Bonnie konyhája

Epres sajttorta cukormentesen

Sajttorta cukormentes verzióban. Mit is mondhatnék. Kati szülinapja közeledett és tavaly egy cukormentes epertorát kapott, gondoltam, idén is illene valami hasonlóval felköszönteni. Meg közben ki akartam próbálni, hogy milyen a sós karamellás sajttorta, mert a Pasi az életemben arra vágyott. Így a lenti adagból hat kis sajttorta pite lett. Kiskorú is kapott belőle, szóval teljes volt a boldogság.
 
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz – most az Aldi diétás kekszét használtam
8 dkg olvasztott, langyos vaj
65 dkg mascarpone sajt
10 dkg eritrit
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 kis pohár 0%-os joghurt
3 tojás
500 gramm eper
 
A kekszet aprítóban összetörtem, majd összekevertem a felolvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodtam a mini piteformámba úgy, hogy tettem egy-egy kis sütőpapírt alá, ami kilógott, így könnyű volt kiszedni őket/ vagy egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Előmelegített, 170 °C-os sütőben 10 percig kell sütni.
 
A sajtkrémet összekeverjük az eritrittel, a liszttel, a vaníliás cukorral, a joghurttal, a citromhéjjal, végül egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ráöntjük a kekszes alapra, és mehet vissza a sütőbe további 50 percre a 26 cm tortaforma esetében. Minipite formák esetébn pedig 30-35 percre.
 
Másnap, amikor kihűlt már, epret szeleteltem a tetejére és kész is.
 

Egészséges túrós-protein muffin

A sok cukrászkészítmény mellett muszáj volt egy egészséges muffint is készítenem. Elsőre persze csak összekevertem a hozzávalókat, nem is írtam le a konkrét receptet, de annyian kérték, hogy muszáj volt újra megsütni és most már le is mértem, hogy miből mennyit tettem bele. Azt sajnos nem tudom, hogy hány kalória egy darab, de ha egyszer nagyon sok időm lesz, akkor ki fogom számolni. Update: Reya barátosném és bloggertársam, az egészséges ételek híve pedig azonnal kiszámolta helyettem: 100 gramm 188 kcal és 17,5 g szénhidrát aszalt szilva nélkül. Egy muffin pedig 50 gramm, ezt most direkt lemértem. 🙂

Hozzávalók:
1 tojás
150 gramm joghurt (lehetőleg 0%-os natúr)
35 gramm olaj
70 gramm eritrit
100 gramm túró
30 gramm darált mandula/egész mandula összevágva
30 gramm Lifetilt csokis prémium protein
40 gramm zabpehely
100 gramm zabliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
igény szerint aszalt szilva a közepébe

A tojást, joghurtot, olajat és eritritet összekeverem, ha homogén, akkor hozzáadom a túrót, majd a mandulát, fehérjét, a végén pedig a zabpehlyhet, lisztet és az útifűmaghéjat. Egyszerű egy edény koszolós művelet. A muffintepsibe kapszlikat teszek és belekanalazom a tésztát, ha kedvem van, teszek mindegyik közepére egy aszalt szilvát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 17-19 percig sütöm.

 

Nutellás protein muffin málnával és egy vallomással

protein muffin

Ez a poszt lesz egy kis gasztro is, meg egy kis vallomás is. Pedig nem szoktam ilyen személyes dolgokat megosztani, de azt hiszem, hogy ennek most itt van a helye és az ideje is.

Van az úgy az életben, hogy néha változtatni kell. És nem arra gondolok, amikor külső kényszer hatására, hanem amikor belső indíttatásból. Amikor nem érzed jól magad és tudod, hogy valamit muszáj másképp csinálni. Muszáj kilépni a komfortzónádból.

Aki ismer tudja, hogy édességimádó vagyok és sosem voltam kitartó sem az életmódváltásban, se a sportban. Ildi barátnőm hányszor rángatott el aerobic órára, nélküle tuti nem mentem volna. Aztán Kati motivált a futásra, meg is volt a 10 km a Vivicittán, meg az Irongirl-ön is, de nem jutottam el a félmaratonig. Persze azóta is néha lejárok egy-egy órára a konditerembe, vagy ha szépen süt a nap és tele van a fejem, elmegyek futni, de rendszer nincs benne. És ugye nem elég a sport, ha mindenfélét összeeszünk. Hát én nem sok kajára mondtam nemet, simán ettem óriási hamburgereket meg édességet minden mennyiségben. Mindig erősebb volt a vágy egy finom falat iránt, mint hogy komolyan odafigyeljek arra, hogy mit eszem. Nem mondom, hogy nagyon durván egészségtelenül ettem, mert néha belefért egy grillezett csirkemell salátával is. Aztán idén októberben úgy döntöttem, hogy most változtatok. Akik megszokták tőlem a csupacsokis desszerteket azok meglepődhettek a cukormentes muffinon. És azt kell mondjam, hogy megérte. Most nem lesz itt előtte/utána fotó, mert ez nem egy olyan blog, és nem is mondom, hogy akkor most vége, hanem igazából most kezdődött el valami. Azt hogy mennyire változott meg az életem ezáltal, egy szóval tudom összefoglalni: nagyon.

Van a Facebookon sok csoport, többnek tagja is vagyok, és van ez, ami által megváltoztam kicsit. Tomi, a Lifetilt guru, aki nem kedvesen osztja ki a csajokat, és minden posztjában legalább két káromkodás van, és úgy elküld a sunyiba, hogy csak pislogsz, na, ő volt az, aki segített ebben. A jól felépített étrend, edzésterv és hatékonyságnövelő pirulák és porok. Itt a csoport, akit érdekel. A stílusa sokaknak bicskanyitogató, de nekem bejött. Nem kell mindig finomkodni.

Szóval ez volt a vallomás része és akkor a gasztro. Most lesz még pár mentes, meg diétás recept, remélem nem bánjátok azért. Aztán a cukrászvizsga közeledtével úgyis visszatérnek majd a jó kis vajas/cukros/lisztes édességek. De mostantól igyekszem mindig diétás verziót is hozni a kedvenceimből.

Ez a muffin például a legdurvább poszt lesz a blogon, mert a hozzávalók között van fehérjepor is, szóval ezt most ajánlom minden testépítőnek! Úgyis itt van mindjárt a január és akkor úgyis mindenki elkezd életmódot váltani, meg edzeni járni, hogy nyárra bomba alakja legyen, nem? 🙂 Kezdjétek el, és ne hagyjon alább a lelkesedés februárban sem, mert megéri!

Hozzávalók:
100 gramm zabpehelyliszt
50 gramm Nutellás Lifetilt fehérje
2 tojás
150 gramm málna
kb. 1 dl tej (lehetőleg cukormentes mandulatej)
1 evőkanál kókuszolaj (kókuszzsír megolvasztva)
negyed zacskó sütőpor

Egy műanyag edénybne összekevertem tejet a fehérjével, majd hozzáadom a tojásokat, az olajat, a lisztet, a sütőport és végül beleforgatom a málnát.

Muffinkapszlikba kanalazom, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt készre sütöm.

protein muffin

Igény szerint meg lehet szórni a tetejét kakaóporral, én csak a fotó kedvéért tettem. És hogy egy kicsit utaljunk a közeledő ünnepekre:

protein muffin

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

Retro kókuszkocka diétásan

kokuszkocka

Ha karácsony, akkor a kókuszkocka kötelező desszert. Gyermekkorom karácsonyait juttatja eszembe, amikor vártuk a Jézuskát, és megvolt az ünnep varázsa. Azóta anyukaként már a másik oldalon állok (itt minden anyuka tudja, hogy mire gondolok) és igyekszem megteremteni ugyanazt a hangulatot Kiskorúnak, amit én éltem át, amit én éreztem. A karácsonyi desszertek során is ugyanezt próbálom továbbvinni.

Bár most egy diétás kókuszkocka készült, gondoltam kipróbálom mindenféle egészséges hozzávalóból, hogy hozza e ugyanazt az ízvilágot, és hát hasonló, de mégis más. Finom lett így is, szóval, aki diétázik, vagy bármilyen egészségügyi panasza van, de mégis kókuszkockára vágyik, ez lehet egy alternatíva. A kókuszos-csokis íz mindent visz.

Hozzávalók tésztához:
20 dkg zabliszt
4 dkg kókuszzsír
2 db tojás
10 dkg eritrit
1,5 kanál méz
1 dl Shan’shi light kókusztej
késhegynyi szódabikarbóna

Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg kókuszzsír
10 dkg zsírszegény kakaópor
4 evőkanál eritrit (lehetőleg por állagú)
1 evőkanál Shan’shi light kókusztej
1 zacskó kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit egy nagyobb műanyag tálba tettem, majd jól elkevertem és sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe borítottam. Előmelegített sütőben 160 fokon 25 percig sütöttem. Az eritrit miatt a 160 fok, mert 180 fok felett már nem lesz igazi az íze, legalábbis nekem ez a tapasztalat. Miután megsült, megvártam, míg kihűl.

A csokimázhoz a kókuszzsírt felolvasztottam, majd elkevertem benne az eritritet, hozzáaadtam a kakaóport, és a kókusztejet. 

A tésztát kockákra vágtam, majd megmártottam a csokis mázban, végül pedig megforgattam a kókuszreszelékben.

Jó étvágyat!

kokuszkocka

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!