Bonnie konyhája

Mennyei kastélytorta – cukrásztétel

A cukrásztételek egyike volt a kastélytorta is, így muszáj volt ezt is elkészítenem. Nem igazán ismertem ezt a tortát, de kellemes csalódás volt, mert nagyon finom. A kakaós piskóta és a habos karamellkrém nagyon összeillik. Szórakoztam egy kicsit még a karamell lapokkal is a tetejére. Szerintem szép lett. 🙂

A recept nem bonyolult, szóval bátran nekiállhat bárki.

Piskótához:
120 gramm kristálycukor
110 gramm liszt
10 gramm kakaópor
6 darab tojás
30 gramm vaj

Karamellkrém
200 gramm kristálycukor
200 ml tejszín
400 gramm tejszínhab

Díszítéshez:
200 ml tejszín
csokidara, szeletelt mandula, mogyoró

A piskótához (vagyis szaknyelven felverthez) különválasztjuk a tojásokat, majd a fele cukorral felverjük habosra a tojásfehérjét, a fele cukorral pedig a sárgáját szintén habosra. Utána belekeverjük a fehérjét a sárgájába, de óvatosan, nem szabad összetörnie a habnak, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, elkeverjük. A vajat megolvasztjuk, és ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a keverékhez. Egy 22 cm-es tortakarikát körberajzolunk sütőpapíron, majd 5 db piskótát sütünk, ha lehetséges, akkor egyszerre, ha nem akkor is legalább 2 menjen egyszerre légkeveréses módon 180 fokon kb 10-12 perc. Így vékony lapokat kapunk. Amikor megsül egy-egy lap, akkor belisztezzük egy kicsit a tetejét és fejrefordítjuk, úgy hűtjük ki.

A krémhez  egy magas falú lábosban folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a cukrot. Fontos a magas falú lábos, mert amikor a felforralt habtejszínt beleöntjük a felolvadt cukorba, akkor felfut a keverék. Itt nagyon vigyázzunk, hogy ne hajoljunk fölé. Addig kell keverni, amíg újra egynemű nem lesz a krém, akkor hagyjuk kihűlni. Utána a tejszínt felverjük kemény habbá és a kihűlt karamellt beleforgatjuk. Én itt kézzel dolgoztam, úgy pont szép egynemű lett a hab. Ha állati tejszínnel dolgozunk, akkor tehetünk bele egy kis habfixálót, bár a karamell is megfogja.

Amikor a lapok kihűltek, akkor egy tortakarikát kibélelünk sütőpapírral és belerakjuk az első piskótát, rá krémet, majd így rétegezzük. Fontos, hogy hagyjunk egy kis krémet a tetejére és az oldalára is. Berakjuk a hűtőbe pár órára.

Amikor kivesszük, akkor a megmaradt krémmel bekenjük az oldalát, majd díszíthetjük (panírozhatjuk) az oldalát csokkidarával, pörkölt mogyoróval, szeletelt mandulával. A torta oldalára pedig úgy kerülnek a “burkoló” anyagok, hogy egy nagy késsel alányúlva a tenyerünkre vesszük a tortát és a másik tenyerünkkel alulról felfelé tartó mozdulattal a krémbe tapasztjuk, ha mindezt a tepsi felett tesszük a felesleg vissza is hull.

A tetejét díszíthetjük még tejszínhabbal, itt viszont javaslom a növényi tejszín használatát, mert az tartósabb. Vagy állati tejszín és habfixáló. A karamelllapocskákat úgy csináltam, hogy kristálycukorból karamellt főztem, amit egy sütőpapírra önöttem ki, kentem el forró késsel, majd egy éles késsel elvágtam.

Karamellszósz

Képet sajnos nem tudok prezentálni, mert nem volt időm fotózni.

Hozzávalók:
12,5 dkg cukor
2 evőkanál víz
75 ml habtejszín
2,5 dkg vaj

Állítólag Gordon Ramsay karamell szósz receptje, elkészítése nagyon egyszerű és finom lesz. Nekem nem szósz lett, hanem inkább tejkaramella.

Tegyük egy edéénybe a cukrot és a vizet, kezdjük el melegíteni, amíg a cukor felolvad. Megvárjuk, hogy megfelelő színe legyen, ekkor félre kell húzni, tejszínt és vajat hozzá kell adni. Majd újra vissza a tűzhelyre, amíg homogén nem lesz. Nekem teljesen összesűrűsödött, meleg hatására újra folyós lesz állítólag. Nálunk elfogyott megkeményedve.

Egy elbénázott St. Honoré torta – de nagyon finom volt azért

IMG_3889_sthonoré

Egy régi újságban találtam a receptet, mindig is nagyon tetszett ez a torta, mert olyan szépséges volt, olyan krémes, és a karamell nagyon jól mutatott rajta. Hétvégén névnapoztunk, és ilyenkor tortafelelős vagyok. Nem akartam már a szokásos csokis-túrós tortát készíteni, hanem inkább kipróbáltam ezt.

A torta valami isteni finom, tényleg mennyei, krémes, vaníliás, puha tésztás, és a karamell pedig roppanóssá teszi. Apropó karamell. Most készítettem először, és úgy tűnik, hogy nem a legjobb edényben. Meg hát nem kellett volna belenyúlnom. A kis fánkocskákat meg kell forgatni benne, hát én kézzel próbálkoztam, aztán beleesett a fánk, én meg simán belenyúltam, hogy kiszedjem és a forró karamell szép kis hólyagocskákat csinált az ujjaimra. Szóval, csak óvatosan!

És egy másik tanulság, bevált receptet ne cserélj másikra! Lentebb a bevált recept, azt nem írom le, hogy melyik alapján csináltam a fánkocskákat, mert az annyira nem jött be, konkrétan szétszakadt tőle a habzsák, annyira tömör volt. De ez a lenti tökéletes!

Hozzávalók:
1 fagyasztott leveles tészta (én két szeletet vettem csak ki belőle, nem kellett az egész)
égetett tészta a fánkokhoz és a leveles tészta alapra, ehhez:
200 gramm liszt
2 dl víz
200 gramm vaj
5 tojás
1 csipet só

A krémhez:
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
5 dl tejszín
2 bourbon vaníliás cukor
3 evőkanál cukor

Karamellhez:
225 gramm cukor
100 ml víz

1.  A leveles tésztát kinyújtjuk és egy tortalap aljának segítségével kör alakú formát vágunk ki belőle, én 26 cm-es tortaformát használtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

2. Az égetett tésztát elkészítjük, a vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, ha elolvadt a vaj, akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót, és összekeverjük, amíg az edény falától el nem válik. Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Ilyen krémes állagú tésztát kell kapnunk. Ezt habzsákba töltjük és a kör alakú leveles tészta alapra nyomjuk úgy, hogy középről kifelé egy spirál legyen. Persze a nem éppen krémes állagú tészta miatt szétszakadt a habzsák a felénél, így a torta széle, pont a lényeg, ronda lett. Fontos amúgy, hogy hagyjunk helyet a csíkok között, mert meg fognak nőni. Előmelegített sütőben, 200 fokon sütöttem 30 percig. Nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!

3. A maradék égetett tésztából kis halmokat nyomtam egy sütőpapírral bélelt tepsire, ezek lesznek a kis fánkocskák a torta szélére. Ezeket 12-15 percig sütöttem, 180 fokon.

4. A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.  Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam, és habzsákból belenyomtam a krémet.  Miután a fánkocskákat a torta szélére ragasztottam a karamellel, akkor a maradék vaníliás krémet pedig a torta közepére kentem. A tejszín másik felét az egyik bourbon vaníliás cukorral habosra kevertem, ez ment volna a tetejére, de túlvertem a tejszínt és kicsapódott, így a kukába ment. Amúgy a krém tetejére tettem volna.

5. A karamellkészítést pedig még gyakorolnom kell, vagy itt is a recept volt a ludas, 225 gramm cukor és 100 ml víz egyvelegét írta, hogy tűzön karamellizálni kell. Nekem kicsit túlkaramellizálódott és utána láttam, hogy máshol vajjal csinálják. Szóval ez holnap újra tesztelésre kerül, amint begyógyulnak a hólyagocskák az ujjamon. A karamellben meg kell mártani a kis fánkocskákat, és azzal odaragasztani a torta aljához, majd a tetejüket is belemártani a karamellbe. Ennél a pontnál a jövőben úgy csinálnám, hogy kiskanállal karamellt merek a torta szélére, rápakolom a kis fánkokat és egy nagyobb kanállal pedig rákanalazom a karamellt a fánkok tetejére is. Nem mártogatnék még egyszer az tuti! Ja, és szerettem volna ilyen szép karamellszálakat is a tortára, de majd egy másik alkalommal talán az is sikerül.

De a sok-sok bénaság ellenére a torta finom lett, mind elfogyott, szóval érdemes kipróbálni!

honoretorta

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!