Bonnie konyhája

Kókuszos-zabpelyhes palacsinta


image

A palacsinta nálunk nagy kedvenc, és akkor mindig sütök, ha Kiskorú barátai átjönnek. Persze iszonyatosan nehéz megállni ilyenkor, hogy ne egyek belőle, pedig nincs is jobb, mint egy nutellás palacsinta. De most kitartó vagyok, és igyekszem betartani a diéta előírásait, ha már egyszer elkezdtem. Szerencsére karácsonyra vége lesz, már alig várom! 

Szóval most sütöttem egy egészséges verziót is, már amennyire ez annak mondható. 

Hozzávalók: 4db palacsinta lett belőle
1 tojás
50 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm zabpehely
10 gramm kókuszreszelék
1 dl kókusztej
1 evőkanál eritrit (elhagyható)
1 teáskanál olaj

A hozzávalókat összekevertem, majd palacsintasütőben megsütöttem.

Cukormentes lekvárral tálalható is. Vagy Nutellával. 😂 

 

Palacsinta

Az új kedvencek: zserbó és túró rudi palacsinta

palacsinta
A palacsintát szinte mindenki szereti. A gyerekek különösen. Így ha nincs ötletem, hogy mivel lepjem meg reggelire Kiskorút, akkor mindig ott a Joker kaja, a palacsinta. Felnőtteknek pedig lehet egy kicsit extrázni, ne csak a sima lekváros, nutellás és kakaós dimenzióban gondolkodjunk. Szóval süssünk sok palacsintát és bátran kísérletezzünk a töltelékkel.

Alaprecept:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Zserbó palacsinta

zserbó palacsinta
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

 

Túró rudi palacsinta

túrós palacsinta
A klasszikus túrós palacsinta csokoládéval leöntve. A túrós krémhez 250 gramm túrót összekevertem 3 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál porcukorral, belecsurgattam egy fél citrom levét és belereszeltem a citrom héját is. Ezzel kentem meg a palacsintát, majd vízgőz felett felolvasztott csokoládéval burkoltam.

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Egészséges palacsinta eperrel

palacsinta

Igyekeztem felszerelni a háztatásomat mindenfélét egészséges hozzávalóval úgy mint chia mag, zabpehelyliszt, lenmagliszt, eritrit, és ha már egy kisebb vagyon belefektettem, akkor gondoltam, hogy ideje lenne használni a dolgokat. Nyugi, nem fogom lecserélni a jó kis édességeket egészséges verzióra teljesen, csak néha hozok ilyen recepteket is, hátha van olyan, akit pont ez érdekel. Én nem vagyok az a diétázós fajta, mert nem tudok lemondani a finom sütikről, meg a péksütikről sem. De azért igyekszem egészségesen élni, meg hát a sport is fontos.

Na, de ez itt most nem egy életmód blog, hanem egy gasztroblog, szóval jöjjön egy szuper reggeli recept, mégpedig egy kakaós zabpehelylisztes palacsinta. Ha valaki maradna a sima palacsintánál itt a normál recept és a palacsintasütés titkai.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehelyliszt
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás
4 dl tej
1 dl szódavíz (én helyette sima vizet tettem bele szóda hiányában)
2 ek olaj a tésztába
olaj a sütéshez

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Eperrel, joghurttal tálalom. Nagyon finom.

palacsinta

Süss sütőben túrós palacsintát!

palacsinta

Az egyik sütős Facebook csoportban osztották meg ezt a szuper receptet. A palacsintát szeretjük, a túrós palacsintát is, hát még megsütve még finomabb. Azt el kell még mondjam, hogy én sosem szoktam mérni, hogy a palacsintatésztába miből mennyit teszek és cukrot sem szoktam bele tenni, ez volt az első recept, hogy kimértem és cukor is került bele, és nagyon finom így a palacsinta. A jövőben biztosan így fogom készíteni.

Az eredeti recept itt található.

Hozzávalók 4 személyre:
palacsinta tésztához
25 dkg liszt
1 ek porcukor
1 kk só
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
4 dl tej
1 dl szódavíz (én helyette sima vizet tettem bele szóda hiányában)
2 ek olaj a tésztába
olaj a sütéshez
töltelékhez:
50 dkg túró
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
4 dkg vaj
2 tojás
(aki szereti tegyen bele rumba áztatott mazsolát)
öntethez:
1,5 dl tejszín
1 tojás
2 dkg porcukor

Egy nagyobb keverőtálban elkeverem a tészta hozzávalóit, habverővel szoktam, hogy csomómentes legyen. Egy palacsintasütő serpenyőben felhevítem az olajat és megsütöm a palacsintákat.

Közben elkészítem a tölteléket is. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a vajjal, porcukorra és a citrom héjával habosra keverem, majd habverővel hozzákeverem a túrót is. A tojásfehérje habját óvatosan hozzákeverem.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kivajazok egy magasabb szélű tűzálló edényt, amibe a palacsinták kerülnek majd.

Miután az összes palacsintát megsütöttem a töltelékkel megkenem, félbevágom és a kivajazott tűzálló tálba kissé egymásra fektetve sorakoztatom. Az öntet hozzávalóit összekeverem, majd meglocsolom vele a palacsintákat.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

Langyosan egy kis porcukorral megszórva a legfinomabb.

palacsinta

Szuper egészséges palacsinta birsalmalekvárral

palacsinta

Kiskorú beteg és ilyenkor igyekszem a kedvében járni. A palacsintát nagyon szereti. Meg az almát is. Andi barátosném blogján találtam a receptet, és bár teljesen nem követtem, de szerintem így is egy szuper egészséges palacsinta lett belőle.

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
1,5 dl tej
3 alma
3 tojás
2 evőkanál porcukor
fél teáskanál fahéj
a sütéshez kókuszolaj (étolajjal is jó lehet)

A zabpelyhet összekevertem a tejjel és hagytam 20 percig állni, hogy magába szívja a tejet. Utána belereszeltem egy nagy lyukú reszelőn az almákat, hozzáadtam a cukrot, a fahéjat és a végén a tojásokat. Jól elkevertem. Az elején nekem kicsit darabos volt a zabpehely miatt, ezért egy kicsit összeturmixoltam a masszát.

Forró serpenyőben kókuszolajon sütöttem ki őket. Nagyon miniket csináltam, egy evőkanállal tettem csak a serpenyőbe belőle és úgy sütöttem sok kicsit.

Birsalmalekvárral ettük. Nagyon finom volt. Mindenkinek nagyon ízlett. Azt hiszem, hogy sokszor fogok még ilyet készíteni.

A tökéletes palacsinta titka!

palacsinta

A palacsintát mindenki szereti. Nyáron a strandon kötelező étel. Rengeteg féle töltelékkel készítik, nekem a Nutellás a kedvencem, de a túrós is isteni finom, és a házi lekvárosról ne is beszéljünk. Szereti szinte minden gyerek és felnőtt. Nálunk Kiskorú a sima palacsintát szereti legjobban. Ugyanolyan finom feltekerve (nálatok is a pöttyök vannak kívül?), mint háromszögbe hajtogatva. Kézzel fogyasztva, vagy késsel villával.

Sokféle recept létezik az interneten, van bögrés, van mérleges, van csak tejjel, van sok tojással. De most jöjjenek azok a trükkök, tippek, amitől biztosan sikerül a palacsintánk:

  • ha elkészítjük a tésztát, akkor jót tesz neki, ha pár órát áll a hűtőben, így a lisztszemek megduzzadnak és nem lesz száraz a tészta
  • tehetünk a tésztájába egy kis olajat, akkor biztosan nem fog leragadni
  • ha cukrot teszünk a tésztájába, akkor viszont nagyobb eséllyel leragad, ezért én azt sosem teszek bele (csak bátraknak ajánlom)
  • teflonos palacsintasütőben a legjobb készíteni, egy kis olajat téve az elő palacsinta alá (ha az első palacsinta nem sikerül, nem baj, majd a második, az elsőt meg gyorsan meg lehet enni mindenki előtt, mivel az nem lett “szép”)
  • fontos, hogy amivel fordítjuk a palacsintát, ne legyen éles kés vagy fém fordító, mert az könnyen kiszakíthatja, inkább maradjunk a műanyag lapátoknál (ez most baromi bénán hangzik, de remélem, hogy mindenki arra gondol, mit én, és nem a játszótéri műanyag lapátra 🙂 )

Most pedig az én receptem, mert a tészta sem mindegy, hogy milyen:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

És egy kis extra: nagyon finom a palacsinta, ha a tésztájába almát reszelünk és megszórjuk egy kis fahéjjal! Mindenképpen próbáljátok ki!

Ha pedig kipróbálnátok az amerikai palacsintát, akkor ide kattinsatok!

És gyertek a Facebook oldalamra is, meséljétek el, hogy vannak e még más trükkjeitek, és melyik a kedvenc palacsintátok!

Remek páros palacsintában: bodza és eper!

bodzás palacsinta

A bodza és az eper remek páros. Hát még ha egy palacsintában találkoznak. Ez volt a tegnapi reggelink. Igen, hétköznapi rohanós napon is képes voltam nekiállni palacsintát sütni. Így legalább jól indul a nap.

A palacsintához mindig érzésre teszem a hozzávalókat, de most hogy végre dokumentálni is szerettem volna, kénytelen voltam lemérni. Az a fontos, hogy olyan palacsintatésztás állaga legyen, ne túl sűrű és ne túl folyós. Az első palacsinta megsütése után ki is derül, hogy jó ez az arány. És az is jót tesz a tésztának, ha kicsit áll mielőtt kisütjük, de hát erre reggel nem igen van idő.

Hozzávalók:
1 tojás
20 dkg liszt
3 dl tej
kb. 1-2 dl szénsavas víz
egy löttyintés olaj

És most került bele bodzavirág is, két virágot vagdostam bele ollóval, hogy apró legyen.

A hozzávalókat habverővel jól összekevertem, közben a palacsintasütőt a tűzre tettem. Az első palacsinta alá mindig szoktam tenni egy kis olajat, a többi alá viszont már nem. A tésztába belekevertem a megmosott és apróra vágott bodzavirágot is, és így sütöttem ki. Eperrel és porcukorral díszítettem. Nagyon finom lett! Porcukorral meg lehet szórni, de anélkül is tökéletes.

Csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

Gyerekek kedvence – banános amerikai palacsinta

IMG_3679_banánpalacsinta

Home office napon ami időt megspóroltam a munkába rohanással és a dugóan várakozással, azt inkább egy finom reggelire fordítottam. Az amerikai palacsinta mindig is nagy kedvenc, hát még banánnal és csokoládéval. A recept egyszerű és gyors, és mennyei.

Hozzávalók:
120 gramm liszt
1,5 dl tej
egy késhegynyi sütőpor
2 tojás

A tojások fehérjét külön tálba tesszük, kemény habbá verjük. A sárgájákat összekeverjük a liszttel, sütőporral, tejjel, én robotgéppel szoktam, úgy tuti nem lesz csomós. Majd hozzákeverjük a tojássárgájás masszához a fehérjét, és már süthetjük is. Nem szoktam olajat alá tenni, sima teflonos palacsintasütőben szoktam sütni.

És ami extra finommá teszi: belekanalazom a palacsintasütőbe, (méretet tetszőlegesen lehet választani, én inkább kisebbeket sütök, fél tenyérnyit) és lehet rá banánkarikákat tenni (nagyon vékonyra vágott banánt). Amíg az egyik oldala sül, a gyümölcsök szinte elmerülnek a tésztában, néha kicsit kanalazok még rá, hogy teljesen elfedje a gyümölcsöt, de néha hagyom, hogy látszanak. Majd megsütöm a másik felét is. Tálaláshoz egy kis étcsokoládét olvasztottam. Ilyen reggelivel tökéletesen indul a nap!

Epres amerikai palacsinta

A recept a szokásos amerikai palacsinta recept innen.
Most készült bele mascarponés krém (250 grammos mascarpone összekeverve egy vaníliás cukorral) és a tetejére eper. Isteni!

Mandulás palacsinta kávés habkrémmel

 

IMG_79~1

Hát ez egy fura desszert, igazából valami kávés dologban gondolkodtam.  Aztán ebédre Kiskorú palacsintát kért, gondoltam, kipróbálom, hogy milyen az, ha a palacsintatésztába őrölt mandulát teszek.. hát nagyon finom lett így a nutellás-mandulás palacsinta. De ugye valami kávés desszert kellett.

Két adag készült ebből, a hozzávalókat is így írtam. A palacsintatésztát mindenki másképp csinálja, szóval azt nem írom le, az őrölt mandulából pedig palacsintánként egy evőkanál kell. Én az utolsó három palacsintát sütöttem mandulásnak csak. Amikor megsültek, akkor vékony csíkokra vágtam és a pohár aljába tettem őket.

A habkrém hozzávalói:
0,5 dl kávé
2 evőkanál mascarpone
3 dl tejszín
cukor ízlés szerint, én 2 evőkanál porcukrot tettem bele, így nem lett túl édes

A tejszínt habverővel felvertem, hozzáadtam a cukrot és a mascarponét, kevertem még és végül a kávét is belelöttyintettem. A habból kanalaztam mindkét pohárba a mandulás palacsintákra. Egy éjszakára hűtőbe tettem, de szerintem pár óra is elég neki.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!