Bonnie konyhája

Így készíts Minion cupcake-t!

IMG_2601_gru

A filmbemutató miatt újra előkerültek a minionos muffinok, Kiskorú nagy kedvencei. Tavalyi születésnapjára egy nagy minion tortát kapott, amellé készítettem neki muffinokat, minden barátjának egy minionnal a tetején. Mindegyik kis figura kapott egy betűt is, hogy kinek a tulajdona lesz.

A muffin alatta körtés-diós volt, az alábbi recept alapján:

Hozzávalók:
muffinhoz:
nedves rész:
1 tojás,
1 dl olaj
1 kefír/joghurt
15 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor

1 keményebb körte, 1 marék dió

száraz rész:
17 dkg liszt
fél sütőpor

A nedves részt összekeverem, beleszórom a meghámozott és apró kockákra vágott körtét, és a durvára aprított diót, majd a száraz részt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütöm.

Segítségemre volt az alábbi útmutató:

minion cupcake

Készült egy adag a figurákkal, és egy másik adag pedig az alábbi díszítési móddal. A sárga marcipán porcukros deszkán kinyújtottam, majd a kiszúróval mindegyikre kiszúrtam egy alapot, amire megformáztam a szemeket.

IMG_2608_muff

 

Ennek mindenki örülni fog! – Marcipános névre szóló keksz

IMG_2932_keksz

 

A Tchibo adventi kínálatában találtunk rá a keksznyomda készletre, már tavaly is szerettem volna ilyet, de akkor nem sikerült vennem. Most viszont beruháztam egy ilyen nyomdakészletre, karácsonyra névre szóló kekszekkel örvendeztetek meg majd mindenkit.

Csináltam egy tesztsütést, hogy karácsonyra meglegyen a tökéletes recept is. Ez a Tchibo-s dobozban volt, nem rossz, de szerintem karácsonyig meg felturbózom kicsit. Az fontos, hogy se sütőporos, se élesztős receptet ne használjunk, mert akkor megemelkedik a tészta és eltűnnek a betűk.

Hozzávalók:

150 g vaj, 50 g cukor, 1 vaníliás cukor, 250 g liszt, 1 tojássárgája, 100 g marcipánmassza

A vajat habverővel habosra kell verni, jó, ha hagyjuk kint egy kicsit, hogy puha legyen. Utána hozzáadjuk a marcipánt (én lereszeltem sajtreszelőn, a nagy lyukún) cukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Jól össze kell keverni habverővel az egészet, majd lassanként hozzáadagolni a lisztet. A végén még kézzel összegyúrtam kicsit és mehetett a hűtőbe legalább 30 percre.

A hűtő után lisztezett felületen kinyújtottam és kekszformákat szúrtam ki belőle. Még korábban vettem a neten ilyen kör alakú kiszúrókat, most tökéletesek voltak. Majd beliszteztem a korábban összeállított a neveket és belenyomkodtam a tésztába.

A kekszeket hideg tepsire kell tenni, sütőpapírra, majd előmelegített sütőben légkeveréses módban 150 fokon 10-12 percig sütni. Hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket.

 

Húsvéti likőrös-marcipános bonbonok

húsvéti bonbon

Idén húsvétkor végre használtam a tavaly megvásárolt bonbonformát. És mennyire jó ötlet volt. Kiskorú azonnal elpusztította az összes bonbont, pedig elvileg tartalmazott egy kis alkoholt. Vagy talán azért ízlett neki ennyire? 🙂

Hozzávalók (ebből az adagból 20 bonbon lett):
150 gramm étcsokoládé
2 dl tejszín
100 gramm natúr marcipán
két löttyintés Baileys likőr

1. Vízgőz felett felolvasztottam az étcsokoládé 2/3-át, most 81%-osat használtam. A maradék 1/3-t feldaraboltam, és amikor felolvadt a többi, akkor hozzáadtam a feldaraboltat (huh, de nem tudok most fogalmazni 🙂 ), és elkevertem. Ez azért fontos, mert a csokoládé így szép fényes marad majd.

2. A formát kimostam, kitöröltem, egy csepp víz sem maradhat rajta, mert akkor nem lesz szép a bonbon. Belecsurgattam teljesen a csokoládét, a tetejéig, majd megráztam és fejre fordítottam a formát és kicsurgattam belőle a csokoládét vissza az edénybe. Így a forma szélére pont annyi “tapad” oda, ami a bonbon burkához kell. Amikor kész vagyok ezzel, akkor lehúztam egy hablapáttal a felesleges csokoládét és betettem a hűtőbe megszilárdulni a csokoládét.

3. Közben elkészítettem a krémet. Egy kis lábasba öntöttem a tejszínt, rádaraboltam a marcipánt, megvártam amíg felforr, és akkor hozzáadtam a marcipánt, majd felöntöttem egy kis Baileys-el, és csomómentesre kevertem. Meg kell várni, amíg kihűl. Ilyen könnyen kenhető állagúnak kell lennie, ha túl folyós, akkor még kell bele tenni egy kis marcipánt, vagy esetleg fehércsokoládét. Ha túl keményre sikerül a krém, akkor tejszínnel lehet segíteni rajta.

4. Amikor kihűlt a krém, akkor a formákba kanalazzuk, de hagyunk a tetején egy kis helyet, oda kerül majd a záró csokoládé réteg.

5. A megmaradt csokoládét újra felmelegítjük, amikor langyos, de még folyós, akkor ráöntjük a teli bonbonok tetejére és hablapáttal elsimítjuk az alját, hogy szép legyen. Újra hűtőbe kerül.

Majd óvatosan kipattogtatjuk a formába és íme:

IMG_4196_bonbon

 

Marcipános szaloncukor

Nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon finom! Karácsonyi ajándéknak is tökéletes, ha persze el nem fogy addig. És nagyon marcipános! A narancsot kihagyhatjuk belőle, de meg lehet bolondítani egy kis mandulalikőrrel is, vagy akár egy kis kávélikőrrel, akkor nagyon finom kávés marcipános szaloncukor lesz. Árban kb egy drágább bolti szaloncukorral vetekszik, de az ízélmény összehasonlíthatatlan. És itt legalább tudjuk, hogy mit eszünk.

 

hozzávalók:
(kb 30-35 db lesz belőle)

20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
egy marék kandírozott narancshéj
1 kisebb narancs leve/víz, ha nem akarunk nagyon narancsosat
fahéj ízlés szerint
200 g étcsokoládé (min 60%-os)

A darált mandulát egy tálban összekevertem az átszitált porcukorral, a fahéjjal, a kandírozott narancshéjjal (ezeket néha apróbb darabokra vágtam, néha csak lustán beleszórom) és a narancslével. Jól összegyúrtam, szép egyveleg masszát kell kapjunk, amiből könnyen lehet kis hengereket formázni, vagyis olyan szép szaloncukor formát.

Az étcsokit (szokásos legalább 60 %-os) felolvasztottam vízgőz fölött, majd a szaloncukrokat megforgattam benne, végül sütőpapírra szedtem és hideg helyre tettem megszáradni.

A csomagolásra mindig olyan csomagolópapírt szoktam használni, mint amilyenbe az ajándékokat rejtem, így teljes egységet mutat a fa alatt.

Karácsonyi cupcake verziók – 3.

IMG_3005_muffin2

 

Ez a verzió inkább téli, és nem annyira karácsonyi. A muffinok tetejét megkentem egy kis mogyorókrémmel, tényleg minimálissal, csak a marcipán “ragasztásához” kell. Így a marcipánok nem esnek le a muffin tetejéről.

Kék marcipánt szintén a Desszertmesternél vettem, nagyon sokféle szín van nekik. A kiszúróformákat pedig a Praktikerben, érdemes kilátogatni, mert nagyon jó áron vannak. A hópihe is díszítőcukor, valamelyik hipermarketben zsákmányoltam.

Azért büszkén mutatom a szerzeményeimet, a fenyőfa kiszúrókat is végre sikerült vennem (Kika), tavaly lemaradtam róla. És újra vettem szilikon formát, annyit elárulhatok, hogy újra megszerettem őket.

1479512_601271446586726_139424704_n

Pókemberes születésnapi torta

Kisfiam nagy Pókember mániás lett, bár életében még nem látott még Pókemberes mesét. Sokat keresgéltem a neten, hogy milyen tortát csináljak, sima Pókember fejeseket találtam csak, de az nekem túl “csúnya”. Mivel sok gyerek jött a buliba, mindenképpen emeletes torta kellett. Az alja narancsos-csokikrémes, a teteje pedig túrós mascarponés lett, mindkettő kakaós piskótával.

Hozzávalók:

A piskótához: mivel sütöttem egy adagot, de szerintem túl laposak lettek, ezért sütöttem még egy adagot. Egy adag hozzávalói a következők:
10 tojás
10 evőkanál porcukor
10 evőkanál liszt
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál víz (ez elhagyható, a második adagba már nem tettem, de az első nagyon ragacsos lett)
1 sütőpor

A tojássárgájákat a porcukorral fehéredésig vertem, szerencsére van önálló életet élő robotgépem. Közben a másik robotgépemmel felvertem a fehérjéket kemény habbá. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekevertem, majd lassan, kis adagokban hozzáadtam a tojássárgájás cukros egyveleghez. A végén óvatosan belekevertem a fehérjehabot. Kilisztezett, kivajazott formákba osztottam el a tésztát, egy 26 cm-es formába és egy 18 cm-es formába. Előmelegített sütőben, 160 fokon légkeveréses módban sültek. A kisebb forma 20-25 percig, a nagyobb 30-35 percig. Megvártam míg kihűlnek, és akkor vágtam el ketté őket.

A narancsos-csokoládés krém hozzávalói:
3 tábla 100 grammos narancsos étcsokoládé
500 ml tejszín
3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
100 gramm vaj

A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a vajat is, hogy az is elolvadjon. Közben a tejszínt kemény habbá vertem. Amikor a csokoládé már kihűlt, vagyis langyossá hűlt, akkor beletettem a tejszínbe, és robotgéppel vertem még egy kicsit, hogy összekeveredjenek. Én nem éreztem elég karakteresnek az ízt, ezért még 3 kanál cukrozatlan kakaóport is tettem hozzá.

A túrós krém hozzávalói:
250 gramm túró
250 gramm mascarpone
1 citrom leve
4 evőkanál porcukor

A hozzávalókat egy tálban összekevertem, majd robotgéppel habosra vertem. Ebből az adagból marad még, mert csak a kis tortát kentem meg vele, de Kiskorú megette a maradékot.

A borítás:
1 kg natúr marcipán
150 gramm fekete marcipán
50 gramm piros marcipán
1 db műanyag Pókember figura

A tortákat megkentem a krémmel. Borításnak a csokis krémet kentem. A marcipán 2/3-át porcukros deszkán kinyújtottam, majd ráborítottam a nagy tortára, aztán a maradékot a kicsire. A széleit levágtam. A fekete marcipánból lettek New York (vagy melyik városban játszódik a Pókember?) felhőkarcolói, és a pókhálók. A piros marcipánból Ákos nevét tettem ki, meg két kis Pókemberfejet csináltam még. Egy éjszakát a hűtőben álltak, másnap raktam csak rá a kis tortát a nagyra.
A gyerkőcök odavoltak érte, azonnal megették a Pókember fejeket!

Bailey’s-es marcipánkrémes praliné

Az egyik legfinomabb praliné, amit csináltam.

A recept: a praliné bevonata étcsokoládé volt, azt hiszem az Aldi, vagy Lidl-ben vásárolt Amazonas étcsoki, talán az volt a 70 %-os?? Na, mindegy, szóval magas kakaótartamú étcsoki kell hozzá. A bevonat készítését már itt leírtam.

A krémet pedig úgy készítettem, hogy 10 dkg marcipánt apró darabokra vágtam, az 1 dl tejszínt felforraltam. Amikor forrt a tejszín, akkor hozzáöntöttem egy kis Bailey’s-t, őszintén bevallom, fogalmam sincs mennyit, egy löttyintés volt az üvegből. Majd a marcipánokat is beleszórtam, kevergettem, de nekem nem olvadt el, ezért botmixszerrel pépesítettem. Megvártam, míg kihűl és utána töltöttem meg a formákat vele. A tetején 2 mm-t szabadon hagyva, oda a bevonó csoki jön majd. Amikor már megszilárdult, akkor a tetejét (vagyis ez ugye az alja lesz) bevontam az étcsokival. Teljes kihűlés (akár fagyasztó is pár percig) után formákból óvatosan kell kipattintani, mert a krém miatt könnyen törnek.

Mondani sem kell, hogy roppant hamar elfogytak.

Kisfiam 2 éves szülinapi tortája

Épp Manny mester korszakát éli, bár mire eljött a szülinap már inkább Oso maci érdekelte. De addigra már kész voltak a figurák, szóval maradt ez a torta.


A figurákat marcipánból csináltam és unidec-ből, ami egy ilyen univerzális dekorációs anyag, olyan mint a marcipán, csak nem olyan drága. 1 kg-ot vettem velőle 1000 Ft-ért és a fele kellett csak a tortához. Köszönet Krickynek az infókért!

És íme a torta:
26 cm-es tortaformában csináltam, először is egy kakaós piskótát sütöttem. Mint utólag kiderült, az a jó, ha áll egy éjszakát, másnap könnyebb lapokra vágni, na, de majd legközelebb.

A krémek receptjét írom csak le, mert a kakaós piskótára már nem emlékszem.. valamelyik netes oldalról néztem, talán 6 tojás, 6 kanál liszt, 6 kanál cukor… de nem tudom.. ciki, nem ciki, ez van.

Három tortalapra vágtam a tortát, a legalsó részre csokikrémet tettem: (na, ez is olyan csokikrém lett, amit 2 receptből csináltam, először lett egy csokipudingos, majd még egy kis olvasztott csoki is ment bele, hogy finomabb legyen)

Hozzávalók:
1 étcsokis pudingpor
3-4 deci tej
3-5 evőkanál cukor
20 deka étcsoki
20 deka vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál cukor
2 deci tejszín

A pudingot az előírásnak megfelelően elkészítem. Gőz fölött felolvasztottam az étcsokit, és hozzáadtam a vajat, a kakaóport, a cukrot és a tejszínt. Ekkor kellett volna habverővel krémesre verni, de ez nekem nem ment, elég folyós maradt. De sebaj, ráborítottam a pudingra és úgy vertem egy kicsit habossá a habverővel. Nagyon finom lett.

A másik krém pedig egy túrós-citromos-mascarponés krém lett. Mondjuk túró nélkül is finom lehet, de hát volt itthon egy kevés, nem akartam kidobni.

Hozzávalók:
100 gramm túró
250 gramm mascarpone
2 citrom
1-2 evőkanál porcukor
1 bourbon vaníliás cukor

A hozzávalókat összekevertem, a citromnak csak a levét tettem bele, mert ki tudja, hogy a héjját mivel kezelik.. Ezt is összehabverőztem egy kicsit, krémes állagúnak kell lennie.

A tortát bevontam a maradék citromos krémmel, mert a marcipánutánzat is fehér volt, nem akartam, hogy a csokis krém átüssön rajta. A tetejére pedig unidec-et tettem és a figurákat.

A torta mindenkinek nagyon ízlett, főleg az, ahogy a kesernyés étcsoki a citromos mascarponéval harmonizál.. nyami, most is tudnék enni egy szelettel!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!