Bonnie konyhája

Békebeli kifli nagymama receptje alapján

békebeli kifli

Valahogy úgy alakult a nap, hogy nem jutottunk el a boltba, a kenyér elfogyott bundáskenyér formájában reggelire, már csak kalács volt, és Kiskorú sonkás kiflit akart vacsorára. Hát sütöttem neki. Egyrészt ez finomabb, mert nem lyuk van a közepén, és időben sem sokkal több, mint felöltözni és elsétálni a boltig.

A receptet a nagymamám kézzel írott receptes füzetéből másoltam, és tényleg ez a legfinomabb. Legalábbis nekünk biztos.

Hozzávalók:
500 gramm liszt
70 gramm vaj
fél élesztőkocka
2 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 tojás

Az élesztőt a cukorral langyos tejbe tettem, megvártam, amíg felfut kicsit. Egy nagy keverőtálba került a liszt, a tojás, a só, az olvasztott vaj, majd rá a tejes-élesztős lé. Jól összekevertem, átgyúrtam, majd langyos helyen duplájára kelesztettem.

Amikor megkelt, akkor lisztezett felületen kinyújtottam, háromszögeket vágtam belőle, amit feltekertem, és így lett ilyen kifli alakja. Még hagytam egy 30 percet kelni.

200 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig. Még langyosan a legfinomabb. Igazi foszlós, nagyon finom!

Mákos guba másképp

mákos guba

Karácsony reggelén azon agyaltam, hogy kellene valami desszert még, mert a beigli mégsem elég. Persze simán elég lenne, de mégiscsak kellene még valamit csinálnom. Volt még egy adag vaníliakrém, mert dupla adag készült Andi tortájához, pont azért, hogy legyen mit csak úgy elkanalazni. És a pakolászás közepette megtaláltam a mákot is, és pár száraz kifli is adott volt, tehát így lett mákos guba a desszert. Persze kicsit másképp.

Hozzávalók:
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
3 darab szikkadt kifli
100 gramm darált mák

A vaníliakrémhez
1 tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

A tetejére:
2 tojás fehérje
5 evőkanál porcukor

A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.

A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.

Bármilyen formában megsüthetjük, én most ilyen kicsi négyzet alakú formában sütöttem, mert már ki akartam próbálni a formát mindenképpen. Négy adag lett belőle.

A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 10 percre, olyan 150 fokon.

Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 10 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon. Akkor jó, ha a hab már megkeményedik. A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.

Békebeli kifli – ahogy nálunk készül!

békebeli kifli

Van az úgy, hogy nincs kedvünk lemenni a boltba, mert hideg van kint. De enni viszont kellene valamit. Pont egy ilyen délután volt, és inkább sütöttem egy házi kiflit, mint hogy felöltözzek és lemenjek a boltba. Ezzel több munka volt, de sokkal finomabb, mint a bolti verziók.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 kk só
fél kocka élesztő
1 kk cukor
1 dl olaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz

Egy nagyobb keverőtálba beleszórtam a lisztet, a sót, a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt, és felöntöttem a langyos tejjel. Vártam egy kicsit, amíg felfut, majd hozzáadtam a langyos vizet és az olajat is. Szép, egynemű tésztává dagasztottam, majd hagytam duplájára kelni.

Amikor megkelt, átgyúrtam, majd 12 egyforma részre vágtam. Ezeket kinyújtottam háromszög alakúra, majd feltekertem. Hagytam őket még pihenni egy kicsit.

Közben egy nagy lábosban vizet forraltam, beletettem egy kávéskanál cukrot. Amikor már forrt a víz, akkor óvatosan beletettem a kifliket. Lenyomtam a víz alá őket és kb 10 másodpercig hagytam úgy forrni őket. Majd sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket.

A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A felforralt kifliket pedig kb 20 percig sütjük.

Vajjal, lekvárral fogyasztjuk. Sima vajjal a legfinomabb!

békebeli kifli

Vajas kifli

Nagyon szeretem az ilyen hideg téli estéken a meleg kifli illatát. A közelben van egy kisbolt, isteni finom a kiflijük, puha, foszlós, tényleg olyan, hogy nem lehet csak egyet enni belőle. De a bolt zárva volt, semmi kenyérféle nem volt itthon a vacsorához, így gondoltam, hogy akkor sütök vajas kiflit. Limara vajas kifli receptjére esett a választásom és nem csalódtam. A tökéletes vacsora lett belőle.

Recept Limara oldalán, itt.

Bár én az alábbi módosításokat hajtottam végre benne:

Hozzávalók:
3 dl tej
1 tk. só
1 ek. cukor
60 dkg BL 80 liszt
10 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
És egyszer megfőztem őket, egyszer pedig nem, mindkét alkalommal ugyanolyan finom lett. Bár a főzősnél talán tömörebb lett a tészta, de nem vagyok szakértő, hogy miért kell előfőzni…

Mirelle kiflije


Mióta nagy facebook fan lettem, rendszeresen követem Mirelle receptjeit is.

És mivel felrakott egy fotót isteni kiflikről.. nem tudtam ellenállni, kiköveteltem a receptet és azonnal neki is láttam!

Íme a recept: http://mirelle.freeblog.hu/archives/2010/11/02/Baconos-repas_kifli/

Mondjuk nekem a répa kimaradt, de mennyei így is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!