Bonnie konyhája

Gránátalmás máktorta anyák napjára

máktorta

Közeledik az anyák napja, én ezt a tortát ajánlanám nektek. Persze csak akkor süssétek meg anyukátoknak, ha szereti a mákot. Ez a torta nagyon finom, nagyon különleges, alul extra mákos, aztán egy réteg mascarponés krém, majd a végén vérvörös gránátalmák.

Hozzávalók: (egy 18 cm-s tortaformához vagy szív alakú tortaformához)
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás
egy fél marék kandírozott narancshéj/citromhéj
250 gramm mascarpone
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
2 gránátalma

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a kandírozott naranccsal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 45 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét összekeverem a vaníliás cukorral, rákenem a kihűlt torta tetejére és oldalára. Legvégül megszóróm a gránátalma magjaival.

 

Mákos guba másképp

mákos guba

Karácsony reggelén azon agyaltam, hogy kellene valami desszert még, mert a beigli mégsem elég. Persze simán elég lenne, de mégiscsak kellene még valamit csinálnom. Volt még egy adag vaníliakrém, mert dupla adag készült Andi tortájához, pont azért, hogy legyen mit csak úgy elkanalazni. És a pakolászás közepette megtaláltam a mákot is, és pár száraz kifli is adott volt, tehát így lett mákos guba a desszert. Persze kicsit másképp.

Hozzávalók:
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
3 darab szikkadt kifli
100 gramm darált mák

A vaníliakrémhez
1 tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

A tetejére:
2 tojás fehérje
5 evőkanál porcukor

A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.

A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.

Bármilyen formában megsüthetjük, én most ilyen kicsi négyzet alakú formában sütöttem, mert már ki akartam próbálni a formát mindenképpen. Négy adag lett belőle.

A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 10 percre, olyan 150 fokon.

Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 10 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon. Akkor jó, ha a hab már megkeményedik. A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.

Lisztmentes mákos muffin gránátalmával

IMG_2855-mákmuffin

 

Az Aldiban akciós volt a gránátalma és igen, mintha a gombhoz vennénk a kabátot, ezen az elven vettem gránátalmát és sütöttem mellé mákos muffint. A recept a régi, még az első Good Foodban volt, a legfinomabb mákos süti, amit valaha ettem. Lisztmentes, gluténérzékenyek is ehetik.

Hozzávalók: (ebből másfél tepsi minimuffin lett)
200 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás
egy fél marék kandírozott narancshéj

a tetejére

2 evőkanál mascarpone
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
pár szem gránátalma mag

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a kandírozott naranccsal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
A minimuffin formát kibélelem a muffinkapszlikkal (ezt most Kiskorú csinálta)  180 fokon 15 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét összekeverem a vaníliás cukorral, egy habzsákba töltöm, majd rányomom a muffinok tetejére. Legvégül megszóróm a gránátalma magjaival.

IMG_2853_makmuffin

Igazi őszi ízvilág: mákos-szőlős minimuffin

Ősszel mivel mással készülhetne muffin, mint szőlővel és mákkal. Többször megsütöttem már, volt hogy csak úgy, volt hogy szülinapra, de mindig sikert aratott. Rövid idő alatt elkészül és nagyon különleges.
Hozzávalók a tésztához:
Nedves rész:
15 deka cukor,
1 vaníliás cukor,
1 tojás,
1 dl olaj,
1 almás-fahéjas jogobella (de lehet sima kefír is, vagy sima joghurt)
Száraz rész:
20 deka liszt
1 sütőpor
2 evőkanál darált mák
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Külön-külön összekeverjük a száraz részt és a nedves részt, majd a nedves részhez hozzáöntjünk a szárazat. A muffintepsi horpadásait kibéleljük muffinpapírral és belekanalazzuk a masszát. 180 fokon, légkeveréses módban sütjük 15-20 percig.
Hozzávalók a krémhez:
3 evőkanál mascarpone
1 fürt kékszőlő
1 fürt fehérszőlő
1 kávéskanál porcukor
Amíg sül, addig a tetejére megcsináljuk a krémet. 3 evőkanál mascarponét összekeverünk majdnem 1 deci musttal. A mustot én úgy készítettem, hogy vettem 1 kékszőlő fürtöt és a kezemmel összenyomtam. Teszünk hozzá még 1 kávéskanál porcukrot is. Pár szem fehérszőlőszemet is apró darabokra vágtam és hozzáadtam a krémhez.
Amikor a muffinok megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, majd a tetejükre kanalazunk a mascarponés krémből. Végül egy szőlőszemmel díszítjük.
Jó étvágyat!

Meggyes-mákos álom – egy átlag alatti nap utáni tökéletes zárás

meggyes mákos

Még a hétvégén vettem egy kiló meggyet, hogy majd csinálok belőle valami finomságot. Aztán mára el is készült a meggyes-mákos sütemény. Nem is tudom minek nevezzem, olyan piskóta szerű, de mégsem, mert tömény mákos. Aki szereti ezt a kombinációt, annak tuti egy álomsütemény.

A mai nap nem indult jól, aztán közben is inkább kirohantam volna a világból, így muszáj volt valami finomsággal zárni a napot. Munkából hazaérve gyorsan össze is dobtam, hogy mire a Drágám hazaért, már toltam is a sütőbe. Azt mondta, hogy a meggyes dolgokat szereti, a mákosat annyira nem, de ez ízlett neki. Vagy csak nekem akart hízelegni? Most megtudta a kulisszatitkokat is, hogy hogyan készülnek a fényképek a blogra, hihetetlen türelemmel várta, hogy lefotózzam a sütiket legalább 50-szer mindenféle szögből és porcukorral, meg nélküle, meg felvágva, meg másik tortatálon. Szóval egy hős volt. Bár lehet csak úgy tűnt, közben meg fogta a fejét, hogy nem vagyok normális, ennyit fotózni. 🙂 Mindenesetre a süti és a társasága után tökéletesen záródott a mai nap.

Hozzávalók: (ebből egy kisebb tepsi lett)
200 gramm darált mák
150 gramm cukor
100 gramm vaj
100 gramm liszt
fél csomag sütőpor
3 tojás
5 evőkanál tejszín

1. A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével.

2. A vajat puhára melegítem.

3. A sütőport elkeverem a mákkal és a liszttel, majd összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a tejszínnel, legvégül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.

4. A meggyet kimagoztam. A sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam a tésztát, elkentem, hogy egyenletesen legyen mindenhol, majd jól megszórtam a meggyel.

5. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percet. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e.

6. Ízlés szerint porcukorral vagy nélküle tálaljuk.

Tortatál szintén Bluer Design, nagyon szeretem a munkáit, szerintem gyönyörű. És nagyon jól mutat rajta mindenféle sütemény és torta.

meggyes mákos

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

meggyes mákos

Amikor a körte és a mák együtt boroznak…

körte torta

Gábor a főnökünk. Lassan már két hete volt a születésnapja. De hát soha nem volt teljes létszámmal az osztály, így hát eltolódott ez a szülinapi köszöntés. Gábornak a kókuszgolyó a kedvenc édessége, tavaly kókuszos tortát készítettem neki emiatt, de idén már nem akartak a többiek kókuszosat. Inkább a kis borban párolt körtés máktortára szavaztak. De kiderült, hogy Gábor nagyon szereti a mákos édességeket is. Így örültünk mi is, és ő is.

A torta elkészítése nem bonyolult, de a zselatin kifogott rajtam. Amúgy utálom a zselatint, de ebben a tortában nem árt, ha van a körte tetején, mert egyrészt szép fényes lesz a körte, másrészt nem potyog le a mákos tésztáról. Lehet, hogy nem zselatint kellett volna használnom, hanem tortazselét, de hétvégén még működött a zselatinos megoldás, most valahogy elromlott. Pedig olyan finom boros-gyömbéres zselé lett volna, ha besűrűsödik. Így végül négy adagot csináltam, közben agybajt kaptam párszor, mert már este 11 volt, mentem volna aludni. De a tortának késznek kellett lennie. És szépnek is. Bár ez utóbbi nem jött össze. Végül a történet jóra fordult, a zselatin megkötött. A torta ízlett és elfogyott, szóval happy end.

Hozzávalók:( 26 cm-es tortaformához)
200 gramm darált mák
150 gramm cukor
100 gramm vaj
50 gramm liszt
egy csipet sütőpor
3 tojás

1 kg körte
2 dl fehérbor (chardonney volt itthon)
egy kanál cukor
1 citrom leve
egy kis gyömbér

1. A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukorral, a fehérjéket pedig kemény habbá verem. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 30-35 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.

2. A körtéket meghámozom, és egy edénybe teszem, rácsurgatom a citrom levét, felöntöm a borral és egy kis vízzel és felteszem főni. Hozzáadom a cukrot és az őrölt gyömbért is. A körtéket kb 10 percig párolom, de még keménynek kell maradniuk.

3. Amikor kihűlt a tészta, akkor ráhalmozom a körtéket, majd a maradék főzőlében (ami a bor, gyömbér, citrom egyvelege) egy kis zselatint elkeverek, besűrítem. Amikor már kezd megszilárdulni, akkor a körtékre kanalazom.

4. Éjszakára a hűtőbe teszem, akkor a zselé teljesen megkeményedik rajta. Másnap megesszük. Jó étvágyat!

mákos körtetorta

Flódni-szerű pohárkrém

IMG_9866_flódniszerű
Nem is tudom, hogy minek definiáljam az alábbi desszertet. Pohárkrém azt hiszem. Már nagyon régóta szerettem volna flódnit csinálni, de valahogy sohasem jött össze. Kíváncsi voltam az ízhatásra, a mák-dió-alma hármasára. És ebben a pohárkrémben a három íz tökéletes harmóniát ad.

Hozzávalók:
Alapkrém:
2 tojássárgája
2 ek liszt
1 ek méz
4 dl tej
1 bourbon vaníliás cukor
3 ek mascarpone

Mákos rész: 5 dkg darált mákot összekeverek 1 teáskanál mézzel és 2 evőkanál almás krémmel.
Almás krém: 2 almát meghámozok, kockákra vágom és felteszem főni 5 dl vízben, egy fél citrom levét csöpögtetem rá, és egy kis fahéjjal ízesítem.
Diós krém: az alapkrém feléhez 8 dkg darált diót keverek.
Babapiskóta ízlés szerint.

Alapkrém elkészítése: A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a tejet a vaníliás cukorral és a mézzel felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket, majd sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.

Négy pohár lett belőle nekem. Minden pohár aljára teszek mákos keveréket, az összeset szétosztom. Utána teszek rá 1-1 babapiskótát kettétörve, majd az alapkrém következik. Utána újabb babapiskóta, majd az almás krém. Végül a tetejére a megmaradt alapkrémbe belekeverem a diót és azt kanalazom a tetejére.

Jó étvágyat!

Áfonyás-túrós-mákos torta

áfonyatorta
Újabb szülinapi torta, Bence extra kérése volt, hogy a 18-ik 🙂 születésnapjára túrós tortát szeretne. Az áfonya adott volt, minden évben muszáj legalább egy áfonyás tortát sütnöm. A mák pedig az extra, sokkal jobb lett ezzel, mint a szokásos kekszes alappal.

Hozzávalók (egy 26 cm-s tortaformához)
Mákos részhez:
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás

Túrós részhez:
500 gramm túró
250 gramm mascarpone
2 dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál porcukor
fél citrom leve
1 zselatin

A tetejére 2  doboz áfonya, azt hiszem 500 gramm.

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 30-35 percig sütöm. Érdemes megnézni 20 perc után, mivel lapos lesz nagyon, hogy nem sült e még meg.

Közben a tejszínt habverővel felverem, amikor kész, akkor bekeverem a túrót, mascarponét, a cukrot és a citrom levét. Ízlés szerint lehet több cukorral, több citrommal.  Én nem szeretek zselatint használni, mert valahogy viszolygok tőle, de most féltem, hogy nem lesz elég masszív a krém rész és szétfolyik, ezért tettem bele egy zselatint. A zacskón való utasítás szerint kell elkészíteni, összekeverni egy kevés vízzel, majd felfőzni, és a túrós krémhez keverni.

Amikor kihűlt  a mákos alap, akkor rákentem a túrós krémet és éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap áfonyával megszórtam a tetejét és már fogyasztható is!

 

Mák és New York

 

KOLLZS~1

Az első magyar GoodFoodból van a recept, végre itthon is lehet kapni eme remek kiadványt. Kár, hogy inkább főétel van benne, mint desszert.
Dóri szülinapjára készült a torta, extra mákos. A mascarponéért csak négy üzletben voltam, a gránátalma beszerzésről pedig már nem is írok inkább. Az alapanyagok beszerzése több időt vett el, mint maga a torta elkészítése. Külön köszönet Zsuzsinak, aki a színes csíkos ingjét is feláldozta a gránátalma magocskák megszerzésért.

Hozzávalók: (egy 18 cm-s tortaformához)
250 gramm darált mák
150 gramm cukor
50 gramm vaj
fél csomag sütőpor
3 tojás
egy fél marék kandírozott narancshéj
250 gramm mascarpone
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
2 gránátalma

A tojássárgájákat fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig habbá verem a másik felével. A vajat puhára melegítem.
A sütőport elkeverem a mákkal, a mákot összedolgozom a cukros sárgájával, majd a langyos vajjal és a kandírozott naranccsal, végül kanalanként óvatosan a masszába forgatom a felvert tojáshabot.
Kivajazott sütőformában 180 fokon 45 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A mascarponét összekeverem a vaníliás cukorral, rákenem a kihűlt torta tetejére és oldalára. Legvégül megszóróm a gránátalma magjaival.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!