Bonnie konyhája

Házi rumos meggy – desszertekbe, vagy csak úgy!

rumos meggy

Minden évben szoktam eltenni meggyet alkoholban. Nem kell hozzá sokminden, csak egy csatos üveg, pár kiló szép, érett és hibátlan meggy és egy kis alkohol. Van, amikor Bacardival keverem, van, amikor pálinkával. Mindegyik nagyon jó szokott lenni.

Desszertekbe is tökéletes, de bóléhez adva is mennyei. Vagy csak úgy magában az esti film mellé pár darab.

Most rumba áztattam őket. Telepakoltam a csatos üveget meggyel, felöntöttem rummal (lehet Bacardi-féle rum is, vagy a klasszikus rum), szórtam hozzá egy kis cukrot is. És ment a kamra polcára.

Bár eddig soha nem csinált egyik sem ilyet, de amikor kinyitottam kicsit pukkan, szóval erre vigyázzatok. Lehet, hogy az üveg hibája, befőttes üveg esetén nem pukkant soha. Vagy a rum nem volt megfelelő, vagy az volt a baja, hogy már eszegettem belőle esténként.

Szóval tegyetek el alkoholos meggyet. Mert finom.

rumos meggy

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, ott is van sok móka és kacagás!

rumos meggy

Fahéjas meggylekvár és meggyszörp

meggy lekvár

Meggylekvárt minden évben készítek. Ez a kedvencem a lekvárok közül. Rizsfelfújttal is tökéletes, tejberizzsel is, de akár csak muffinba töltve. Vagy egy vajas zsemlén. Tejjel, mert mi mással.

Szokás szerint vettem egy óriási mennyiséget a piacon, 10 kg volt pontosan. Aztán készült még belőle meggyleves, meggyes-mákos süti, meg meggyes-rácsos pite is.

Hozzávalók: 5 kg meggy, 1 kg cukor (ízlés szerint fahéj)

A meggyeket megmostam, kimagoztam (pont kapóra jött a Szex és New York a tv-ben), és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Lefekvés előtt megkevergettem, már vörös lében úsztak a meggyek, az illata pedig fenséges volt. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom pár citromkarikával és jéggel kínálva.

meggy szörp

A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed). Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy meggydarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagydarab meggyet. Két óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) befőttesüvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 üveg lett belőle.

Az utolsó egy üveg az fahéjas ízesítésű lett, kíváncsi voltam, hogy milyen, hát nagyon-nagyon különleges. Amikor már kimertem a sima lekvárokat, akkor az utolsó adaghoz szórtam egy kávéskanál fahéjat. Elkevertem, kicsit főtt még és kész is.

meggylekvár

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

Mennyei hideg meggyleves

meggyleves

Nyáron nagyon szeretem a hideg gyümölcsleveseket. A meggyleves is közéjük tartozik, a savanykás, de mégis édes ízével. Ezt a levest könnyű elkészíteni, bár főzni kell egy kicsit. De megéri a fáradtságot.

Hozzávalók: (ebből egész családnak való lesz)
1 kg meggy magozva
2 evőkanál cukor
fahéj, szegfűszeg, egy citrom
2 evőkanál mascarpone (vagy tejföl)
1 evőkanál liszt

1. A kimagozott meggyeket feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Kalkuláljuk bele, hogy a víz elforr, nehogy a végén meggyszósz legyen belőle. Ízesítjük fahéjjal (lehet egészben is, vagy őrölt), pár szem szegfűszeggel, cukorral és egy jól megmosott citromot is belekarikázok. Megvárom, még felforr.

2. Közben a mascarponét összekeverem a liszttel, majd a levesből merek hozzá egy kanállal, kikeverem, és szűrőn át a leveshez adom. Azért szoktam szűrőzni, mert nem szeretem az ilyen lisztdarabka-féléket a levesben. Még egyet rottyantok rajta és kész is van.

3. Megvárom még kihűl és mind befalom.

meggyleves

Top 5 meggyes sütemény – ezeket ne hagyd ki!

meggy3_vitaminsziget_com

Szeretem a meggyet. Szeretem benne, hogy olyan piros, hogy olyan savanykás, de karakteres íze van. Szeretem benne, hogy sokféle édesség készíthető belőle. És a legnagyobb kedvencem a meggylekvár! Meg a szörp is. Meg a klasszikus meggyes piskóta. És mákkal meg aztán tökéletes. Meg túróval. Szóval látszik a rengeteg felhasználási lehetőség.

Most összegyűjtöttem nektek a blogon található meggyes recepteket. Vagyis a Top 5-öt.

1. Meggyes-mákos álom – ez az idei év nagy kedvence, a mák és a meggy szerelme.

meggyes mákos

2. A meggyes-rácsos pite – ebben, ahogy a finom pitetészta és a savanykás meggy íze összeér.. mennyei!

meggyes pite

3. A klasszikus meggyes piskóta – amit gyerekkorunkat idézi, egyszerű és villámgyorsan kész is van!

meggyes piskóta

4.  15 perces túrós-meggyes finomság – az a torta, ami 15 perc alatt kész van, és ennyi idő alatt el is fogy.

2014-01-14 15.39.40

5. Meggyes clafoutis – itt a kép nem adja vissza annyira, de ez valami rettenetesen finom édesség, és szintén villámgyors. Olyan tejespite jelleg. Kötelező kipróbálni!

clafoutis

És ami még nagyon meggyes és kötelező minden nyáron, az a meggyleves és a meggylekvár, meg a meggyszörp.

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

Házi meggyes-rácsos pite

meggyes pite

A mai napot reggel a piacon kezdtem, vettem is 10 kg meggyet, hogy majd finom lekvárt készítek belőle. Aztán kicsit sokallottam ezt mind lekvárnak, ezért inkább gyorsan összedobtam belőle egy sütit. Régóta néztem már ezt a meggyes rácsos pitét, olyan fényképek vannak az interneten, hogy mindig csorgott tőle a nyálam. Hát most megsütöttem.

Néztem sok receptet, de aztán a sima pitetészta mellett döntöttem. Ez az adag egy kisebb tepsire való. De lehet kis formákban, és lehet piteformában is sütni.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz

A töltelékhez:
1 kg magozott meggy
1 vaníliás pudingpor
fahéj, citrom héj
4-6 evőkanál cukor

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.

2. Közben elkészítem a meggyes tölteléket, a meggyeket megszórom cukorral, ilyenkor enged egy kis levet (a lekvárhoz egy éjszakát áll, ott már sok lé lesz). Ezt a levet kipótolom vízzel, hogy 3 dl legyen, amit felfőzök a pudinggal. Amikor a puding kész, akkor hozzáadom a meggyet, egy kis fahéjat, és egy reszelt citrom héját, elkeverem.

3. A pitetészta felét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, rákanalazom a meggyes tölteléket. A tészta másik felét szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül.

meggyes pite

 

Meggyes-mákos álom – egy átlag alatti nap utáni tökéletes zárás

meggyes mákos

Még a hétvégén vettem egy kiló meggyet, hogy majd csinálok belőle valami finomságot. Aztán mára el is készült a meggyes-mákos sütemény. Nem is tudom minek nevezzem, olyan piskóta szerű, de mégsem, mert tömény mákos. Aki szereti ezt a kombinációt, annak tuti egy álomsütemény.

A mai nap nem indult jól, aztán közben is inkább kirohantam volna a világból, így muszáj volt valami finomsággal zárni a napot. Munkából hazaérve gyorsan össze is dobtam, hogy mire a Drágám hazaért, már toltam is a sütőbe. Azt mondta, hogy a meggyes dolgokat szereti, a mákosat annyira nem, de ez ízlett neki. Vagy csak nekem akart hízelegni? Most megtudta a kulisszatitkokat is, hogy hogyan készülnek a fényképek a blogra, hihetetlen türelemmel várta, hogy lefotózzam a sütiket legalább 50-szer mindenféle szögből és porcukorral, meg nélküle, meg felvágva, meg másik tortatálon. Szóval egy hős volt. Bár lehet csak úgy tűnt, közben meg fogta a fejét, hogy nem vagyok normális, ennyit fotózni. 🙂 Mindenesetre a süti és a társasága után tökéletesen záródott a mai nap.

Hozzávalók: (ebből egy kisebb tepsi lett)
200 gramm darált mák
150 gramm cukor
100 gramm vaj
100 gramm liszt
fél csomag sütőpor
3 tojás
5 evőkanál tejszín

1. A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével.

2. A vajat puhára melegítem.

3. A sütőport elkeverem a mákkal és a liszttel, majd összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a tejszínnel, legvégül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.

4. A meggyet kimagoztam. A sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam a tésztát, elkentem, hogy egyenletesen legyen mindenhol, majd jól megszórtam a meggyel.

5. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percet. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e.

6. Ízlés szerint porcukorral vagy nélküle tálaljuk.

Tortatál szintén Bluer Design, nagyon szeretem a munkáit, szerintem gyönyörű. És nagyon jól mutat rajta mindenféle sütemény és torta.

meggyes mákos

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

meggyes mákos

Az igazi krémtúró

krémtúró

Ha szeretitek a krémtúrót, de az olyan igazi házi finom krémtúrót, akkor itt egy roppant egyszerű és gyors recept. Kiskorú nálunk nagyon imádja. Van, amikor kerül bele mazsola, vagy valami gyümölcs, úgy is elfogy egy adag azonnal. A recept egyszerű és gyors és az íze sokkal-sokkal jobb mint a boltinak.

Hozzávalók (2 főre):
250 gramm túró
1 natúr joghurt/tejföl
5 dkg porcukor
egy fél citrom leve
1 vaníliarúd kikapargatott belseje

A hozzávalókat Kiskorú összekeverte robotgéppel (persze egy kis segítség azért kellett neki), és már ehettük is.

Meggyes piskóta

 

Gyerekkorunk íze teljes mértékben. Porcukorral meghintve az igazi. Nem is kell ragozni, hisz mindenki ismeri.

Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
3 evőkanál víz
1 kg meggy kimagozva

A tojást kettéválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a lisztet és a vizet is. Végül a fehérjét óvatosan hozzákeverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére szóróm a kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm. A tetejét porcukorral szóróm meg és máris ehetjük.

Meggyes-fehércsokis minimuffin

Ma már muszáj volt beszereznem egy minimuffin formát. Volt egy, de az szilikonos volt és egyszer, amikor beleragadtak a muffinok, akkor mérgemben kidobtam. Nekem nemgyerebe volt. Jobban szeretem a teflonos megoldást és a papírkapszlis muffinokat. Úgyhogy a kikában vettem is egyet és hozzá 1500 papírkát is. Hamar el fog fogyni, az biztos.

Sütöttem egy Stahl féle mogyorós-fehércsokis sütit, mindjárt fel is dobom azt a recit is, és hát abból marad egy jó nagy adag fehércsokis-tejszínes krém. Kidobni nem akartam, megenni sem, mert nem vagyok egy fehércsoki rajongó. Ha csoki akkor az sötét legyen! Szóval íme a recept, amiben felhasználtam, de hát végülis a szokásos muffin recept ez:

Hozzávalók:
20 deka liszt
1 sütőpor
1 kefír
1 tojás
1 deci olaj
10 deka cukor
és a fehércsokis krém, amiben volt 10 deka fehércsoki, és 1 deci tejszín, 2 deka vaj, ezeket összeolvaszottam, de sztem sima fehércsoki darabkák is megteszik

egy marék meggy

A lisztet a sütőporral elkevertem. A többi hozzávalót is összekevertem egy edényben, hozzáadtam a sütőporos lisztet és belekanalaztam őket a minimuffinos papírkapszlikba. 160 fokon, légkeverésen sült 20-22 percig.

Ami még fontos, hogy ez a mennyiség másfél minimuffintepsire volt elegendő.

Meggyes clafoutis

Már régóta szemeztem ezzel az édességgel, és hát vártam, hogy legyen végre cseresznye, mert minden recept cseresznyével írja. Ma végülis meggyel készítettem el, mert zuhogó esőben azért mégis lusta voltam elmenni cseresznyéért. De azzal is ki fogom próbálni, főleg azért, mert még lenne mit módosítani a recepten, hogy szerintem a tökéletes legyen.

De hogy mi is ez? A clafoutis (ejtsd klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek.

Most Stahl Judit receptjét csináltam, de a neten kering jó pár változat. Mondjuk, már annyit azonnal módosítottam rajta, hogy a tejszín-tej arányát megváltoztattam és a tojások mennyiségét is, na, meg nem került bele reszelt citromhéj, mert nem volt itthon. Ami viszont fontos és tuti legközelebb másképp csinálom az a vanília, a holnaputáni cseresznyés változatba bourbon vaníliás cukrot teszek, imádom, isteni illata és íze van. Esetleg még egy kis fahéj is mehetne a tésztába a cseresznye mellé. Na, akkor a hozzávalók, szerintem:

4 tojás (én most 5 tojással csináltam, de elég édes-tojásrántotta feelingem lett és azt nem szeretem, szóval elég bele 4 is)
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja (ez kimaradt)
1 vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 kk sütőpor
2 dl tejszín
0,5 dl tej
40 dkg meggy (hát én nem mértem, annyit tettem bele, hogy a hőálló üvegedényem alja tele legyen, szorosan egymás mellett meggyekkel)
porcukor és fahéj a tetejére

Az elkészítés pedig: kivajazni egy formát, amiben sütöd, én egy hőálló ikeás kör alakú üvegedényt választottam, ilyen magasabb a széle, mert emelkedik kicsit a süti. Aljára beleszórni a gyümölcsöt. A többi hozzávalót robotgéppel simára kevertem és ráöntöttem a gyümölcsökre. Előmelegített sütőben sütöttem 40 percig, mondjuk az elején 200 fokon, ahogy a recept írja, de a teteje már 6 perc után késznek volt nyilvánítható, szóval aztán lejjebb vettem a hőfokot és kapott egy alufólia-tetőt és további 34 percig sült még 160 fokon. Legközelebb alapból 160 fokon csinálom a légkeveréses üzemmódban.

Isteni finom lett, a felét be is nyomtuk kettecskén a Kiskorúval. Fotót sajna csak telefonnal csináltam, de a cseresznyés változatot majd megörökítem..
Íme:

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!