Bonnie konyhája

Így készítsd a legfinomabb gesztenyés tiramisut!

tiramisu

A gesztenyerpüré nagy kedvencem, akár klasszikusan tejszínhabbal, akár torta formájában, és most tiramisuként készítettem. Hát nagyon jó lett, a kávé, tejszínhabos gesztenye és a kakaó a tetején együtt mennyei. A recept gyorsan elkészül, és nagyon egyszerű.

Hozzávalók: 4 adaghoz
250 gramm gesztenyepüré
2 dl habtejszín
150 gramm mascarpone
2 dl kávé egy kis cukorral (én 2 dl tejbe tettem 2 evőkanál Maci kávét, így gyerekek is fogyaszthatják)
100 gramm babapiskóta
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor a tetejére
 
A tejet felforraltam, feloldottam benne a Maci kávét. Ha rendes kávéval csináljuk, akkor ízlés szerint cukrot kell hozzá adni. Megvárom még kihűl.
A tejszínt habosra keverem a robotgéppel. A gesztenyepürét is elkeverem a mascarponéval, majd hozzáadtam a tejszínt, óvatosan elkeverem.
A poharak aljába habzsákból kinyomtam a krémet, utána a kávéba mártott babapiskótát tettem, majd még egy réteg krém, egy réteg babapiskóta, a tetejére pedig újra krém került. Cukrozatlan kakaóporral szórtam meg.
 
tiramisu

Gesztenyepüré sajttorta

gesztenyetorta

Mindig is imádtam a gesztenyepürét, simán eltüntetek egyedül egy egészet. És magában, nem kell tejszínhab se rá. Ez ráadásul egy villámtorta. Nem kell hozzá sok hozzávaló és aki szereti a gesztenyepürét, az imádni fogja. Látványos. Gyors. Finom.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg keksz, (oreo kekszet használtam, de megteszi kakaós keksz, vagy zabkeksz is)
8 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín

A kekszet mozsárban széttöröm, hogy morzsás legyen. A 8 dkg vajat megolvasztom, összekeverem a keksszel és a tortaforma aljába egyengetem. Beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a krémet.

A tejszínt felverem habbá, majd kiolvadt gesztenyemasszát és mascarponét rákanalazom és habverővel elkeverem. Én most aránylag finom gesztenyemasszát kaptam, de ízlés szerint lehet még ízesíteni egy kis rummal, vaníliás cukorral.

A krémet rákanalazom a kekszes alapra, elegyengetem és már mehet is a hűtőbe. Nekem egy éjszakát állt, de talán elég pár óra is neki.

A tetejére csokicsillagot tettem, de lehet gesztenyemasszát is reszelni, vagy egyszerűen csak egy kis tejszínhabbal feldobni.

gesztenyetorta

A csodálatos képekért köszönet Sweet Almond Photography-nak!

Így készül a stresszoldó Mont Blanc minipite!

gesztenyés pite

Az internetet böngészve találtam rá a Mont Blanc nevű desszertre, ami a Wikipédia szerint többet között Magyarországon is közkedvelt édesség, itthon a gesztenyepüré névre hallgat. Átgondoltam a receptet, és megalkottam a Mont Blanc pitét. Alul kakaós omlós pitetészta, benne habos gesztenyekrém, a tetején pedig roppanós habcsók csokoládéval csurgatva.

Egy stresszes és fárasztó nap után sütöttem meg ezt a pitét, és az elkészítés minden perce pihentető volt és mikor ettük, addigra már nem is emlékeztem, hogy milyen napon vagyok túl. Ahogy az Írástól lélekig blog írója, Anna is jól megfogalmazza, az egyik legjobb stresszoldó egy kis sürgés-forgás a konyhában. Ezzel maximálisan egyet tudok érteni. A posztban még további stresszoldási módszereket is ajánl, érdemes elolvasni a süti elfogyasztása mellett.

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)

200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
250 gramm gesztenyemassza
150 gramm vaníliás krémsajt (Lidl új termék, vagy sima mascarpone egy kis vaníliaaromával)
200 ml tejszín

A tetejére:
3 tojás fehérje
4 evőkanál porcukor
fél tábla olvasztott étcsokoládé

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,

IMG_9877_1_FB

ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom

IMG_0070_1_FB

s kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.

IMG_0103_1_FB

Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.

IMG_0228_1_FB

Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt.

2. A gesztenyés krémhez a tejszínhabot kemény habbá vertem, majd belekevertem a kiolvadt gesztenyepürét és a krémsajtot is. Habverővel egyneműre kevertem. Habzsákba töltöttem a krémet és a pitekosárkákba nyomtam.

3. A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá vertem, majd habzsákba töltve kör alakú formákat nyomtam egy sütőpapírra. Előmelegített sütőben 150 fokon 20 percig sütöttem, vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg a teteje. A kihűlt habcsókokat a pite tetejére tettem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam és a habcsókokat megcsurgattam vele.

mont blanc pie

Belülről pedig így néz ki. Jó étvágyat!

gesztenyepüré

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

A csodálatos fázisfotókat Sweet Almond Photography készítette. Ha profi fotóst keresnétek, őt ajánlom!

Gesztenyepüré – az 5 perces klasszikus

IMG_3671_gesztenyepüré

 

Valahol olvastam, hogy a gesztenyepüré igazi hungarikum. Most próbáltam rákeresni a neten, de nem találtam hozzá hiteles forrást.  Ma gondoltam, hogy készítek egy 30 perces ebédet, bár nem Jamie félét, mert ott folyton hiányzik valami hozzávalóm. Meg azok inkább tavaszi-nyári fogások, és nem is mindig gyerekbarát. Szóval a saját 30 perces ebédem része volt egy hagymaleves, mézes-mustáros sült csirkecomb céklával (bár az tovább sült, mint 30 perc), rizs, és a desszertnek a gesztenyepüré. A gesztenyepüré az a desszert, amit bárhol, bármikor, bármennyit képes vagyok megenni. A tejszínhabból viszont csak a saját felvertet szeretem, az ilyen flakonos kinyomóst nem preferálom.

Hozzávalók: 4 főre
1 fagyasztott gesztenyepüré
1 kis dobozos habtejszín
1 kiskanál cukor

A fagyasztott gesztenyepürét kivettem, hogy egy kicsit puha legyen, majd sajtreszelőn lereszeltem. A tejszínt a cukorral robotgéppel felvertem. Négy pohárba rétegeztem őket, alulra tejszínhab, utána a gesztenye, majd megint tejszínhab. Tetejére egy kis gesztenye még díszítésnek.

Isteni finom! De gondolom nem kell bemutatnom ezt a tényleg 5 perces klasszikus desszertet.

 

15 perces gesztenyetorta

Mindig is imádtam a gesztenyepürét, simán eltüntetek egyedül egy egészet. És magában, nem kell tejszínhab se rá. Ez ráadásul egy villámtorta. Nem kell hozzá sok hozzávaló és aki szereti a gesztenyepürét, az imádni fogja. Látványos. Gyors. Finom.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
15 dkg kakaós keksz, én Győri Édes teljes kiőrlésű kakaós kekszet használtam
8 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone

A kekszet mozsárban széttöröm, hogy morzsás legyen. A 8 dkg vajat megolvasztom, összekeverem a keksszel és a tortaforma aljába egyengetem. Beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a krémet. A felolvadt gesztenyemasszát a sajtreszelő nagy lyukú reszelőjén lereszelem, bár már elég puhára olvad, akkor elég szétnyomkodni kicsit villával. A mascarponét rákanalazom és habverővel homogén állagúra keverem. Én most aránylag finom gesztenyemasszát kaptam, de ízlés szerint lehet még ízesíteni egy kis rummal, vaníliás cukorral. Gondoltam egy meggyes verzióra is, de arról majd később…
Szóval a krémet rákanalazom a kekszes alapra, elegyengetem és már mehet is a hűtőbe. Nekem egy éjszakát állt, de talán elég pár óra is neki. Tetejére gesztenyemasszát reszeltem, de tejszínhabbal lehet, hogy még tökéletesebb.

Gesztenyével töltött pulykamell szilvás mártásssal és rozmaringos burgonyapürével

A tradicionális karácsonyi ebéd, vagy vacsora. Az ötletadó Stahl Judit volt, de mivel nem kaptam sehol natúr gesztenyepürét, kitaláltam egy édes verziót. No, meg a málnalekvár is szilvalekvár lett. Kicsit másképp, de így is nagyon finom lett.

Hozzávalók:
4 szelet pulykamellfilé
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj

A töltelékhez:
5 dkg mazsola
5 szem aszalt szilva
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (édes)

A mártáshoz:
1 narancs
2 citrom
½ dl forralt bor
10 dkg szilvalekvár
5 dkg vaj

A tepsi kikenéséhez kevés vaj

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy tepsit. A pulyka-tekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót, vagy elővesszük a hústűket. (Én az utóbbiakat használtam.)

A töltelékhez a mazsolát és az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A felengedett gesztenyemasszát összekeverjük a mazsolával és az aszalt szilvával. Tehetünk bele egy kis rumot is, mondjuk én nem tettem, mert gyerekverziót készítettem.

A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, és megtöltjük ½- 1 evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a hústűkkel/fogpiszkálókkal.

Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy serpenyőben, és a hús-tekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, majd rájuk morzsoljuk a vajat, köréjük öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük őket.Én kicsit többet sütöttem, hogy megpiruljon a teteje, kb 40 percet.

Ezalatt a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a forrlat bort. Fakanállal kb. ½ percig kavargatunk, hogy feloldódjuk a lesült húspörköket, majd hozzáadjuk a szilvalekvárt, ½ dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, és kb. 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulyka-tekercsek köré kanalazzuk. Elég sok mártás lesz belőle, úgyhogy bővel tehetünk mindegyik húsra.

Burgonyapürével tálaltam, amit friss rozmaringgal szórtam meg.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!