Bonnie konyhája

Mindenmentes brownie

Egyre vészesebben közeledik a nyár, végre ugye, most már legalább süt a nap és nincs sötét délután négykor. Aztán mindenhonnan az folyik, hogy most már készülni kell a bikiniszezonra. Mondjuk nálam ez mindösszesen két hét, erre készülni egész évben? Mondjuk tiszta esküvő feeling, ott is készül az ember egy napért kb egy évet. Na, de mindegy is, bikiniszezon ide vagy oda, nem is ezért lett ez a süti. Hanem azért, mert szerettem volna meglepni az új kolléganőket, úgy hogy mindenki tudjon enni belőle és hogy jól induljon a hét. De mivel ezt most kiposztolom, így oda a meglepetés. Bár talán már alszanak.

A süti viszonylag egyszerű, a hozzávalók közül, aki tudatosan táplálkozik, annál biztosan minden megtalálható. Nincs benne se cukor, se liszt, se tojás. Mondjuk a zabliszt az liszt, de legalább nem sima fehérliszt. Kérdés, hogy lehet ezt még ezekután süteménynek nevezni, vajon hova sorolná egy cukrászkönyv. 🙂

Hozzávalók:
100 gramm magozott datolya (na, igen, innen már nem éppen szénhidrátcsökkentett, de ne feledkezzünk meg a datolya egészséges mivoltáról sem)
200 gramm darált mandula
50 gramm zabliszt
50 gramm zabpehely
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál útifűmaghéj
40 gramm étcsoki
50 gramm vaj (helyettesíthető kókuszzsírral)
2 dl cukroztalan mandulatej
1 teáskanál vanília aroma és rumaroma
3 evőkanál eritrit
egy csipet só, egy csipet szódabikarbóna
1 marék szeletelt mandula (elhagyható)

Az útifűmaghéjat egy kis tálkába kanalaztam és kb 8 kanál vizet adtam hozzá, összekevertem és megvártam, hogy zselésedjen. Igazából, ez váltotta ki a tojást.

A datolyákat beáztattam egy kicsit, majd aprítóban ledaráltam.

A mandulatejet felforraltam, majd a kockákra vágott csokira öntöttem, belekockáztam a vajat is, el is olvad hamar. Hozzáadtam az eritritet és az aromákat, majd elkevertem. Utána hozzákevertem az útifűmaghéjat, és a datolyát.

Egy műanyag edénybe tettem a darált mandulát, zablisztet, zabpelyhet, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát. Elkevertem. Majd hozzáadtam a mandulatejes keveréket. Egyneművé kevertem, beleszórtam a szeletelt mandulát és egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem.

170 fokos előmelegített sütőben légkeveréses módban 20 percig sült.

Remélem, tetszett a recept, várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is.

Cukormentes epertorta

epertorta

Kati elkezdte a 160 grammos diétát, és gondoltam, hogy akkor ennek megfelelően készítek neki a születésnapjára tortát. Szerencsére még eperszezon van, így ezt a gyönyörűséges tortát készítettem el neki, cukormentes és gluténmentes változatban. A tésztája nekem nem nyerte el a tetszésemet, szóval legközelebb inkább glutén és cukormentes kekszet aprítok össze és keverem össze vajjal.  Az eredeti receptet Moha Konyhában találtam.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához: (nekem nagyon magas lett, a felét levágtam és csak az maradt az alján)
3 tojás
15 dkg eritrit
12 dkg zabpehelyliszt  (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
1 csapott kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz

a krémhez:
30 dkg tejföl
10 dkg eritrit (porcukor állagúval készült, hogy ne ropogjon)
4 dl tejszín alaposan behűtve
1 citrom leve
40 dkg eper
20 g zselatin

a torta oldalára és tetejére:
 kb. 60 dkg eper

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaforma aljára és oldalára sütőpapírt teszünk.

2. A tojásokat habverővel habosra kevertem az eritrittel, majd belekanalaztam az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet is óvatosan beleforgattam, majd kb 30-35 percig sütöttem. Megvártam még kihűlt.

3. A krémhez az epret megmostam, levágtam a csumáját, és a citromlével összepürésítettem rúdmixerrel. A felét egy lábasba tettem, hozzáadtam a zselatint és felfőztem. A másik felét kikevertem az eritrittel, és a tejföllel habverővel. Amikor a zselatinos eper már langyos, akkor hozzákevertem a tejfölös adaghoz. Közben felvertem habbá a tejszínt és ezt is az epres keverékhez adtam.

4. A tésztát visszatettem a tortaformába, majd félbevágott eperszemeket tettem végig a szélén. Utána óvatosan (nehogy az eperszemek felboruljanak) beleöntöttem a krémet, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.

5. Tálalás előtt egy éles késsel körbevágtam a tortát, a tetejére pedig eperszemeket és cseresznyét tettem. Mit ne mondjak, hamarabb elfogyott, mint Kati cukrászdai csokis tortája. Pedig az is nagyon finom volt.

cukormentes epertorta

cukormentes epertorta

Az ünnepelt és a csodálatos irodánk. 🙂 Igen, még pálmafánk is van, már csak a tenger és a koktél hiányzik.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!