Bonnie konyhája

Színes fánkok sütőben sütve

IMG_3650_fánk

Egyre elterjedtebben itthon is a mindenféle cukormázas, csokimázas össze-vissza díszített fánkok. Gondoltam, hogy idén, akkor illene ilyet is csinálni, főleg, hogy van is közönség. Blogger-találkozóra készültek, és jutott belőle Kiskorúnak is, meg a csajoknak is. Egész kis méretűeket sütöttem, hogy mindenkinek jusson.

Még sosem csináltam fánkot sütőben, de egyre több ilyen receptet találni az interneten. Sokkal praktikusabb, mint az olajban sült változat (ahol ma megtudtam, hogy ha rumot teszünk a tésztába, akkor nem szív magába olyan sok olajat), és nincs se olajszag, se nagytakarítás utána. Bár az íze nem az a klasszikus fánk-íz.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 evőkanál cukor
7 dkg vaj
1 élesztő (igazi, nem zacskós)
2 dl tej
2 tojás
1 citrom héja
1 vaníliás cukor

A bevonáshoz:
porcukor, a citrom leve, ételfesték, díszítőcukorkák
étcsokoládé/tejcsokoládé kb 1 tábla

A tejet meglangyosítottam, majd az élesztőt a tejben egy kis cukorral (egy csipet) felfuttattam. Közben egy nagyobb keverőtálba beleszórtam a lisztet, a cukrot, tojást, belereszeltem a citrom héját, és a vaníliás cukrot is beletettem. A vajat felolvasztottam. Amikor felfutott az élesztő, akkor beleöntöttem a keverőtálba a lisztes keverékhez. A robotgépre a dagasztós karokat (vagy minek is hívják) rögzítettem és jól átdagasztottam vele a tésztát, majd a végén hozzáadtam a már langyos vajat és még így is addig dagasztottam, amíg össze nem állt. Nagyon szép, extra citromillatú tészta lett belőle.

citrom_keltteszta_fank

Langyos helyen duplájára kelesztettem, körülbelül 1 óra alatt. Majd lisztezett felületre kiborítottam, átgyúrtam, majd kinyújtottam. Itt jött a probléma, mert kis fánkot szerettem volna, a bögre még nagyon jó volt, de nem tudtam, hogy mivel lyukasszam ki. És már ott kerülgettem napok óta egy üres műanyag flakont, hát azzal lyukasztottam ki a fánkok közepét. Kicsit be kell lisztezni a szájár és tökéletesen működik.

fank_lyukasztás

Utána sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd újabb fél órát kelesztettem, konyharuhával lefedve. A sütőt 180 fokra melegítettem és légkeveréses módban 10-12 percig sütöttem a fánkokat. Az első adag esetén volt olyan fánk, ahol a lyuk benőtt. A második tepsinél teszteltem, hogy ha alufóliagolyócskákat teszek a lyukakba, akkor úgy marad e, és igen, ott már nem nőttek össze.

Amikor megsültek, megvártam, amíg kihűltek. A csokoládét vízgőz fölött olvasztottam fel, majd a fánkokra csorgattam, díszítőcukorkákkal megszórtam. A cukormázhoz porcukrot kevertem össze a citrom levével, majd ezt kanalaztam a fánkokra. Piros ételfestékkel lett rózsaszín. Épp csak egy csepp ételfesték kellett. A színekkel persze lehet még játszani, és a díszítőcukrokból is rengetegféle van. Gyerkőcökkel is tökéletes program.

fánk_színes

Békebeli bukta – nagymama receptje alapján!

IMG_3614_kész

Szerintem minden házban van egy nagymama féle receptes könyv. Igen, az a régi csíkos füzet, amiben kék tintával vannak írva a receptek. Hát ez onnan való.

Tökéletes bukta, puha a tésztája, és töltelék nélkül is nagyon finom. Mellesleg nem is olyan nagy dolog elkészíteni. Most sárgabarackos lekvárral készítettem, folyós, rendes házi lekvárral, és nem folyt ki. És nutellásat is csináltam, az is isteni lett. Kiskorú kedvence.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
10 dkg cukor
egy csipet só
2 tojás
6 dkg vaj
egy kis olaj (a tepsi kikenéséhez, és a bukták bekenéséhez)
egy üveg sűrű lekvár/nutella/csokikrém

Elkészítés:
Fogtam egy nagyobb keverőtálat, beleszórtam a lisztet, rá a cukrot, majd rámorzsoltam az élesztőt. Felöntöttem egy kis langyos tejjel, hagytam egy kicsit hogy felfusson az élesztő. Utána hozzáadtam a tojásokat, majd fakanállal hólyagosra keverem (már cuppog a tészta, és szuszog és nagyon elfárad a kezed, na akkor hólyagos) vagy ha gyorsabban meg akarjuk ezt úszni, akkor a habverő gép dagasztófejével is összekeverhetjük. Közben felolvasztott vajat is hozzákeverem, azzal is jól kikeverem, végül kicsit kézzel is rásegítek a gyúrásra, hogy cipó legyen belőle. Majd konyharuhával letakarom, és langyos helyen duplájára kelesztem.
Kelesztés után lisztezett deszkára borítom, és átgyúrom. Aztán kinyújtom kb egy cm vastagra, és kis négyzeteket vágok éles késsel.

IMG_3606_teszte

Egy evőkanál lekvárt teszek minden négyzetre, és összehajtom, jól összeragasztom minden oldalról, hogy ki ne folyjon a töltelék sütés közben. Tepsiben szorosan egymás mellé teszem, de előtte a tepsit nagyon vastagon kiolajozom.

IMG_3608_sorba

Ha tele van a buktákkal a tepsi, akkor a tetejét, meg a bukták találkozásánál levő részt is kikenem olajjal, majd letakarom, és fél órát pihentetem.

IMG_3610_sokan
Előmelegítem a sütőt 200C-ra, és légkeveréses módban kb. 15-20 perc alatt megsütöm.

IMG_3617_soksok

Gyertek, csatlakozzatok a Facebook oldalamhoz is!

További kelt tésztás receptek, amiket érdemes kipróbálni:

Mennyei mogyorókrémes kalács

Csokoládés kalács

Kedvenc briósom

Mennyei fetás-sütőtökös csiga

IMG_80~1

Egy igazi finom őszi/téli uzsonna, vagy ebéd, vagy csak úgy.. már másodjára sütöttem meg, de nem lehet betelni vele!

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
3 dkg vaj,
1 dl natúr joghurt, (én tejfölt használtam helyette, mert csak az volt, előtte meg kefírt..)
só,
fél tasak szárított élesztő/vagy 2 dkg friss élesztő,
egy kis meleg víz

töltelék:
30 dkg sütőtök,
15 dkg fetasajt,
1 nagy fej lilahagyma,
olívaolaj

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, meleg vizet adtam hozzá még egy kicsit. Meleg helyen kelesztettem 2 órát.

A töltelékhez apró kockára vágtam a tököt, a hagymát is, majd kevés olajon megpirítottam. Kis vizet adtam hozzá és fedő alatt megpároltam, így a tök a végén szinte pürés lett.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Ha megkelt a tészta, kettévágtam, és téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem a sütőtökös töltelékkel és fetát morzsoltam rá. Mondjuk, én sose mértem, hogy mennyi feta került rá.. Aztán szépen feltekertem, mintha beiglit csinálnék, majd 2-3 centis szeletekre vágtam és mentek is vágott oldallal lefele a sütőpapírra.

Kicsit lenyomkodtam őket, és 10-15 percig sütöttem 200 fokon légkeveréses módban.

 

 

Mennyei mogyorókrémes kalács

nutellás kalács

Ha húsvét, akkor kötelező kalácssütés. Ami meg is történt. Aztán amíg a tészta kelt, addig elgondolkoztam, hogy mi lenne, ha lenne benne valami plusz. Valami kis édesség. És hát mi az, ami édes, mindenki szereti és általában van itthon. Hát a mogyorókrém! A korábbi fahéjas csiga mintájára készítettem, csak most fahéj helyett mogyorókrémmel kentem meg a kalácsot.

Az alapkalács most Limara foszlós kalácsa volt, bár egy kis módosítással, mert nekem nem volt itthon tejszín, csak tej. És kicsit több cukrot tettem bele és vaníliás cukrot is adtam hozzá:

Hozzávalók (26 cm-es formába):
2,5 dl tej
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
4 ek. cukor
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája egy kis vízzel a tetejére, és egy csipet kristálycukor
Nutella, vagy bármilyen mogyorókrém a tetejére

1. A tejből kb 1 dl-t meglangyosítottam és egy csipet cukorral felfuttattam benne az élesztőt.

2. Az összes hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd jól összegyúrtam homogén tésztává. Kelesztettem meleg helyen kb 2 órán át, hogy duplájára kelljen.

3. Miután duplájára kelt, újra átgyúrtam, majd kinyújtottam téglalap alakúra. Megkentem mogyorókrémmel, majd feltekertem, mintha tekercset készítenék. Utána kb 3-4 cm-es darabokra vágtam.

4. Kibéleltem sütőpapírral egy tortaformát, majd a kis tekercseket beletettem egymás mellé. Nem baj, ha lesz köztük hely, mert úgyis megkelnek még és akkor összenőnek. Még kelesztettem langyos helyen fél órát.

5. A tetejét megkentem a tojás sárgájával, amit egy kis vízzel kevertem el,  majd megszórtam egy kis kristálycukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 20-22 percig.

Mennyei lett! Másnaposan is nagyon finom foszlós! És nemcsak húsvétra, hanem bármikor reggelire.

IMG_4253_nutellás

A legfinomabb húsvéti kalács

húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a frissen sült kalács az asztalról. Ahogy az illata betölti a konyhát, hát valami mesés. Házi meggylekvárral a legfinomabb. Minden évben szoktam sütni, persze nem csak húsvétkor. Kiskorú szokott segíteni a gyúrásban, aztán figyeli, hogy vajon sikerül e szépen megfonnom. De általában sikerül. Mondjuk csak a sima hármas fonatot szoktam elkészíteni. A recept a korábbi briós receptje, én ezt szeretem kalácsnak is használni, mert ez bevált.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só
1 db tojás a lekenéshez

A lisztet egy nagy tálba szórom. Közepében kis fészket alakítok ki, beleszórom a porcukrot, amire rámorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a meglangyosított tejet. Hagyom, hogy felfusson. Hozzáadom a többi hozzávalót, majd sima tésztává gyúrom. Cipót formálok belőle és 20 percig meleg helyen kelesztem. A tésztát átgyúrom 3 darabra vágom és mindegyiket rudakká sodrom majd összefonom. Miután megformáztam, és sütőpapíros tepsibe tettem, még kelesztettem kb 40 percig, majd megkentem a kevés vízzel felvert tojással. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. Látszik a tetején, ha már megsült.

Pékség az otthonodban! – Csokoládés kalács reggelire

IMG_3656_csokis_kalács

Anett mesélte, hogy a hétvégén milyen finom kalácsot csinált. Csokis volt a belseje és milyen jó állaga lett, másnap is tökéletes. Gondoltam, hogy kipróbálom, meglepem vele Kiskorút, mert amiben csoki/kakaó van az biztosan bejön neki. (Sajnos az amerikai palacsinta végül győzelmet aratott a kalács felett, szóval ennyi erről.) De legalább szombat reggel frissen sült kaláccsal indult a reggel.

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
1 friss élesztőkocka
5 dkg megolvasztott vaj
3 dl tej
3 tojássárgája
1 csipet só
8 dkg cukor

A csokis krémhez:
8 dkg vaj
1 vaníliás cukor
5 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy kis fahéj

A tetejére:
1 tojássárgája
1 dl tej

Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttattam a langyos tejben. Közben egy nagyobb keverőtálba szórtam a lisztet, sót, beletettem a tojássárgákat, a cukrot, és az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Robotgép dagasztófejével összekevertem, majd kézzel még dagasztottam egy ideig, hogy szép egynemű tészta legyen belőle. Félretettem langyos helyre keleszteni, kb egy órát kelt, ezalatt a duplája lett.

Közben a krémhez a hozzávalókat egy keverőtálban habverővel összekevertem, hogy szép habos-krémes állaga legyen.

Amikor a tészta megkelt, akkor hat részre vágtam, majd ezeket egyesével hosszú kb4-5 cm-es téglalapokká nyújtottam. A tetejüket megkentem a krémmel, majd feltekertem úgy, hogy hosszú maradjon. Így lett hat hosszú henger. Hármasával összefontam őket, úgy, hogy a tetején zárt legyen a tészta. A két kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem és letakarva még kelesztettem. Elvileg elég neki fél óra is, de én egy éjszakára hagytam így.

Megkentem a tetejét a tojássárgájával, majd 16 fokos előmelegített sütőben sütöttem 25 percet. Ekkor meglocsoltam/megkentem forró tejjel, és további 10 percig sütöttem, hogy szépen megsüljön.

Magában, de vajjal és lekvárral is nagyon finom!

IMG_3652_csokis-kalács-egyben!

Kürtöskalács a Balaton parton

 

Csapatépítésre mentünk a Balaton partra és programnak mi mást választhattunk volna, mint kürtöskalács sütés és forralt bor készítés. A hideg ellen tökéletes volt mindkettő. A lelkes kollégák előtte nap éjjel már begyúrták a tésztákat, másnapra egyik szebben megkelt, mint a másik. Természetesen én is vállaltam gyúrást.

A hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dkg élesztő (kocka és por is jó), 2 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 bourbon vaníliás cukor, 8 dkg vaj, 2egész  tojás és 2 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 csipet só

Az élesztőt 1 dl langyos tejben és egy kis kanál cukorral felfuttattam, majd mindent egy nagyobb keverőtálba tettem. Összedolgoztam, jól átgyúrtam, egy éjszakát pihent.

Kísérleteztem a tésztával egy kicsit, ugyanis a bal oldali normál élesztős egész éjszaka a konyhában volt, a jobb oldali porélesztős egész éjjel hűtőben pihenős volt. Szóval a hűtőben pihenés nem jött be.

IMG_3173_tészta

 

Aztán szépen kinyújtottuk, csíkokra vágtuk, megsodortuk, majd feltekertük az előzőleg beolajozott rudakra.

IMG_3186_tekerve

 

Kell egy kis rést hagyni a tésztacsíkok között, mert utána megforgattuk cukorban, hogy ilyen gyönyörűséges legyen. Balatonnal a háttérben.

IMG_3194_balatonnal

 

Majd mehetett a tűzre. Kollégánk apósának szuper kürtöskalács sütő szerkezete volt, bámulatos, tényleg. Pár perc alatt el is készült.

IMG_3211_sul

 

Nagyon finomak lettek, és egy élmény volt. Együtt. Veletek. 🙂

PS: hogy ezt otthon hogyan lehet megvalósítani, azt nem tudom. Ha valakinek van ötlete, azt szívesen veszem.

A legtutibb reggeli: házi briós

IMG_9077_briós
Egyik kedvenc receptem, a legtutibb a házi briós. Ahogy rendezgettem a recepteket, eszembe jutott, hogy milyen régen is csináltam. Szóval itt az ideje azt hiszem! Próbáljátok ki ti is!

Regina barátosném írta, hogy brióst sütött. Meg is nézegettem nála a blogon, és muszáj volt kipróbálni. A recept Tücsökbogár oldaláról van. A legfinomabb briós, amit valaha ettem. Puha, foszlós, ahogy sül már az illata olyan, hogy este 11-kor muszáj volt letesztelnem egyet, hogy milyen lett. Azt hiszem, párszor tuti megsütöm majd.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 db tojás sárgája
csipet só

1 db tojás a lekenéshez
3 dkg cukor a briósok tetejére

A lisztet egy nagy tálba szórom . Közepében kis fészket alakítok ki , beleszórom a porcukrot , amire rámorzsolom az élesztőt , majd ráöntöm a meglangyosított tejet . Hagyom , hogy felfusson. Hozzáadom a többi hozzávalót , majd sima tésztává gyúrom . Cipót formálok belőle és 20 percig meleg helyen kelesztem . A tésztát átgyúrom 32 darabra vágom és mindegyiket 15 cm-es rudakká sodrom és brióssá formázom őket .
Na, itt van egy nagyon tuti leírás, hogy hogyan kell formázni. Hát talán egy ilyesmi lett. De nem baj, az íze a lényeg, nem a formája.

Miután megformáztam őket, és sütőpapíros tepsibe tettem, még kelesztettem kb 40 percig, majd megkentem a kevés vízzel felvert tojással. A tetejére kristálycukrot szórtam, majd 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöttem.

Pompás vacsora

Végre itt a tavasz és megjelent a legújabb Szuflé magazin is. Abból eme két recept, egy házi májas és egy rozmaringos zsemle. Isteni párosítás. A zsemle receptje a nlc-n is fent volt, onnan másolva.

Rozmaringos-burgonyás zsemle

Hozzávalók (8 zsemléhez)
20 dkg burgonya
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
40 dkg liszt
1 teáskanál só
2-3 ág friss rozmaring
1 tojássárgája a kenéshez

A krumplit kockázzuk fel, sós vízben tegyük fel főni. Amikor megfőtt, szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. A krumplit passzírozzuk át a vajjal együtt, teljesen simára pépesítsük. A főzővízből vegyünk ki 1,2 dl-t, és amikor már csak langyos, keverjük benne krémesre az élesztőt. Adjuk a krumplihoz, majd szitáljuk hozzá a sóval elegyített lisztet, keverjük hozzá a felaprított rozmaringleveleket. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, dagasszuk 10 percen át, majd fóliával takarva kelesszük legalább 1,5 órán keresztül.
Gyúrjuk át enyhén a tésztát, formáljunk belőle 8 zsemlét, és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, ott kelesszük újabb 1 órán át. Sütés előtt kenjük meg egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben süssük pirosra 20-25 perc alatt.


Kapribogyós májkrém


Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
3 dkg kapribogyó
só, bors
1 teáskanál mustár


A megpucolt hagymát felkockáztam, vajon megdínszteltem. Hozzáadtam a feldarabolt májat és feldarabolt fokhagymát is. 10-15 percig kell párolni, hogy a máj mepuhuljon. Amikor kész van, akkor hozzá kell adni vaj maradék részét, sót, borsot, mustárt és botmixerrel össze kell turmixolni. A kapribogyókat én a végén szórtam rá, és összekevertem vele.

A májkrémes recept a Szufléban kicsit másképp van, mert csirkehúst is adnak hozzá, de nekem az most nem volt szimpi, ezért kihagytam.

Jó étvágyat!




Medvehagymás pogácsa

Mivel itt a medvehagyma szezonja, legyen egy medvehagymás recept. Anyum szedte a medvehagymát, kicsit paráztam is, hogy tényleg az e.. de az volt. És maradt is belőle egy csomó, nem győztem enni. Aztán gondoltam, hogy akkor csinálok Kiskorúnak és a játszós haveroknak egy kis pogácsaszerűt. Ez nem az igazi pogácsa, inkább grisssini tészta, vagyis olyasmi, mint a pizzatészta.. Az alaprecept mi más lenne, mint Dolce Vita grissini receptje. Persze egy kissé módosítva.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő (én a rendes élesztőt jobban szeretem, mint a port)
1 dl tej
kis cukor
olívaolaj (hát ezt csak meglöttyintem, de szerintem fél deci biztos van benne)
1 evőkanál tejföl
1 csokor medvehagyma
pirospaprika, só bors
meleg víz

Az élesztőt felfuttatom a tejben (kis cukor hozzáadásával), majd összekeverem a liszttel, tejföllel, olívaolajjal, az apróra vágott medvehagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Szükséges még víz hozzáadása is (meleg vizet szoktam hozzáadni), hogy így egy ruganyos tésztát kapjunk. Legalább 2 órán át kelesztem. Amikor megkelt, akkor kis pogácsákat formázok belőle és 200 fokos sütőben, légkeveréses módban 10 percig sütöm.

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!