Bonnie konyhája

A kenyér világnapja – október 16.

2001-ben a Pékek Világszövetsége október 16-át a Kenyér Világnapjának nyilvánította. Céljuk az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a világ legfontosabb élelmezési cikkére, a kenyérre.

Nagyon sok kenyérreceptet lehet találni az interneten, nekem személyes kedvencem dagasztás nélküli egyszerű kenyér, kívül ropogós, belül puha. Egyszerűen tökéletes.

Recept itt.

Indiai ízek otthon – naan kenyér

Már napok óta indiai ízekre vágyom, meg is vásároltam a prémium márkásnak gondolt szósz (kiderült, hogy tesco finest), ami nagyon finom ám! Hozzá pedig nem csinálhattam mást, mint naan kenyeret.

Hozzávalók 4 kenyérhez
(fejenként elég egy kenyér, másnapra megmaradt nekünk kettő, tökéletes puha volt a reggelihez)
1,5 dl hideg víz
0,5 dkg élesztő
12 dkg finomliszt
Ezeket a hozzávalókat össze kell keverni, fél órát pihentetni. Utána belekeverni a további hozzávalókat, kivéve az olajat:
5 dkg joghurt (én tejfölt raktam bele, mert joghurt nem volt)
13 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál só (fontos, hogy tengeri só legyen, én csak sima sót tettem bele és lehetett volna sósabb)
4 evőkanál napraforgóolaj (evőkanalanként adagolva)
1 fokhagymagerezd (ez opcionális, én tettem bele, finom lett tőle nagyon)
3 dkg olvasztott vaj – ez majd a tetejére kell
Egy evőkanál olajjal keverjük össze, 15 perc pihentetés következik. Újabb egy evőkanál olaj és én kevertem bele egy összenyomott fokhagymagerezdet is, majd újabb 15 perc pihentetés. Lisztes munkalapra tettem, dagasztottam még kicsit, majd négy cipóra osztottam és megint pihentek egy 5 percet. Addig a serpenyőt felmelegítettem, öntöttem bele két evőkanál olajat. A cipókat kilapítottam kör alakúra, majd a serpenyőbe tettem, meglocsoltam egy kis vajjal és fedő alatt sütöttem, amit felhólyagosodtak, utána megfordítottam és amikor látszott, hogy megsült, akkor kiszedtem.

Aszalt paradicsomos focaccia

Régen sütöttem már focaccia-t, és most gondoltam, hogy vacsorára ez lesz. Volt itthon aszalt paradicsom olajban, azt tettem a tésztába, nagyon finom lett tőle.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
1 evőkanál méz
3 dl langyos víz

aszalt paradicsom olaja 3 evőkanál
aszalt paradicsom összevágva
oregano

A hozzávalókat ruganyos tésztává gyúrom, majd meleg helyen duplájára kelesztem. Én általában 1-2 órát szoktam keleszteni, de minél tovább kel, annál finomabb.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kinyújtom, a tetejére összenyomott fokhagymát tettem (egy kis olajjal), tökmagot szórtam rá és pár paradicsomkarikával díszítettem.
210 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsül.

Toszkán kenyérsaláta

kenyérsali

Nyáron kötelező fogás, hihetetlenül finom! Nem is kell más, csak napsütés, egy kis házi limonádé mentával és egy adag toszkán kenyérsaláta.. máris a mennyben érzem magam.

Hozzávalók (2 kis adag):
1 szelet kenyér (én Lipótit használtam, az jó nagy szelet)
2 érett paradicsom
1 kis fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
7-8 bazsalikomlevél
olívaolaj

A kenyeret felvágom kis kockákra, a paradicsomot is feldarabolom, a lila hagymát is apró kockákra aprítom. Egy salátástálba szóróm őket, rátépkedem a friss bazsalikomleveleket és a fokhagymanyomón átnyomom a fokhagymát. Kis olívaolajjal locsolom, összekeverem és 1-2 órára a hűtőbe teszem. Mondjuk ma csak fél órát vártam rá, de így is tökéletes lett. Akkor az igazi, amikor a kenyerek már rózsaszínek, beitták a paradicsom levét.

 

Bagel, avagy mit is együnk reggelire

bagel

A barátnőm csak őrültnek nevez, amikor este 10-kor nekiállok muffint sütni. Azt nem is mondtam neki, hogy ezt a bagelt is akkor csináltam. És ezt még keleszteni is kellett. De muszáj volt, mert bagelt akartam enni.. ja, és nem vagyok ám babás, meg kívánós, szóval alapból egy kicsit őrült vagyok.

Lilafüge oldalán találtam rá a tuti receptre
Mondjuk én csak fél adagot csináltam, hármunknak tökéletesen elég volt. Meg zsemle is lett belőle, ahogy a fotó is mutatja.

Recept
(15 normál méretű bagelhez)

1 kg finomliszt
1 ek só
7 g szárított élesztő (bár most nézem, hogy ő eredetileg 15 gramm friss élesztőt írt, de szerintem az csak 5, én most szárítottal csináltam, mert csak az volt)
2 ek cukor
1 ek olaj (+ olaj a kelesztőtál kikenéséhez)
1/2 l langyos víz
2 ek cukor a posírozáshoz

A lisztet a sóval és az élesztővel összekeverem, ugyanezt teszem a vízzel, az olajjal és a cukorral. A száraz keveréket nagy tálba teszem, a közepére kis mélyedést alakítok ki és ide öntöm a vizes keveréket. Amennyire tudom fakanállal összekeverem, majd kezdődhet a dagasztás.
A tészta kemény, nehezen dolgozható masszává áll össze, de ettől nem kell megijedni, kitartóan kell dagasztani, teljes erőbedobással. Ha elbírja, még adható hozzá liszt, ennél a tésztánál nem baj, ha száraz. Az egész dagasztási művelet jó 15 percet vesz igénybe, vagy annyit, amíg rugalmas, fényes tésztát kapok. Ha ez megvan, a tésztát labdává alakítom és egy nagy kiolajozott tálba teszem. A tálban megforgatom, hogy minden oldala olajos legyen, lefedem (folpackkal) és meleg helyen 1 órán át kelesztem (ez idő alatt kb. kétszeresére kel meg).

A kelesztés után újabb harc következik: a tésztát jól le kell püfölni (tényleg öklözni), hogy összeessen, ismét sűrű, de jól alakítható legyen. Ha lapos, még egyszer jól átgyúrom, majd 3 részre osztom (én le szoktam mérni az adagokat, hogy a végén egyforma bageleket kapjak).
A munka után következik a móka, a formázás. Amíg az első harmaddal dolgozom, a többi tésztát nedves ruhával letakarom, hogy ne száradjon ki.

Az 1/3 tésztát 5 részre osztom, ezeket pedig hurkává sodrom. 1-1 hurka két végét összeragasztom (jól összenyomom) úgy, hogy középen legalább kétszer akkora lyuk legyen, mint amit a végén szeretnék (még így is megvan rá az esély, hogy idő közben ¨benő¨). Nem árt a karikákat egy kicsit lenyomkodni, hogy lyukas korongokra hasonlítsanak, mert még fel fognak emelkedni. Ha mind a 3X5 bagelt megformáztam, következhet a posírozás.
Ehhez a vizet egy nagy lábosban a 2 ek cukorral felforralom. Amíg a víz forr, a megformázott bageleket letakarva kb. 20 percig pihentetem, ennyi idő alatt szépen felemelkednek ( ez az utolsó esély, hogy a lyukakon még alakítsunk, érdemes élni vele). Ezután 4-5 bagelt a forrásban levő vízbe teszek és egy percig – egyszer megfordítva – posírozom (lobogó vízben főzöm), majd kicsit lecsöpögtetem és sütőlapra szedem őket.

A posírozott bageleket tetszés szerint magokkal lehet díszíteni (mák, napraforgómag, szezámmag, stb) majd forró sütőben (240 fok) max. 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ezután már csak azt kell megvárni, hogy kihűljenek és fogyaszthatóak is.

Az igazi kenyér

 
Már régen szerettem volna kenyeret sütni. Olyan igazi, ropogós, finom kenyeret. És végre megtaláltam az igazi receptet! Mostanában sokat lógunk Dolce Vita honlapján a csajokkal és ott találtam ezt a receptet is, ami tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom.Íme:
 
Hozzávalók: 2,5 dl-es csésze,
3 csésze BL 80-as liszt (de bl55-ösből is tökéletes),
1,5 csésze víz,
kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő,
1,5 tk só
 
A liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem. Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk! 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, megkeverem, majd még 30 percig pihentetem. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, kör alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.
 
Ropogós kenyér
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!