Bonnie konyhája

Ezért a kalácsért őrült meg az internet!

nutellás kalács

Mióta tele van a Facebook falam sok-sok gasztro videóval, ahol kb 30 másodpercben mutatják be, hogyan kell kalácsot sütni, hogyan kell muffint, vagy tortát díszíteni, azóta sokkal nagyobb a kísértés, hogy mindent kipróbáljak. Meg azóta sokkal többet lógok a Facebookon is. Most a hosszú hétvégén is szembe jött velem az alábbi kis videó, és nem bírtam ki, hogy ne készítsem el a kalácsot. Hát mit ne mondjak, megérte, ez valami isteni eledel! A videót érdemes megnézni, mert a formázást szuperül mutatja! És a megtekintési számból ítélve, elég sikeres recept.

Hozzávalók:
450 gramm liszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
2 dkg olvasztott vaj
3 dl tej
egy zacskó szárított élesztő, vagy egy fél kocka élesztő
1 teáskanál cukor
Nutella
tojásfehérje a tetejére

A langyos tejbe szóróm a cukrot, majd az élesztőt is, hagyom felfutni. Közben a lisztet és a porcukrot átszitálom, majd hozzáadom a tojássárgájákat és az olvasztott vajat, végül pedig a felfutott élesztős tejet.

A tálas robotgépemmel gyúrtam össze, majd hagytam keleszteni kb egy órát. Utána átgyúrtam, négy részre osztottam, és mind a négyet kör alakúra nyújtottam. Egy tortaformát tettem mindegyikre és a kör belső részét megkentem Nutellával. Három tésztalap estén tettem így, majd ezeket egymásra helyeztem. A tetejére záróként egy sima kinyújtott tésztalap került. És innen érdemes a fenti videóra kattintani, azon nagyon szuperül bemutatja a formázást.

Kattints a videóért!

180 fokos sütőben sütöttem 18 percig. Fontos, hogy a formázást már a sütőpapíron tegyük meg, mert megformázva nehezebb átemelni a sütőpapírra.

nutellás kalács

A család kedvence: leopárd kalács

kalács

A netet meghódította ez a különleges kalács, és gondoltam, hogy kipróbálom. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és nagyon finom lesz. Tökéletes egy hétvégi reggelihez, nálunk hamar el is fogyott. Az eredeti recepten kicsit módosítottam, ami a cukrot illeti, most nagyon rákattantam a barna cukorra és szinte mindent ezzel készítek. A narancs nagyon finom benne, azt nehogy kihagyjátok!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 gramm élesztő
4 evőkanál barnacukor
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 tojás
1 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
egy csipet só

a kakaós tésztákhoz:
2 + 1 evőkanál cukormentes  kakaópor
1-2 evőkanálnyi tej 

a tetejére
1 tojás

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem. 

Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tészta gombócot.

A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát. 

A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat.
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

kalács

Forrás: itt.

Almás kalácsfelfújt – a legjobb dolog, ami egy szikkadt kaláccsal történhet

kalácsfelfújt

Hétvégéről maradt egy kakaós kalács, kicsit már szikkadt volt, és ilyenkor nem történhet vele jobb dolog, mint hogy kalácsfelfújt legyen. Gyorsan csináltam egy pudingot és megpároltam pár almát, aztán a sütő is dolgozott kicsit. A kalács így eltűnt, megettük. És a több kilónyi alma is elkezdett fogyni. Végre.

Hozzávalók:
egy kisebb kakaós kalács (8 szelet)
3 tojás
3 dl tej
15 dkg cukor

A krém:
1 vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
5 dl tej
fahéj ízlés szerint
Az almás rész:
kb 6 darab közepes alma
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor

Egy tűzálló edényt kivajaztam, majd a kalácsszeleteket beletettem egymás mellé. A tojásokat a tejjel és a cukorral elkevertem, majd ráöntöttem a kalácsokra.

A pudingot elkészítem a leírásnak megfelelően, fahéjjal ízesítem, majd a kalácsok tetejére öntöm és elkenem, hogy mindenhova egységesen jusson.

Az almákat megpucolom és vékony szeletekre vágom. Serpenyőben felforrósítok 5 dkg vajat, elkeverem 5 evőkanál cukorral, megvárom, még a cukor elolvad, majd hozzáadom az almákat és megpárolom. Amikor kész, akkor a puding tetejére kanalazom, egyenletesen eloszlatom.

Ízlés szerint meg lehet szórni még cukorral, az szépen rákaramellizálódik a sütés alatt.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.

kalácsfelfújt

Villámgyors reggeli: almás bundás kalács!

bundás kalács

A bundás kenyér nálunk szinte hetente előfordul a reggeli asztalnál, vagy a vacsoránál, Kiskorú nagyon szereti. Gondoltam, hogy már itt az ideje újítani egy kicsit, és volt is itthon egy kisebb kalács. Így lett belőle bundás kalács. Persze muszáj volt még valami extrát beletettem, ami pedig az alma volt. Mit ne mondjak, elfogyott mind. Időben pedig ugyanannyira gyorsan kész lesz, mintha megkennénk egy kalácsot vajjal és lekvárral.

Elkészítés ideje: 10 perc

Hozzávalók(250 gramm kalácshoz, vagy 2-3 főre):
2 tojás
fél dl tej
1 vaníliás cukor
3 teáskanál cukor
egy kis fahéj
1 kisebb alma megpucolva, lereszelve (nagyobb lyukú reszelőn)
vaj a sütéshez kb 4 dkg
250 gramm fonott kalács

A tojást, tejet, cukrokat jól összekeverjük egy tányérban, hozzáadjuk a fahéjat és az almát is. A kalácsot felszeleteljük. Egy serpenyőbe felhevítjük a vajat, majd a felszeletelt kalácsokat megforgatjuk a tojásos-almás keverékben és megsütjük mindkét oldalát.

Porcukorral még meghintettem a tetejét, de ez elhagyható. Tejjel, kakaóval, vagy kávéval is tökéletes reggel.

Mennyei mogyorókrémes kalács

nutellás kalács

Ha húsvét, akkor kötelező kalácssütés. Ami meg is történt. Aztán amíg a tészta kelt, addig elgondolkoztam, hogy mi lenne, ha lenne benne valami plusz. Valami kis édesség. És hát mi az, ami édes, mindenki szereti és általában van itthon. Hát a mogyorókrém! A korábbi fahéjas csiga mintájára készítettem, csak most fahéj helyett mogyorókrémmel kentem meg a kalácsot.

Az alapkalács most Limara foszlós kalácsa volt, bár egy kis módosítással, mert nekem nem volt itthon tejszín, csak tej. És kicsit több cukrot tettem bele és vaníliás cukrot is adtam hozzá:

Hozzávalók (26 cm-es formába):
2,5 dl tej
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
4 ek. cukor
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája egy kis vízzel a tetejére, és egy csipet kristálycukor
Nutella, vagy bármilyen mogyorókrém a tetejére

1. A tejből kb 1 dl-t meglangyosítottam és egy csipet cukorral felfuttattam benne az élesztőt.

2. Az összes hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd jól összegyúrtam homogén tésztává. Kelesztettem meleg helyen kb 2 órán át, hogy duplájára kelljen.

3. Miután duplájára kelt, újra átgyúrtam, majd kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem mogyorókrémmel, majd feltekertem, mintha tekercset készítenék. Utána kb 3-4 cm-es darabokra vágtam.

4. Kibéleltem sütőpapírral egy tortaformát, majd a kis tekercseket beletettem egymás mellé. Nem baj, ha lesz köztük hely, mert úgyis megkelnek még és akkor összenőnek. Még kelesztettem langyos helyen fél órát.

5. A tetejét megkentem a tojás sárgájával, amit egy kis vízzel kevertem el,  majd megszórtam egy kis kristálycukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 20-22 percig.

Mennyei lett! Másnaposan is nagyon finom foszlós! És nemcsak húsvétra, hanem bármikor reggelire.

IMG_4253_nutellás

A legfinomabb húsvéti kalács

húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a frissen sült kalács az asztalról. Ahogy az illata betölti a konyhát, hát valami mesés. Házi meggylekvárral a legfinomabb. Minden évben szoktam sütni, persze nem csak húsvétkor. Kiskorú szokott segíteni a gyúrásban, aztán figyeli, hogy vajon sikerül e szépen megfonnom. De általában sikerül. Mondjuk csak a sima hármas fonatot szoktam elkészíteni. A recept a korábbi briós receptje, én ezt szeretem kalácsnak is használni, mert ez bevált.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só
1 db tojás a lekenéshez

A lisztet egy nagy tálba szórom. Közepében kis fészket alakítok ki, beleszórom a porcukrot, amire rámorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a meglangyosított tejet. Hagyom, hogy felfusson. Hozzáadom a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrom. Cipót formálok belőle és 20 percig meleg helyen kelesztem. A tésztát átgyúrom 3 darabra vágom és mindegyiket rudakká sodrom majd összefonom. Miután megformáztam, és sütőpapíros tepsibe tettem, még kelesztettem kb 40 percig, majd megkentem a kevés vízzel felvert tojással. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Látszik a tetején, ha már megsült.

Pékség az otthonodban! – Csokoládés kalács reggelire

IMG_3656_csokis_kalács

Anett mesélte, hogy a hétvégén milyen finom kalácsot csinált. Csokis volt a belseje és milyen jó állaga lett, másnap is tökéletes. Gondoltam, hogy kipróbálom, meglepem vele Kiskorút, mert amiben csoki/kakaó van az biztosan bejön neki. (Sajnos az amerikai palacsinta végül győzelmet aratott a kalács felett, szóval ennyi erről.) De legalább szombat reggel frissen sült kaláccsal indult a reggel.

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
1 friss élesztőkocka
5 dkg megolvasztott vaj
3 dl tej
3 tojássárgája
1 csipet só
8 dkg cukor

A csokis krémhez:
8 dkg vaj
1 vaníliás cukor
5 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy kis fahéj

A tetejére:
1 tojássárgája
1 dl tej

Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttattam a langyos tejben. Közben egy nagyobb keverőtálba szórtam a lisztet, sót, beletettem a tojássárgákat, a cukrot, és az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Robotgép dagasztófejével összekevertem, majd kézzel még dagasztottam egy ideig, hogy szép egynemű tészta legyen belőle. Félretettem langyos helyre keleszteni, kb egy órát kelt, ezalatt a duplája lett.

Közben a krémhez a hozzávalókat egy keverőtálban habverővel összekevertem, hogy szép habos-krémes állaga legyen.

Amikor a tészta megkelt, akkor hat részre vágtam, majd ezeket egyesével hosszú kb4-5 cm-es téglalapokká nyújtottam. A tetejüket megkentem a krémmel, majd feltekertem úgy, hogy hosszú maradjon. Így lett hat hosszú henger. Hármasával összefontam őket, úgy, hogy a tetején zárt legyen a tészta. A két kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem és letakarva még kelesztettem. Elvileg elég neki fél óra is, de én egy éjszakára hagytam így.

Megkentem a tetejét a tojássárgájával, majd 16 fokos előmelegített sütőben sütöttem 25 percet. Ekkor meglocsoltam/megkentem forró tejjel, és további 10 percig sütöttem, hogy szépen megsüljön.

Magában, de vajjal és lekvárral is nagyon finom!

IMG_3652_csokis-kalács-egyben!

Mindent bele kalács – Patrick feje

IMG_3544_rakott kalács

 

Hogy miért is Patrick feje? És ki az a Patrick? Hát Spongyabob barátja, a tengeri csillag. És honnan jött ez az egész? Próbáltam Kiskorút rávenni az ebédre. A trükk, adjunk nevet a kajának, amit anya főzött. És mivel a habtól csúcsos volt a süti teteje, ezért Kiskorú elneveztem Patrick fejének, mert az is csúcsos. (A trükk nem vált be, mert csak elnevezte, enni nem evett belőle.)

Volt itthon egy szikkadt kalács, abból lett a desszer/főétel, nem tudom. Kicsit a máglyarakásra hasonlít, de mégsem az.

Hozzávalók: négy szelet szikkadt fonottkalács, 2 tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 banán, 1 alma, 2 dkg vaj, egy marék dió/mandula, pár szem aszalt sárgabarack, 1 citrom leve

A tetejére: 4 tojásfehérje, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Kivajaztam egy tűzálló tálat, majd a kalácsokat kockákra vágtam és beleszórtam. A tojásokat a tejjel elkevertem, majd ráöntöttem a kalácsra. Megszórtam a 2 evőkanál cukorral, rákanalaztam a lekvárt, a banánt és almát pedig felvágtam és rászórtam. Utána meglocsoltam a citrom levével. Ment rá a dió/mandula is, bár ez elhagyható. 4 szem aszalt sárgabarackot is feldaraboltam, szintén rászórtam. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a lekvárral, az került a tetejére. Előmelegített sütőben sütöttem kb 40 percet 160 fokon.

 

Banános gyümölcskenyér

IMG_3119-banánkenyer

Az ilyen hideg téli napokon jól esik egy kis gyümölcskenyér, tele finom gyümölccsel és a tetején csokoládéval. Ezt a receptet még sosem csináltam, a 66 karácsonyi édesség szakácskönyvből való. Fura benne, hogy élesztő kell bele, de egyáltalán nem kell keleszteni. Kicsit tartottam tőle, hogy így milyen lesz, de nagyon elégedett vagyok vele, és Kiskorú is megevett már egy szeletet. Igaz, hogy eláll 2-3 napig, nálunk tuti csak pár szelet marad holnapra.

A recepten kicsit módosítottam, úgyhogy most ezt adom közre, csináljátok meg, habos kakaóval egy gyerekmese mellett tökéletes. Bár szerintem holnap reggelire egy vaníliás kávé mellé is az lesz.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: (nekem egy 18 cm tortaforma lett belőle és egy kalácsforma is, vagy mi a neve ennek a hosszúnak a képen lent)

1 citrom,

1 alma,

2 banán,

280 gramm cukor,

200 gramm mazsola,

egy darabka birsalmasajt,

500 gramm finomliszt,

1 dl tej,

20 gramm élesztő,

150 gramm vaj,

2 vaníliás cukor,

1 csipest só,

3 tojás

1. A citrom héját lereszeltem, a levét kinyomtam. Az almát megpucoltam, apró darabokra vágtam. A banánt félbevágtam és szeletekre vágtam, majd az almára és a banánra ráöntöttem a citromlevet, rászórtam a citromhéjat, majd két evőkanál cukorral összekevertem az egészet. Hagytam így állni, amíg a többi hozzávalót előkészítettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

2. A langyos tejbe egy kávéskanál cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam, hogy felfusson.

3. A mazsolát langyos vízbe áztattam, majd lecsöpögtettem, konyharuhával megszárítottam és apró darabokra vágtam.

4. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra kevertem habverővel, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Kis adagokban hozzáadtam a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt is. Végül már fakanállal hozzákevertem a gyümölcsöket.

5. A formákat kibéleltem sütőpapírral, majd belekanalaztam a masszát. A sütőben 1 órát sütöttem, az első 35 percben tilos kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta.

6. A formában hagytam langyosra hűlni, majd kivettem a formából, és a sütőpapírt is leszedtem róla és hagytam úgy teljesen kihűlni.

Az egyik forma tetejére 50 gramm étcsokoládét olvasztottam vízgőz fölött, majd rácsurgattam a gyümölcskenyérre. Jó étvágyat!

IMG_3108-banánkalacs

 

Húsvéti kalács Limarától

IMG_1955_kalacs

Idén Limara receptje alapján csináltam idén a húsvéti  kalácsot.

Hozzávalók:
2,5 dl habtejszín
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 evőkanál cukor
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás a lekenéshez

Mivel nekem nincs dagasztógépem, ezért egy sima tálba tettem a hozzávalókat (kivéve a tojást a lekenéshez a végén) és sima tésztává gyúrtam. Duplájára kelesztem, majd lisztezett felületre borítom.

Most hatos fonattal próbálkoztam, az alábbi videó nagy segítségemre volt.

Miután megfontam, még kelesztettem legalább egy fél órát. A tetejét megkentem a tojással, kis vizet adtam a tojáshoz, úgy könnyebb kenni vele. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöttem.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!