Bonnie konyhája

Mennyei fetás-sütőtökös csiga

IMG_80~1

Egy igazi finom őszi/téli uzsonna, vagy ebéd, vagy csak úgy.. már másodjára sütöttem meg, de nem lehet betelni vele!

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
3 dkg vaj,
1 dl natúr joghurt, (én tejfölt használtam helyette, mert csak az volt, előtte meg kefírt..)
só,
fél tasak szárított élesztő/vagy 2 dkg friss élesztő,
egy kis meleg víz

töltelék:
30 dkg sütőtök,
15 dkg fetasajt,
1 nagy fej lilahagyma,
olívaolaj

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, meleg vizet adtam hozzá még egy kicsit. Meleg helyen kelesztettem 2 órát.

A töltelékhez apró kockára vágtam a tököt, a hagymát is, majd kevés olajon megpirítottam. Kis vizet adtam hozzá és fedő alatt megpároltam, így a tök a végén szinte pürés lett.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Ha megkelt a tészta, kettévágtam, és téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem a sütőtökös töltelékkel és fetát morzsoltam rá. Mondjuk, én sose mértem, hogy mennyi feta került rá.. Aztán szépen feltekertem, mintha beiglit csinálnék, majd 2-3 centis szeletekre vágtam és mentek is vágott oldallal lefele a sütőpapírra.

Kicsit lenyomkodtam őket, és 10-15 percig sütöttem 200 fokon légkeveréses módban.

 

 

Szicília ízei: Norma tésztája

norma_tészta

 

Az egyik kedvenc tésztaételem. Norma tésztája egy hagyományos szicíliai étel. A szokásos paradicsomszószt padlizsánnal dobja fel. A tetejére én most feta sajtot tettem, ami nem annyira olasz, jobban ajánlott a parmezán, vagy a ricotta sajt. A tészta fajtáját is folyton változtatom, pedig biztos egy olasz mamma meg tudná mondani, hogy mi illik a padlizsánhoz. Az elkészítése roppant gyors, tipikus nyári étel. Azt szeretem benne, hogy amíg megfő a tészta, addig kész a szósz is rá és már lehet is enni.

Hozzávalók (4 főre):
1 közepes padlizsán
2 egész paradicsom konzerv (persze igazi paradicsomból sokkal finomabb)
oregánó, olívaolaj, só, bors
200 gramm fetasajt
egy zacskó tészta

1. A padlizsánokat megmosom, levágom a végét, kettévágom, majd kockákra szeletelem. Kis olívaolajon megsütöm őket. Ha kész van, akkor félreteszem.

2. Közben egy másik mélyebb edényben a paradicsomokat összefőzöm az oregánóval, sóval, borssal. Hagyom legalább 10-15 percig főni, hogy igazi szósz legyen. Tehetünk bele friss bazsalikomot is, de most nekem az nem volt itthon.

3. A tésztát felteszem főzni, megsózom a vizét rendesen. A tésztákra általában rá van írva, hogy hány percig kell főzni, hogy még al dente legyen, tehát roppanós és nem szétfőtt. Ez az időtartam kb 8-12 perc, tészta típustól függ.

4. A fetasajtot kockákra vágom.

5. Ha kész a tészta, akkor lecsöpögtetem. Közben a paradicsomszószhoz hozzáadom a padlizsánokat, elkeverem.

Tálalásnál a tésztára szedek a paradicsomos-padlizsános szószból, majd jól megszóróm fetasajttal. Egy pohár száraz fehérbor illik a legjobban hozzá!

Karácsonyi gasztroajándék – pácolt fetasajt

IMG_3134_pácolt feta

 

Készülnek a karácsonyra szánt ajándékok. Persze ezzel, hogy kiposztolom, le is lövöm a meglepetést, bár azt nem lehet tudni, hogy ki kapja. A pácolt sajt gondolata már régóta foglalkoztat, és most hogy egy belvárosi vendéglátóhelyen (a Kockában) ettünk a héten a lányokkal isteni sajtot, gondoltam, teszek egy próbát, hogy itthon is el lehet e érni azt az ízhatást.

Hozzávalók: fetasajt, tarkabors (őrölt és egész is), rozmaring, fokhagyma, chili, olívaolaj

Sokminden nem kell hozzá, csak fetasajt, de én itt csaltam, mert nem akartam nagyon sósat, ezért a Lidl-ben vetten fehérkrémsajtot. Egy darabka sajtból két üveget tudtam készíteni. A sajtokat apró kockára vágtam, beletettem az üvegbe, majd szórtam rá tarkaborsot darálva, majd egészben is. Került mellé rozmaring is, még nem fagyott szét az ablakban szerencsére. Fokhagymát is tettem mellé, három gerezddel, és az egyik verzióba chili paprika is került. Amikor minden az üvegben van, akkor olívaolajjal felöntöttem, kupakot rácsavartam, felráztam, hogy mindenhova kerüljön fűszer. Végül kapott egy kis karácsonyi csomagolást is.

Édesburgonyás-fetás fusilli

Egyik kedvenc tésztám, nagyon gyorsan kész van és nagyon finom. Pontosan nem tudom meghatározni a hozzávalók mennyiségét, mert soha nem mértem még le. Ez körülbelül 2-3 ember adagja.

Hozzávalók:
2 édesburgonya (olyan közepes méretűek)
feta sajt (egy kisebb doboz)
2 fej lilahagyma
olívaolaj
fusilli tészta – mondjuk két marokkal

A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni. Pont valamelyik nap olvastam egy cikket arról, hogy mennyire felesleges olajozni a vizet és utána a tésztát is, és hogy nem szabad túlfőzni, és hogy fontos, hogy sós vízben főzzük!
Az édesburgonyát meghámozzunk, kockákra vágjuk. A hagymát is apró darabokra szeleteljük és a fetasajtot is. Én szeretem, ha a lilahagyma lila  marad, és ha elsőnek teszem a serpenyőbe, akkor mire minden megsül, a hagyma valahogy elveszíti a színét, ezért először az édeburgonyát szoktam megpárolni és arra dobom a lilahagymát. Amikor már szinte kész van, az édesburgonya megpuhult, akkor szoktam hozzáadni a fetát. Van, amikor jobb típust sikerül vennem, akkor nem olvad el a melegtől, hanem megmarad a kocka formája és  kicsit megsül. Ha elolvadós fajtát sikerül vennem, akkor kicsit krémesebb lesz a tészta, vagy csak a tálaláskor teszem hozzá.
Amikor megsültek a zöldségek, akkor hozzáadom a megfőtt tésztát és azonnal tálalom. Sózni nem szoktam, mert a feta elég sós magában is. És valahogy semmi más fűszert sem használok, így jó, ahogy van, fűszerek nélkül. Jó étvágyat!

Tonhalas-kesudiós saláta

A mai ebédem. Egész gyorsan kész és finom is. Bár kicsit féltem, hogy hogyan illenek össze a hozzávalók, mert ez amolyan mindent bele saláta lett, de nem csalódtam. Finom volt.

Hozzávalók:
1 jégsaláta
1 konzerv tonhal
1 marék fekete olívabogyó
1 marék kesudió
10 dkg fetasajt
szőlőmagolaj

A salátát megmosom, feldarabolom, meglocsolom szőlőmagolajjal. A tonhalról leöntöm az olajat és a salátához adom. A fetasajtot felkockázom és a olívabogyóval és a kesudióval a salátához adom. Egyet keverek rajta és már lehet is fogyasztani.

Ennyi idő alatt, amíg leírtam, simán el is készül. Megyek is, csinálok még egy adagot…. a fenti mennyiség a teljes adag lenne, én csak ennek a negyedét csináltam, de nem elég. Szóval a fenti mennyiség két éhes felnőtt adagja is lehet, vagy négy kevésbé éhesé.

Mediterrán penne

Régen sokat rendeltünk kaját, mindenhonnan. Az egyik étteremből szoktam ehhez hasonló tésztát rendelni, imádom, mert olyan könnyű és finom. Rendelve persze elég drága, és sosem elég, így gondoltam, hogy inkább megcsinálom magamnak. Kis módosítások azért vannak benne, ők juhsajtot tesznek rá, én fetát tettem.

Hozzávalók:
2 fej lilahagyma
1 tv paprika
1 kisebb cukkini
10 dkg feta sajt
olívaolaj, só, bors
penne tészta

Amikor a tésztának felteszem a vizet forrni, akkor szoktam nekiállni az egész műveletnek, mert mire megfő a tészta, addigra a feltét is kész van.
A lilahagymát szeletekre vágtam, a paprikát is és a cukkinit is. Olívaolajon megpirítottam először a hagymát, majd rádobtam a paprikát és a cukkinit is. Én úgy szeretem, ha még nem fonnyadnak össze teljesen. Sóval, borssal ízesítettem, majd amikor már összeértek, akkor rászórtam az apró kockára vágott fetasajtot is. Hagyom, hogy a sajt is megsüljön egy kicsit. Penne tészta ha kifőtt, akkor összekeverem és már esszük is. A képen a tészta még nem főtt meg..

Fetás-mentás padlizsánsaláta

padlizsán
Mi mást vehettem volna Gina névnapjára, mint Vrábel Krisztina: Dolce vita Magyarországon című könyvét. Isteni receptek vannak benne, és mindegyik nagyon hamar elkészíthető.
A névnapomra én is ezt kaptam. Legalább nem kellett gondolkoznia, hogy milyen ajándékot vegyen nekem. Azóta minden nap készítek valami finomságot.
Ezt a receptet a nlc.hu oldalon találtam, és nagyon kíváncsi voltam az ízekre, és mit ne mondjak, eszméletlen finom!
Hozzávalók:
2 darab közepes padlizsán (én 1 nagyból csináltam)
20 dkg feta sajt
10-15 darab friss mentalevél
3 gerezd fokhagyma (én csak 1-et tettem bele)
1 darab szárított erős paprika (helyette morzsolt chili paprika ment bele)
3 evőkanál édes fehér balzsamecet (ez meg nem fehér balzsamecet volt, hanem csak barna)
1 dl napraforgóolaj
1 dl extra szűz olívaolaj
A padlizsánokat vágjuk apró kockákra, kontaktgrillben vagy teflonserpenyőben olaj nélkül pirítsuk meg őket. A fetát is kockázzuk fel azonos méretűre, és óvatosan keverjük el a kihűlt padlizsánkockákkal.
Az olajokat keverjük össze, morzsoljuk bele a paprikát, keverjük hozzá a felaprított fokhagymákat, az ecetet és a felaprított mentát. Öntsük az olajat a padlizsánra, majd hűtőben érleljük egy éjszakán át. Pirítósra szedhetjük, vagy húshoz köretnek is kínálhatjuk.
Szóval köszönet érte Krisztinának! (még ha nem is teljesen ugyanazt csináltam, de így is nagyon finom lett) A fotó pedig nem a legjobb, mert már nem volt kedvem bajlódni vele, azonnal meg akartam kóstolni!

Fetás-olivás muffin

A kedvenc muffinom, akiknek sütöttem imádták és sokan szerintem még ma is megsütik.

Hozzávalók:
száraz rész:
20 deka liszt

1 sütőpor
oreganó
bazsalikom
só (ha nagyon sós a sajt, akkor nem teszek bele sót)

nedves rész:1 tojás
1 deci olaj (olivaolaj a legjobb)
1 kefír
kb. 15 szem paprikával töltött olivabogyó
kb. fél fetasajt (sohanem mértem)

A száraz részeket összekeverem egy edényben, a nedves részekkel is így teszem. Majd a nedves részbe beleöntöm a száraz részt, összekeverem és mehet is a papírkapszlival kibélelt muffinformákba. Előmelegített (amikor nekiállok az egésznek, akkor bekapcsolom a sütőt)sütőben, 160 fokon 15-20 percig sütöm. Ha szép a teteje, akkor kész van. Isteni finom!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!