Bonnie konyhája

Retro kókuszkocka diétásan

kokuszkocka

Ha karácsony, akkor a kókuszkocka kötelező desszert. Gyermekkorom karácsonyait juttatja eszembe, amikor vártuk a Jézuskát, és megvolt az ünnep varázsa. Azóta anyukaként már a másik oldalon állok (itt minden anyuka tudja, hogy mire gondolok) és igyekszem megteremteni ugyanazt a hangulatot Kiskorúnak, amit én éltem át, amit én éreztem. A karácsonyi desszertek során is ugyanezt próbálom továbbvinni.

Bár most egy diétás kókuszkocka készült, gondoltam kipróbálom mindenféle egészséges hozzávalóból, hogy hozza e ugyanazt az ízvilágot, és hát hasonló, de mégis más. Finom lett így is, szóval, aki diétázik, vagy bármilyen egészségügyi panasza van, de mégis kókuszkockára vágyik, ez lehet egy alternatíva. A kókuszos-csokis íz mindent visz.

Hozzávalók tésztához:
20 dkg zabliszt
4 dkg kókuszzsír
2 db tojás
10 dkg eritrit
1,5 kanál méz
1 dl Shan’shi light kókusztej
késhegynyi szódabikarbóna

Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg kókuszzsír
10 dkg zsírszegény kakaópor
4 evőkanál eritrit (lehetőleg por állagú)
1 evőkanál Shan’shi light kókusztej
1 zacskó kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit egy nagyobb műanyag tálba tettem, majd jól elkevertem és sütőpapírral bélelt magasabb falú tepsibe borítottam. Előmelegített sütőben 160 fokon 25 percig sütöttem. Az eritrit miatt a 160 fok, mert 180 fok felett már nem lesz igazi az íze, legalábbis nekem ez a tapasztalat. Miután megsült, megvártam, míg kihűl.

A csokimázhoz a kókuszzsírt felolvasztottam, majd elkevertem benne az eritritet, hozzáaadtam a kakaóport, és a kókusztejet. 

A tésztát kockákra vágtam, majd megmártottam a csokis mázban, végül pedig megforgattam a kókuszreszelékben.

Jó étvágyat!

kokuszkocka

Ha tetszett a poszt, gyere a Facebookra, vagy keresd ételfotóimat az Instagram-on!

Így készíts stílusos Mikulásváró csokoládés muffint!

christmas cupcake
Idén csodálatos fotókat készítettünk Minamole blog Melindával és Sweet Almond Photograpy Zsanival a karácsonyi ünnepekre, amihez a desszertet én, a szuper DIY ajándékokat, ötleketet pedig Minamole készítette. Nagy élmény volt ez a fotózás, szívem szerint csak ilyesmivel foglalkoznék. De hátha ez az álom is valóra válik…

A mikulásvárás apropóján készültek cupcake-ek, hogy ha jön a Mikulás és éjjel telepakolja a szépen kitisztított csizmáinkat, akkor feltöltse magát egy kis csokoládés cupcake-el és leöblítse egy kis tejjel. Így egész éjszaka talpon tud maradni és mindenki megkapja azt, ami jár neki. 🙂

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
5 dkg csokoládé apró darabokra vágva
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt,
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze. A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm. Amikor elkészültek, megvárom, hogy teljesen kihűljenek.

christmas cupcake

A tetejére három féle verziót készítettem:

christmac cupcakeMikulás, akit belefejelt a muffinba és elmerült benne, így csak a két lába lóg ki

Ehhez szükség van az alábbiakra, ha mind a 12 muffint ilyennek szeretnénk:
250 gramm mascarpone kikeverve kb 2 evőkanál porcukorral, ezzel megkenjük a muffin tetejét.
Aztán elkészítjük a lábakat. 50 gramm piros marcipánból kis gömböket készítünk, amit aztán lelapítunk négyzetesre, a tetejére egy kis fehér marcipán kerül, mint a Mikulás csizmájának a bélése. Majd a tetejére fekete marcipánból (kb 50 gramm) megformázzuk a cipőt. A marcipánokat én minimális vízzel szoktam összeragasztani. A cipő tetejét recés késsel (marcipánformázóval jobb, akinek van), berecézzük, hogy ténylegesen cipőtalpnak nézzen ki.
Amikor kész vagyunk, akkor megszórjuk kókuszreszelékkel, mintha mindent tiszta hó lenne.

Mikulás ruhája
Itt remélem észrevettétek, hogy Minamole milyen szuper ajándékkártyát készített, ami inspirált engem az ugyanolyan cupcake elkészítésére. Itt találjátok a szuper ajándékkártya elkészítésének módját.
Nem bonyolult ezt sem elkészíteni, szerintem, aki nem bukott meg az általános iskolás technika órákon és gyurmázott már az életében, annak menni fog. Gyerekekkel is szuper délután lehet egy ilyen marcipánból gyurmázós program. Csak vigyázni kell, hogy maradjon az ablakba is muffin, ne együk meg mindet!

img_9431Ehhez is piros marcipánra lesz szükség (kb 100 gramm a 12 muffinra), amiket egy sodrófával (ha van nem fa verzió, az a legjobb) porcukorral vagy keményítővel megszórt munkalapon kinyújtunk. Ez azért fontos, hogy ne ragadjon oda a marcipán. Kör alakú kiszúróval (ha nincs, akkor borospohár szája) kiszúrunk akkora köröket, amik pont illenek a muffin tetejére. Utána a fehér marcipánból mini gömböket formázunk, ezek lesznek a gombok. Majd a fekete marcipánt is kinyújtjuk és hosszú csíkokat várunk belőle egy éles késsel.
A szürkéhez a fekete és a fehér marcipánt összegyúrjuk (kétszer annyi fehér, mint fekete) és ebből is késsel vágjuk ki a kis négyzetet (ha nincs ilyen mini négyzetes kiszúrónk).
Az összeállításhoz kikeverünk kb. 5 dkg szobahőmérsékleű vajat 10 dkg porcukorral, ezt kell majd rákenni a muffin tetejére, hogy rátapadjon a marcipán. Majd rátesszük a piros köröket, a gombokat és az övet.

Magyal cupcake
A karácsony növénye a magyal, a harmadik verzió pedig ilyen lett. Ehhez szükség van 250 gramm mascaprone krémre, amit 2 evőkanál porcukorral kevertem ki, tettem hozzá egy kis vaníliaaromát is. Habzsákba töltve, halmokat nyomunk a muffin tetejére.
Sötétzöld marcipánból levél kinyomóval leveleket formázunk (bár ez sima levél lett ugye), piros marcipánból pedig kis gömböket formázunk. A krém tetejére tesszük a marcipán formákat, majd megszórjuk az egészet kókuszreszelékkel, mintha havas lenne.
 

christmas cupcake
Remélem, tetszenek a cupcake-ek és elkészítitek őket! Várlak Titeket a Facebook oldalamon, és az Instagramon is. Ha szuper dekorációs ötleteket keresel, akkor kattint Minamole Facebook oldalára, ha pedig profi fotóst keresel, keres Sweet Almond Photographyt.

 

Csokoládés-málnás torta

csokitorta

Elkezdem a cukrászképzést, hogy ha már írok itt mindenfélét, akkor legalább szakmai tudásom legyen. Bár tény, hogy eddig több dolgot tanultam más blogokról és nemzetközi oldalakról, mint a tankönyvből. Ez a torta sem onnan van, csak már gondoltam, hogy kipróbálom ezt az új trendet, amikor magas tortát burkolunk. A torta átmérője 10 cm volt, szóval kicsi és magas lett.

A piskóta tészta egy újabb volt, ez nem olajos, amilyet szoktam sütni, hanem vajas. Sokkal tömörebb és bár könnyebb vele dolgozni, azért nem olyan puha, mint amit megszoktam. A receptet itt találtam.

Hozzávalók a piskótához: (én dupla adagot csináltam, lett egy kakaós, meg egy sima, abból lett ez a kisebb torta és egy 16 cm átmérőjű is, mindkét torta esetén 4 piskótalappal, kb 3 cm magasak voltak) – ez az adag egy 16 cm-es tortához való, ahol 2 magasabb piskótalap lesz, vagy 3 vékonyabb 🙂

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 3 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • kakaós piskóta esetén 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor kerül még a tésztába

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Nekem ez a pici egy tortakarika, az oldalát beolajoztam és egy sütőpapírral borított tepsire tettem őket.

A szobahőmérsékletű  vajat és a porcukrot robotgéppel felhabosítottam, hozzáadtam a reszelt citomhéjat, a citrom levét, majd egyesével a tojásokat. Végül a sót, sütőport és a lisztet is beleszitáltam. 170 fokon légkeveréses módban 30 percig sütöttem. Szép kérge lett, pucér tortának gyönyörű.

Hozzávalók a krémhez:

  • 150 gramm étcsokoládé
    70 gramm vaj
    400 gramm mascarpone
    málnalekvár ízlés szerint

Vízgőz felett felolvasztottam a csokit és a vajat, majd amikor langyosra hűlt, akkor elkevertem habverővel a mascarponéval.

A tetejére:
50 gramm étcsokoládé vízgőz felett felolvasztva, egy teáskanál olajjal elkeverve
ízlés szerint keksz, csokoládék

A kihűlt tortákat megkentem a krémmel, majd került bele egy kis málnalekvár is.

csokitorta

Egymásra halmoztam a piskótákat és nagyon kell figyelni, hogy minden szint ugyanolyan magas legyen. A piskótáknál is fontos, hogy ugyanolyan magasak legyenek, és ne ferdék, különben eldől a torta, vagy olyan lesz, mint a Pisai ferdetorony. 🙂

csokitorta

Amikor kész vagyunk, akkor kívülről is bekenjük a csokis krémmel, majd megy a hűtőbe pihenni pár órára.

A tetejére felolvasztjuk a csokoládét, megvárjuk míg kihűl, de még folyik, és habzsákba töltjük, majd lecsurgatjuk az oldalán. Vagy kanállal csurgatjuk le. A tetejét is becsokizzuk és oda lehet tenni mindenféle édességet. Fontos, hogy a még olvadt csokiba tegyük a dekorációt.

csokitorta

Ez a torta végül egy grillpartin végezte, ilyen volt belülről és mind elfogyott.

csokitorta

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Cheesecake brownie – mindenből a legjobb!

cheesecake brownie

Nagyon szeretem a cheesecake-et, és a browniet is. Sok helyen láttam már, hogy a kettőt összehozzák, brownie tésztára tesznek vastagabb cheesecake tortát, és találtam egy ilyen verziót is, amikor a brownie-ra kerül egy kis cheesecake, vagyis csak sajtkrém. A recepetet a Philadelphia márka oldalán található szuperebbnél szuperebb receptek között találtam. A korábbi brownie receptekhez képest kicsit más és annyira nagyon finom lett, hogy innentől én már csak ezt a receptet fogom készíteni.

Hozzávalók:
125 gramm vaj
125 gramm étcsokoládé
200 gramm barna cukor
3 tojás
50 g liszt
50g cukrozatlan kakaópor
1/4 teáskanál sütőpor
180 gramm krémsajt (Philadelphia, vagy mascarpone)40 gramm porcukor

Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, a barna cukrot, és a vajat. Ha elolvadtak és kihűlt egy kicsit a keverék, akkor adjuk hozzá a tojásokat, keverjük el.

Adjuk hozzá a lisztet, kakaót és a sütőport, keverjük simára. Vajazzunk ki egy 18*28-as tepsit vagy tűzálló üvegtálat és öntsük bele a masszát. 

Keverjük össze a krémsajtot a porcukorral, majd kanalazzuk a tésztára és egy kés élével kenjük egy kicsit szét. 180 fokos előremelegített sütőben süssük 35-40 percig. A szeleteléssel várjuk meg, amíg teljesen kihűl. (ezt elég nehéz)

cheesecake brownie

Színes fánkok sütőben sütve

IMG_3650_fánk

Egyre elterjedtebben itthon is a mindenféle cukormázas, csokimázas össze-vissza díszített fánkok. Gondoltam, hogy idén, akkor illene ilyet is csinálni, főleg, hogy van is közönség. Blogger-találkozóra készültek, és jutott belőle Kiskorúnak is, meg a csajoknak is. Egész kis méretűeket sütöttem, hogy mindenkinek jusson.

Még sosem csináltam fánkot sütőben, de egyre több ilyen receptet találni az interneten. Sokkal praktikusabb, mint az olajban sült változat (ahol ma megtudtam, hogy ha rumot teszünk a tésztába, akkor nem szív magába olyan sok olajat), és nincs se olajszag, se nagytakarítás utána. Bár az íze nem az a klasszikus fánk-íz.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 evőkanál cukor
7 dkg vaj
1 élesztő (igazi, nem zacskós)
2 dl tej
2 tojás
1 citrom héja
1 vaníliás cukor

A bevonáshoz:
porcukor, a citrom leve, ételfesték, díszítőcukorkák
étcsokoládé/tejcsokoládé kb 1 tábla

A tejet meglangyosítottam, majd az élesztőt a tejben egy kis cukorral (egy csipet) felfuttattam. Közben egy nagyobb keverőtálba beleszórtam a lisztet, a cukrot, tojást, belereszeltem a citrom héját, és a vaníliás cukrot is beletettem. A vajat felolvasztottam. Amikor felfutott az élesztő, akkor beleöntöttem a keverőtálba a lisztes keverékhez. A robotgépre a dagasztós karokat (vagy minek is hívják) rögzítettem és jól átdagasztottam vele a tésztát, majd a végén hozzáadtam a már langyos vajat és még így is addig dagasztottam, amíg össze nem állt. Nagyon szép, extra citromillatú tészta lett belőle.

citrom_keltteszta_fank

Langyos helyen duplájára kelesztettem, körülbelül 1 óra alatt. Majd lisztezett felületre kiborítottam, átgyúrtam, majd kinyújtottam. Itt jött a probléma, mert kis fánkot szerettem volna, a bögre még nagyon jó volt, de nem tudtam, hogy mivel lyukasszam ki. És már ott kerülgettem napok óta egy üres műanyag flakont, hát azzal lyukasztottam ki a fánkok közepét. Kicsit be kell lisztezni a szájár és tökéletesen működik.

fank_lyukasztás

Utána sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd újabb fél órát kelesztettem, konyharuhával lefedve. A sütőt 180 fokra melegítettem és légkeveréses módban 10-12 percig sütöttem a fánkokat. Az első adag esetén volt olyan fánk, ahol a lyuk benőtt. A második tepsinél teszteltem, hogy ha alufóliagolyócskákat teszek a lyukakba, akkor úgy marad e, és igen, ott már nem nőttek össze.

Amikor megsültek, megvártam, amíg kihűltek. A csokoládét vízgőz fölött olvasztottam fel, majd a fánkokra csorgattam, díszítőcukorkákkal megszórtam. A cukormázhoz porcukrot kevertem össze a citrom levével, majd ezt kanalaztam a fánkokra. Piros ételfestékkel lett rózsaszín. Épp csak egy csepp ételfesték kellett. A színekkel persze lehet még játszani, és a díszítőcukrokból is rengetegféle van. Gyerkőcökkel is tökéletes program.

fánk_színes

A legfinomabb karácsonyi keksz ajándékba

karácsonyi keksz

Minden decemberben összejön a kis csapat, gyerekek és anyukák és nagy kekszütésbe kezdünk. Idén sem volt ez másképp. Sütöttünk három adag kekszet, készült kakaós verzió is, ami Kiskorú kedvence lett. Díszítettük csokival és marcipánnal is, utána a lakás tele volt kis színes golyókkal. De nem bántam.

Azért szeretem ezt a tésztát, mert nagyon finom lesz, és dolgozni is szuper vele, mert könnyen lehet nyújtani és formázni is. Ajándékba is szuper, ha nem esszük meg mindet magunk.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt (ha nincs, akkor helyettesíthető sima liszttel is)
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor vagy egy teáskanál vanília aroma
csipet só
2 M-es tojás sárgája
kakaós verzió esetén három teáskanál cukrozatlan kakaópor
és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz

1. A liszteket, porcukrot, vaníliás cukrot, sót egy keverőtálba tettem, ráreszeltem egy nagylyukú sajtreszelővel a vajat, majd morzsássá gyúrtam. Utána hozzáadtam a két tojássárgáját, és összegyúrtam. Egy kis víz kellett hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta. Utána folpackba csomagoltam és a hűtőbe tettem pár órára, minimum fél órára be kell tenni a hűtőbe.

2. Amikor eltelt a hűtős idő, akkor elővettem a tésztát és kinyújtottam kb 0,5 cm vékonyra, majd kiszúrtam a mintákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket.

3. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem a kekszeket és 10-12 perc alatt megsütöttem. Nem szabad, hogy megbarnuljanak.

Díszítéshez marcipánt használtunk. A fehér marcipánt (100 gramm) kinyújtottuk enyhén porcukros deszkán, majd kiszúróval hópihe formákat készítettünk és egy kis tojásfehérjével ragasztottuk a kekszre.

A csokis díszítéshez felolvasztottam az étcsokoládé (100 gramm, minimum 60%) 2/3-át, majd hozzákevertem a maradék 1/3-ot, ebbe mártogattuk a kekszek felét és díszítőcukorral szórtuk meg.

karácsonyi keksz

csokis keksz

Karácsonyfa brownie

christmas brownie

Évek óta kinéztem már ezt a karácsonyfa browniet, és végre eljött az ideje, hogy el is készítsem. Igazából ez olyan karácsony előtti tesztsütés volt, kellett a süti a fotózásra is egy újságba, és végül senki nem bánta, hogy lett egy kis édesség otthon.

Karácsonykor is biztosan el fogom készíteni, mert amellett, hogy nagyon látványos, iszonyatosan finom is.

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé, én 60 és 80 %-os csokiból csináltam
10 dkg vaj
3 tojás
25dkg cukor
2 dkg cukrozatlan kakaópor
14 dkg liszt
1 vaníliás cukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Tetejére karamell, vagy olvasztott étcsokoládé és dekorcukor

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal és a kakaóport is belekeverjük. Közben habosra keverjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a már kihűlt csokoládét is hozzáadjuk. Beleöntjük a lisztet, a fűszerkeveréket, és csomómentesre keverjük.

15-20 percig sütöttem légkeveréses módban 160 fokon, mert véletlenül sem szabad kiszárítani.

Miután kihűlt, háromszög alakúra vágtam, a hosszanti végébe egy szívószálat tettem, ez lett a fa “talpa”. Utána készítettem karamellkrémet (de lehet simán vízgőz felett olvasztott csokoládéval is), azzal megcsurgattam, majd megszórtam karácsonyi dekorcukorral. A dekorcukrokat a Lidl, a Tesco és a Desszertmester üzleteiben vettem.

A karamellkrémhez felolvasztottam 25 dkg cukrot, majd 1 dl tejszínt adagoltam hozzá folyamatosan, végül 10 dkg vajat adtam hozzá, ebből maradt még egy jó nagy adag tejkaramellára is.

karácsonyi brownie

Extra csokis-mézeskalácsos keksz zabpehellyel

csokis keksz

A vasárnapi ebéd után szerettem volna valami gyors édességet, olyat, amilyet másnap Kiskorú az iskolába is tud vinni. Mivel általában kekszet szokott vinni, így a kekszre esett a választás. Karácsonyi tesztsütésnek, vagy előre kipróbálásnak is nevezhetném a receptet, mert biztosan fogok akkor is ilyen kekszet sütni.

Jó volt, ahogy belengi a lakást a mézeskalács és a csokoládé illata, kint persze szakadt az eső, de minket ez már nem is érdekelt. A keksz elkészítése gyors, mire megettük a főételt, már kész is volt.

Hozzávalók (kb 20-25 db):
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 tojás
4 dkg cukrozatlan kakaópor (holland kakaópor)
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
csipet só
5 dkg durvára vágott étcsokoládé
10 dkg liszt
8 dkg apró szemű zabpehely

A cukrot a puha vajjal robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Utána mehet bele a kakaópor, liszt, a mézeskalács fűszerkeverék, a só, a liszt és a zabpehely, majd a végén a durvára vágott étcsokoládé.

Robotgéppel jól összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral borított tepsire teszünk lapos köralakú formákat. Méretét tekintve meg fog nőni kb a duplájára.

170 fokra előmelegített sütőben 8-9 percig sütöttem légkeveréses módban. A sütőpapíron kell megvárni, amíg kihűl.

Egy pohár tejjel vagy joghurttal a legtutibb uzsonna. Karácsonykor pedig az egyik legjobb ehető ajándék.

csokis keksz

Így készül a Smarties csokoládétorta!

smarties torta

Betti barátnőm kisfiának, aki már nem is olyan kicsit, tavaly is én készítettem a születésnapi tortáját. Idén is megkért Betti, csak kicsit későn szólt és a marcipán készleteim kifogytak, így most kénytelen voltam másképp megoldani a csokitorta borítását. A visszajelzések alapján, ez a torta is elnyerte a gyerekek tetszését.

Hozzávalók:( 26 cm-es tortaformához)
A piskótához:
300 gramm cukor, és 120 gramm cukor a tojásfehérjéhez
520 gramm liszt (ebből 6 evőkanál lisztet kell cukrozatlan kakaóporra cserélni, ha kakaós piskótát szeretnénk)
2,3 dl tej
2,3 dl olaj
6 tojás
1 zacskó sütőpor

A krémhez:
8 tojás
400 gramm cukor
2 zacskó vaníliás cukor (helyette nekem egy kis vanília aroma ment bele)
460 gramm vaj
500 gramm jó minőségű étcsokoládé (Lidl-ben min 60%-os)

A tetejére:
2 zacskó Smarties, vagy bármilyen színes cukorka
2 zacskó csokoládéval bevont mazsola (de lehet bármi, ami csokoládéval bevont)
2 zacskó töltött ostya az oldalára

1. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A 26 cm-es tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is úgy, hogy a sütőpapír magasabb legyen, mint a tortaforma széle, mert megemelkedik rendesen.

2. A lisztet, a kakaóport, a sütőport elkevertem egy kis edényben. A tojásokat kettéválasztottam, majd a fehérjét a 120 gramm cukorral habosra vertem. A sárgájákat pedig a 300 gramm cukorral habosra vertem, majd hozzákevertem a tejet és az olajat is. Hozzáadtam a lisztes keveréket, még mindig habverővel, majd utána kanállal óvatosan összeforgattam, és máris mehetett a formába. 70-80 percig sütöttem, fontos, hogy a közepe is jól megsüljön. Tűpróba mindenképpen szükséges a végén.

3. Amikor megsült a piskóta, kivettem a formából és fejre állítottam, hogy a tetején a pukli visszamenjen. Persze annyira nem ment vissza, ilyenkor le kell vágni.

4. Amíg sül a tészta, addig van idő elkészíteni a krémet. A tojásokat a cukorral addig hevítettem egy edényben, amíg a cukor elolvadt, majd ment a tálas robotgépbe, és az kevergette nekem amíg habos nem lett. Közben a csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, hozzáadtam a kakaóport is és a vaníliaaromát is. Amikor már habos lett a tojásos keverék, akkor hozzákockáztam a vajat. Utána a langyos csokoládét is hozzácsurgattam és még jól elkeverte a robotgép.

5. Közben megsült a piskóta. Meg kell várni, amíg teljesen kihűl, aztán felszeleteljük. Nekem van ilyen piskótaszeletelőm, amivel szépen egyforma magasra lehet vágni, de ha nektek nincs, akkor cérnával szokták még megoldani, vagy recés késsel, itt van is egy szuper video. A piskótának nagyon-nagyon szép lett a belseje és könnyű volt vele dolgozni. A krémmel jól megkentem  a szinteket. Olyan magasra csináltam, hogy pont legyen még egy kis perem a cukorkáknak. Bekentem az egész tortát a krémmel kívül is.

6. A csokis ostyarudakat óvatosan a torta oldalára “ragasztottam”. A csokikrém azonnal odavonzotta őket. Majd egy szalaggal átkötöttem, hogy megtartsa. A tetejére is tettem ostyarudakat, így választottam el a részeket. Aztán a cukorkákkal megszórtam. A végén még habzsákba töltöttem egy kis krémet, és a torta szélére, az ostyarudak illesztéséhez és a közepére nyomtam a krémtől.

smarties cake

A világ legjobb muffinja

csokis muffin

Szerintem az összes muffin közül ez a legjobb. A csokoládé és a banán a legtutibb párosítás. Ódákat tudnék zengeni róla. Kiskorú is odavan érte, ebből bármikor elfogy egy tepsi. De jöjjön inkább a recept.

Hozzáteszem, hogy kb 25 perc alatt készen is van, tehát nem egy nagy kihívás, bárki el tudja készíteni.

Hozzávalók:

1 tojás,
0,8 dl tej
0,8 dl olaj,
120 gramm cukor,
50 gramm étcsokoládé apró darabokra vágva
170 gramm liszt,
fél zacskó sütőpor,
egy banán összenyomkodva
egy kis fahéj
egy evőkanál cukrozatlan kakaópor

Most is “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam, (bár eredetileg külön kell a nedves részt és a száraz részt összekeverni, de nem szeretek mosogatni, ezért nálam a nedves rész összekeverése után abba jön a száraz, amit nem keverek előtte össze).

A tojást, tejet, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy nagyobb keverőtálban, aztán hozzáadtam a csokit, a kakaóport, lisztet,  majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem. Minimuffin-formába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek. És gyorsan meg is ettük.

banános muffin

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!