Bonnie konyhája

A legfinomabb cseresznyés-mandulás sütemény

cseresznyés piskóta

Korábbi meggyes piskóta recept kicsit átalakítva, cseresznyével és mandulaforgáccsal… és olyan finom, puha, vaníliás, cseresznyés, mandulás, hogy csak na! Egyszerű és gyorsan kész is van, nem kell hozzá nagy sütős tudomány!

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
3 evőkanál víz
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 kg cseresznye kimagozva
egy marék szeletelt mandula a tetejére

A tojást kettéválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet és a vizet is. Végül a fehérjét óvatosan hozzákeverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére szóróm a kimagozott cseresznyét, megszóróm a mandulával. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm.

cseresznyés piskóta

A legtutibb születésnapi torták fiúknak

darth maul cake

Legalábbis az én Kiskorúm számára ezek voltak idén a legtutibb torták. Már amiket tőlem kapott. Készült az óvodába Darth Maul, ami vaníliakrémes volt. Aztán készült a kis barátjával tartandó fiúbuliba a három Ninja, Cole (fekete), Kai (piros) és a kedvenc Zane (fehér). Ezek már csokikrémesek voltak. De az a vaníliakrém mennyei volt… szóval simán máskor is el fogom készíteni, akár pohárkrémekbe is.

A recept pedig a nagyon bevált, amit a KitKat torta esetén is használtam, Nassoló Naplopó receptjei. A legtutibb piskóta recept!

Hozzávalók:( 24 cm-es tortaformához, a három ki Ninja ilyen 10 cm-es átmérőjű tortagyűrűs, oda elég ennek a mennyiségnek a fele)

A piskótához:
150 gramm cukor, és 60 gramm cukor a tojásfehérjéhez
263 gramm liszt (ebből 3 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 sütőpor

A csokoládékrémhez: (én teljes adagot csináltam a három kis Ninjához, mert megettük magába a krémet, ami maradt, annyira finom)
4 tojás
200 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
230 gramm vaj
250 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)
40 gramm cukrozatlan kakaópor

A vaníliakrémhez (24 cm-es tortához):
2 tojás
4 evőkanál liszt
4 dl tej
20 dkg vaj
140 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 60 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 150 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. A 10 cm-es tortagyűrűkben elég 40 percig sütni. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek. És utána könnyű is a krémekkel is a munka.

3. A csokoládékrémhez a tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat, nem baj, ha nem olvad el azonnal (mondjuk nekem nem volt hűtőből kivett, mert kint maradt az asztalon és így azonnal elkeverte a gép). Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.

4. A vaníliakrémhez a tojásokat a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük és próbáljuk nem megenni mindet, hogy a tortába is maradjon.

A tortákat minden esetben vaj és porcukor keverékével (krémet keverve belőle) burkoltam és úgy ment rá a marcipán borítás. A marcipánokat porcukros felületen nyújtottam ki, késsel vágtam darabokra, és amennyire a kézügyességemmel sikerült, úgy formáztam.

ninjago cake

 

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

Cseresznyés piskóta extrával

cseresznyés piskóta

Ezennel hivatalosan is megnyitom a cseresznye szezont. Szerencsére mióta Andi barátnőmet ismerem, mindig “házi” cseresznyét eszünk, hála a három szép nagy fájuknak.  Ma is arra jártunk, így szedtünk pár kiló cseresznyét. Ebből készült az alábbi villámdesszert, a villámebéd mellé (tészta megfőz, szósz összerottyant, sajt lereszel, kész is). Szóval amíg megfőtt a tészta az ebédhez, addig ki is magoztam a cseresznyéket. A szuper habverő-robotom pedig elkészítette a piskóta tésztát. Mire megettük a tésztát, addigra megsült a desszert is. És nemcsak egy sima cseresznyés piskóta, hanem extrával, szeletelt mandulával, ami nagyon feldobta az ízét.

Hozzávalók:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál víz
30 gramm szeletelt mandula
1 kg cseresznye (nekem ez ilyen kicsi szemű volt most)

1. A tojásokat szétválasztjuk, az egyik edényben kemény habbá verjük a fehérjéket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kimagozzuk az 1 kg cseresznyét.

2. Egy másik edényben pedig a sárgájákat verjük robotgéppel habosra a cukorral és vaníliás cukorral. Amikor már habos és fehér (inkább vajszínű), akkor kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a végén a vizet és egyneművé keverjük. Belereszeljük egy citrom héját, és belenyomjuk a levét is. Ezzel is jól elkeverjük.

3. A tojásfehérjét óvatosan belekeverjük a sárgájás-lisztes keverékbe, majd öntjük a tepsire. Én szét szoktam kenni, egy normál méretű tepsiben. Tehát nem lesz olyan nagyon magas, ahogyan a képeken is látszik. Megszórjuk az előzőleg kimagozott cseresznyével (ha belisztezzük a cseresznyéket egy minimálisan, akkor nem festi meg/áztatja el annyira a piskótát). Majd a szeletelt mandulát is rászórjuk.

4. 180 fokos sütőben sütjük kb 20-25 percig, látszik, ha már megsült, de azért érdemes tűpróbával ellenőrizni.

5. Ha meg tudjuk várni amíg kihűl, akkor utána szeleteljük és igény szerint porcukrozzuk. Jó étvágyat!

cseresznyés piskóta

Sacher-tekercs – egy klasszikus új formában

sacher tekercs

Napok óta valami csokoládés dolgon jár az eszem, és reggel eszembe is jutott a megoldás. Mi lenne, ha új formába önteném a Sacher tortát? A korábbi Nők Lapja sütős különszám óta szeretnék piskótatekercset csinálni, így meg is volt a remek ötlet! Sacher piskótatekercs!

Kicsit másképp készítettem, mint a korábban a Sacher tortát, itt most csak sima csokoládés piskóta volt az alap. A lekvár pedig a házi sárbaracklekvárom. Még van belőle pár üveg. Illene elhasználni a sárgabarack szezonig.

Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
100 gramm legalább 60%-os étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
3 evőkanál víz
7 evőkanál baracklekvár
A tetejére: 50 gramm étcsokoládé

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.

2. A 100 gramm étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, megvárjuk, amíg langyos lesz. Közben a tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, vizet, kakaóport és a felolvasztott csokit.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kibélelünk egy nagyobb tepsit sütőpapírral.

4. A tojásfehérjéket óvatosan belekeverjük a csokis tésztába, vigyázni kell, hogy ne törjük össze nagyon. Majd a tepsibe öntjük és elkenjük, hogy ilyen vékony tészta legyen.

5. A sütőben 12-15 percg sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e. Az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját.

6. Amikor megsült, akkor nedves konyharuhára borítjuk, leszedjük róla a sütőpapírt és feltekerjük a konyharuha segítségével. Még forrón meg kell ezt tenni, mert így nem fog törni a piskóta.

7. A baracklekvárt egy kis edényben a tűzhelyre teszem és felforrósítom. A piskótát megkenem vele, majd újra feltekerem. Hagyom így kihűlni.

8. Vízgőz fölött felmelegítem a maradék csokoládét, és a piskótatekercs tetejére csorgatom.

Ha ki tudjuk várni, hogy megszáradjon, akkor várjunk, én nem tudtam.

sacher tekercs

 

 

Meggyes piskóta

 

Gyerekkorunk íze teljes mértékben. Porcukorral meghintve az igazi. Nem is kell ragozni, hisz mindenki ismeri.

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
3 evőkanál víz
1 kg meggy kimagozva

A tojást kettéválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet és a vizet is. Végül a fehérjét óvatosan hozzákeverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére szóróm a kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm. A tetejét porcukorral szóróm meg és máris ehetjük.

Házi baracklekváros piskótatekercs

A klasszikus piskótatekercs, házi sárgabaracklekvárral. A tavalyi lekvárból még van jó pár adag, így muszáj volt már extra intézkedéseket is bevetni, hogy elfogyjon és mire sárgabarack szezon lesz, addigra újat tudjak készíteni. Egyszerű desszert, gyorsan kész is van. Nem is túl bonyolult, így akár kezdő háziasszonyok is kipróbálhatják, biztos sikert aratnak vele.
Krémnek tehetünk bele lekvárt, de akár csokikrémet, nutellát, vagy akár pudingot is.
Hozzávalók:
6 egész tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor
egy kis citromlé (én ezt tettem a reszelt citromhéj helyett)
1. Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat és a porcukrot, én 10 percig bírtam, utána meguntam. Mondjuk, ha olyan robotgépem lenne, ami megy magától és nem nekem kell fognom…. majd talán karácsonyra beszerzek egyet.
2. A lisztet elkevertem a sütőporral és kis adagokban hozzáadtam a tojásos-cukros habhoz. A végén belelöttyintettem egy kis citromlevet is, és még kevertem rajta egy kicsit.
3. A legnagyobb tepsimbe sütőpapírt tettem és ráöntöttem a masszát. Előmelegített sütőbe 180 fokon, légkeveréses módban sütöttem 15 percig.
Utána konyharuhára borítottam, leszedtem a sütőpapírt és feltekertem. A feltekerést még háromszor ismételtem, majd feltekerve hagytam kihűlni. Tökéletes lett, nem tört el.
4. Baracklekvárral kentem meg. És hát az elmaradhatatlan porcukor a tetejére..
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!