Bonnie konyhája

Így készíts medvehagymás lenmaglisztes sajtost!

pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele és egy kis lenmagliszt is, mivel mindenhol az egészséges hatásairól olvasni. Nem is pogácsa alakú lett, ez a lustaságom miatt volt így, de az ízélményen nem változtat semmit a forma.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
100 gramm reszelt füstölt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
2 evőkanál lenmagliszt
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szórom a lisztet, lenmaglisztet, megolvasztottam a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. A tálas robotgépembe tettem, szépen összekeverte. Egy órát hagytam kelni.

3. Kinyújtottam, majd a tetejét megkentem a felvert tojással és megszórtam a reszelt sajttal. Éles késsel hosszú csíkokra vágtam.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb fél órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  10-12 percig. Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

medvehagymás pogácsa

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonniekonyhaja néven.

Házi medvehagymás-sajtos pogácsa – bevált recept alapján!

medvehagymás pogácsa

Végre itt a tavasz és már lehet medvehagymát szedni/venni. Szedni mondjuk én még nem mertem, bár lehet, hogy egy kirándulással egybekötve kellemes program lehet. Mindenesetre most az egyszerűbb utat választottam, és lementem a piacra. Reménykedtem benne, hogy tényleg medvehagyma lesz és nem gyöngyvirág. Mert az ugye mérgező.

A recept a korábbi sajtos pogácsa recept, amit nagyon szeretünk. Most egy kicsit kevesebb sajt és annál több medvehagyma került bele.

Hozzávalók:
600 gramm liszt
200 gramm reszelt sajt
250 gramm vaj
33 gramm élesztő
fél dl tej
egy csipet cukor
1 tojás
1 evőkanál só
fél pohár kis tejföl
egy nagy csokor medvehagyma

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom, a kis cukrot hozzáadom a tejhez.

2. Egy nagyobb keverőtálba szóróm a lisztet, rámorzsolom a vajat, rákanalazom a sót, hozzáadom a tejfölt. Amikor felfutott az élesztő, akkor az is, majd ráütöm a tojást, hozzáadom a reszelt sajtot és az egészet jól összekeverem. Hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát is. Nekem segített, hogy gyúródeszkán csináltam, mert az edényben már nem nagyon fért el.

Most csináltam egy tesztet. A jobb oldali lett az azonnal sütős, a bal oldali pedig kelt kb egy órát még sütés előtt, és utána szaggattam ki. Szóval kicsit kell hagyni kelni, ez a tanulság. A sütőben pedig alul-felül sütési módon kell sütni.

medvehagymás pogácsa

3. Kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (nekem ilyen nincs, így egy felespohár teteje volt) pogácsákat szaggatunk ki belőle. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.

medvehagymás pogácsa

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és még kelesztettem kb 1 órát. Majd előmelegített 200 fokos sütőben sültek  15-18 percig (mérettől függ, a kicsiknek elég 15 perc). Isteni finom illata volt már sütés közben is.

Igyekszünk nem forrón mindet megenni.

Ha tetszett a recept, gyere kattints a Facebook oldalamra, vagy megtalálsz az Instagramon is bonnieanita néven.

Medvehagymás pogácsa

Mivel itt a medvehagyma szezonja, legyen egy medvehagymás recept. Anyum szedte a medvehagymát, kicsit paráztam is, hogy tényleg az e.. de az volt. És maradt is belőle egy csomó, nem győztem enni. Aztán gondoltam, hogy akkor csinálok Kiskorúnak és a játszós haveroknak egy kis pogácsaszerűt. Ez nem az igazi pogácsa, inkább grisssini tészta, vagyis olyasmi, mint a pizzatészta.. Az alaprecept mi más lenne, mint Dolce Vita grissini receptje. Persze egy kissé módosítva.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő (én a rendes élesztőt jobban szeretem, mint a port)
1 dl tej
kis cukor
olívaolaj (hát ezt csak meglöttyintem, de szerintem fél deci biztos van benne)
1 evőkanál tejföl
1 csokor medvehagyma
pirospaprika, só bors
meleg víz

Az élesztőt felfuttatom a tejben (kis cukor hozzáadásával), majd összekeverem a liszttel, tejföllel, olívaolajjal, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Szükséges még víz hozzáadása is (meleg vizet szoktam hozzáadni), hogy így egy ruganyos tésztát kapjunk. Legalább 2 órán át kelesztem. Amikor megkelt, akkor kis pogácsákat formázok belőle és 200 fokos sütőben, légkeveréses módban 10 percig sütöm.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!