Bonnie konyhája

A legfinomabb karácsonyi keksz

karacsonyi keksz

Ha karácsony, akkor keksz. Minden mennyiségben. Szerintem az éves kekszmennyiséget ilyenkor sütöm le, és esszük is meg.  Ajándékba is tökéletes és persze a vendégeknek is, vagy akár csak a reggeli kávé mellé. Ilyenkor karácsonyi fűszerezést szoktam használni, isteni illata van, amikor sül, belengi az egész lakást.

Az inspiráló recept az alábbi volt, kicsit változtattam a fűszerezésen, mert mézeskalács ízre vágytam.

Hozzávalók:
5 dkg méz
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás
30 dkg liszt
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

Egy edénybe feltesszük a vajat a mézzel, elkeverjük, hogy elolvadjon a vaj, majd összekeverjük a porcukorral. Utána én átöntöttem egy műanyag edénybe, amikor már nem forró, akkor hozzáadjuk a tojásokat, majd az előre összekevert fűszerkeverékes lisztet. Amikor összeállt a tészta, akkor alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük pár órára, de az sem baj, hogy egy éjszakát ott pihen a tészta.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk és formákat szúrunk ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kekszeket. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

Ha szeretnétek ilyen csudiszép mécsestartót készíteni vagy ilyen hajtogatott karácsonyfát, akkor kattintsatok Minamole blogjára!

fuszeres keksz

Remélem elkészítitek a kekszet és ízleni fog! Várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is. Ha szuper dekorációs ötleteket keresel, akkor kattint Minamole Facebook oldalára, ha pedig profi fotóst keresel, keres Sweet Almond Photographyt.

Kókuszos-kakaós alakbarát zabkeksz

keksz

Ezt a receptet Reya barátnőm oldalán találtam, mert gondoltam, hogy kipróbálom, hogy milyen. Odavagyok a zabkekszekért, a kakaó is bármikor jöhet, kókusszal pedig még jobb.

Szóval a keksz: nagyon finom lett, bár feleztem az alapanyagokat és nem is minden volt itthon, de így pont lett egy heti adag, vagy napi? 🙂 Komolyra fordítva a szót, 20 darab kisebb keksz lett belőle.

Hozzávalók:
8 dkg zabpehely (az apróbb szemű jobb)
3 dkg kókuszreszelék
8 dkg vaj (ehelyett lehet kókuszzsír, akinek van)
3 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg zabpehelyliszt
8 dkg eritrit
2 evőkanál cukrozatlan mandulatej/kókusztej/víz
1 tojás
egy teáskanál rumaroma és vaníliaaroma

A vajat felolvasztottam. Közben a tojást elkevertem az eritrittel, majd hozzáadtam az összes hozzávalót. Kanállal összekevertem, összeállt egy nagy gombóccá, amiből kis gombócokat csináltam, majd lelapítottam őket és sütőpapírral bélelt tepsire tettem.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek, isteni illatuk és ízük van! Tökéletes karácsonyi ajándék lehet!

zabkeksz

 

Szuperegészséges sajtos keksz

sajtos keksz

Újra itt az iskolaszezon és ilyenkor igyekszem olyan kekszet vagy muffint sütni, ami egészséges is, meg finom is, és Kiskorú meg is eszi. A muffin általában bejön, főleg, ha áfonyás, viszont most már kívántam valami sósat. Hát ez a keksz ilyen mindent bele keksz lett, de szerintem nagyon finom és nem mellesleg még egészséges tápanyagokat is tartalmaz.

A recept is egyszerű és sütéssel együtt fél óra alatt kész is van egy adag.

Hozzávalók:
170 gramm reszelt sárgarépa (2db közepes)
100 gramm reszelt füstölt sajt
80 gramm reszelt cheddar sajt
2 tojás
50 gramm zabpehely
100 gramm teljeskiőrlésű liszt
5 evőkanál olívaolaj
egy marék mag (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)

A hozzávalókat egy tálba teszem, elkeverem, majd golyókat formázok belőlük, kb szilva nagyságút. Ha kicsit olajos a kezünk, kevésbe ragad rá a tészta.

Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a golyókat, majd lelapítom, hogy keksz formája legyen. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm őket.

Kihűlés után lehet fogyasztani. Nem tudom, hány napig áll el, mert általában másnap elfogy mind.

sós keksz

Így készíts lenmagos-sajtos kekszet 15 perc alatt!

lenmagos keksz

Én is, mint mindenki az év elején megfogadja, hogy mostantól aztán egészségesen fogok étkezni, sportolni fogok és nem diétázom, hanem életmódot váltok. Hát nálam a diéta általában aznap délig szokott tartani, a sportolási lelkesedés talán kicsit tovább kitart, az életmódváltáson pedig még nem gondolkoztam. Na, persze, majd nem fogok lekváros kalácsot enni szombat reggelire, meg nem tolom be a vacsora utáni desszertnek azt a csokiszuflét.. szóval ez az elhatározás még várat magára. 🙂

Viszont, most a kíváncsiság miatt gondoltam, hogy kipróbálom a lenmaglisztet (miután már napok óta chia magot reggelizek – de erről később), szóval lenmagliszt a kosárban, és otthon összedobtam egy kekszet belőle. Kicsit féltem, hogy túl sok lesz a lenmagliszt, de szerintem pont jó lett. A keksz szumma 15 perc alatt el is készült, tökéletes csemege lett a munkahelyi délutáni éhség leküzdésére.

Hogy mire jó a lenmag? Idézet a Házipatikától: “A modern táplálkozástudomány a lenmagnak elsősorban azt a tulajdonságát értékeli, hogy a benne bőségesen található olaj legnagyobb része a legfinomabb esszenciális (omega-3) zsiradék, amely az emberi szervezet számára jótékony hatású, sőt, gyakorlatilag nélkülözhetetlen. (A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális!) Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását. ”

Hozzávalók:
100 gramm reszelt sajt (3 féle került bele: cheddar, érettebb cheddar és trappista)
50 g lenmagliszt
50 g liszt (lehetett volna teljes kiőrlésű is..)
5 evőkanál olívaolaj
1 tojás
3 evőkanál céklalé (helyette lehet víz is, de ez finomabb)

A hozzávalókat egy edénybe szórtam, összekevertem, majd ki gombócokat formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a gombócokat, lenyomtam a tetejüket, hogy lapos keksz legyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.

lenmag keksz

 

Cantucci – a legfinomabb mandulás keksz

 cantucci
Szinte minden a karácsonykor készítünk cantuccit. Kávéba vagy habos kakaóba mártogatva felejthetetlen karácsonyi ízélmény. Ez egy olasz kétszersütött nagyon mandulás keksz. Ajándékba is szoktam adni, odavannak érte a csajok. Az idén sem volt ez másképp.
Most kipróbáltam egy másik receptet, persze ezen is muszáj volt egy kicsit változtatni.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g barnacukor
150 g olvasztott vaj (nem helyettesíthető margarinnal)
4 tojás (egyet a kenésre használunk)
egy citrom reszelt héja
1/3 csomag sütőpor
100 g egész mandula
100 g szeletelt mandula

Újra használtam a szuper robotgépemet, beleszórtam a lisztet, a sütőport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és beleütöttem a 3 tojást. Megolvasztottam a vajat, majd kis adagokban hozzáöntöttem, a robotgép összekeverte. Aztán a végén beleszórtam a szeletelt mandulát és az egész mandulát is. Itt már kézzel gyúrtam, mert az egész mandulák folyton kiesnek a tésztából.

A tésztát három részre vágtam, így hosszú és nagyobb szeletek lesznek majd belőle, ha kisebbeket szeretnénk, akkor négy részre vágjuk. Hosszú rudakat gyúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a rudakat. A tetejüket megkentem a negyedik felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöttem. Ha már kezd aranybarna lenni, akkor jó.

Kivettem a negyed óra után a rudakat a sütőből, vártam egy kicsit, hogy kihűljenek, majd szeletekre vágtam őket. A szeletek kb 1,5 cm-esek lettek. A szeleteket újra visszatettem a sütőpapírra és további 10-15 percig sütöttem őket.

Kicsit kemények lesznek a kekszek, de roppanósak és nagyon mandulásak.

 

A legfinomabb karácsonyi keksz ajándékba

karácsonyi keksz

Minden decemberben összejön a kis csapat, gyerekek és anyukák és nagy kekszütésbe kezdünk. Idén sem volt ez másképp. Sütöttünk három adag kekszet, készült kakaós verzió is, ami Kiskorú kedvence lett. Díszítettük csokival és marcipánnal is, utána a lakás tele volt kis színes golyókkal. De nem bántam.

Azért szeretem ezt a tésztát, mert nagyon finom lesz, és dolgozni is szuper vele, mert könnyen lehet nyújtani és formázni is. Ajándékba is szuper, ha nem esszük meg mindet magunk.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt (ha nincs, akkor helyettesíthető sima liszttel is)
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor vagy egy teáskanál vanília aroma
csipet só
2 M-es tojás sárgája
kakaós verzió esetén három teáskanál cukrozatlan kakaópor
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

1. A liszteket, porcukrot, vaníliás cukrot, sót egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagylyukú sajtreszelővel a vajat, majd morzsássá gyúrtam. Utána hozzáadtam a két tojássárgáját, és összegyúrtam. Egy kis víz kellett hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta. Utána folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem pár órára, minimum fél órára be kell tenni a hűtőbe.

2. Amikor eltelt a hűtős idő, akkor elővettem a tésztát és kinyújtottam kb 0,5 cm vékonyra, majd kiszúrtam a mintákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket.

3. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem a kekszeket és 10-12 perc alatt megsütöttem. Nem szabad, hogy megbarnuljanak.

Díszítéshez marcipánt használtunk. A fehér marcipánt (100 gramm) kinyújtottuk enyhén porcukros deszkán, majd kiszúróval hópihe formákat készítettünk és egy kis tojásfehérjével ragasztottuk a kekszre.

A csokis díszítéshez felolvasztottam az étcsokoládé (100 gramm, minimum 60%) 2/3-át, majd hozzákevertem a maradék 1/3-ot, ebbe mártogattuk a kekszek felét és díszítőcukorral szórtuk meg.

karácsonyi keksz

csokis keksz

Extra csokis-mézeskalácsos keksz zabpehellyel

csokis keksz

A vasárnapi ebéd után szerettem volna valami gyors édességet, olyat, amilyet másnap Kiskorú az iskolába is tud vinni. Mivel általában kekszet szokott vinni, így a kekszre esett a választás. Karácsonyi tesztsütésnek, vagy előre kipróbálásnak is nevezhetném a receptet, mert biztosan fogok akkor is ilyen kekszet sütni.

Jó volt, ahogy belengi a lakást a mézeskalács és a csokoládé illata, kint persze szakadt az eső, de minket ez már nem is érdekelt. A keksz elkészítése gyors, mire megettük a főételt, már kész is volt.

Hozzávalók (kb 20-25 db):
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tojás
4 dkg cukrozatlan kakaópor (holland kakaópor)
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
5 dkg durvára vágott étcsokoládé
10 dkg liszt
8 dkg apró szemű zabpehely

A cukrot a puha vajjal robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Utána mehet bele a kakaópor, liszt, a mézeskalács fűszerkeverék, a só, a liszt és a zabpehely, majd a végén a durvára vágott étcsokoládé.

Robotgéppel jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral borított tepsire teszünk lapos köralakú formákat. Méretét tekintve meg fog nőni kb a duplájára.

170 fokra előmelegített sütőben 8-9 percig sütöttem légkeveréses módban. A sütőpapíron kell megvárni, amíg kihűl.

Egy pohár tejjel vagy joghurttal a legtutibb uzsonna. Karácsonykor pedig az egyik legjobb ehető ajándék.

csokis keksz

Ennek mindenki örülni fog! – Marcipános névre szóló keksz

IMG_2932_keksz

 

A Tchibo adventi kínálatában találtunk rá a keksznyomda készletre, már tavaly is szerettem volna ilyet, de akkor nem sikerült vennem. Most viszont beruháztam egy ilyen nyomdakészletre, karácsonyra névre szóló kekszekkel örvendeztetek meg majd mindenkit.

Csináltam egy tesztsütést, hogy karácsonyra meglegyen a tökéletes recept is. Ez a Tchibo-s dobozban volt, nem rossz, de szerintem karácsonyig meg felturbózom kicsit. Az fontos, hogy se sütőporos, se élesztős receptet ne használjunk, mert akkor megemelkedik a tészta és eltűnnek a betűk.

Hozzávalók:

150 g vaj, 50 g cukor, 1 vaníliás cukor, 250 g liszt, 1 tojássárgája, 100 g marcipánmassza

A vajat habverővel habosra kell verni, jó, ha hagyjuk kint egy kicsit, hogy puha legyen. Utána hozzáadjuk a marcipánt (én lereszeltem sajtreszelőn, a nagy lyukún) cukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Jól össze kell keverni habverővel az egészet, majd lassanként hozzáadagolni a lisztet. A végén még kézzel összegyúrtam kicsit és mehetett a hűtőbe legalább 30 percre.

A hűtő után lisztezett felületen kinyújtottam és kekszformákat szúrtam ki belőle. Még korábban vettem a neten ilyen kör alakú kiszúrókat, most tökéletesek voltak. Majd beliszteztem a korábban összeállított a neveket és belenyomkodtam a tésztába.

A kekszeket hideg tepsire kell tenni, sütőpapírra, majd előmelegített sütőben légkeveréses módban 150 fokon 10-12 percig sütni. Hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket.

 

20 perces nagyon málnás túrótorta oreo keksszel

málnás túrótorta

Újabb céges szülinap, most épp Zubié. A feladat annyi volt, hogy túrós torta legyen, mert azt szereti. Úgyhogy előszedtem a korábbi egyik kedvenc túrótorta receptemet, aztán gondoltam, hogy feldobom egy kekszes alappal. A gyümölcs is kérdéses volt, mert így nyár vége fele nem igen van már málna, szóval maradt a fagyasztott verzió. Ez a torta is sütés nélküli és szupergyorsan kész is voltam vele.

Másnap hamar elfogyott, bár a fotók nem a legszebbek, de hát irodai környezetben ez sikerült. Gyorsan írom is a receptet, mert a végén több idő lesz leírni, mint amennyi a torta elkészítése volt.

Elkészítési idő: 20 perc + 1 éjszaka a hűtőben
(úgy lesz csak 20 perc, ahogy Jamie is csinálja, hogy mindent kikészít és van keverőtálas robotgépünk)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformába):

Az aljára:
220 gramm (1 doboz) Oreo keksz (vagy Lidl-s Neo keksz)
7 dkg vaj

A krémhez:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 bourbon vaníliás cukor
4 tojássárgája
20 dkg vaj
1 zselatin
1 dl tej
egy kis hideg víz

Tetejére:
50 dkg fagyasztott málna
1 piros tortazselé

1. A kekszet aprítóban megőrlöm, majd a felolvasztott vajjal összekeverem. A tortaforma aljára simítom. Közben a málnát kiveszem, hogy kiolvadjon.

2. A tojássárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra keverem a keverőtálas robotgéppel. Hozzáadom a túrót is, folyamatosan keverem. A tejet felmelegítem. A zselatin csomómentesre kikeverem egy kis hideg vízzel, majd hozzákeverem a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöm a túrós masszába, habverővel jól összekeverem, hogy homogén legyen.

3. A tortaformában a kekszes alapra ráöntöm a túrós keveréket. Berakom a hűtőbe egy kis időre. Addig elkészítem a leírásnak megfelelően a tortazselét.

4. Utána kiveszem a hűtőből a tortát, ekkor már kicsit megszilárdult a teteje, ráhalmozom a málnát és rácsurgatom a torta tetejére a zselét.

Egy éjszakát a hűtőben tárolom és másnap már szépen szeletelhető és fogyasztható.

málnás túrótorta

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz, és lessetek be a kulisszák mögé!

Apukám receptje – mennyei keksztekercs

keksztekercs

A legtöbb családi ünnepen, legyen az szülinap, névnap, vagy karácsony, az egyik kötelező édesség a keksztekercs. Mindig Apu készíti, ez az ő feladata. És mindig ugyanolyan finom. Szerencsére annyit csinál, hogy bőven jut belőle mindenkinek arra is, hogy hazavigyen.

Vannak olyan keksztekercsek is, amik kókusszal készülnek, de szerintem ezt a citromos verziót is mindenkinek muszáj kipróbálnia, mert mennyei.

Hozzávalók:

A kekszes részhez:
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
2 dkg darált dió
2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
fél dl erős kávé
1 tojás

A citromos krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve

1. A kekszes rész hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk. Ha nem áll eléggé össze, akkor egy kevés tejjel segíthetünk még rajta. Egy gyúrható tésztát kell kapjunk, amit majd ki kell nyújtsunk.

2. A krémhez a langyos vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a végén óvatosan hozzácsurgatjuk a citrom levét. Vigyázni kell vele, nehogy a citrom összerántsa a krémet. A krémnek jó ha egy kicsit hűtőben van, mielőtt beletöltenénk a tésztába.

3. Egy tiszta konyharuhát megszórunk porcukorral és a tésztát kinyújtjuk rá. kb 0,5 cm-esnek kellene lennie. Utána megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük a konyharuha segítségével. Utána pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

4. Szép szeleteket szelünk belőle és már lehet is tálalni. Nálunk nemigen marad másnapra belőle.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!