Bonnie konyhája

Nutellás protein muffin málnával és egy vallomással

protein muffin

Ez a poszt lesz egy kis gasztro is, meg egy kis vallomás is. Pedig nem szoktam ilyen személyes dolgokat megosztani, de azt hiszem, hogy ennek most itt van a helye és az ideje is.

Van az úgy az életben, hogy néha változtatni kell. És nem arra gondolok, amikor külső kényszer hatására, hanem amikor belső indíttatásból. Amikor nem érzed jól magad és tudod, hogy valamit muszáj másképp csinálni. Muszáj kilépni a komfortzónádból.

Aki ismer tudja, hogy édességimádó vagyok és sosem voltam kitartó sem az életmódváltásban, se a sportban. Ildi barátnőm hányszor rángatott el aerobic órára, nélküle tuti nem mentem volna. Aztán Kati motivált a futásra, meg is volt a 10 km a Vivicittán, meg az Irongirl-ön is, de nem jutottam el a félmaratonig. Persze azóta is néha lejárok egy-egy órára a konditerembe, vagy ha szépen süt a nap és tele van a fejem, elmegyek futni, de rendszer nincs benne. És ugye nem elég a sport, ha mindenfélét összeeszünk. Hát én nem sok kajára mondtam nemet, simán ettem óriási hamburgereket meg édességet minden mennyiségben. Mindig erősebb volt a vágy egy finom falat iránt, mint hogy komolyan odafigyeljek arra, hogy mit eszem. Nem mondom, hogy nagyon durván egészségtelenül ettem, mert néha belefért egy grillezett csirkemell salátával is. Aztán idén októberben úgy döntöttem, hogy most változtatok. Akik megszokták tőlem a csupacsokis desszerteket azok meglepődhettek a cukormentes muffinon. És azt kell mondjam, hogy megérte. Most nem lesz itt előtte/utána fotó, mert ez nem egy olyan blog, és nem is mondom, hogy akkor most vége, hanem igazából most kezdődött el valami. Azt hogy mennyire változott meg az életem ezáltal, egy szóval tudom összefoglalni: nagyon.

Van a Facebookon sok csoport, többnek tagja is vagyok, és van ez, ami által megváltoztam kicsit. Tomi, a Lifetilt guru, aki nem kedvesen osztja ki a csajokat, és minden posztjában legalább két káromkodás van, és úgy elküld a sunyiba, hogy csak pislogsz, na, ő volt az, aki segített ebben. A jól felépített étrend, edzésterv és hatékonyságnövelő pirulák és porok. Itt a csoport, akit érdekel. A stílusa sokaknak bicskanyitogató, de nekem bejött. Nem kell mindig finomkodni.

Szóval ez volt a vallomás része és akkor a gasztro. Most lesz még pár mentes, meg diétás recept, remélem nem bánjátok azért. Aztán a cukrászvizsga közeledtével úgyis visszatérnek majd a jó kis vajas/cukros/lisztes édességek. De mostantól igyekszem mindig diétás verziót is hozni a kedvenceimből.

Ez a muffin például a legdurvább poszt lesz a blogon, mert a hozzávalók között van fehérjepor is, szóval ezt most ajánlom minden testépítőnek! Úgyis itt van mindjárt a január és akkor úgyis mindenki elkezd életmódot váltani, meg edzeni járni, hogy nyárra bomba alakja legyen, nem? 🙂 Kezdjétek el, és ne hagyjon alább a lelkesedés februárban sem, mert megéri!

Hozzávalók:
100 gramm zabpehelyliszt
50 gramm Nutellás Lifetilt fehérje
2 tojás
150 gramm málna
kb. 1 dl tej (lehetőleg cukormentes mandulatej)
1 evőkanál kókuszolaj (kókuszzsír megolvasztva)
negyed zacskó sütőpor

Egy műanyag edénybne összekevertem tejet a fehérjével, majd hozzáadom a tojásokat, az olajat, a lisztet, a sütőport és végül beleforgatom a málnát.

Muffinkapszlikba kanalazom, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt készre sütöm.

protein muffin

Igény szerint meg lehet szórni a tetejét kakaóporral, én csak a fotó kedvéért tettem. És hogy egy kicsit utaljunk a közeledő ünnepekre:

protein muffin

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

Ezért a kalácsért őrült meg az internet!

nutellás kalács

Mióta tele van a Facebook falam sok-sok gasztro videóval, ahol kb 30 másodpercben mutatják be, hogyan kell kalácsot sütni, hogyan kell muffint, vagy tortát díszíteni, azóta sokkal nagyobb a kísértés, hogy mindent kipróbáljak. Meg azóta sokkal többet lógok a Facebookon is. Most a hosszú hétvégén is szembe jött velem az alábbi kis videó, és nem bírtam ki, hogy ne készítsem el a kalácsot. Hát mit ne mondjak, megérte, ez valami isteni eledel! A videót érdemes megnézni, mert a formázást szuperül mutatja! És a megtekintési számból ítélve, elég sikeres recept.

Hozzávalók:
450 gramm liszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
2 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
egy zacskó szárított élesztő, vagy egy fél kocka élesztő
1 teáskanál cukor
Nutella
tojásfehérje a tetejére

A langyos tejbe szóróm a cukrot, majd az élesztőt is, hagyom felfutni. Közben a lisztet és a porcukrot átszitálom, majd hozzáadom a tojássárgájákat és az olvasztott vajat, végül pedig a felfutott élesztős tejet.

A tálas robotgépemmel gyúrtam össze, majd hagytam keleszteni kb egy órát. Utána átgyúrtam, négy részre osztottam, és mind a négyet kör alakúra nyújtottam. Egy tortaformát tettem mindegyikre és a kör belső részét megkentem Nutellával. Három tésztalap estén tettem így, majd ezeket egymásra helyeztem. A tetejére záróként egy sima kinyújtott tésztalap került. És innen érdemes a fenti videóra kattintani, azon nagyon szuperül bemutatja a formázást.

Kattints a videóért!

180 fokos sütőben sütöttem 18 percig. Fontos, hogy a formázást már a sütőpapíron tegyük meg, mert megformázva nehezebb átemelni a sütőpapírra.

nutellás kalács

Mennyei mogyorókrémes kalács

nutellás kalács

Ha húsvét, akkor kötelező kalácssütés. Ami meg is történt. Aztán amíg a tészta kelt, addig elgondolkoztam, hogy mi lenne, ha lenne benne valami plusz. Valami kis édesség. És hát mi az, ami édes, mindenki szereti és általában van itthon. Hát a mogyorókrém! A korábbi fahéjas csiga mintájára készítettem, csak most fahéj helyett mogyorókrémmel kentem meg a kalácsot.

Az alapkalács most Limara foszlós kalácsa volt, bár egy kis módosítással, mert nekem nem volt itthon tejszín, csak tej. És kicsit több cukrot tettem bele és vaníliás cukrot is adtam hozzá:

Hozzávalók (26 cm-es formába):
2,5 dl tej
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
4 ek. cukor
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája egy kis vízzel a tetejére, és egy csipet kristálycukor
Nutella, vagy bármilyen mogyorókrém a tetejére

1. A tejből kb 1 dl-t meglangyosítottam és egy csipet cukorral felfuttattam benne az élesztőt.

2. Az összes hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd jól összegyúrtam homogén tésztává. Kelesztettem meleg helyen kb 2 órán át, hogy duplájára kelljen.

3. Miután duplájára kelt, újra átgyúrtam, majd kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem mogyorókrémmel, majd feltekertem, mintha tekercset készítenék. Utána kb 3-4 cm-es darabokra vágtam.

4. Kibéleltem sütőpapírral egy tortaformát, majd a kis tekercseket beletettem egymás mellé. Nem baj, ha lesz köztük hely, mert úgyis megkelnek még és akkor összenőnek. Még kelesztettem langyos helyen fél órát.

5. A tetejét megkentem a tojás sárgájával, amit egy kis vízzel kevertem el,  majd megszórtam egy kis kristálycukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 20-22 percig.

Mennyei lett! Másnaposan is nagyon finom foszlós! És nemcsak húsvétra, hanem bármikor reggelire.

IMG_4253_nutellás

Halloween – pisztáciás macaron

IMG_2812_macaron

 

A Facebookon tettem fel a kérdést, hogy milyen színű legyen a pisztáciakrémes macaron. A narancssárgára esett végül a választásom, ilyet még úgysem csináltam. És hát Halloween is közeledik nemsokára, ott meg ez egy alapszín.

A macaron recept a régi, itt találjátok. Annyi fontos tanulság a mostani macaronsütésből, hogy légkeveréses módban nem működik, nem lesz talpacskájuk. Most csak egyharmad adagot készítettem, ez lett kb 30 darab macaron.

A pisztáciakrém nem saját recept, hanem anyukám hozta Szicíliából. És készült mascarponés-nutellás verzió is. Egy kanál mascarpone, egy kanál nutella összekeverve. Kiskorú kedvence!

IMG_2833-macaron2

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!