Bonnie konyhája

Cantucci – a legfinomabb mandulás keksz

 cantucci
Szinte minden a karácsonykor készítünk cantuccit. Kávéba vagy habos kakaóba mártogatva felejthetetlen karácsonyi ízélmény. Ez egy olasz kétszersütött nagyon mandulás keksz. Ajándékba is szoktam adni, odavannak érte a csajok. Az idén sem volt ez másképp.
Most kipróbáltam egy másik receptet, persze ezen is muszáj volt egy kicsit változtatni.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g barnacukor
150 g olvasztott vaj (nem helyettesíthető margarinnal)
4 tojás (egyet a kenésre használunk)
egy citrom reszelt héja
1/3 csomag sütőpor
100 g egész mandula
100 g szeletelt mandula

Újra használtam a szuper robotgépemet, beleszórtam a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és beleütöttem a 3 tojást. Megolvasztottam a vajat, majd kis adagokban hozzáöntöttem, a robotgép összekeverte. Aztán a végén beleszórtam a szeletelt mandulát és az egész mandulát is. Itt már kézzel gyúrtam, mert az egész mandulák folyton kiesnek a tésztából.

A tésztát három részre vágtam, így hosszú és nagyobb szeletek lesznek majd belőle, ha kisebbeket szeretnénk, akkor négy részre vágjuk. Hosszú rudakat gyúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat. A tetejüket megkentem a negyedik felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem. Ha már kezd aranybarna lenni, akkor jó.

Kivettem a negyed óra után a rudakat a sütőből, vártam egy kicsit, hogy kihűljenek, majd szeletekre vágtam őket. A szeletek kb 1,5 cm-esek lettek. A szeleteket újra visszatettem a sütőpapírra és további 10-15 percig sütöttem őket.

Kicsit kemények lesznek a kekszek, de roppanósak és nagyon mandulásak.

 

Pucér epertorta

eper torta

Állítólag ez a 2014-es torta divat, befellegzett a mázaknak, burkolóknak és az esküvői tortákat is így készítik, hogy van a piskóta és látszik minden közötte. A minden alatt a krémet és az esetleges gyümölcsöket értem. Szerintem nagyon jó pofa, és gyorsan kész is van, nem kell a díszítéssel órákig foglalatoskodni. Nem azt mondom, hogy a díszítéses, mázas torták nem szépek, mert nagyon is azok, de valahogy ezeknek a tortáknak is megvan a “bája”.

Hozzávalók  (18 cm-es tortaformához)

1 dl olaj
1 kis joghurt 
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
50 gramm szeletelt mandula
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez/tetejére: 500 gramm mascarpone, fél kg eper, 4 evőkanál porcukor

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, kibélelem a tortaformát sütőpapírral.

2. Egy keverőtálba beleütöm a tojást, hozzáadom a joghurtot, a cukrot, az olajat, elkeverem, hogy egynemű legyen. Beleszóróm a szeletelt mandulát is. A végén jöhet bele a sütőpor és a liszt, és a kakaópor. Egy evőkanállal szoktam összekeverni, és máris kanalazom a tortaformába.

3. 180 fokon kb 15-18  percig sütöm, tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen, akkor megvárom, hogy kihűljön. Amikor ez megtörtént, akkor egy éles késsel kettévágom.

4. A krémhez összekevertem a mascarponét a porcukorral. A felét különvettem, ez került a tetejére. A másik felébe eperdarabokat kockáztam.

5. A tortát megkentem a krémmel, rákerült a teteje, ahova szintén kentem a krémből (amiben nem volt eperdarab), majd a tetejét eperszemekkel díszítettem.

epertorta

Zabpelyhes-mandulás keksz

zabpelyhes_keksz

Régen készítettem már kekszet, ezért épp itt volt az ideje. Jöttek délután a csajok, így legalább a gyerekek házi kekszet ettek, és nem a boltit. Zabpelyhes kekszet akartam mindenképp, és megnéztem, hogy mi van még itthon. Maradt még a macaron készítésből darált mandula, meg egy kis kandírozott narancs is karácsonyról. Szóval ez egy mindent bele keksz lett. Ronda, de finom. Azt nem tudom, hogy hány napig áll el, mert el is fogyott mind.

Közben utánajártam, hogy vajon egészséges e a keksz, amit sütöttem és igen, az alábbi tudományos adatok alapján:
a zabpehely az egyik internetes portál szerint az egyik legegészségesebb étel, mert lassú felszívódású szénhidrátként nem emeli meg hirtelen az inzulinszinted, ezáltal állandó marad a vércukorszint és továbbtart a jóllakottságérzés. Egy bögre zabpehellyel fedezhetjük a napi rostszükséglet felét, sőt csökkenti a koleszterinszintet is. Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint gazdag szénhidrát-és vasforrás is. Továbbá a mandula is egészséges, mert különösen gazdag telítetlen zsírsavakban, és nagyon jó E-vitamin forrás, sőt egy jó adag folsav is van benne.  Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. A csokoládé jótékony hatásairól pedig gondolom mindenki tud, hogy mennyire nagy boldogságot tud okozni. 🙂

Hozzávalók:
8 dkg zabpehely
10 dkg darált mandula
10 dkg liszt
15 dkg vaj
3 evőkanál méz
15 dkg cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 fél marék kandírozott narancshéj
5 dkg étcsoki darabokra vágva
Egy keverőtálban összekevertem a zabpelyhet, darált mandulát, lisztet, cukrot, szódabikarbónát, fahéjat és az étcsokit, kandírozott narancsot. Közben a vajat a mézzel megolvasztottam, majd a zabpelyhes keverékre borítottam. Összekevertem és kis halmokat tettem egy sütőpapírral bélelt tepsire. A kis halmokat lenyomogattam, hogy olyan köralak-félék legyenek.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 12-13 percig őket. Sütőből kivéve a tepsiben vártam meg, hogy kihűljenek, mert melegen még nagyon puhák és könnyen eltörnek.

Mandulás palacsinta kávés habkrémmel

 

IMG_79~1

Hát ez egy fura desszert, igazából valami kávés dologban gondolkodtam.  Aztán ebédre Kiskorú palacsintát kért, gondoltam, kipróbálom, hogy milyen az, ha a palacsintatésztába őrölt mandulát teszek.. hát nagyon finom lett így a nutellás-mandulás palacsinta. De ugye valami kávés desszert kellett.

Két adag készült ebből, a hozzávalókat is így írtam. A palacsintatésztát mindenki másképp csinálja, szóval azt nem írom le, az őrölt mandulából pedig palacsintánként egy evőkanál kell. Én az utolsó három palacsintát sütöttem mandulásnak csak. Amikor megsültek, akkor vékony csíkokra vágtam és a pohár aljába tettem őket.

A habkrém hozzávalói:
0,5 dl kávé
2 evőkanál mascarpone
3 dl tejszín
cukor ízlés szerint, én 2 evőkanál porcukrot tettem bele, így nem lett túl édes

A tejszínt habverővel felvertem, hozzáadtam a cukrot és a mascarponét, kevertem még és végül a kávét is belelöttyintettem. A habból kanalaztam mindkét pohárba a mandulás palacsintákra. Egy éjszakára hűtőbe tettem, de szerintem pár óra is elég neki.

 

Moszkauer

Nikiék kedvence, nekik sütöttem, vittek a messzi Indiába is egy kis hazai, karácsonyi ízt. Még sosem csináltam, de nagyon egyszerű és nagyon finom édesség. És sokáig el is áll, ajándékba is tökéletes.

Sok receptet elolvastam a neten, végül Stahl Judit receptjét módosítottam egy kicsit.

Hozzávalók:

20 dkg dió-mandula-mogyoró
5 dkg cukrozott narancshéj (orangeat)
10 dkg vaj
10 evőkanál tejszín
10 dkg cukor
6 dkg liszt

a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és egy nagy tepsibe sütőpapírt terítünk.

A mandulát-diót-mogyorót durvára őröljük, a cukrozott narancshéjat pedig egészen apró darabkákra vágjuk (nekem már eleve ilyen apró darabos volt).

A vajat, a tejszínt és a cukrot beletesszük egy kis lábosba, és állandó kevergetés mellett óvatosan összeolvasztjuk. Ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon, és felforraljuk a keveréket. Ám ahogy felforrt, azonnal le is kapjuk a tűzről. A tejszínes keverékbe fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót-mandulát-mogyorót, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet. A tészta készen van.

A tésztából egymástól jó 5 cm-es távolságban teáskanálnyi mennyiségeket teszünk a tepsire, és ezeket aztán kicsit szétkenjük a kanál hátával, hogy laposak legyenek.

A tepsit betesszük a meleg sütőbe, és a moszkauereket 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek, nem nyúlunk rögtön hozzájuk, hanem várunk
néhány percet. Ilyenkor még lágyak, de amint megszilárdultak, már könnyű lesz leszedni őket a tepsiről.

A recept ezen részét átmásoltam innen mert ez tényleg jó így, mondjuk én csak a simán megolvasztott csokiba mártottam és nem lecsöpögtettem, hanem a csokis felével felül tettem le őket, így több csoki maradt rajta.

A kihűlt moszkauerek alját olvadt csokiba mártjuk, és ehhez kell némi előkészülés. Először is kerítünk egy rácsot, amelyre kipakolhatjuk majd egymás mellé a csokiba mártott moszakuereket. Árulnak spéci, csakis csokimártáshoz való rácsokat, de a sütő belső rácsa nagyszerűen megteszi helyette. Az a lényeg, hogy amikor a mártásnál a rácsot rátesszük az asztalra, legyen néhány centi az asztal és a rács közt, mert így a felesleges csoki le tud csepegni a sütikről. Fontos az is, hogy a rács alá nagy tálcát tegyünk, a tálcára pedig alufóliát. A tálca azért kell, hogy a csokis moszkauereket egyszerű legyen betenni a hűtőbe, ahol a máz viszonylag gyorsan rájuk dermed, az alufóliára meg azért van szükség, mert ha erre csöpög a csoki, és nem a tálcára, akkor nem kell mosogatnunk, csak fogjuk, és kidobjuk az összecsokizott fóliát. Ha rácsunk is van, és fóliával leterített tálcánk is, nekiláthatunk a mártogatásnak.

Az étcsokoládét darabokra törjük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Amikor már sima és folyós, levesszük a gőzről. Az olvadt csokiba sorra belemártjuk a moszkauerek alját, majd határozott mozdulattal megfordítjuk őket, és csokis aljukkal felfelé nézve, egymás mellé tesszük mindet a rácson. Miután az összes sütivel elkészültünk, tálcástul betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg rájuk dermed a csoki. Ezután leszedjük a sütiket a rácsról, és ha nem akarjuk rögtön enni, jól záródó dobozba tesszük őket úgy, hogy a rétegek közé zsírpapírt fektetünk, mert így nem kenik össze egymást.

Macaron 1. rész

Szóval a macaron.. hát az interneten mindenféle ínycsiklandó kép van, recept is ezer féle. És a Szuflé magazinban is volt egy, az tűnt a legegyszerűbbnek. Gondoltam, elsőre kipróbálom azt.

Hát a tanulságok:
1. tényleg kéne azt a tojásfehérjét 1 napig szobahőmérsékleten tartani
2. a mandulát liszt finomságúra őrölni
3. a habot rendesen felverniés a sütésnél is kicsit megpirultak.

Elvileg céklalé volt benne az ételfesték, sütés előtt még rózsaszín volt. és csokis ganache-al töltöttem.

Szóval ilyennek kéne lennie és alatta, hogy milyen lett. Nem ér nevetni!

De nem adom fel! Nemsokára jön a második rész!

Mandulás-mogyorós cantucci

A cantucci már régóta foglalkoztat, nagyon finom mandulás keksz, vagy sütemény? Inkább keksznek nevezném, jó kemény, ropogós. Igazából magában elég nehezen fogyasztható, elvileg borba áztatták és úgy ették. Mi ma uzsonnára habos kakaóval ettük, hát így is mennyei.

A recepetet a Szuflé magazinból néztem, annyiból másképp csináltam, hogy dió helyett én mogyorót tettem bele.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
40 dkg cukor
10 dkg mogyoró, durvára vágva
10 dkg szeletelt mandula
3 egész tojás és 2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
fél zacskó sütőpor
egy csipet só

A sütőt 180 fokra elő kell melegíteni. A lisztet, sütőport és sót összekeverjük. A tojásokat és a tojássárgájákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáaadjuk a lisztes keveréket. Elég kemény és sűrű tészta lesz belőle. Ehhez adjuk hozzá a mandulát és a mogyorót és jól keverjük el.
A tésztából lapos kenyérszerű formát készítettem, majd kivajazott, kilisztezett tepsiben kisütöttem. Két ilyen kis, lapos kenyérszerű sütemény lett. 30 percig sütöttem, utána kiszedtem és szeletekre vágtam. A kis szeleteket még 10 percre visszatettem a sütőbe.

Karácsonyra tökéletes ajándék! Jó étvágyat!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!