Bonnie konyhája

Az új kedvencek: zserbó és túró rudi palacsinta

palacsinta
A palacsintát szinte mindenki szereti. A gyerekek különösen. Így ha nincs ötletem, hogy mivel lepjem meg reggelire Kiskorút, akkor mindig ott a Joker kaja, a palacsinta. Felnőtteknek pedig lehet egy kicsit extrázni, ne csak a sima lekváros, nutellás és kakaós dimenzióban gondolkodjunk. Szóval süssünk sok palacsintát és bátran kísérletezzünk a töltelékkel.

Alaprecept:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Zserbó palacsinta

zserbó palacsinta
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

 

Túró rudi palacsinta

túrós palacsinta
A klasszikus túrós palacsinta csokoládéval leöntve. A túrós krémhez 250 gramm túrót összekevertem 3 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál porcukorral, belecsurgattam egy fél citrom levét és belereszeltem a citrom héját is. Ezzel kentem meg a palacsintát, majd vízgőz felett felolvasztott csokoládéval burkoltam.

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Békebeli bukta – nagymama receptje alapján!

bukta

Szerintem minden házban van egy nagymama féle receptes könyv. Igen, az a régi csíkos füzet, amiben kék tintával vannak írva a receptek. Hát ez onnan való.

Tökéletes bukta, puha a tésztája, és töltelék nélkül is nagyon finom. Mellesleg nem is olyan nagy dolog elkészíteni. Most sárgabarackos lekvárral készítettem, folyós, rendes házi lekvárral, és nem folyt ki. És nutellásat is csináltam, az is isteni lett. Kiskorú kedvence.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg cukor
egy csipet só
2 tojás
6 dkg vaj
egy kis olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)
egy üveg sűrű lekvár/nutella/csokikrém

Elkészítés:
Fogtam egy nagyobb keverőtálat, beleszórtam a lisztet, rá a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt. Felöntöttem egy kis langyos tejjel, hagytam egy kicsit hogy felfusson az élesztő. Utána hozzáadtam a tojásokat, majd fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos) vagy ha gyorsabban meg akarjuk ezt úszni, akkor a habverő gép dagasztófejével is összekeverhetjük. Közben felolvasztott vajat is hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel.

buktaEgy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom.

bukta

Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt is kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.

bukta

Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses módban kb. 15-20 perc alatt megsütöm.

bukta

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

További kelt tésztás receptek, amiket érdemes kipróbálni:

Mennyei mogyorókrémes kalács

Csokoládés kalács

Kedvenc briósom

Békebeli bukta – nagymama receptje alapján!

IMG_3614_kész

Szerintem minden házban van egy nagymama féle receptes könyv. Igen, az a régi csíkos füzet, amiben kék tintával vannak írva a receptek. Hát ez onnan való.

Tökéletes bukta, puha a tésztája, és töltelék nélkül is nagyon finom. Mellesleg nem is olyan nagy dolog elkészíteni. Most sárgabarackos lekvárral készítettem, folyós, rendes házi lekvárral, és nem folyt ki. És nutellásat is csináltam, az is isteni lett. Kiskorú kedvence.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg cukor
egy csipet só
2 tojás
6 dkg vaj
egy kis olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)
egy üveg sűrű lekvár/nutella/csokikrém

Elkészítés:
Fogtam egy nagyobb keverőtálat, beleszórtam a lisztet, rá a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt. Felöntöttem egy kis langyos tejjel, hagytam egy kicsit hogy felfusson az élesztő. Utána hozzáadtam a tojásokat, majd fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos) vagy ha gyorsabban meg akarjuk ezt úszni, akkor a habverő gép dagasztófejével is összekeverhetjük. Közben felolvasztott vajat is hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel.

IMG_3606_teszte

Egy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom.

IMG_3608_sorba

Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt is kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.

IMG_3610_sokan
Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses módban kb. 15-20 perc alatt megsütöm.

IMG_3617_soksok

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

További kelt tésztás receptek, amiket érdemes kipróbálni:

Mennyei mogyorókrémes kalács

Csokoládés kalács

Kedvenc briósom

Fahéjas meggylekvár és meggyszörp

meggy lekvár

Meggylekvárt minden évben készítek. Ez a kedvencem a lekvárok közül. Rizsfelfújttal is tökéletes, tejberizzsel is, de akár csak muffinba töltve. Vagy egy vajas zsemlén. Tejjel, mert mi mással.

Szokás szerint vettem egy óriási mennyiséget a piacon, 10 kg volt pontosan. Aztán készült még belőle meggyleves, meggyes-mákos süti, meg meggyes-rácsos pite is.

Hozzávalók: 5 kg meggy, 1 kg cukor (ízlés szerint fahéj)

A meggyeket megmostam, kimagoztam (pont kapóra jött a Szex és New York a tv-ben), és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Lefekvés előtt megkevergettem, már vörös lében úsztak a meggyek, az illata pedig fenséges volt. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom pár citromkarikával és jéggel kínálva.

meggy szörp

A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed). Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy meggydarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagydarab meggyet. Két óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) befőttesüvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 üveg lett belőle.

Az utolsó egy üveg az fahéjas ízesítésű lett, kíváncsi voltam, hogy milyen, hát nagyon-nagyon különleges. Amikor már kimertem a sima lekvárokat, akkor az utolsó adaghoz szórtam egy kávéskanál fahéjat. Elkevertem, kicsit főtt még és kész is.

meggylekvár

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, vagy nézzétek meg az ételfotóimat az Instagramon, bonnieanita néven megtaláltok.

Eperlekvár és eperszörp

eperlekvár

Tegnap bevásároltam epret és mára kész is a lekvár. A recept a régi, amit még Kata barátnőm osztott meg velem idestova négy éve. Ez roppant egyszerű és nagyszerű! Nem szeretek semmi tartósítószert hozzáadni, csak gyümölcsöt és cukrot. Szerencsére eddig még soha nem romlott meg egyik üveggel sem, bár tény, hogy hamar elfogyott mindig.

Hozzávalók: 3 kg eper, 1 kg cukor

Én olyan epret vettem, ami már kicsit túl érett volt, apró szemű, mert ide nem tök mindegy, úgyis összeturmixolom. Na, meg az volt a legjobb áron is. Epreket megmostam, lecsumáztam, félbevágtam és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Kata megtudta közben, hogy a szakértők kevergetik is ilyenkor, és lefekvés előtt én is megkevergettem, már vörös lében úsztak az eprek, az illata pedig fenséges volt. Az egész konyhában eperillat uralkodott. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom, hamar el is fogyott.

A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed).

eperlekvár

Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy eperdarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagyszemű epret. Három óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) bébikajás üvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 kisebb üveg lett és 2 olyan normál méretű lekváros üveg. Már előrendelésem is van két üvegre. Azt hiszem, lesz még egy kör lekvárfőzés.

 

Rizsfelfújt gránátalmás meggylekvárral

rizsfelfújt

 

Kiskorú egyik kedvence, azonnal elfogyott az egész tepsi. Na, az ilyen ebédeket szeretem, amikor elfogy a főztöm. Azt már csak félve merem megírni, hogy egy egész üveg lekvár elfogyott hozzá. Ez pedig most nem házi lekvár volt, hanem Aldis, gránátalmás-meggyes verzió, isteni finom.

Hozzávalók:
1,5 bögre tejberizsnek való rizs (még mindig a Drogerie Markt-os verzió a kedvenc)
5 bögre tej
1 bögre víz
4 evőkanál cukor
1 bourbon vaníliás cukor
4 tojás
50 gramm vaj
A tetejére: gránátalmás meggylekvár (vagy bármilyen lekvár)

1. A tejből, vízből, cukorból, vaníliás cukorból tejberizst főztem, kb 25 perc alatt megduzzadt a rizs. Fedő alatt kell elkészíteni, de jó párszor meg kell keverni, nehogy leégjen.

2. Utána összekevertem a vajjal, hogy elolvadjon benne. Hagytam kihűlni.

3, Közben a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. Amikor a tejberizs már langyos lett, akkor hozzáadtam a tojások sárgáját, majd óvatosan a fehérjéket is belekevertem.

4. Kivajazott tepsibe/jénaiba tettem a rizses masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöttem.

5. Tetejére lekvárt kanalaztam és tálaltam.

Hamar elfogyott. Nagyon finom savanyú lekvárral. Legalábbis mi így szeretjük.

rizsfelfújt

 

Fánk-fánk-fánk

IMG_8018_fánk

Közeledik a farsang, meg a február, ilyenkor ugye fánkot kell sütni. Meg hát máskor ugye eszünkbe sem jut. Vagyis eszünkbe jut, de nincs mögötte az ösztönzés, hogy farsang lesz, meg tél van, jó lesz egy kis meleg lekváros finomság. Na, meg porcukros. Én minden édességen utálom a porcukrot, nem is értem, hogy miért porcukrozzák meg például a rétest??? De a fánkon kötelező. Ott elviselem. Sőt, kérem!

A recept érdekessége, hogy megkérdeztem Kingát, aki feltöltötte eme csodálatos receptet a Tanyás oldalunkra (zárt fórum csajoknak – A szerk.), hogy körülbelül hány darab lesz belőle. Ő mondta, hogy neki olyan 20 darab lett. Oké, akkor felezek mindent – gondoltam én. Aztán amikor kisültek, akkor megszámoltam és 18 lett. Most nem tudom, hogy az enyémek voltak nagyon kicsik (pezsgőspohár tetejével szaggattam őket), vagy Kingáé volt hatalmas.. de a lényeg, hogy jó sok lesz belőle..

Hozzávalók (ez a fél adag):

30 dkg melegen tartott liszt (nekem szoba-hőmérsékletű volt)
3 tojássárgája (a fehérjéket nem szabad kidobni, le kell fagyasztani, isteni pavlovát lehet belőle sütni)
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg porcukor
2 dl tej
csipet só
2 dkg élesztő (nekem csak szárított volt itthon, abból az egész zacsi belement, de normál élesztővel tuti finomabb)

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, nekem elég puha tészta lett, majd egy órán át kelesztjük meleg helyen. Újra átgyúrtam és kiszaggattam a fánkokat és még kelesztettem egy jó fél órát. Olajat melegítettem és amikor már forró volt, akkor megsütöttem a fánkokat.

Eperlekvárral és porcukorral tálaltam. A 18 darab mind elfogyott egy este alatt.. Kiskorú is benyomott kettőt.

 

Mindent bele kalács – Patrick feje

IMG_3544_rakott kalács

 

Hogy miért is Patrick feje? És ki az a Patrick? Hát Spongyabob barátja, a tengeri csillag. És honnan jött ez az egész? Próbáltam Kiskorút rávenni az ebédre. A trükk, adjunk nevet a kajának, amit anya főzött. És mivel a habtól csúcsos volt a süti teteje, ezért Kiskorú elneveztem Patrick fejének, mert az is csúcsos. (A trükk nem vált be, mert csak elnevezte, enni nem evett belőle.)

Volt itthon egy szikkadt kalács, abból lett a desszer/főétel, nem tudom. Kicsit a máglyarakásra hasonlít, de mégsem az.

Hozzávalók: négy szelet szikkadt fonottkalács, 2 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 banán, 1 alma, 2 dkg vaj, egy marék dió/mandula, pár szem aszalt sárgabarack, 1 citrom leve

A tetejére: 4 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Kivajaztam egy tűzálló tálat, majd a kalácsokat kockákra vágtam és beleszórtam. A tojásokat a tejjel elkevertem, majd ráöntöttem a kalácsra. Megszórtam a 2 evőkanál cukorral, rákanalaztam a lekvárt, a banánt és almát pedig felvágtam és rászórtam. Utána meglocsoltam a citrom levével. Ment rá a dió/mandula is, bár ez elhagyható. 4 szem aszalt sárgabarackot is feldaraboltam, szintén rászórtam. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a lekvárral, az került a tetejére. Előmelegített sütőben sütöttem kb 40 percet 160 fokon.

 

Karácsonyi gasztroajándékok

Hm.. igen, már régen elmúlt karácsony, de nem volt időm posztolni. Meg nem is akartam addig, amíg mindenki meg nem kapta a magáét!

A tartalma:
karácsonyi likőr
marcipános szaloncukor
fügelekvár
mandulás-mogyorós cantucci
bailey’s-es praliné (éppen nem látszik, de a dobozban volt)

IMG_7782_gasztroajándék

Nem mindennapi lekvárok: fügelekvár

füge

A kertünkben van egy nagy fügefa. Idén nagyon sok füge termett rajta, hát csináltam belőle lekvárt.
Hozzávalók:

1 kg füge
400 gramm cukor

A fügéket megmostam, levágtam a szárát, negyedekbe, majd nyolcadokba daraboltam. Egy nagy edénybe tettem, és rászórtam a cukrot. Egy pár órára hagytam állni, néha megkevergettem. Majd amikor már a cukor szinte elolvadt, tehát ilyen cukros lében álltak a fügék, akkor alágyújtottam és sokszori kevergetés mellett főztem kb. 3 órát. A vége felé botmixszerrel pépesítettem egy kicsit, és még rottyantottam egyet rajta, majd kis üvegekbe tettem. A lekvárfőzés szabályainak megfelelő steril üvegekbe, majd fejre állítottam őket 10 percre, végül bebugyoláltam konyharuhába, törülközőbe és másnapig hagytam őket benne. Aztán a pincében pihentek a polcon.

 

fügelekvár

Ebből a mennyiségből lett 2 normál lekváros üveg és 5 db ilyen mini. Karácsonyi ajándékba kapják majd a miniket a rokonok.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!