Bonnie konyhája

Egészséges túrós-protein muffin

A sok cukrászkészítmény mellett muszáj volt egy egészséges muffint is készítenem. Elsőre persze csak összekevertem a hozzávalókat, nem is írtam le a konkrét receptet, de annyian kérték, hogy muszáj volt újra megsütni és most már le is mértem, hogy miből mennyit tettem bele. Azt sajnos nem tudom, hogy hány kalória egy darab, de ha egyszer nagyon sok időm lesz, akkor ki fogom számolni. Update: Reya barátosném és bloggertársam, az egészséges ételek híve pedig azonnal kiszámolta helyettem: 100 gramm 188 kcal és 17,5 g szénhidrát aszalt szilva nélkül. Egy muffin pedig 50 gramm, ezt most direkt lemértem. 🙂

Hozzávalók:
1 tojás
150 gramm joghurt (lehetőleg 0%-os natúr)
35 gramm olaj
70 gramm eritrit
100 gramm túró
30 gramm darált mandula/egész mandula összevágva
30 gramm Lifetilt csokis prémium protein
40 gramm zabpehely
100 gramm zabliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
igény szerint aszalt szilva a közepébe

A tojást, joghurtot, olajat és eritritet összekeverem, ha homogén, akkor hozzáadom a túrót, majd a mandulát, fehérjét, a végén pedig a zabpehlyhet, lisztet és az útifűmaghéjat. Egyszerű egy edény koszolós művelet. A muffintepsibe kapszlikat teszek és belekanalazom a tésztát, ha kedvem van, teszek mindegyik közepére egy aszalt szilvát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 17-19 percig sütöm.

 

Így készíts gyorsan látványos karácsonyi desszertet!

karacsonyi muffin

Ha karácsony, akkor is muffin. Igazából a muffin mindig tökéletes desszert lehet, könnyű elkészíteni és mindig az alkalomnak megfelelően lehet díszíteni. Most épp egy kis karácsonyfa muffin készült, mini muffinformában, épp csak egy falat.

Hogy ne csak a kinézet, de az íz is karácsonyi legyen, az alábbi receptet használtam.

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg barnacukor,
két evőkanál kandírozott narancshéj
három evőkanál apróra vágott dió (darált dió is lehet)
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze. A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, (jelen esetben mini forma, mini kapszli) majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm. Amikor elkészültek, megvárom, hogy teljesen kihűljenek.

A díszítéshez:
250 gramm mascarponét összekeverek három evőkanál cukorral, egy fél citrom levével, majd hozzáadtam fenyőzöld gél állagú ételfestéket a kívánt szín eléréséhez. A krémet habzsákba töltöttem és a csillagfejű kinyomóval mintáztam rá a halmokat a muffinok tetejére. Majd szórócukorral, és kókuszreszelékkel szórtam meg.

karacsonyi cupcake

Remélem, tetszenek a cupcake-ek és elkészítitek őket! Várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is. Ha szuper dekorációs ötleteket keresel, akkor kattint Minamole Facebook oldalára, ha pedig profi fotóst keresel, keres Sweet Almond Photographyt.

A legtutibb karácsonyi ajándék sütiimádóknak

karacsonyi muffin
Ezt a szuper muffin receptet elkészíthetitek akár gasztroajándéknak is, úgy, hogy egy nagyobb üvegbe rétegesen belekanalazzátok a száraz hozzávalókat. Fontos, hogy a sütőporral és a liszttel kezdjük a rétegezést, mert utána az elkészítésnél pont azok kerülnek a végén a tésztába. Ebből az adagból két adag muffin lesz, és egy nagy csatos üveget pont megtölt. A csatos üveget beszerezhetitek pl az Ikeában is.

gasztroajandek

Hozzávalók:

alulról felfele az üvegbe a száraz rész:
1 sütőpor,
25 dkg liszt,
10dkg zabpehely,
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 bourbon vaníliás cukor,
50 gramm kandírozott narancshéj,
20 dkg barna cukor

Ehhez kell még majd hozzáadni az alábbiakat:
2 kis poharas joghurt,
1,5 dl olaj,
2 tojás,
összekeverni, kapszlival bélelt muffinformába kanalazni, és 180 fokos sütőben 18 percig sütni.

Amikor elkészülnek, meg kell várni, hogy teljesen kihűljenek és akkor lehet dekorálni, például magyal cupcake-nek.

karacsonyi muffin

Magyal cupcake

A karácsony növénye a magyal, és ez a dekoráció a muffin tetején is nagyon jól mutat. Ehhez szükség van 250 gramm mascaprone krémre, amit 2 evőkanál porcukorral kevertem ki, tettem hozzá egy kis vaníliaaromát is. Habzsákba töltve, halmokat nyomunk a muffin tetejére.

Sötétzöld marcipánból levél kinyomóval leveleket formázunk (bár ez sima levél lett ugye), piros marcipánból pedig kis gömböket formázunk. A krém tetejére tesszük a marcipán formákat, majd megszórjuk az egészet kókuszreszelékkel, mintha havas lenne.

karacsonyi gasztroajandek

Fotó: Sweet Almond Photography
DIY: Minamole blog
Címke design: Barberry Design

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

 

Nutellás protein muffin málnával és egy vallomással

protein muffin

Ez a poszt lesz egy kis gasztro is, meg egy kis vallomás is. Pedig nem szoktam ilyen személyes dolgokat megosztani, de azt hiszem, hogy ennek most itt van a helye és az ideje is.

Van az úgy az életben, hogy néha változtatni kell. És nem arra gondolok, amikor külső kényszer hatására, hanem amikor belső indíttatásból. Amikor nem érzed jól magad és tudod, hogy valamit muszáj másképp csinálni. Muszáj kilépni a komfortzónádból.

Aki ismer tudja, hogy édességimádó vagyok és sosem voltam kitartó sem az életmódváltásban, se a sportban. Ildi barátnőm hányszor rángatott el aerobic órára, nélküle tuti nem mentem volna. Aztán Kati motivált a futásra, meg is volt a 10 km a Vivicittán, meg az Irongirl-ön is, de nem jutottam el a félmaratonig. Persze azóta is néha lejárok egy-egy órára a konditerembe, vagy ha szépen süt a nap és tele van a fejem, elmegyek futni, de rendszer nincs benne. És ugye nem elég a sport, ha mindenfélét összeeszünk. Hát én nem sok kajára mondtam nemet, simán ettem óriási hamburgereket meg édességet minden mennyiségben. Mindig erősebb volt a vágy egy finom falat iránt, mint hogy komolyan odafigyeljek arra, hogy mit eszem. Nem mondom, hogy nagyon durván egészségtelenül ettem, mert néha belefért egy grillezett csirkemell salátával is. Aztán idén októberben úgy döntöttem, hogy most változtatok. Akik megszokták tőlem a csupacsokis desszerteket azok meglepődhettek a cukormentes muffinon. És azt kell mondjam, hogy megérte. Most nem lesz itt előtte/utána fotó, mert ez nem egy olyan blog, és nem is mondom, hogy akkor most vége, hanem igazából most kezdődött el valami. Azt hogy mennyire változott meg az életem ezáltal, egy szóval tudom összefoglalni: nagyon.

Van a Facebookon sok csoport, többnek tagja is vagyok, és van ez, ami által megváltoztam kicsit. Tomi, a Lifetilt guru, aki nem kedvesen osztja ki a csajokat, és minden posztjában legalább két káromkodás van, és úgy elküld a sunyiba, hogy csak pislogsz, na, ő volt az, aki segített ebben. A jól felépített étrend, edzésterv és hatékonyságnövelő pirulák és porok. Itt a csoport, akit érdekel. A stílusa sokaknak bicskanyitogató, de nekem bejött. Nem kell mindig finomkodni.

Szóval ez volt a vallomás része és akkor a gasztro. Most lesz még pár mentes, meg diétás recept, remélem nem bánjátok azért. Aztán a cukrászvizsga közeledtével úgyis visszatérnek majd a jó kis vajas/cukros/lisztes édességek. De mostantól igyekszem mindig diétás verziót is hozni a kedvenceimből.

Ez a muffin például a legdurvább poszt lesz a blogon, mert a hozzávalók között van fehérjepor is, szóval ezt most ajánlom minden testépítőnek! Úgyis itt van mindjárt a január és akkor úgyis mindenki elkezd életmódot váltani, meg edzeni járni, hogy nyárra bomba alakja legyen, nem? 🙂 Kezdjétek el, és ne hagyjon alább a lelkesedés februárban sem, mert megéri!

Hozzávalók:
100 gramm zabpehelyliszt
50 gramm Nutellás Lifetilt fehérje
2 tojás
150 gramm málna
kb. 1 dl tej (lehetőleg cukormentes mandulatej)
1 evőkanál kókuszolaj (kókuszzsír megolvasztva)
negyed zacskó sütőpor

Egy műanyag edénybne összekevertem tejet a fehérjével, majd hozzáadom a tojásokat, az olajat, a lisztet, a sütőport és végül beleforgatom a málnát.

Muffinkapszlikba kanalazom, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt készre sütöm.

protein muffin

Igény szerint meg lehet szórni a tetejét kakaóporral, én csak a fotó kedvéért tettem. És hogy egy kicsit utaljunk a közeledő ünnepekre:

protein muffin

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

Így készíts stílusos Mikulásváró csokoládés muffint!

christmas cupcake
Idén csodálatos fotókat készítettünk Minamole blog Melindával és Sweet Almond Photograpy Zsanival a karácsonyi ünnepekre, amihez a desszertet én, a szuper DIY ajándékokat, ötleketet pedig Minamole készítette. Nagy élmény volt ez a fotózás, szívem szerint csak ilyesmivel foglalkoznék. De hátha ez az álom is valóra válik…

A mikulásvárás apropóján készültek cupcake-ek, hogy ha jön a Mikulás és éjjel telepakolja a szépen kitisztított csizmáinkat, akkor feltöltse magát egy kis csokoládés cupcake-el és leöblítse egy kis tejjel. Így egész éjszaka talpon tud maradni és mindenki megkapja azt, ami jár neki. 🙂

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
5 dkg csokoládé apró darabokra vágva
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt,
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze. A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm. Amikor elkészültek, megvárom, hogy teljesen kihűljenek.

christmas cupcake

A tetejére három féle verziót készítettem:

christmac cupcakeMikulás, akit belefejelt a muffinba és elmerült benne, így csak a két lába lóg ki

Ehhez szükség van az alábbiakra, ha mind a 12 muffint ilyennek szeretnénk:
250 gramm mascarpone kikeverve kb 2 evőkanál porcukorral, ezzel megkenjük a muffin tetejét.
Aztán elkészítjük a lábakat. 50 gramm piros marcipánból kis gömböket készítünk, amit aztán lelapítunk négyzetesre, a tetejére egy kis fehér marcipán kerül, mint a Mikulás csizmájának a bélése. Majd a tetejére fekete marcipánból (kb 50 gramm) megformázzuk a cipőt. A marcipánokat én minimális vízzel szoktam összeragasztani. A cipő tetejét recés késsel (marcipánformázóval jobb, akinek van), berecézzük, hogy ténylegesen cipőtalpnak nézzen ki.
Amikor kész vagyunk, akkor megszórjuk kókuszreszelékkel, mintha mindent tiszta hó lenne.

Mikulás ruhája
Itt remélem észrevettétek, hogy Minamole milyen szuper ajándékkártyát készített, ami inspirált engem az ugyanolyan cupcake elkészítésére. Itt találjátok a szuper ajándékkártya elkészítésének módját.
Nem bonyolult ezt sem elkészíteni, szerintem, aki nem bukott meg az általános iskolás technika órákon és gyurmázott már az életében, annak menni fog. Gyerekekkel is szuper délután lehet egy ilyen marcipánból gyurmázós program. Csak vigyázni kell, hogy maradjon az ablakba is muffin, ne együk meg mindet!

img_9431Ehhez is piros marcipánra lesz szükség (kb 100 gramm a 12 muffinra), amiket egy sodrófával (ha van nem fa verzió, az a legjobb) porcukorral vagy keményítővel megszórt munkalapon kinyújtunk. Ez azért fontos, hogy ne ragadjon oda a marcipán. Kör alakú kiszúróval (ha nincs, akkor borospohár szája) kiszúrunk akkora köröket, amik pont illenek a muffin tetejére. Utána a fehér marcipánból mini gömböket formázunk, ezek lesznek a gombok. Majd a fekete marcipánt is kinyújtjuk és hosszú csíkokat várunk belőle egy éles késsel.
A szürkéhez a fekete és a fehér marcipánt összegyúrjuk (kétszer annyi fehér, mint fekete) és ebből is késsel vágjuk ki a kis négyzetet (ha nincs ilyen mini négyzetes kiszúrónk).
Az összeállításhoz kikeverünk kb. 5 dkg szobahőmérsékleű vajat 10 dkg porcukorral, ezt kell majd rákenni a muffin tetejére, hogy rátapadjon a marcipán. Majd rátesszük a piros köröket, a gombokat és az övet.

Magyal cupcake
A karácsony növénye a magyal, a harmadik verzió pedig ilyen lett. Ehhez szükség van 250 gramm mascaprone krémre, amit 2 evőkanál porcukorral kevertem ki, tettem hozzá egy kis vaníliaaromát is. Habzsákba töltve, halmokat nyomunk a muffin tetejére.
Sötétzöld marcipánból levél kinyomóval leveleket formázunk (bár ez sima levél lett ugye), piros marcipánból pedig kis gömböket formázunk. A krém tetejére tesszük a marcipán formákat, majd megszórjuk az egészet kókuszreszelékkel, mintha havas lenne.
 

christmas cupcake
Remélem, tetszenek a cupcake-ek és elkészítitek őket! Várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is. Ha szuper dekorációs ötleteket keresel, akkor kattint Minamole Facebook oldalára, ha pedig profi fotóst keresel, keres Sweet Almond Photographyt.

 

Látványos citromkrémes erdei gyümölcsös cupcake

cupcake decor

Szeretem a muffinokat, mert pár ügyes díszítési móddal nagyon látványos és még finomabb kis sütik készülhetnek belőle. Ez az erdei gyümölcsös recept Kiskorú kedvence, van benne egy kis zabpehely is, hogy egészséges is legyen.

Már régóta kinéztem egy 24 darabos kinyomós szettet, végre meg is rendeltem, és meg is jött. Szóval adott volt a hétvégi program. Sütöttem egy adag erdei gyümölcsös muffint és citromos mascarpone krémmel próbálgattam a fejeket.

Hozzávalók:

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
1 marék erdei gyümölcs (én fagyasztottat használtam)
1 marék kis szemű zabpehely
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt

A tetejére
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
fél citrom leve

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze.
A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm.
Közben kikeverem a mascarponét a porcukorral és a citrom levével.
Amikor megsültek a muffinok, megvárom, hogy kihűljenek, utána díszítem a mascapronés krémmel.
A krémet habzsákba töltöm és a muffinok tetejére nyomom. A fenti képen egy nagyobb csillagkinyomó van, ezzel készült a rózsa minta (belülről kifelé nyomtam a krémet) és a kis csúcsok is. Mindkét esetben fontos, hogy merőleges legyen a habzsák a muffinra.
muffin recept

Húsvéti répatortás cupcake

répatorta muffin
Ha húsvét, akkor nyuszi, akkor tavasz, akkor répa és virágok, így adta magát, hogy répatortás muffin készüljön marcipános virágdíszítéssel.

Hozzávalók:
nedves rész:
1 joghurt
80 ml olaj
100 g cukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 répa (nekem 80 gramm volt a kettő megpucolva)
fél marék kandírozott narancshéj (lehet helyette mazsola, de nálunk nem szeretik)
száraz rész:
120 gramm liszt
50 gramm zabpehely (kisebb szemű)
1 teáskanál sütőpor
a díszítéshez:
150 gramm fehér marcipán
1 evőkanál porcukor/keményítő is lehet
marcipán virágok/répa (ezt lehet készíteni is, venni talán egyszerűbb)
 
Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze.
A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm.
Amikor megsültek, megvárom, hogy kihűljenek, utána díszítem a marcipánnal. A fehér marcipánt gyúrom egy kicsit, hogy puha legyen, majd porcukorral meghintem a gyúródeszkát, és kinyújtom vékonyra a marcipánt. Kör alakú formát vágok ki belőle, a legjobb a virágos szélű kiszúróval. Ráteszem a kihűlt muffinok tetejére (én most nem tettem krémet alá, így is rajta maradt), majd díszítem. A marcipánvirágok alját picit bevizeztem, úgy jobban odaragad a fehér marcipánra. 
 
Húsvéti muffin
répás muffin
 

Mézeskalács muffin karamellkrémmel

mézeskalács muffin

Ha karácsony, akkor desszert. Ha desszert, akkor muffin. De nem ám akármilyen! Mézeskalács illatú, dióval, naranccsal a tésztájában, és karamellkrémmel a tetején. Egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
1 dl olaj,
15 dkg cukor,
1 marék apróra vágott dió,
1 marék mazsola,
1 marék (50 gramm) kandírozott narancshéj
1/2 zacskó sütőpor,
17 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A tetejére
250 gramm mascarpone
karamellkrémhez:
12 dkg cukor
5 dkg vaj
0,5 dl tejszín

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A lisztet a sütőporral  és a mézeskalács fűszerkeverékkel elkeverem. A többi hozzávalót is összekeverem, majd hozzáadom a lisztes keveréket. A muffintepsit kibélelem muffin papírral és belekanalazom a masszát. 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsül.

A karamellkrémhez felolvasztottam 12 dkg cukrot, majd fél dl tejszínt adagoltam hozzá folyamatosan, végül 5 dkg vajat adtam hozzá, és csomómentesre kevertem. Amikor már kezdett kihűlni, akkor óvatosan adagoltam hozzá a mascaponét, robotgéppel simára kevertem. Ha kicsit folyósabb lesz, akkor hűtőbe téve visszaszilárdul. Habzsákba töltöttem és  mintát nyomtam a kihűlt muffinok tetejére.

karácsonyi muffin

A csodálatos képekért köszönet Sweet Almond Photography-nak!

karácsonyi muffin

Így készíts Minion cupcake-t!

IMG_2601_gru

A filmbemutató miatt újra előkerültek a minionos muffinok, Kiskorú nagy kedvencei. Tavalyi születésnapjára egy nagy minion tortát kapott, amellé készítettem neki muffinokat, minden barátjának egy minionnal a tetején. Mindegyik kis figura kapott egy betűt is, hogy kinek a tulajdona lesz.

A muffin alatta körtés-diós volt, az alábbi recept alapján:

Hozzávalók:
muffinhoz:
nedves rész:
1 tojás,
1 dl olaj
1 kefír/joghurt
15 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor

1 keményebb körte, 1 marék dió

száraz rész:
17 dkg liszt
fél sütőpor

A nedves részt összekeverem, beleszórom a meghámozott és apró kockákra vágott körtét, és a durvára aprított diót, majd a száraz részt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütöm.

Segítségemre volt az alábbi útmutató:

minion cupcake

Készült egy adag a figurákkal, és egy másik adag pedig az alábbi díszítési móddal. A sárga marcipán porcukros deszkán kinyújtottam, majd a kiszúróval mindegyikre kiszúrtam egy alapot, amire megformáztam a szemeket.

IMG_2608_muff

 

A világ legjobb muffinja

csokis muffin

Szerintem az összes muffin közül ez a legjobb. A csokoládé és a banán a legtutibb párosítás. Ódákat tudnék zengeni róla. Kiskorú is odavan érte, ebből bármikor elfogy egy tepsi. De jöjjön inkább a recept.

Hozzáteszem, hogy kb 25 perc alatt készen is van, tehát nem egy nagy kihívás, bárki el tudja készíteni.

Hozzávalók:

1 tojás,
0,8 dl tej
0,8 dl olaj,
120 gramm cukor,
50 gramm étcsokoládé apró darabokra vágva
170 gramm liszt,
fél zacskó sütőpor,
egy banán összenyomkodva
egy kis fahéj
egy evőkanál cukrozatlan kakaópor

Most is “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam, (bár eredetileg külön kell a nedves részt és a száraz részt összekeverni, de nem szeretek mosogatni, ezért nálam a nedves rész összekeverése után abba jön a száraz, amit nem keverek előtte össze).

A tojást, tejet, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy nagyobb keverőtálban, aztán hozzáadtam a csokit, a kakaóport, lisztet,  majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem. Minimuffin-formába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek. És gyorsan meg is ettük.

banános muffin

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!