Bonnie konyhája

Így készíts stílusos Mikulásváró csokoládés muffint!

christmas cupcake
Idén csodálatos fotókat készítettünk Minamole blog Melindával és Sweet Almond Photograpy Zsanival a karácsonyi ünnepekre, amihez a desszertet én, a szuper DIY ajándékokat, ötleketet pedig Minamole készítette. Nagy élmény volt ez a fotózás, szívem szerint csak ilyesmivel foglalkoznék. De hátha ez az álom is valóra válik…

A mikulásvárás apropóján készültek cupcake-ek, hogy ha jön a Mikulás és éjjel telepakolja a szépen kitisztított csizmáinkat, akkor feltöltse magát egy kis csokoládés cupcake-el és leöblítse egy kis tejjel. Így egész éjszaka talpon tud maradni és mindenki megkapja azt, ami jár neki. 🙂

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
5 dkg csokoládé apró darabokra vágva
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt,
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze. A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm. Amikor elkészültek, megvárom, hogy teljesen kihűljenek.

christmas cupcake

A tetejére három féle verziót készítettem:

christmac cupcakeMikulás, akit belefejelt a muffinba és elmerült benne, így csak a két lába lóg ki

Ehhez szükség van az alábbiakra, ha mind a 12 muffint ilyennek szeretnénk:
250 gramm mascarpone kikeverve kb 2 evőkanál porcukorral, ezzel megkenjük a muffin tetejét.
Aztán elkészítjük a lábakat. 50 gramm piros marcipánból kis gömböket készítünk, amit aztán lelapítunk négyzetesre, a tetejére egy kis fehér marcipán kerül, mint a Mikulás csizmájának a bélése. Majd a tetejére fekete marcipánból (kb 50 gramm) megformázzuk a cipőt. A marcipánokat én minimális vízzel szoktam összeragasztani. A cipő tetejét recés késsel (marcipánformázóval jobb, akinek van), berecézzük, hogy ténylegesen cipőtalpnak nézzen ki.
Amikor kész vagyunk, akkor megszórjuk kókuszreszelékkel, mintha mindent tiszta hó lenne.

Mikulás ruhája
Itt remélem észrevettétek, hogy Minamole milyen szuper ajándékkártyát készített, ami inspirált engem az ugyanolyan cupcake elkészítésére. Itt találjátok a szuper ajándékkártya elkészítésének módját.
Nem bonyolult ezt sem elkészíteni, szerintem, aki nem bukott meg az általános iskolás technika órákon és gyurmázott már az életében, annak menni fog. Gyerekekkel is szuper délután lehet egy ilyen marcipánból gyurmázós program. Csak vigyázni kell, hogy maradjon az ablakba is muffin, ne együk meg mindet!

img_9431Ehhez is piros marcipánra lesz szükség (kb 100 gramm a 12 muffinra), amiket egy sodrófával (ha van nem fa verzió, az a legjobb) porcukorral vagy keményítővel megszórt munkalapon kinyújtunk. Ez azért fontos, hogy ne ragadjon oda a marcipán. Kör alakú kiszúróval (ha nincs, akkor borospohár szája) kiszúrunk akkora köröket, amik pont illenek a muffin tetejére. Utána a fehér marcipánból mini gömböket formázunk, ezek lesznek a gombok. Majd a fekete marcipánt is kinyújtjuk és hosszú csíkokat várunk belőle egy éles késsel.
A szürkéhez a fekete és a fehér marcipánt összegyúrjuk (kétszer annyi fehér, mint fekete) és ebből is késsel vágjuk ki a kis négyzetet (ha nincs ilyen mini négyzetes kiszúrónk).
Az összeállításhoz kikeverünk kb. 5 dkg szobahőmérsékleű vajat 10 dkg porcukorral, ezt kell majd rákenni a muffin tetejére, hogy rátapadjon a marcipán. Majd rátesszük a piros köröket, a gombokat és az övet.

Magyal cupcake
A karácsony növénye a magyal, a harmadik verzió pedig ilyen lett. Ehhez szükség van 250 gramm mascaprone krémre, amit 2 evőkanál porcukorral kevertem ki, tettem hozzá egy kis vaníliaaromát is. Habzsákba töltve, halmokat nyomunk a muffin tetejére.
Sötétzöld marcipánból levél kinyomóval leveleket formázunk (bár ez sima levél lett ugye), piros marcipánból pedig kis gömböket formázunk. A krém tetejére tesszük a marcipán formákat, majd megszórjuk az egészet kókuszreszelékkel, mintha havas lenne.
 

christmas cupcake
Remélem, tetszenek a cupcake-ek és elkészítitek őket! Várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is. Ha szuper dekorációs ötleteket keresel, akkor kattint Minamole Facebook oldalára, ha pedig profi fotóst keresel, keres Sweet Almond Photographyt.

 

Látványos citromkrémes erdei gyümölcsös cupcake

cupcake decor

Szeretem a muffinokat, mert pár ügyes díszítési móddal nagyon látványos és még finomabb kis sütik készülhetnek belőle. Ez az erdei gyümölcsös recept Kiskorú kedvence, van benne egy kis zabpehely is, hogy egészséges is legyen.

Már régóta kinéztem egy 24 darabos kinyomós szettet, végre meg is rendeltem, és meg is jött. Szóval adott volt a hétvégi program. Sütöttem egy adag erdei gyümölcsös muffint és citromos mascarpone krémmel próbálgattam a fejeket.

Hozzávalók:

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
1 marék erdei gyümölcs (én fagyasztottat használtam)
1 marék kis szemű zabpehely
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt

A tetejére
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
fél citrom leve

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze.
A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm.
Közben kikeverem a mascarponét a porcukorral és a citrom levével.
Amikor megsültek a muffinok, megvárom, hogy kihűljenek, utána díszítem a mascapronés krémmel.
A krémet habzsákba töltöm és a muffinok tetejére nyomom. A fenti képen egy nagyobb csillagkinyomó van, ezzel készült a rózsa minta (belülről kifelé nyomtam a krémet) és a kis csúcsok is. Mindkét esetben fontos, hogy merőleges legyen a habzsák a muffinra.
muffin recept

Chilis-csokoládés álom cupcake – muszáj kipróbálni!

extra csokis muffin

Van az úgy, hogy az ember csokoládéfüggő. És nem kicsit. Ilyenkor rendszerint kell valami édességet készíteni. Szerencsére vannak barátok, akik ennek nagyon örülnek és elfogyasztják, amit sütök. Most megint rám jött, hogy valami extra csokoládésat készítsek. És persze van egy kis pikantériája is a dolognak, ugyanis, a csokoládés krém nem sima csokoládés krém. Hanem csilis. Persze a gyerekverzió csilimentes volt.

Hozzávalók:
Muffinhoz:
170 gramm liszt
fél zacskó sütőpor
1 tojás
1 kis joghurt
1 dl olaj
120 gramm cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A csokoládés krémhez:
100 gramm vaj
100 gramm étcsokoládé
50 gramm porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 kis chilipaprika (ízlés szerint)

Tetejére: dekorcukor

1. A muffinhoz összekeverjük a joghurtot, a tojást, az olajat, a cukrot, majd hozzáadjuk a kakaóport, lisztet és sütőport. A minimuffin formát kibéleljük papírkapszlikkal, belekanalazzuk 3/4-ig a tésztát.  180 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig.

2. A krémhez összekeverjük habverővel a puha vajat, a porcukrot és a kakaóport. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, amikor felolvadt, akkor a kis chilipaprikákat beleáztattam egy 5 percre. Utána kiszedtem a kis paprikákat és a csokit belekevertem a vajas keverékbe. Habverővel jól átdolgoztam. Aztán habzsákba töltöttem és a muffinok tetejére nyomtam a krémet.

3. A tetejét dekorcukorral díszítettem. (Most újra lehet kapni az Aldiban.)

csokis muffin

 

Kiskorú új kedvence: epres-mandulás muffin

epres muffin

Regina blogtársam és barátnőm remek játékára ez a másik receptem, még lehet jelentkezni a blogján. Három hozzávalót kell megadni és mindenki süt/főz, aki szeretne, aztán megnézi, hogy a három hozzávalóból ki mit készített. Most én adtam meg a három hozzávalót: eper, mandula és tejszín volt az. Az előző recept egy villámgyors pohárkrém volt, most pedig egy cupcake. Azt tudni kell erről, hogy rég sütöttem már ilyen finomat. Legalábbis, amiből ennyit megevett volna Kiskorú. És persze nekem nagyon fontos a véleménye. Mégiscsak a legfontosabb kispasi az életemben. 

A recept egyszerű, egy edény koszolós, szóval még mosogatni sem kell utána sokat. Egyszer fogom mérni az időt, mert ez is tuti benne van a 30 perces desszertek kategóriában, mert amíg összeállítjuk kb 5-10 perc és utána sül 15-20 percig.

Hozzávalók:
1 dl olaj
1 kis joghurt – én most tejszínt tettem bele helyette, 1 dl-t
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
50 gramm szeletelt mandula
két marék eper

A tetejére: 250 gramm mascarpone, pár szem eper, 1 evőkanál porcukor

1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, kibélelem a muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal. (Most éppen ikeás verzió.)

2. Egy keverőtálba beleütöm a tojást, hozzáadom a tejszínt, a cukrot, az olajat, elkeverem, hogy egynemű legyen. Kockákra vágom a megmosott epret, majd beleszóróm és  hozzáadom a  szeletelt mandulát is. A végén jöhet bele a sütőpor és a liszt. Egy evőkanállal szoktam összekeverni, és máris kanalazom a kapszlikba.

3. 180 fokon kb 15-18  percig sütöm, tűpróbával kell ellenőrizni, hogy megsült e. Ha igen, akkor megvárom, hogy kihűljenek.

4. Közben elkészítem a tetejére a krémet. Pár szem epret összeturmixoltam, majd szűrőn átszűrtem, hogy a magok ne maradjanak benne. Összekevertem az eperpürét a mascarponéval és a porcukorral és máris töltöttem a habzsákba. A kihűlt muffinok tetejére nyomtam egy kis krémet, majd epeszemmel és szeletelt mandulával díszítettem.

Ha nem teszünk rá krémet, így néz ki:

epres muffin

Ha teszünk, akkor pedig így:

epres muffin

 

 

Gyertek a Facebookra is, ha az újdonságokról szeretnétek értesülni, vagy ajánlókról, vagy esetleg beleszólni, hogy mit süssek…

 

Citromkrémes muffin

citromos muffin

 

Lassan itt a nyár, ilyenkor jól esnek a hűsítő ízek. Ilyen a citrom is. Most egy nagyon citromos muffint hoztam. Imádom ezt a citromkrémet, annyira savanyú, és mégis édes… nem lehet betelni vele. És nem is nehéz elkészíteni. A muffin most rózsaszín lett, ételfesték helyett céklalevet használtam. A DM-ben lehet kapni ilyen 3 decis kiszerelésben, aki szereti a céklát, az mindenképpen kóstolja meg.

Hozzávalók:
A muffinhoz: 
1 dl olaj
1 kis joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
kb fél dl céklalé a szín miatt

A citromkrémhez: 
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 dl habtejszín

1. Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam a céklalevet, erőteljes rózsaszín lett. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.

2. A muffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem. Figyelni kell, hogy ne süljön nagyon meg, mert akkor már nem rózsaszín lesz, hanem barna.

3. A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük. A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.

4. A muffinokba mélyedéseket vágunk és beletöltjük a citromkrémet, a tetejére is kanalazunk belőle. Ízlés szerint díszítjük.

citromos muffin

Valahol a szivárványon túl…

szivárvány muffin

 

Itt a tavasz, bár még néha esik az eső, de utána rögtön ki is süt a nap és szivárvány lesz az égbolton. Korábban az egyik internetes képkeresős oldalon (Favim.com) láttam egy ilyesmi cupcake képét és akkor eldöntöttem, hogy ilyet mindenképpen csinálok. Nemrég a sarki kisboltban árultak ilyen szivárvány színű savanyúcukorkát és most végre el is készültem vele.

Hozzávalók:
1 dl olaj
1 joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
két evőkanál holland kakaópor
5 dkg 60%-os étcsokoládé

A tetejére:
kék marcipánmassza
1 tejszínhab felverve habnak
kék ételfesték
szivárvány savanyúcukor

1. Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam a kakaóport és a darabokra vágott étcsokit. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.

2. A muffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem.

2. Az alap tehát egy sima csokis muffin. Amikor kihűltek, az egyik tetejére kék marcipán került, majd rá tejszínhab felhők. A többire már nem maradt a marcipánból, így oda a világoskék ég (ételfestékkel színezett tejszínhab) került és a szivárvány(cukorka).

szivárvány cupcake

A recepthez dal is jár, ahhoz kattint a Facebook oldalamra.

 

 

Így csinálj sütinyalókát muffinból!

 

cupcake bonnie konyhája

A cupcake fogalma már eléggé elterjedt. Ez ugye a díszített muffin. Aztán jön a cake pop, vagy pop-cake, amit magyarosan sütinyalókára fordítunk. Korábban már készítettem egy verziót, akkor a pálcikákra csokiba burkolt piskóta került, persze az is szép színes volt.

Amikor most Zsani fotózta a cupcake-eket, csinált pár képet a díszítésről is, íme, hogyan is lett ilyen szép rózsaszín krém a muffinon.

A cupcake recepjét itt találjátok. Persze készíthetitek bármilyen ízesítéssel, akár mákos vagy nagyon csokis-banános, vagy répás. Díszítőcukrot a nagyobb hipermarketekben biztosan találtok.

cupcake bonnie

 

Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne, ha pálcikára húznánk őket. Szerintem nagyon jól mutatnak. Egy gyerekzsúrt vagy akár egy vasárnapi ebédet is fel lehet dobni vele. A Valentin napról pedig ne is beszéljünk! Akkor kötelező a rózsaszín krém és a szívecskés díszítőcukor.

Koll_1_FB

 

Így készül a gyönyörűséges cupcake!

IMG_8910_3s

Zsanival már évek óta ismerjük egymást. Ezer éve még együtt dolgoztunk az Infopark B. épületben, aztán mindketten elmentünk babázni. Én közben nekiálltam gasztrobloggerkedni, ő pedig a fotózásban merült el. Most már saját stúdióval, profi felszereléssel készíti a szebbnél szebb képeket Sweet Almond Photography néven. Ő éppen az ételfotózást szerette volna gyakorolni, én meg kapva kaptam az alkalmon, hogy akkor lesznek profi fotók a blogon. Így ebből a kis kooperációból születtek meg az alábbi csodálatos képek, gyönyörűséges cupcake-ek.

IMG_8790_3s

A recepthez a Facebook oldalon kerestem javaslatokat, és hát egyértelmű volt, hogy mindenki csokisat akar.

Hozzávalók:
1 tojás,
1 joghurt/kefír
1 dl olaj,
15 dkg cukor,
17 dkg liszt,
fél zacskó sütőpor,
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
10 dkg darált mandula
fél tábla 60%-os étcsokoládé

A tetejére:
1 tejszínízű pudingpor
5 dl tej
5 evőkanál cukor
5 dkg vaj
ételfesték

cupcake_muffin

Most is “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam. A tojást, joghurtot/kefírt, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy keverőtálban, aztán hozzáadtam a kakaóport, sütőport, a darált mandulát, a darabokra tört csokit, majd a végén a lisztet.  A minimuffinformába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 17-20 percig légkeveréses módban. Nagyon mandulás, nagyon csokis, nagyon finom lett.

A tetejére a pudingot a zacskóra írt felhasználási módnak megfelelően elkészítettem, majd amikor még forró volt, akkor belekockáztam a vajat és elkevertem, hogy elolvadjon benne. A krémet egy éjszakára a hűtőbe tettem, de elég úgy is, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, akkor robotgéppel átkevertem, hogy a csomók eltűnjenek belőle és szép krémes legyen. Ételfestékkel színeztem kékre és rózsaszínre. Elég egy-egy csepp ételfesték is.

A díszítéshez habzsákba töltöttem a krémet és a csillag fejű csővel mintát nyomtam a muffinok tetejére. Fontos, hogy a muffin és a krém is hideg legyen. Utána díszítőcukorral megszórtam és fontos, hogy fogyasztásig kerüljön hűtőbe. Különben egyes díszítőcukorkák elkezdhetnek elolvadni.

cupcake

Telekom cupcake – Adni jó!

IMG_3040_magentamuffin

Az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerül az Adni jó! Sütiakció.  A Telekom és a Fenntarthatósági Média Klub munkatársai saját készítésű sütemény-arzenált kínálnak, a süteményeket bárki – becsült, adomány értékű áron – megvásárolhatja, és az így befolyt összeget az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Kft. kapja meg.

Erre a jeles alkalomra sütöttem a Telekom cupcake-et, a tésztája répás-diós volt, dupla adagból lett két tepsi minimuffin és két tepsi normál muffin.

Hozzávalók:
300 g reszelt sárgarépa
2 tojás
140 ml olaj
200 g cukor
75 g dió apróra vágva
175 g liszt
1,5 kk sütőpor
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj

A krém pedig tejszínízű puding volt, elkészítése után egy kis vajat kevertem bele (kb 50 grammot) és piros ételfestéket. Nem tudom, hogy lett ilyen színű, de pont ez volt a cél. Ugye mennyire magenta? 🙂

 

995256_604966349550569_2083025242_n

sütis

 

Karácsonyi cupcake variációk – 4.

IMG_3012_muffin3

Ez a cupcake szintén egy krémes verzió, receptet itt találtok. A karácsonyfa mintájú csokoládét az Aldiban találtam, egyből lecsaptam rá, mert ha el is fogy a pár darab csoki belőle, akkor is megmarad a forma és még sokat lehet majd csinálni, fehércsokisat, étcsokisat, vagy akár összekeverve. Igaz nem lesz ilyen szép minta rajta, szóval ti inkább tartsátok meg karácsonyra. 🙂

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!