Bonnie konyhája

Villámgyors villányi túrós rétes

túrós lepény

 

A boron kívül a villányi túrák egyik kötelező eleme. Létezik még nagyon sokféle ízben, másik kedvenc a meggyes-mákos. Valahogy sosem gondoltam, hogy ennyire egyszerű elkészíteni. De most megtaláltam a receptet a Nők Lapja Desszert különszámában és muszáj volt kipróbálni.

A tortatál pedig a másik nagy kedvenc. Halvány türkiz csoda. Bluer Designtól rendeltem, és még van két másik színben is, azok is gyönyörűek, igyekszem majd megmutatni.

De jöjjön a recept: ami iszonyat egyszerű, összesen két edényt koszolunk, és elég 5 perc az összeállításhoz, utána már csak a sütő dolgozik.

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja (én a levét is beletettem)
50 dkg túró
10 dkg mazsola (szerintem kötelező, de Kiskorú pl nem szereti, így a felére nem raktam)
2 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tej
2 tojás

1. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, a porcukrot a citrom reszelt héját.

2. Egy tepsit kikenünk (a recept 30*20 cm-est ír, de én nem mértem le, de a kisebb tepsi, nem az, amit a sütőhöz adnak) 5 dkg vajjal, jól ki kell kenni, hogy mindenhova vastagon jusson. Beleszórjuk a lisztes keverék felét, egyenletesen eloszlatva.

3. Rámorzsoltjuk a túrót, majd a mazsolával is megszórjuk. Én itt ráfacsartam a citrom levét is és rászórtam két vaníliás cukrot. Utána egyenletesen eloszlatom a maradék lisztes keveréket a tetejét és rámorzsolom a maradék 5 dkg vajat.

4. A tejben elkeverem az egész tojásokat és meglocsolom vele a süteményt.

5. 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb!

És mutatom a gyönyörű tortatálat és egy kis effektes képet.

túrós rétes

Répás muffin

 

Egyik kedvenc receptem, amit répatortának is szoktam készíteni, nagyon finom, a gyerekek is imádják. Kiskorú szülinapjára is ilyet készítettem, nagy sikere volt. Az ovis teljes csoport odavolt érte. És kicsit már karácsonyi hangulatom is lesz tőle, mert a fahéj, a dió, a mazsola, már olyan karácsonyi ízek.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
100 g mazsola

A krémhez:
20 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor

1. A sárgarépát megpucoljuk, aprítóval felvágtam. A diót szintén az aprítóval összedaraboltam. A mazsolát megmostam.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, előveszünk egy sütőformát.
3. Egy tálban habverővel fehéredésig verjük a tojásokat és a cukrot, aztán hozzáadjuk az olajat, a répát, a mazsolát és a diót.
4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát és mindezt a répás-tojásos masszához keverjük.
5. A sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük.
Mivel én muffint csináltam és nem tortát, ezért a mascarpone csak díszítésnek kellett. A tetejére pedig répadarabkákat tettem. A fenti képen lévőnek  pedig sárgabarack lekvárt.

 

 

Pumpkin cupcake vagyis sütőtökös minimuffin

IMG_2698_muffin

Újra ősz – újra sütőtök. Tegnap szerettem volna levest csinálni belőle, de leszavaztak, mondván, hogy simán megsütve a legfinomabb. Mára maradt két darab, legszívesebben befaltam volna, de aztán eszembe jutott, hogy inkább sütök belőle muffint, és akkor a desszert kipipálva.

Hozzávalók:

1 tojás,
1 joghurt,
1 dl olaj,
15 dkg cukor,
2 db sütőben sütött sütőtök,
1 marék apróra vágott dió,
1 marék mazsola,
1/2 sütőpor,
17 dkg liszt

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A lisztet a sütőporral elkeverem. A többi hozzávalót is összekeverem, majd hozzáadom a lisztes keveréket. A muffintepsit kibélelem minimuffin papírral és belekanalazom a masszát. 180 fokon kb 15-20 perc alatt megsül.

A tetejére felvertem egy adag tejszínt egy evőkanál bodzaszörppel. Majd dekorcukorral díszítettem. Jó étvágyat!

 

Panettone, a milánói karácsonyi kalács

Végre megtaláltam a 66 karácsonyi édesség című könyvben a receptet. Megsütöttem, elég lapos lett, de megvolt az oka is. Felügyelet nélkül hagytam a kelő tésztát, valamelyik rohangáló gyerkőc pedig lelökte, elborult és a férfiak persze nem ügyeltek arra, hogy úgy tegyék vissza, hogy a tetejét ne fedje a sütőpapír…. szóval kelt volna a tészta, ha lett volna hely neki….
Aztán sütöttem egy újat, ebben tettem egy 50 gramm mogyorót is, erről a fotó. A mogyoró amúgy simán kimaradhat belőle. De a tésztára mindenképpen vigyázni kell!

Hozzávalók:
30 gramm élesztő
1,5 dl tej
80 gramm kristálycukor
350 gramm finomliszt
1 vaníliarúd
120 gramm margarin
1 csipet só
4 tojássárgája
50 gramm cukrozott citromhéj
50 gramm cukrozott narancshéj
40 gramm hámozott mandula
70 gramm mazsola
rum
vaj a formához

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel és 1 kk cukorral, majd a keverőtálba szitált liszthez keverjük és meleg helyen kelesztjük. A mazsolákat beáztatjuk a rumba.
A vanlílirúdból kikapargatjuk a belsejét. A margarint, a maradék cukrot, a sót és a vanília rúd kikapargatott belsejét habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat.
A liszthez adjuk a vajas-tojásos krémet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra.
Közben egy panettone formát vékonyan kikenünk vajjal, én egy 3 l-es fém fülű, vékony falú fazekat használtam. Sütőpapírból korongot vágunk az aljára és az oldalát is kibéleljük vele.
A cukrozott citrom és narancshéjat kis kockákra végjuk (én eleve kis kockákra vágottat vettem a Lidl-ben), a mandulát durvára vágjuk (én szeletelt mandulát tettem bele). Hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát is. Összekeverjük a tésztát, és a formába tesszük. Letarkarjuk és meleg helyen még legalább 1 órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd betesszük a formát. Aki szeretné egy felvert tojással megkenheti a tetejét, én miután megsüt, akkor kentem meg olvasztott vajjal a tetejét. Sütni 1 és 1/4 órát kell. (én most egy 18 cm-es tortaformába tettem úgy, hogy a sütőpapír jóval túllógott a formán, így tudott megemelkedni, és 50 percet sütöttem csak, légkeveréses módban 180 fokon)
Amikor kész, kivesszük a sütőből, pihentetjük a formában 10 percet, majd leszedjük róla a formát és a sütőpapírt is. Hagyjuk egészen kihűlni, csak azután szeleteljük.

Mazsolás zsemle vaníliával

mazsolás zsemle

Mivel az előző recept nem volt az igazi, gondoltam, kipróbálom egy kicsit másképp. Kimaradtak a fűszerek, viszont került bele vanília. Hát igen, ez az igazi lett!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej, ebből 1 dl élesztő felfuttatása, a 1,5 dl a vaníliarúd áztatása,
10 dkg mazsola
2 dkg cukor az élesztőhöz
10 dkg cukor a tésztához
3 dkg élesztő
6 dkg vaj
1 tojás
1 vaníliarúd

1 dl tejet meglangyosítok, 2 dkg cukrot teszek bele és belemorzsolom az élesztőt. Megvárom, amíg felfut kicsit. Addig összekeverem a tészta többi hozzávalóját, a tojást, lisztet, cukrot, vajat. 1,5 dl tejet felforralok és egy vaníliarudat hosszában elvágok és beleáztatom. Kicsit forralom együtt őket, hogy a vaníliaszemek kijöjjenek belőle. A megmosott mazsolát is beleöntöm a tejbe és hagyom őket együtt kihűlni. Amikor felfutott az élesztő és a mazsolák is langyosak már, akkor ezeket a hozzávalókat is beleteszem a tésztába. Dagasztani addig kell, amíg egynemű tészta lesz, tehát így szépen összeáll. A mazsolák alatt marad tejből is öntök még egy kicsit a tésztára, de nem mindet, nehogy nagyon ragacsos legyen a tészta. Ami maradt tej, azt majd a megkelt zsömlék tetejére kenem. Ha nem vaníliarúddal csináljuk, hanem vaníliás cukorral, akkor az mehet azonnal a tésztába.
Duplájára kelesztem, majd zsömléket formázok belőle (itt kenem meg a maradék tejjel) és még legalább fél órát kelesztem. 200 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!