Bonnie konyhája

Macaron mánia – esküvői tippek!

 

macaron7

Március 20-a a macaron napja. Ez egy olyan édesség, ami tojásfehérjét, őrölt mandulát, cukrot, ételszínezéket tartalmaz. Két kis korongot szoktak kisütni, és lekvárral, vagy valamilyen krémmel szokták összeragasztani. Próbálkoztam már én is macaron készítéssel, volt, amikor sikerült, készült csipkebogyós meg készült szilvalekváros is, és egyszer pisztáciásat is csináltam. Aztán volt, amikor nem sikerült és keksz lett belőle. Meg macaron bonbon.

Most esküvő témára gyűjtöttem pár képet a Favim.com oldalról, szerintem nagyon szépek. Ha valaki különleges esküvői desszertet szeretne, akkor mindenképpen ajánlom figyelmébe ezt a francia édességet.

Mondjuk, akár egy lánykérés is macaronnal: gasztroőrült lányok biztosan nagyon értékelnék!

macaron

 

Vagy a torta félig macaronba burkolva.

macaron2

 

Vagy csak a színes torta tetejére pár darab macaron.

macaron

 

Vagy egy ilyen teljes macaronba burkolt torta, színátmenetes, nagyon jópofa.

macaron5

Vagy szívecske formájút is készíthetünk, vagy készíttethetünk. 🙂

macaron 4

Köszönőajándéknak is tökéletes egy doboz macaron. A vendégek biztosan örülni fognak neki.

macaron8

 

De ha egyszerűen csak olyan színűeket kérünk, mint az az esküvői dekoráció, és az asztalra tesszük, az is nagyon dekoratív lehet.

macaron6

esku4

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ahol bekukkanthatsz Bonnie konyhájának hétköznapjaiba.

Csipkebogyós macaron

IMG_3587_macaron

 

A múltkori nem sikerült macaron után nem adhattam fel, muszáj volt megint nekiállnom, és csakazértis csinálni egy jó macaront. Most egy másik receptet próbáltam ki, ez sokkal jobb,mint a korábbi, jobb az állaga, könnyebb vele dolgozni és nem is folyt szét.

A sütésnél még kell tesztelnem a sütőt, először nem lett talpacskájuk. Aztán rájöttem, hogy alulról kellene sütni kicsit, és máris jöttek azok a talpacskák. Fehéret szerettem volna, de mivel a mandula nem olyan volt, ami héj nélküli őrölt, ezért esélytelen is lett volna. Szóval ilyen szép világosbarnák lettek, kicsit olyan, mintha mákos lenne a mandulahéjaktól.

A receptet TücsökBogár oldaláról néztem, és nekem még nem olyan szépek, mint neki, de nem adom fel! Én nem csokis krémet tettem bele, hanem csipkebogyólekvárt. Nagyon finom lett vele.

Hozzávalók:

80 g tojásfehérje (ez 3 M-es méretűnek felel meg), 25 g cukor, 100 g finomra darált mandula, 100 g porcukor, 100 g cukor, 35 g víz

A tojásfehérjéket 1 napig szobahőmérsékleten pihentetjük. A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét. A vízből és a 10 dkg cukorból szirupot főzünk amíg 110 fokos nem lesz. Közben a tojásfehérje másik feléből a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. Addig verjük amíg ki nem hűl (kb. 10 perc). Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez. Habzsákból 20 forintos nagyságú halmokat nyomunk szilikonlapos sütőlemezre, majd pihentetés nélkül 150 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Ha megkocogtatjuk a tetejét és még lötyög, akkor süssük pár perccel tovább. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Amiken változtattam, mert szerintem sütőfüggő, hogy alul-felülsütés, és a 150 fok nekem kicsit sok volt, inkább 130-on sütöttem őket. Szóval mindenképpen tesztelgetni kell.

Mit csináljunk az elrontott macaron tésztával? Legyen belőle keksz!

1538645_612906018756602_582358294_n

 

Ez úgy történt, hogy a lányokkal macaront akartunk készíteni. Ahogy a korábbi posztban a megsütött, elrontott macaront használtuk fel, itt most a tészta került sorra. Mivel a narancssárgákat megsütöttük és nem olyan lett, amilyennek lennie kellett volna, ezért a zöldet már meg sem sütöttük. Fogtuk a tésztát és még kicsit felturbóztuk és keksz lett belőle. Mondani sem kell, nagyon finom mandulás keksz.

Hozzávalók:

az elrontott macaron tészta (macaron recept itt található), még 300 gramm darált mandula, 2 evőkanál liszt, a tetejére aszalt vörösáfonya

A macarontésztába belekeverjük a darált mandulát és a lisztet, majd jól elkeverjük. A méret kedv kérdése, lehet kisebb és nagyobb kekszeket is csinálni belőle, tetejére pedig a vörösáfonya nagyon jól illett. 180 fokos sütőben sütöttük 10-12 percig. Amikor kezd kicsit barnulni, akkor már jó kis. Kívül világosbarna, belül zöld lesz.

Macaron-bonbon – amikor a B. terv jobb lesz, mint az A.terv valaha is lehetett volna…

A csajokkal karácsonyi közös sütést szerveztünk, macaron és bonbonkészítés volt a téma. Szerettünk volna zöld-piros macaront készíteni és sok-sok féle bonbont. Reggel még nem gondoltuk, hogy olyat készítünk, mint még senki soha. (legalábbis nem hallottunk ilyenről sehol) De hát a kreativitás nem ismer határokat. Megalkottuk a macaron-bonbont, ami egy finom csokoládéba zárt macaront tartalmaz, vagyis macarondarabkákat, ezzel pedig egy ilyen” crispy és crunchy” bonbon lett. Eme csodálatos recept-ötlet pedig Zsuzsi fejéből pattant ki, szóval majd neki kell a jogdíjakat fizetni. 🙂 Nézzük csak hogy készül.

Hozzávalók 15 darabhoz:

150 gramm étcsokoládé és egy tepsi elrontott színes macaron (nekünk narancssárga volt, bár piros ételfestékkel készítettük)

Végy egy adag elrontott macaront, majd egy éles késsel darabold fel apróra.

IMG_3366_kezdet

Nagyon apróra kell darabolni, hogy a csokiformában több kis darab is kerüljön.

IMG_3354_vágás

A csokoládét vízgőz felett meg kell olvasztani, megfelelően temperálni (2/3 részt megolvasztani, majd hozzákeverni a maradék 1/3-as részt, és összekeverni) és amikor 32 fok körüli, akkor bele kell szórni a macaron darabkákat (Dóri nagyon profin csinálja) és jól elkeverni.

IMG_3358_csokiva

Aztán az előzőleg elmosogatott és teljesen vízmentesített formákba kanalazni. Mi most egy szívecskés formát használtunk, köszönet érte Bettinek.

IMG_3363-formába

A formát utána hűtőbe tettük és megvártuk, amíg teljesen megdermed. Mélyhűtő esetén kb fél óra, rendes hűtő esetén legalább 1 óra. A kipattintást óvatosan kell végezni, hogy szép egész bonbonokat kapjunk.

IMG_3408-kinyom

És íme a végeredmény, a finom csokoládé és a még finomabb macaron egyesülése. Krémes és roppanós. És mutatós.

IMG_3414_elrontmacaron

Köszönöm a lányoknak (Kati, Dóri, Ildi, Zsuzsi, Betti, Anett) a mókás bonbonkészítést és a sokszori újratervezést.

És még egy tipp, hogy mire is lehet használni az evőpálcikát, pl bonbontöltésre. Nézzétek csak Kati profizmusát!

IMG_3340_katipalca

Halloween – pisztáciás macaron

IMG_2812_macaron

 

A Facebookon tettem fel a kérdést, hogy milyen színű legyen a pisztáciakrémes macaron. A narancssárgára esett végül a választásom, ilyet még úgysem csináltam. És hát Halloween is közeledik nemsokára, ott meg ez egy alapszín.

A macaron recept a régi, itt találjátok. Annyi fontos tanulság a mostani macaronsütésből, hogy légkeveréses módban nem működik, nem lesz talpacskájuk. Most csak egyharmad adagot készítettem, ez lett kb 30 darab macaron.

A pisztáciakrém nem saját recept, hanem anyukám hozta Szicíliából. És készült mascarponés-nutellás verzió is. Egy kanál mascarpone, egy kanál nutella összekeverve. Kiskorú kedvence!

IMG_2833-macaron2

A tökéletes macaron

A korábbi két sikertelen próbálkozás után úgy gondoltam, hogy nem árt, ha egy profi vezet be a macaron készítésébe. Így barátnőmmel, Dórival elmentünk a Chefparade macaron kurzusára. Ott születtek az alábbi csodálatos macaronok.

A recept pedig íme:

Hozzávalók:
300 gramm mandulaliszt (darált mandula átszitálva)
300 gramm porcukor
2*110 gramm tojásfehérje ( 1 tojásban kb 40 gramm tojásfehérje van)
300 gramm kristálycukor
100 gramm víz
víz alapú ételfesték

 

A darált mandulát a porcukorral összekeverve átszitáljuk. Az egy rész – 110 gramm – tojásfehérjét kemény habbá verjük. Közben a cukrot a vízzel felfőzzük és amikor 110 fokos lesz, akkor hozzáadjuk az ételfestéket (mi port használtunk), majd amikor 123 fokra melegszik, akkor hozzácsorgatjuk a tojásfehérjéhez. A tojásfehérjéket persze közben verjük tovább, és még utána kb 8-10 percig. Amikor már elválik az edény falától és cuppogós hangot ad, és úgy megáll, mint a fenti képen, akkor jó. Ebben az esetben még hozzáöntjük a másik 110 gramm tojásfehérjét, de ezzel már épp csak összekeverjük. Utána nagy fakanállal/spatulával összekeverjük, megpróbáljuk kiszorítani a légbuborékokat úgy, hogy az edény falára húzzuk. Az átszitált mandulás-porcukorkeveréket hozzákeverjük a tojásfehérjehabhoz. Itt nagyon gyorsan kell dolgozni, gyorsan keverni, hogy szép egyenletes tészta legyen. Amikor legyező szerűen folyik le a spatuláról/fakanálról, akkor lesz jó.
Ekkor sütőpapírral kibélelt tepsibe habzsákkal (7-es csővel) kb 3 cm-es korongokat nyomunk. A sütőt 110-125 fokosra kell előmelegíteni, majd 8 percig sütjük, akkor megfordítjuk a tepsit és újabb 8 percig sütjük. Nem is sütni kell, inkább szárítani. Miután kiszedtük a sütőből hűtőbe is tehetjük, vagy fagyasztóba, hogy kihűljenek.
ebből az adagból kb 5-6 tepsi korong lesz. Amikor elkészültek, kihűltek, akkor lehet krémekkel összeragasztani őket.

A krémek közül nekem a karamelles volt a kedvenc, de készítettünk rózsaborsos-balzsameceteset és wasabisat is.

Szilvalekváros macaron – tökéletes a macaron készítő szettel!

macaron

Egyik régi ismerősöm figyelmes lett a múltkori macaron postomra a Facebookon és mivel gasztrocuccokkal foglalkoznak, megajándékozott egy szuper macaron készítő szettel. Most ezzel készítettem  – már itthon egyedül – ezeket a szilvalekváros macaronokat. Szerintem első saját macaronnak (ami tényleg macaron lett és nem valami színtelen sütikorong) elég szépek lettek.

A szettben van egy szilikonos forma, hogy tényleg szép egyformák és köralakúak legyenek a macaronok. Ez nagy segítség, mert simán sütőpapírra nyomva olyan formákat tudnak felvenni, hogy csak na. A kinyomó pedig tökéletes, nekem nagyon tetszik, hogy a habzsákkal szemben nem folyik ki, egyenletesen tudom kinyomni belőle a tésztát és nem marad benne szinte semmi. Könnyel elmoshatóak, tényleg szuper termékek.

Nem olcsó a szett, de mindenképpen megéri, mert nemcsak macaron készítésre lehet használni, a kinyomó mivel tartalmaz még 6 féle kis fejet, ezért akár muffin díszítésre is tökéletes lehet. Megvásárolható itt.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!