Bonnie konyhája

Cukormentes epertorta

epertorta

Kati elkezdte a 160 grammos diétát, és gondoltam, hogy akkor ennek megfelelően készítek neki a születésnapjára tortát. Szerencsére még eperszezon van, így ezt a gyönyörűséges tortát készítettem el neki, cukormentes és gluténmentes változatban. A tésztája nekem nem nyerte el a tetszésemet, szóval legközelebb inkább glutén és cukormentes kekszet aprítok össze és keverem össze vajjal.  Az eredeti receptet Moha Konyhában találtam.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához: (nekem nagyon magas lett, a felét levágtam és csak az maradt az alján)
3 tojás
15 dkg eritrit
12 dkg zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
1 csapott kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz

a krémhez:
30 dkg tejföl
10 dkg eritrit (porcukor állagúval készült, hogy ne ropogjon)
4 dl tejszín alaposan behűtve
1 citrom leve
40 dkg eper
20 g zselatin

a torta oldalára és tetejére:
 kb. 60 dkg eper

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaforma aljára és oldalára sütőpapírt teszünk.

2. A tojásokat habverővel habosra kevertem az eritrittel, majd belekanalaztam az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet is óvatosan beleforgattam, majd kb 30-35 percig sütöttem. Megvártam még kihűlt.

3. A krémhez az epret megmostam, levágtam a csumáját, és a citromlével összepürésítettem rúdmixerrel. A felét egy lábasba tettem, hozzáadtam a zselatint és felfőztem. A másik felét kikevertem az eritrittel, és a tejföllel habverővel. Amikor a zselatinos eper már langyos, akkor hozzákevertem a tejfölös adaghoz. Közben felvertem habbá a tejszínt és ezt is az epres keverékhez adtam.

4. A tésztát visszatettem a tortaformába, majd félbevágott eperszemeket tettem végig a szélén. Utána óvatosan (nehogy az eperszemek felboruljanak) beleöntöttem a krémet, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.

5. Tálalás előtt egy éles késsel körbevágtam a tortát, a tetejére pedig eperszemeket és cseresznyét tettem. Mit ne mondjak, hamarabb elfogyott, mint Kati cukrászdai csokis tortája. Pedig az is nagyon finom volt.

cukormentes epertorta

cukormentes epertorta

Az ünnepelt és a csodálatos irodánk. 🙂 Igen, még pálmafánk is van, már csak a tenger és a koktél hiányzik.

Így készíts különleges epertortát!

epertorta

Hétvégén ünnepeltük Anyukám születésnapját, én meg nem bírtam ki, hogy ne kreatívkodjak megint egy kicsit. Igazából valami minimál tortát gondoltam, de aztán eszembe jutott a fiók alján lapuló 24 darabos kinyomókészletem és nem bírtam ki, hogy ne csináljak megint rózsákat a tortára.

Belül sem elégedtem meg a sima mascarpone krémmel, kellett bele eperlekvár, eper és csokikrém is.

Hozzávalók (26 cm-es tortához – 16 szelet) 

A piskótához: (ebből két adagot sütöttem, a tortába három karika piskóta került, és maradt egy, amit elrontottam, szóval elég magas torta lenne belőle, ha négy réteg a piskóta – ha laposabb tortát szeretnél, akkor felezd a hozzávalókat)
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor

A mascarpone krémhez:
750 gramm mascarpone
200 ml tejszín
egy citrom
3 evőkanál porcukor

A csokoládé krémhez:
200 ml tejszín
200 gramm csokoládé (ét-tej fele-fele)

Plusz eperlekvár a kenéshez (most teljesen leturmixoltam az epreket) 
1 kis doboz cukrászhab (500 ml) 
piros ételfesték
színtelen tortazselé
pár szem eper

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír kicsit magasabb legyen, mint a tortaforma széle.

2. A lisztet, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 45-50 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és megvártam míg teljesen kihűl.

Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. Amúgy ezt a piskótát nagyon könnyű vágni, nagyon szépek lesznek.

3. A csokoládés krémhez a tejszínt felforraltam és a feldarabolt csokoládéra öntöttem, elkevertem, hogy feloldódjon teljesen a csokoládé, majd félretettem hűlni, nem hűtőbe, csak a konyhapultra. Amikor kihűlt, akkor robotgéppel habosra vertem.

4. A mascarpone krémhez a tejszínt felvertem habverővel. majd hozzáadtam a mascarponét, a citrom héját belereszeltem, és a levét is belecsurgattam. Porcukor ízlés függvénye, én teszek bele egy kicsit, így nem olyan savanyú a krém.

5. Amikor kihűlt a piskóta, akkor egyforma szeletekre vágtam. Az első tésztát megkentem eperlekvárral, majd a mascarpone krémmel és friss eperdarabokkal töltöttem meg.

epertorta

6. A következő szint esetén maradt a mascarpone krém, és az eper, de került bele egy kis csokoládékrém is.

epertorta

7. És erre jött a teteje a piskótának, amit jó vastagon megkentem egy felvert cukrászhab és a maradék mascarpone krém egyvelegével. Aztán ment a torta a hűtőbe pihenni.

8. Addig a maradék krémet piros ételfestékkel rózsaszínre színeztem. Majd habzsákba töltöttem és rózsákat mintáztam a torta felére. A megmaradt csokoládé krémet szintén habzsákba töltöttem, és abból kis csillagokat nyomtam a rózsák közé.

9. Az epreket megmostam és a használati útmutatójának megfelelően elkészítettem egy színtelen tortazselét, amivel megkentem őket, hogy szép fényesek maradjanak.

epertorta

Szeletelve pedig így nézett ki:

epertorta

Ha tetszett a recept, akkor gyere a Facebook oldalamra, vagy keress az Instagramon bonniekonyhaja néven!

 

 

Egészséges palacsinta eperrel

palacsinta

Igyekeztem felszerelni a háztatásomat mindenfélét egészséges hozzávalóval úgy mint chia mag, zabpehelyliszt, lenmagliszt, eritrit, és ha már egy kisebb vagyon belefektettem, akkor gondoltam, hogy ideje lenne használni a dolgokat. Nyugi, nem fogom lecserélni a jó kis édességeket egészséges verzióra teljesen, csak néha hozok ilyen recepteket is, hátha van olyan, akit pont ez érdekel. Én nem vagyok az a diétázós fajta, mert nem tudok lemondani a finom sütikről, meg a péksütikről sem. De azért igyekszem egészségesen élni, meg hát a sport is fontos.

Na, de ez itt most nem egy életmód blog, hanem egy gasztroblog, szóval jöjjön egy szuper reggeli recept, mégpedig egy kakaós zabpehelylisztes palacsinta. Ha valaki maradna a sima palacsintánál itt a normál recept és a palacsintasütés titkai.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 evőkanál zabpehelyliszt
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás
4 dl tej
1 dl szódavíz (én helyette sima vizet tettem bele szóda hiányában)
2 ek olaj a tésztába
olaj a sütéshez

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Eperrel, joghurttal tálalom. Nagyon finom.

palacsinta

A legfinomabb tavaszi pite eperrel és rebarbarával

rebarbarás pite

Még sosem csináltam rebarbarás süteményt, és már nagyon érdekelt, hogy milyen ez a növény, milyen ízvilágot hoz az eperrel együtt. Sokáig keresgéltem a neten receptet, és találtam az alábbi pitét, ezt készítettem el. Nekem elég nagy a pitetálam, ezért az eredeti recept tésztája nem volt elég, másfeles adagot kellett készítenem.

Hamar elkészült a pite és isteni finom lett. A rebarbara savanykás fanyar íze valami fantasztikus, az édes eperrel szuper párost alkotnak.

Hozzávalók a tésztához:

18 dkg vaj
30 dkg liszt
9  dkg cukor
2 tojássárgája
3/4 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
egy citrom reszelt héja
tojásfehérje a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 púpos ek. keményítő/vaníliás pudingport adtam hozzá keményítő hiányában

epres rebarbarás pite

 

  1. Először a töltelékhez előkészítjük a gyümölcsöket, az epret és a rebarbarát is megmossuk. A rebarbara héját levágjuk, majd 2 centis darabokra vágjuk. Az epret lecsumázzuk, majd egy tálba szórjuk őket, hozzáadjuk a cukrot, és állni hagyjuk.
  2.  A tészta hozzávalóit egy edényben összekeverjük, majd a kezünkkel összegyúrjuk, a vaj a meleg kezünktől lesz puhább, és így könnyen összeáll a tészta. Jót tesz neki, ha berakjuk egy fél órára a hűtőbe, de ha nem bírunk várni, akkor is finom lesz.
  3. A pitetálat kivajazzuk. A tésztából egy darabkát levágunk (kb egy negyedét), ezek lesznek a csíkok. A maradék tésztát két fólia között könnyen ki tudjuk nyújtani, ezt a szuper trükköt most alkalmaztam először és tényleg sokkal egyszerűbb így a tészta kinyújtása, és utána könnyebb is belehelyezni a pitetálba. Az egyik felén otthagyjuk a fóliát és úgy tudjuk könnyen belesimítani a tálba.
  4. A gyümölcsöket lecsöpögtetjük és összeforgatjuk a vaníliás cukorral és a pudingporral/keményítővel. Majd belehalmozzuk a tésztára.
  5. A maradék tésztát is kinyújtjuk és csíkokat teszünk a gyümölcsök tetejére.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral tálaljuk.

 

epres pite

A legfinomabb eperleves 5 perc alatt!

eperleves
Végre itt az eperszezon, és már lehet finom érett epret kapni a boltokban és a piacokon! Épp csapatépítésről tartottunk fel a fővárosba a pénteki napsütésben, amikor a gyümölcslevesek lett a téma a kocsiban. Hát mit ne mondjak, azonnal muszáj volt egy eperlevest készítenem, annyira megkívántam. Nem szeretem a megfőzött és liszttel elkészített epret, ezért ez egy rém egyszerű megoldás volt és édesítés helyett egy banánt tettem bele.

Hidegen a legfinomabb, ezért érdemes előre elkészíteni és jól behűteni. Nagyon hamar megvan, szóval sok időt nem kell a konyhában tölteni vele.

Hozzávalók (2-3 főre):
500 gramm eper
200 ml tejszín
1 banán

Az epret megmostam, (pár szem epret félretettem) egy műanyag edénybe tettem. A banánt meghámoztam, beleszeleteltem az eper mellé, majd összeturmixoltam az egészet. Utána felöntöttem tejszínnel, jól elkevertem és ment a hűtőbe lehűlni.

A félretett epreket megmostam, felszeleteltem és tálaláskor a levesbe szórtam. Én jobban szeretem ezeket inni, mint kanalazni, és a gyerkőcök is inkább megisszák, mint kikanalazzák, tehát innen a tálalás.

Jó étvágyat!

Még több epres receptért pedig kattintsatok ide!

Egy csokor édesség Valentin-napra

flowers-Favim.com-1200008

A neten böngészve találtam ezt a képet, és annyira megtetszett, hogy gondoltam, gyorsan meg is osztom a lelkes Facebook táborommal. Viszont semmi esetre sem szerettem volna, ha a nem Facebook rajongók lemaradnak róla. Ezért gyorsan a receptet is hozom hozzá. A kép forrása: Favim.com

További szuper Valentin napi édesség gyűjteményt találtok Kiskanál oldalán!

Szerintem ez egy tökéletes ajándék lehet azoknak, akik szeretnének virágot és édességet is adni a kedvesüknek. Gyorsan el is készül, szép is, finom is.

Hozzávalók: 10 dkg eper (Sparban, Aldiban vettem mostanában, bár tényleges eper íze sajnos  nem volt)
10 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os)
saslik pálcák
valamilyen szép csomagolópapír

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, érdemes temperálni, mert akkor szép fényes lesz. Ez annyit takar, hogy a csokoládét kis darabokra vágjuk, a 2/3-át vízgőz fölött megolvasztjuk, a maradék 1/3-át pedig hozzákeverjük, amikor már leszedtük a vízgőz fölül az edény. Felszúrjuk a saslikpálcákra a megmosott epreket, és a csokoládéba mártogatjuk, majd sütőpapírra, vagy rácsra helyezzük, hogy megszáradjon. Ha sietünk, akkor be lehet dobni a hűtőbe fél órára. Amikor megszáradt az epren a csokoládé, akkor csomagolópapírba tesszük és máris kész az ajándék.

Boldog Valentin napot!

Eperlekvár és eperszörp

eperlekvár

Tegnap bevásároltam epret és mára kész is a lekvár. A recept a régi, amit még Kata barátnőm osztott meg velem idestova négy éve. Ez roppant egyszerű és nagyszerű! Nem szeretek semmi tartósítószert hozzáadni, csak gyümölcsöt és cukrot. Szerencsére eddig még soha nem romlott meg egyik üveggel sem, bár tény, hogy hamar elfogyott mindig.

Hozzávalók: 3 kg eper, 1 kg cukor

Én olyan epret vettem, ami már kicsit túl érett volt, apró szemű, mert ide nem tök mindegy, úgyis összeturmixolom. Na, meg az volt a legjobb áron is. Epreket megmostam, lecsumáztam, félbevágtam és egy nagy edénybe tettem őket, rászórtam a cukrot és egy éjszakán át így álltak. Kata megtudta közben, hogy a szakértők kevergetik is ilyenkor, és lefekvés előtt én is megkevergettem, már vörös lében úsztak az eprek, az illata pedig fenséges volt. Az egész konyhában eperillat uralkodott. Másnap reggel még kevergettem néha, aztán feltettem a tűzre. Főzés közben is kevergetni kell néha. Egy óra kevergetés után elég sok lé volt rajta, ebből mertem le pár merőkanállal, üvegbe töltöttem és megvártam míg kihűl, utána hűtő. Kész vagyunk a szörppel, ami isteni finom, hamar el is fogyott.

A lekvárt további 2 órán át főztem még, amíg megfelelően sűrű lett (hideg kistányérra csöpögtetve megdermed).

eperlekvár

Én nem szeretem az ilyen nagyon-nagy eperdarabokat benne, ezért kimertem pár merőkanálnyit, és a többit összeturmixoltam botmixszerrel, majd visszatettem azt a néhány kanál nagyszemű epret. Három óra főzés után előzőleg kifertőtlenített (forró vizet öntöttem bele) bébikajás üvegekbe mertem, majd kupakoltam, fejre állítottam őket pár percre és mentek a száraz dunsztba, jól becsomagolva egy dobozba a pincébe. 5 kisebb üveg lett és 2 olyan normál méretű lekváros üveg. Már előrendelésem is van két üvegre. Azt hiszem, lesz még egy kör lekvárfőzés.

 

Pucér epertorta

eper torta

Állítólag ez a 2014-es torta divat, befellegzett a mázaknak, burkolóknak és az esküvői tortákat is így készítik, hogy van a piskóta és látszik minden közötte. A minden alatt a krémet és az esetleges gyümölcsöket értem. Szerintem nagyon jó pofa, és gyorsan kész is van, nem kell a díszítéssel órákig foglalatoskodni. Nem azt mondom, hogy a díszítéses, mázas torták nem szépek, mert nagyon is azok, de valahogy ezeknek a tortáknak is megvan a “bája”.

Hozzávalók  (18 cm-es tortaformához)

1 dl olaj
1 kis joghurt 
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
50 gramm szeletelt mandula
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez/tetejére: 500 gramm mascarpone, fél kg eper, 4 evőkanál porcukor

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, kibélelem a tortaformát sütőpapírral.

2. Egy keverőtálba beleütöm a tojást, hozzáadom a joghurtot, a cukrot, az olajat, elkeverem, hogy egynemű legyen. Beleszóróm a szeletelt mandulát is. A végén jöhet bele a sütőpor és a liszt, és a kakaópor. Egy evőkanállal szoktam összekeverni, és máris kanalazom a tortaformába.

3. 180 fokon kb 15-18  percig sütöm, tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen, akkor megvárom, hogy kihűljön. Amikor ez megtörtént, akkor egy éles késsel kettévágom.

4. A krémhez összekevertem a mascarponét a porcukorral. A felét különvettem, ez került a tetejére. A másik felébe eperdarabokat kockáztam.

5. A tortát megkentem a krémmel, rákerült a teteje, ahova szintén kentem a krémből (amiben nem volt eperdarab), majd a tetejét eperszemekkel díszítettem.

epertorta

Sütés nélküli 15 perces túrótorta eperrel

túrótorta

Ha valami családi esemény van, születésnap vagy névnap anyukám mindig ezt a tortát készíti el. Bár a tetején lévő zselatinért nem rajongok, de hát az már csak hozzá jár. Most végre le is írom a receptet, mert ez tényleg az a torta, ami hamar kész van, nem kell sütni és eperszezonban kötelező kipróbálni. Ugye az eper nemcsak a bodzának jó barátja, hanem a túrónak is.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformába):
50 dkg túró
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
4 tojássárgája
20 dkg vaj
1 zselatin
1 dl tej
egy kis hideg víz

Tetejére:
50 dkg eper
1 eperízű (piros) tortazselé

1. A tojássárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral és a szoba-hőmérsékletű vajjal habosra keverem. Hozzáadom a túrót is, habverővel elkeverem. A tejet felmelegítem. A zselatin csomómentesre kikeverem egy kis hideg vízzel, majd hozzákeverem a forró tejet. A zselatinos tejet is beleöntöm a túrós masszába, habverővel jól összekeverem, hogy homogén legyen.

2. A tortaformát kivajazom és beleöntöm a túrós keveréket. Berakom a hűtőbe.

3. Közben az epreket megmosom, darabokra vágom, majd a túrós massza tetejére teszem.

4. Elkészítem a végén a piros tortazselét a leírásnak megfelelően, majd rácsurgatom a torta tetejére.

Egy éjszakát a hűtőben tárolom és másnap már szépen szeletelhető és fogyasztható.

 

Remek páros palacsintában: bodza és eper!

bodzás palacsinta

A bodza és az eper remek páros. Hát még ha egy palacsintában találkoznak. Ez volt a tegnapi reggelink. Igen, hétköznapi rohanós napon is képes voltam nekiállni palacsintát sütni. Így legalább jól indul a nap.

A palacsintához mindig érzésre teszem a hozzávalókat, de most hogy végre dokumentálni is szerettem volna, kénytelen voltam lemérni. Az a fontos, hogy olyan palacsintatésztás állaga legyen, ne túl sűrű és ne túl folyós. Az első palacsinta megsütése után ki is derül, hogy jó ez az arány. És az is jót tesz a tésztának, ha kicsit áll mielőtt kisütjük, de hát erre reggel nem igen van idő.

Hozzávalók:
1 tojás
20 dkg liszt
3 dl tej
kb. 1-2 dl szénsavas víz
egy löttyintés olaj

És most került bele bodzavirág is, két virágot vagdostam bele ollóval, hogy apró legyen.

A hozzávalókat habverővel jól összekevertem, közben a palacsintasütőt a tűzre tettem. Az első palacsinta alá mindig szoktam tenni egy kis olajat, a többi alá viszont már nem. A tésztába belekevertem a megmosott és apróra vágott bodzavirágot is, és így sütöttem ki. Eperrel és porcukorral díszítettem. Nagyon finom lett! Porcukorral meg lehet szórni, de anélkül is tökéletes.

Csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!