Bonnie konyhája

Így készíts otthon diós, kakaós csigát vagy túrós táskát!

A cukrászvizsgán több tételben is szerepelt a blundeltészta, ami egy hajtogatott élesztős tésztát takar, ebből készül a kakaós csiga, a vaníliás csiga, a túrós táska vagy a diós csiga. A cukrászdákban leveles margarinnal készítik, de szerintem sokkal finomabb vajjal elkészíteni. Nálam a margarin eleve ki van zárva, évek óta nem vettem és nem is szándékozom a jövőben sem használni. A vaj az igazi. 🙂

A tészta elkészítése hosszú időt vesz igénybe, bár igazából csak várni kell mindig, amíg pihen a tészta. De a türelem megéri!

Fontos: egy adag tésztához egy féle tölteléket válasszunk, vagy ha fele-fele akarjuk, akkor a töltelék mennyiségét felezzük. Egy adagból kb 18-20 péksütemény készül, bár mérettől is függ, de normál méret esetén lesz ennyi.

Blundel tészta
400gramm liszt                            
100gramm rétesliszt                   
250 gramm vaj        
3 dl tej                              
5 ml olaj                            
25 gramm élesztő                       
2 db tojássárgája                   
50 gramm porcukor                   
10 gramm só                               

Száraz diótöltelék
300 gramm darált dió                 
210 gramm kristálycukor  
citromhéj (ízlés szerint)
fahéj (ízlés szerint)
olvasztott margarin a lekenéshez 

Kakaótöltelék
300 gramm kakaó             
210 gramm kristálycukor  

Túrótöltelék
500 gramm túró                           
200 gramm kristálycukor              
10 gramm vaníliáscukor                   
10 gramm citromhéj                   
50 gramm búzadara                    
30 gramm mazsola                      
2 db tojássárgája                

Tészta készítése: A vaj 80%-át a liszt 20%-ával összegyúrjuk, de vigyázzunk, hogy ne olvadjon el nagyon, majd formázzunk belőle téglalap alakot és rakjuk a hűtőbe. Oldjuk fel az élesztőt a tejben (nem kell felfutnia, csak oldódjon fel), majd keverjük össze a maradék a lisztettel, vajjal, olajjal, tojássárgájával, cukrral, sóval,  amíg egy sima tésztát nem kapunk. Robotgéppel is össze lehet keverni, a dagasztófejet használjuk.  Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, kereszt alakban bevágjuk. Hűvös helyen pihentetjük kb 30 percig.

A pihentetés után elővesszük a vajat a hűtőből, majd az előtésztát lóhere alakra formázzuk, 4 felé kis fület alakítunk ki, középen hagyunk egy kicsit vastagabban. Ebbe csomagoljuk a vajat úgy, hogy a 4 fület először két oldalról, majd alulról-felülről ráhajtjuk, gondosan becsomagoljuk. Egy kis téglalapot kapunk, amit kb 1 cm vastagra kinyújtunk.

Fontos, hogy amikor hajtjuk, akkor söpörjük le a lisztet a tészta felületéről, erre minden hajtás esetén figyeljünk! Viszont alatta legyen lisztes a felület, hogy ne ragadjon le és ne szakadjon ki a tészta. 

Ezután a tésztát egyszer szimplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy a téglalap alakú tésztát szemmértékkel  három részre osztjuk, és két oldalról középre behajtjuk, majd elforgatjuk 90 fokkal, újra kinyújtjuk és ezt már duplán hajtjuk, ami azt jelenti, hogy szemmértékkel négy  részre osztjuk és két oldalról behajtjuk a középig, majd mint egy könyvet, összehajtjuk.  A tésztát így pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával vagy fóliával letakarva, legalább 1 órát. Pihentetés után ismét kinyújtjuk és egy dupla hajtást végzünk újból, és újból pihentetjük még 1 órát.

Töltelékhez az  összetevőket összekeverjük, mind a diós csiga, mind a kakaós csiga, mind a túrótöltelék esetén.

Amikor kész a hajtogatott tészt, kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Diós és kakaós csiga esetén a tésztát olvasztott margarinnal lekenjük a diótölteléket/kakaótölteléket rászórjuk, feltekerjük szorosan, majd felvagdossuk kb 2-2,5 cm széles csigákra. Sütőpapíros tepsire tesszük, lenyomkodjuk a tenyerünkkel a tetejét, hogy lapos csigák legyenek, majd még 15-20 percig kelesztjük langyos helyen.

Túrós táska esetén a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetalakúra vágjuk, mindegyikbe kanalazunk egy kis tölteléket, majd a négyzet csúcsait megkenjük tojássárgájával, és összecsípjük. Sütőlemezes tepsire tesszük, megkenjük a tetejét is tojással, majd még 15-20 percig kelesztük langyos helyen.

Előmelegített sütőben két ütemben sütjük gőzös sütőben, először 210 fokon, majd 180 fokon.  Porcukorral meghintve tálaljuk. De tudjátok, én utálom a porcukros meghintést is, ezért ez elmaradt. 🙂

Videós segítséget itt találtok. Jó étvágyat!

Az új kedvencek: zserbó és túró rudi palacsinta

palacsinta
A palacsintát szinte mindenki szereti. A gyerekek különösen. Így ha nincs ötletem, hogy mivel lepjem meg reggelire Kiskorút, akkor mindig ott a Joker kaja, a palacsinta. Felnőtteknek pedig lehet egy kicsit extrázni, ne csak a sima lekváros, nutellás és kakaós dimenzióban gondolkodjunk. Szóval süssünk sok palacsintát és bátran kísérletezzünk a töltelékkel.

Alaprecept:
2 tojás
20 dkg liszt (ez kb 2 bögre liszt, ha 2 dl-es a bögrénk)
kb fél liter folyadék (nálam 4 dl tej, 1 dl szódavíz)
egy löttyintés olaj

Általában robotgéppel szoktam jól összekeverni, de ha nincs robotgép, akkor is megoldható a csomómentesség, a lisztet kell a tojással összekeverni először, és utána lassan hozzáadagolni a folyadékot. Az a fontos, hogy tejszín sűrűségű legyen. A merőkanállal szoktam lecsurgatni egy adagot, és ahogy lefolyik a merőkanálon, akkor ha olyan sűrű, mint a tejszín, akkor jó.
A palacsintasütő serpenyőt felhevítjük és egy merőkanállal mérünk bele, majd körkörös mozdulattal végigcsurgatjuk a tésztát benne, hogy mindenhova jusson és szép kör alakú legyen. Pár perc után már lehet is fordítani. Én nem szoktam a plafonra dobálni, csak egy lapáttal megfordítom.

Zserbó palacsinta

zserbó palacsinta
A palacsintát kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd szórjuk meg darált dióval. Tekerjük fel.
Olvasszunk fel 50 gramm étcsokoládét vízgőz felett, majd csurgassuk le vele a palacsintákat.

 

Túró rudi palacsinta

túrós palacsinta
A klasszikus túrós palacsinta csokoládéval leöntve. A túrós krémhez 250 gramm túrót összekevertem 3 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál porcukorral, belecsurgattam egy fél citrom levét és belereszeltem a citrom héját is. Ezzel kentem meg a palacsintát, majd vízgőz felett felolvasztott csokoládéval burkoltam.

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Így készíts Minion cupcake-t!

IMG_2601_gru

A filmbemutató miatt újra előkerültek a minionos muffinok, Kiskorú nagy kedvencei. Tavalyi születésnapjára egy nagy minion tortát kapott, amellé készítettem neki muffinokat, minden barátjának egy minionnal a tetején. Mindegyik kis figura kapott egy betűt is, hogy kinek a tulajdona lesz.

A muffin alatta körtés-diós volt, az alábbi recept alapján:

Hozzávalók:
muffinhoz:
nedves rész:
1 tojás,
1 dl olaj
1 kefír/joghurt
15 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor

1 keményebb körte, 1 marék dió

száraz rész:
17 dkg liszt
fél sütőpor

A nedves részt összekeverem, beleszórom a meghámozott és apró kockákra vágott körtét, és a durvára aprított diót, majd a száraz részt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütöm.

Segítségemre volt az alábbi útmutató:

minion cupcake

Készült egy adag a figurákkal, és egy másik adag pedig az alábbi díszítési móddal. A sárga marcipán porcukros deszkán kinyújtottam, majd a kiszúróval mindegyikre kiszúrtam egy alapot, amire megformáztam a szemeket.

IMG_2608_muff

 

Almás-diós muffin 30 perc alatt!

almás muffin

Vendégségbe mentünk és gyorsan összedobtam egy őszi ízvilágú muffint. Kiskorú szerint nagyon finom lett, úgy kellett elraknom előle, hogy ne egye meg mindet.

Gyorsan elkészül, mert meg is sültek addigra, mire befejeztük a reggelit.

Elkészítési idő: 10 perc+sütés 15-18 perc

Hozzávalók:
170 gramm liszt
fél zacskó sütőpor
1 tojás
1 kis joghurt
1 dl olaj
120 gramm cukor
1 alma
1 marék durvára vágott dió
1 marék mazsola
fahéj

A muffinhoz összekeverjük a joghurtot, a tojást, az olajat, a cukrot, majd a kockára vágott almát, diót, és mazsolát. Meghintjük egy kis fahéjjal. Utána hozzákeverjük a lisztet és sütőport. A muffin formát kibéleljük papírkapszlikkal, belekanalazzuk 3/4-ig a tésztát.  180 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-18 percig.

diósmuffin

Zserbó új formában

zserbó gombóc

 

Múltkor a Sacher tortából készítettem tekercset, itt találjátok a receptet, most pedig egy másik klasszikusból készítettem golyókat, vagy gombócokat. Igen, ez a zserbó. Maradt még télről egy kis dió, itt volt az ideje, hogy elhasználjam.

Akik kóstolták, azt mondták, hogy eszméletlen finom lett. Hát szerintem is. Roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük, szerintem nem igényel többet 15 percnél. Utána már csak várni kell, hogy a csokoládé megszilárduljon rajta.

Hozzávalók:
150 gramm dió
6 darab oreo keksz
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1 löttyintés rum
100 gramm étcsokoládé

A diót ledaráljuk. Az oreo kekszeket szétszedjük, kiszedjük belőle a krémet, arra most nincs szükség, csak a keksz részekre. Aprítóban összedaráljuk azt is, a dióhoz keverjük. Hozzákanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd jól elkeverjük. Adtam hozzá még egy löttyintés rumot is. Jól elkevertem a masszát, majd kis golyókat formáztam belőle.

Közben vízgőz felett felolvasztottam a csokoládé 2/3-át, majd amikor elolvadt, belekevertem a maradék 1/3-t. A kis golyókat megmártottam a csokoládéban, majd sütőpapírra tettem, hogy megszáradjanak. Volt amelyiket megszórtam díszítőcukorkákkal is.

zserbó golyó

 

 

Csokis-diós keksz

IMG_3142_csokiskeksz

 

Az alábbi receptet a Stahl magazinban találtam, nagyon egyszerű és nagyon finom keksz lesz belőle. Sőt, gluténmentes is, mert liszt nem kerül bele. A lusta keksznek volt marketingelve és tényleg az. Csak egy keverőtálat kell összekoszolni, és mindennel együtt kb 30 perc alatt kész is van.

Hozzávalók: 12 dkg dió, 15 dkg cukor, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 1/4 teáskanál só, 2 tojásfehérje, 1 narancs héja

A sütőt előmelegítettem 160 fokra, majd egy nagy serpenyőben illatosra pirítottam a diót. Amikor kihűlt, akkor összedaráltam a cukorral, majd egy keverőtálba öntöttem. Hozzákevertem a kakaóport, a sót, a narancs héját, és a végén a tojásfehérjéket. Ragacsos massza lett belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat halmoztam, kb 2 cm távolságra egymástól, majd 12 percig sütöttem őket. Amikor kész vannak, akkor langyosra hűtöttem a tepsiben, majd leszedtem a sütőpapírról.

Nagyon finom, nagyon csokis és nagyon hamar megvan. Szerintem mandulával is tökéletes lehet, vagy mogyoróval.

Telekom cupcake – Adni jó!

IMG_3040_magentamuffin

Az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerül az Adni jó! Sütiakció.  A Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub munkatársai saját készítésű sütemény-arzenált kínálnak, a süteményeket bárki – becsült, adomány értékű áron – megvásárolhatja, és az így befolyt összeget az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Kft. kapja meg.

Erre a jeles alkalomra sütöttem a Telekom cupcake-et, a tésztája répás-diós volt, dupla adagból lett két tepsi minimuffin és két tepsi normál muffin.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj

A krém pedig tejszínízű puding volt, elkészítése után egy kis vajat kevertem bele (kb 50 grammot) és piros ételfestéket. Nem tudom, hogy lett ilyen színű, de pont ez volt a cél. Ugye mennyire magenta? 🙂

 

995256_604966349550569_2083025242_n

sütis

 

Flódni-szerű pohárkrém

IMG_9866_flódniszerű
Nem is tudom, hogy minek definiáljam az alábbi desszertet. Pohárkrém azt hiszem. Már nagyon régóta szerettem volna flódnit csinálni, de valahogy sohasem jött össze. Kíváncsi voltam az ízhatásra, a mák-dió-alma hármasára. És ebben a pohárkrémben a három íz tökéletes harmóniát ad.

Hozzávalók:
Alapkrém:
2 tojássárgája
2 ek liszt
1 ek méz
4 dl tej
1 bourbon vaníliás cukor
3 ek mascarpone

Mákos rész: 5 dkg darált mákot összekeverek 1 teáskanál mézzel és 2 evőkanál almás krémmel.
Almás krém: 2 almát meghámozok, kockákra vágom és felteszem főni 5 dl vízben, egy fél citrom levét csöpögtetem rá, és egy kis fahéjjal ízesítem.
Diós krém: az alapkrém feléhez 8 dkg darált diót keverek.
Babapiskóta ízlés szerint.

Alapkrém elkészítése: A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a tejet a vaníliás cukorral és a mézzel felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket, majd sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.

Négy pohár lett belőle nekem. Minden pohár aljára teszek mákos keveréket, az összeset szétosztom. Utána teszek rá 1-1 babapiskótát kettétörve, majd az alapkrém következik. Utána újabb babapiskóta, majd az almás krém. Végül a tetejére a megmaradt alapkrémbe belekeverem a diót és azt kanalazom a tetejére.

Jó étvágyat!

Répás muffin

 

Egyik kedvenc receptem, amit répatortának is szoktam készíteni, nagyon finom, a gyerekek is imádják. Kiskorú szülinapjára is ilyet készítettem, nagy sikere volt. Az ovis teljes csoport odavolt érte. És kicsit már karácsonyi hangulatom is lesz tőle, mert a fahéj, a dió, a mazsola, már olyan karácsonyi ízek.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
100 g mazsola

A krémhez:
20 dkg mascarpone
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor

1. A sárgarépát megpucoljuk, aprítóval felvágtam. A diót szintén az aprítóval összedaraboltam. A mazsolát megmostam.
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, előveszünk egy sütőformát.
3. Egy tálban habverővel fehéredésig verjük a tojásokat és a cukrot, aztán hozzáadjuk az olajat, a répát, a mazsolát és a diót.
4. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát és mindezt a répás-tojásos masszához keverjük.
5. A sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük.
Mivel én muffint csináltam és nem tortát, ezért a mascarpone csak díszítésnek kellett. A tetejére pedig répadarabkákat tettem. A fenti képen lévőnek  pedig sárgabarack lekvárt.

 

 

Eszter lánybúcsús tortája


Eszter kedvenc tortája, és nagy feladatot adott azzal, hogy a marcipánt nem szereti… mert egy lánybúcsús tortára mégiscsak 18-as karikás tortát kellett volna készíteni, marcipán nélkül kissé nehéz volt megoldani, de igyekeztem.
A recept fázisfotókkal megtalálható itt. Bár én kihagytam a lekvárt és a zselatin fixet belőle.

Hozzávalók:

A piskótához:
10 db tojásfehérje
300 g kristálycukor
300 g darált dió
20 g rétesliszt

A krémhez:
250 ml tej
30 g vaníliás cukor
5 db tojássárgája
120 g kristálycukor
300 g vaj
50 g darált dió

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük. A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet, és a darált diót. egy 24 cm-es tortaformába tettem a tésztát, és 40 percig sütöttem előmelegített, 220 C-os sütőben. (Szóval én itt nem szórakoztam, hogy egyesével a lapokat, inkább megsütöttem egyben, megvártam még kihűl és felszeleteltem.)
A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat, és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej! Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd mikor már langyos, hozzákeverjük az 50 gramm darált diót.
Míg hűl a krém, előkészíthetjük a vajas részt. Én egy kicsit mikróban legalacsonyabb fokozaton megolvasztom, de csak annyira hogy éppen csak olvadjon (300 W, kb 1 perc). Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral vagy vaníliás cukorral. A már kihűlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk. Így keverjük ki a krémet habosra.
Utána a lapokat megtöltjük a krémmel, én a tetejére és az oldalára is kentem. Az oldalát megszórtam szeletelt mandulával, a tetejére pedig egész diószemek és csokidara került.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!