteje elkezd halványan barnulni. Kihűlés után lehet fogyasztani. Jó étvágyat!

szilváspite

Banoffee pie – habos banános pite

Banofee pie

Nem is tudom, hogy illik e lefordítani a banoffee pie/pitét, vagy hogyan is lehetne ezt egy szóban magyarul elmondani. A lényeg, hogy finom pitetészta, rajta krémes karamellkrém, majd egy réteg édes banán, a tetején pedig tejszínhab. Mit ne mondjak, mennyei.

A recept sem olyan bonyolult, hamar elkészül, nem igényel nagy cukrász tudást, mégis lehet villantani vele, mert látványos és nem mindennapi ízvilág.

Hozzávalók:
pitetészta
200 gramm liszt
150 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás sárgája

Karamellkrém:
400 gramm sűrített tej
50 gramm barnacukor
100 gramm vaj

tetejére:
3-4 darab banán
200 ml habtejszín
100 ml cukrászhab (elhagyható)
1 evőkanál porcukor
egy kocka csokoládé reszeléknek

A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A piteformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe 15-30 percre.

Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy lábosban feltesszük a barna cukrot és a vajat, magas lángon kevergetjük, amíg a vaj elolvad, a cukor pedig kicsit karamellizálódik, majd felöntjük a sűrített tejjel és alacsonyabb lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Ha nem akar besűrűsödni, ahogy nekem tette az Aldis sűrített tej miatt, akkor egy kiskanál lisztet adjunk hozzá.)

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 15 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
15 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, lencsét és visszatesszük még 8-10 percre a pitét, hogy teljesen megsüljön.

Amikor kihűlt a pitetészta és karamellkrém is hideg/langyos, akkor ráöntjük a tésztára, elkenjük és mehet egy éjszakára/vagy pár órára a hűtőbe.

Tálaláskor a banánokat felkarikázzuk, ráhalmozzuk a krémre. Közben felverjük a tejszínt a porcukorral, a tartás végett fele cukrászhab, fele tejszín, de ha azonnal esszük, akkor teljes adat tejszínhab a legjobb.   A banánra halmozzuk a tejszínt, majd reszelt csokoládéval díszítjük és tálaljuk. Jó étvágyat!

image

 

A legfinomabb áfonyás pite

áfonya pite

Nagyon szeretem az áfonyát, szerintem az egyik legszuperebb gyümölcs, imádom a lila színét, meg hogy olyan kis gömböc. Hogy sokat lehet enni belőle és hogy sütikben is isteni finom. Ha nyár, akkor nem maradhat el az áfonyás pite, szerintem ez soha ne hagyjátok ki. Annyira finom!

Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz

A töltelékhez:
50 dkg áfonya
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 tk vaníliaaroma

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.

2. Közben elkészítem a tölteléket, amihez a pudingport a leírásnak megfelelően elkészítem. Öntök még hozzá egy kis vanília aromát is, hogy nagyon vaníliás legyen. Amikor a puding kész, akkor megvárom, hogy kihűljön.

3. A pitetészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy kivajazott piteformába teszem, rákanalazom a hideg pudingot, majd megszóróm az áfonyával. A maradék tésztát  szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül. Vaníliafagyival a legjobb!

áfonyás pite

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

A legfinomabb tavaszi pite eperrel és rebarbarával

rebarbarás pite

Még sosem csináltam rebarbarás süteményt, és már nagyon érdekelt, hogy milyen ez a növény, milyen ízvilágot hoz az eperrel együtt. Sokáig keresgéltem a neten receptet, és találtam az alábbi pitét, ezt készítettem el. Nekem elég nagy a pitetálam, ezért az eredeti recept tésztája nem volt elég, másfeles adagot kellett készítenem.

Hamar elkészült a pite és isteni finom lett. A rebarbara savanykás fanyar íze valami fantasztikus, az édes eperrel szuper párost alkotnak.

Hozzávalók a tésztához:

18 dkg vaj
30 dkg liszt
9  dkg cukor
2 tojássárgája
3/4 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
egy citrom reszelt héja
tojásfehérje a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 púpos ek. keményítő/vaníliás pudingport adtam hozzá keményítő hiányában

epres rebarbarás pite

 

  1. Először a töltelékhez előkészítjük a gyümölcsöket, az epret és a rebarbarát is megmossuk. A rebarbara héját levágjuk, majd 2 centis darabokra vágjuk. Az epret lecsumázzuk, majd egy tálba szórjuk őket, hozzáadjuk a cukrot, és állni hagyjuk.
  2.  A tészta hozzávalóit egy edényben összekeverjük, majd a kezünkkel összegyúrjuk, a vaj a meleg kezünktől lesz puhább, és így könnyen összeáll a tészta. Jót tesz neki, ha berakjuk egy fél órára a hűtőbe, de ha nem bírunk várni, akkor is finom lesz.
  3. A pitetálat kivajazzuk. A tésztából egy darabkát levágunk (kb egy negyedét), ezek lesznek a csíkok. A maradék tésztát két fólia között könnyen ki tudjuk nyújtani, ezt a szuper trükköt most alkalmaztam először és tényleg sokkal egyszerűbb így a tészta kinyújtása, és utána könnyebb is belehelyezni a pitetálba. Az egyik felén otthagyjuk a fóliát és úgy tudjuk könnyen belesimítani a tálba.
  4. A gyümölcsöket lecsöpögtetjük és összeforgatjuk a vaníliás cukorral és a pudingporral/keményítővel. Majd belehalmozzuk a tésztára.
  5. A maradék tésztát is kinyújtjuk és csíkokat teszünk a gyümölcsök tetejére.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral tálaljuk.

 

epres pite

Nagymama házi almás pitéje

almás pite

Rengeteg almát kaptunk, így muszáj volt már valamit csinálni vele, nehogy megrohadjanak. Ennyi almát képtelenség megenni, így készült belőle az almás pite.

Ez nem az a gyors sütemény, nem bögrés, nem 10 perces. Ehhez idő kell. De megéri a befektetett időt. Mondanám, hogy langyosan a legfinomabb, de akkor még a szeletelés sem olyan szép, ahogy a kép is mutatja. Nekem másnaposan ízlett a legjobban, amikor a tésztája már megpuhul kicsit. Mondjuk a barátnőmék azonnal befalták a felét, szóval nekik pedig langyosan ízlett a legjobban.

Sok receptet néztem a neten, végül Limara receptje mellett döntöttem, kicsit változtatva rajta. Ízvilága olyan, mint amit a nagymamám készített régen, ami a gyerekkort idézi.

Hozzávalók:
töltelékhez:
1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve kb 600 gramm lett)
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
ízlés szerint fahéj
1 citrom leve

tésztához:
50 dkg liszt
1 k sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 nagy evőkanál tejföl

Az almákat megpucoltam, és lereszeltem, majd megcsurgattam a citrom levével, hogy ne barnuljon be. Kifacsartam a levét, nekem 4 dl lett, ebből 3 dl almalével elkevertem a pudingport és tűzhelyen besűrítettem. A másik 1 dl-t megittuk, nagyon finom volt. Amikor kész az almás-puding, akkor cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadunk ízlés szerint fahéjat, majd belekeverjük a lereszelt almát is. Ezt már nem kell főzni, elég csak összekeverni.

A tésztához a lisztet, sütőport, sót, cukrokat összekevertem, majd egy nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a kezemmel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd a tejfölt és egynemű tésztává gyúrtam. Két részre vágtam. Az egyiket kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. Rákentem az almás tölteléket, majd a másik tészta felét szintén kinyújtottam és beborítottam vele a süteményt. A tetejét villával megszúrkáltam és a maradt tojásfehérjével megkentem.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percig. Várjuk meg míg kihűl, ha tudjuk, mert úgy könnyebb szeletelni.

almás pite

Így készül a stresszoldó Mont Blanc minipite!

gesztenyés pite

Az internetet böngészve találtam rá a Mont Blanc nevű desszertre, ami a Wikipédia szerint többet között Magyarországon is közkedvelt édesség, itthon a gesztenyepüré névre hallgat. Átgondoltam a receptet, és megalkottam a Mont Blanc pitét. Alul kakaós omlós pitetészta, benne habos gesztenyekrém, a tetején pedig roppanós habcsók csokoládéval csurgatva.

Egy stresszes és fárasztó nap után sütöttem meg ezt a pitét, és az elkészítés minden perce pihentető volt és mikor ettük, addigra már nem is emlékeztem, hogy milyen napon vagyok túl. Ahogy az Írástól lélekig blog írója, Anna is jól megfogalmazza, az egyik legjobb stresszoldó egy kis sürgés-forgás a konyhában. Ezzel maximálisan egyet tudok érteni. A posztban még további stresszoldási módszereket is ajánl, érdemes elolvasni a süti elfogyasztása mellett.

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)

200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
250 gramm gesztenyemassza
150 gramm vaníliás krémsajt (Lidl új termék, vagy sima mascarpone egy kis vaníliaaromával)
200 ml tejszín

A tetejére:
3 tojás fehérje
4 evőkanál porcukor
fél tábla olvasztott étcsokoládé

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,

IMG_9877_1_FB

ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom

IMG_0070_1_FB

s kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.

IMG_0103_1_FB

Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.

IMG_0228_1_FB

Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt.

2. A gesztenyés krémhez a tejszínhabot kemény habbá vertem, majd belekevertem a kiolvadt gesztenyepürét és a krémsajtot is. Habverővel egyneműre kevertem. Habzsákba töltöttem a krémet és a pitekosárkákba nyomtam.

3. A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá vertem, majd habzsákba töltve kör alakú formákat nyomtam egy sütőpapírra. Előmelegített sütőben 150 fokon 20 percig sütöttem, vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg a teteje. A kihűlt habcsókokat a pite tetejére tettem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam és a habcsókokat megcsurgattam vele.

mont blanc pie

Belülről pedig így néz ki. Jó étvágyat!

gesztenyepüré

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

A csodálatos fázisfotókat Sweet Almond Photography készítette. Ha profi fotóst keresnétek, őt ajánlom!

Házi meggyes-rácsos pite

meggyes pite

A mai napot reggel a piacon kezdtem, vettem is 10 kg meggyet, hogy majd finom lekvárt készítek belőle. Aztán kicsit sokallottam ezt mind lekvárnak, ezért inkább gyorsan összedobtam belőle egy sütit. Régóta néztem már ezt a meggyes rácsos pitét, olyan fényképek vannak az interneten, hogy mindig csorgott tőle a nyálam. Hát most megsütöttem.

Néztem sok receptet, de aztán a sima pitetészta mellett döntöttem. Ez az adag egy kisebb tepsire való. De lehet kis formákban, és lehet piteformában is sütni.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz

A töltelékhez:
1 kg magozott meggy
1 vaníliás pudingpor
fahéj, citrom héj
4-6 evőkanál cukor

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.

2. Közben elkészítem a meggyes tölteléket, a meggyeket megszórom cukorral, ilyenkor enged egy kis levet (a lekvárhoz egy éjszakát áll, ott már sok lé lesz). Ezt a levet kipótolom vízzel, hogy 3 dl legyen, amit felfőzök a pudinggal. Amikor a puding kész, akkor hozzáadom a meggyet, egy kis fahéjat, és egy reszelt citrom héját, elkeverem.

3. A pitetészta felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, rákanalazom a meggyes tölteléket. A tészta másik felét szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül.

meggyes pite

 

A látványos vendégváró desszert – narancsos-csokoládés minipite

narancsos pite

Amikor a múltkor pitét sütöttem, akkor sok kicsit készítettem, nem egy nagyot. Ilyenkor megvan a lehetőségünk, hogy sokféle töltelékkel megkóstoljuk. Akkor browniet tettem bele, a receptet itt találjátok.  És akkor készítettem még két félét. Az egyik egy narancsos verzió volt, amihez használtam az újonnan kapott flambírozómat is, hogy a tetejére karamell réteget készítsek. De ne szaladjunk ennyire előre. Jöjjenek a hozzávalók:

csokoládés pite

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy) – a képen dupla mennyiség szerepel, mert ha már sütök, akkor sokat, hogy mindenkinek jusson. És amikor fotóztunk, akkor sokat csináltam.

200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
1 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
1 narancs héja és leve
1 csipet fahéj

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,

IMG_9877_1_FB

ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom

IMG_0070_1_FB

és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.

IMG_0103_1_FB

Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.

IMG_0228_1_FB

Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt és belekanalaztam a narancsos krémet.

3. A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. – ugyanezt a krémet használtam a profiterolhoz is. Nekem nagyon bevált.

Arra figyelni kell, hogy csak a fogyasztás előtt tegyük bele a krémet, mert nekem másnapra kissé eláztatta a pitetésztát. Vagy lehet, hogy meg kellett volna sütnöm a krémmel együtt?

A tetejére narancsot szeleteltem. majd szórtam rá egy kis cukrot és a flambírozóval rákaramellizáltam. Egy barátokkal való közös vacsorán tökéletes záró étel lehet, és látványos is, ha a vendégek előtt égeted rá a cukrot a tetejére.

narancsos pite

 

Nagyon látványos, különleges és finom desszert lett belőle! A narancs és a csokoládé pedig egy remek párost alkotnak benne.

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

És csatlakozz Zsanihoz is, aki nem csak az ételfotózásban remekel, hanem a gyerkőcfotózásban is Sweet Almond Photography néven.

Csokoládéból sosem elég!

csokoládés pite

Ez egy extrán csokoládés édesség. Pitetésztát készítettem és brownie-val töltöttem meg. Aki csokirajongó, annak nagyon fog ízleni. Arról most nem írnék, hogy az étcsokoládé milyen jó hatással van a szervezetünkre, de persze csak kis mennyiségben. Ezt a desszertet egy finom egyszerű vacsora, vagy ebéd után ajánlom, akkor nem kell sietni, hanem ki lehet élvezni minden egyes csokoládés falatot.

A piterecept a szokásos piterecept. Sokfélét néztem a neten, végül maradtam a Stahl Judit félénél, bár ez ír tojást, az összes többi nem, de nekem bevált. Most került még bele cukrozatlan kakaópor, mert mindenképpen kakaós pitét szerettem volna.

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)
200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a brownie-krémhez:
2 tojás
100 gramm 70%-os étcsokoládé
100 gramm vaj
150 gramm cukor

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. Közben a vízgőz fölött összeolvasztom a csokoládét a vajjal. Egy másik keverőtálban a tojásokat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a langyos olvasztott vajas csokoládét.

3. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről. Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére. Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 7 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról és belekanalaztam a brownie krémet. Visszaraktam a sütőbe, további 8-10 percig sütöttem. Nem szabad túlsütni, az a jó, ha még krémes a közepe.

4. A tetejét oreo keksszel, eperrel és porcukorral díszítettük. Elkél a díszítés, mert egyrészt gusztusosabb lesz a pite, másrészt brownie-szerű a teteje, tehát ilyen berepedezett csokoládés.

brownie pite

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!