Bonnie konyhája

Pizza-pizza-pizza

Mára két ebédterv volt, vagy fasírt, vagy pizza. Kiskorú az utóbbit választotta, ami nem meglepő. Az egyik kedvenc. Mondjuk a másik Joker-kaja (amit bármikor megeszik) a fasírt. 🙂

Az alábbi recept alapján csináltam a tésztát. Szóval kell hozzá liszt (500 gramm), élesztő, olívaolaj és víz. Rendes kockaélesztőt használtam, egy felet, ezt feloldottam kb. 1,5 deci langyos vízben. Aztán a liszthez öntöttem, majd összegyúrtam, és még annyi vizet tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Olívaolajból kb. 1-2 evőkanálnyit tettem hozzá. Mivel sós pizzát készítettem, ezért tettem hozzá sót, borsot és egy kis bazsalikomot is. (Oregánóval jobb, de az most valamiért nem volt itthon.) Így nézett ki:

IMG_2943_pizza1

Addig kell gyúrni a tésztát, amíg szép egyenletes nem lesz. Letakartam konyharuhával és kelesztettem duplájára.

IMG_2945_pizza2

 

Amikor megkelt, akkor lisztes deszkán kinyújtottam, megkentem paradicsomszósszal. Most lusta-módban egy konzerv előre ízesített, tésztára való paradicsomszószt tetten, de sokkal finomabb, ha igazi paradicsomból, bazsalikomból, olívaolajból és fokhagymából főzünk rá szószt. Az egyik oldalára szalámi és pepperóni került, a másik (gyerek) oldalra pedig sonka és kukorica. A tetejére sajtot reszeltem, mozarella hiányában sima trapista volt.

IMG_2949_pizza3

Előmelegített sütőben 250 fokon kb 10-15 percig sütöttem. Jó étvágyat!

IMG_2964_pizza5

Aszalt paradicsomos focaccia

Régen sütöttem már focaccia-t, és most gondoltam, hogy vacsorára ez lesz. Volt itthon aszalt paradicsom olajban, azt tettem a tésztába, nagyon finom lett tőle.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
1 evőkanál méz
3 dl langyos víz

aszalt paradicsom olaja 3 evőkanál
aszalt paradicsom összevágva
oregano

A hozzávalókat ruganyos tésztává gyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem. Én általában 1-2 órát szoktam keleszteni, de minél tovább kel, annál finomabb.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtom, a tetejére összenyomott fokhagymát tettem (egy kis olajjal), tökmagot szórtam rá és pár paradicsomkarikával díszítettem.
210 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsül.

Könnyű nyári saláta

Mivel ma egy nagy és komoly projekten dolgoztam a konyhában, ezért nem volt kedvem még azon is agyalni, hogy mi legyen az ebéd. Volt itthon csicseriborsó konzerv, ez lett az alap és hozzá kerekedett a paradicsom, a száraz olívás bagett, a kapribogyó és az újhagyma is.

A végeredmény pedig magáért beszél, ahhoz képest, hogy csak mindent beledobáltam egy tálba és összekevertem, nagyon finom lett. És nem elhanyagolható, hogy mennyire egészséges.

Hozzávalók (1 főre):
2 lédús paradicsom
egy csicseriborsó konzerv fele

egy evőkanál kapribogyó
egy marék kockára vágott száraz bagett/kenyér

egy újhagyma

A paradicsomot és a kenyeret összevágtam, majd minden hozzávalót egy tálba tettem, megkevertem, hogy a lédús paradicsom átáztassa a kenyeret és már lehet is fogyasztani.

Pizzás muffin

Már egy hete nem sütöttem semmit, kezdett elvonási tünetem lenni. Muszáj volt összedobnom egy sós muffint a vacsorához.

Hozzávalók:

Nedves rész:

1 tojás

1 dl olivaolaj

1 kefír

1 kis konzerv paradicsompüré fele

Száraz rész:

20 dkg liszt

5 dkg reszelt sajt

1 sütőpor

só, bors, pizzafűszer

A nedves részt összekeverem, külön a száraz részt is, majd a nedvesbe beleöntöm a száraz részt. Összekeverem, majd a muffintepsi 12 horpadását kibélelem kapszlikkal, belekanalazom a tésztát, megszórom a tetejét sajttal és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon sült 15-20 percig.

Toszkán kenyérsaláta

kenyérsali

Nyáron kötelező fogás, hihetetlenül finom! Nem is kell más, csak napsütés, egy kis házi limonádé mentával és egy adag toszkán kenyérsaláta.. máris a mennyben érzem magam.

Hozzávalók (2 kis adag):
1 szelet kenyér (én Lipótit használtam, az jó nagy szelet)
2 érett paradicsom
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
7-8 bazsalikomlevél
olívaolaj

A kenyeret felvágom kis kockákra, a paradicsomot is feldarabolom, a lila hagymát is apró kockákra aprítom. Egy salátástálba szóróm őket, rátépkedem a friss bazsalikomleveleket és a fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymát. Kis olívaolajjal locsolom, összekeverem és 1-2 órára a hűtőbe teszem. Mondjuk ma csak fél órát vártam rá, de így is tökéletes lett. Akkor az igazi, amikor a kenyerek már rózsaszínek, beitták a paradicsom levét.

 

Pizza

Ez az a pizzatészta, amit a Tv Paprika egyik adásában láttam, David Rocco műsorában. Ebből született az édes pizza is, de most végre megtaláltam a sós pizza képeket is.

A krumplissal már több helyen találkoztam, valahogy nekem fura volt, hogy pizza is, krumpli is.. de aztán kipróbáltam, nagyon finom!
A krumpliszeleteket nagyon vékonyra kell vágni, rátenni a kinyújtott pizzatésztára, majd olívaolajjal meglocsoltam őket kicsit, és rozmaringot tettem rá.
Rozmaringot lehet többet is, de nekem ennyi pont elég volt.
A másik pizza pedig hagymás-paradicsomos lett. Hogy őszinte legyek, mióta szoktam itthon pizzát sütni, nem azt a sajtos-paradicsomszószós verziót szeretem. Lehet, hogy a tészta miatt is.. de valahogy erre elég ennyi feltét is.
Jelen esetben a hagymát előtte kis olívaolajon megsütöttem, majd felöntöttem fehérborral és úgy pároltam pár percig. A hagyma így megpuhul és nagyon finom íze lesz. Utána halmoztam a pizzatésztára, és paradicsomkarikákat tettem még rá, és irány a sütő.
Kb 200 fokon légkeveréses módban 10 perc alatt megsül. Ha mozzarella sajtot is teszünk még rá pár darabot, akkor még finomabb!

Norma tésztája kicsit másképp

A TV Paprikán láttam, ahogy egy olasz szakács percek alatt összedobta ezt a tésztaételt. És épp volt itthon padlizsán, gondoltam kipróbálom. Persze azért eltértem egy kicsit az eredeti recepttól, mert parmezán helyett mozarellát tettem rá és az sem rémlik, hogy bazsalikomot tett e bele a szakács…

Hozzávalók:

egy nagyobb padlizsán (hát nem mértem le)
olivalolaj
só, bors
oreganó
bazsalikom
csavart tészta (meg nem mondom, hogy mi az olasz neve)
2 gerezd fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
1 nagyobb paradicsompüré konzerv

A fokhagymát egy kis olivaolajon megfonnyasztom, aztán ráöntöm a konzerv, hámozott paradicsomokat, és a pürét, hozzáadom az oreganót, sót, borsot és főzöm legalább 20 percig. Minél tovább, annál finomabb. A végén tépkedtem bele 5-6 bazsalikomlevelet is. (tuti friss paradicsommal sokkal finomabb, de most nem volt itthon annyi, hogy elég lett volna bele)
Közben a padlizsánt felkarikázom és felkockázom, és olivaolajon megsütöm őket. Nem kell sok olaj, mert eléggé beszívja.
A tésztát pedig megfőzöm.
Amikor minden kész van, akkor hozzáöntöm a tésztát a paradicsomos szószhoz, összekeverem, majd hozzáaadom a padlizsánokat. Tálaláskor mozarellát daraboltam rá és bazsalikomlevéllel díszítettem.

Jó étvágyat!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!