Bonnie konyhája

Apukám receptje – mennyei keksztekercs

keksztekercs

A legtöbb családi ünnepen, legyen az szülinap, névnap, vagy karácsony, az egyik kötelező édesség a keksztekercs. Mindig Apu készíti, ez az ő feladata. És mindig ugyanolyan finom. Szerencsére annyit csinál, hogy bőven jut belőle mindenkinek arra is, hogy hazavigyen.

Vannak olyan keksztekercsek is, amik kókusszal készülnek, de szerintem ezt a citromos verziót is mindenkinek muszáj kipróbálnia, mert mennyei.

Hozzávalók:

A kekszes részhez:
30 dkg darált háztartási keksz
15 dkg porcukor
2 dkg darált dió
2 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
fél dl erős kávé
1 tojás

A citromos krémhez:
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve

1. A kekszes rész hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk. Ha nem áll eléggé össze, akkor egy kevés tejjel segíthetünk még rajta. Egy gyúrható tésztát kell kapjunk, amit majd ki kell nyújtsunk.

2. A krémhez a langyos vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a végén óvatosan hozzácsurgatjuk a citrom levét. Vigyázni kell vele, nehogy a citrom összerántsa a krémet. A krémnek jó ha egy kicsit hűtőben van, mielőtt beletöltenénk a tésztába.

3. Egy tiszta konyharuhát megszórunk porcukorral és a tésztát kinyújtjuk rá. kb 0,5 cm-esnek kellene lennie. Utána megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük a konyharuha segítségével. Utána pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

4. Szép szeleteket szelünk belőle és már lehet is tálalni. Nálunk nemigen marad másnapra belőle.

 

Citromkrémes muffin

citromos muffin

 

Lassan itt a nyár, ilyenkor jól esnek a hűsítő ízek. Ilyen a citrom is. Most egy nagyon citromos muffint hoztam. Imádom ezt a citromkrémet, annyira savanyú, és mégis édes… nem lehet betelni vele. És nem is nehéz elkészíteni. A muffin most rózsaszín lett, ételfesték helyett céklalevet használtam. A DM-ben lehet kapni ilyen 3 decis kiszerelésben, aki szereti a céklát, az mindenképpen kóstolja meg.

Hozzávalók:
A muffinhoz: 
1 dl olaj
1 kis joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
kb fél dl céklalé a szín miatt

A citromkrémhez: 
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 dl habtejszín

1. Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam a céklalevet, erőteljes rózsaszín lett. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.

2. A muffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem. Figyelni kell, hogy ne süljön nagyon meg, mert akkor már nem rózsaszín lesz, hanem barna.

3. A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük. A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.

4. A muffinokba mélyedéseket vágunk és beletöltjük a citromkrémet, a tetejére is kanalazunk belőle. Ízlés szerint díszítjük.

citromos muffin

Citromos-epres álom

epres süti

 

Pár hete vettem két szilikon formát, egy mini kuglófost és egy szív alakút, a kettő egybe volt csomagolva. Régebben nem rajongtam értük, mert folyton beleragadt a tészta, nem is értem, hogy tudtam mindig elbénázni. Azt mondják az okosok, hogy nem kell kivajazni, meg semmi, de én a biztonság kedvéért azért kivajaztam. És most szépen kijöttek belőle a formák. A szív alakúban is ugyanazt a citromos tésztát használtam, mint a kuglófosnál. De most nem csokoládé került a tetejére, hanem készítettem hozzá egy citromos-epres krémet.

Hozzávalók a citromos piskótához: (kb 10 pici szívecske lesz ennyi tésztából)
20 dkg finomliszt,
7 dkg. teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 cs. sütőpor,
csipet só,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és  leve,
5 tojás,
1 dl tejszín,
18 dkg vaj

a krémhez:
250 gramm mascarpone
1 citrom leve
pár szem eper apróra vágva
2 evőkanál porcukor

A tetejére:
500 gramm eper

1. A elkészítése roppant egyszerű, a cukrot a tojásokkal habosra kell keverni, majd  hozzáreszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a  levét. Hozzáadjuk a tejszínt és homogénné keverjük. A liszteket, sütőport, és sót is összekevertem egy másik edényben.

3. Az olvasztott vajat hozzáadtam a tojásos keverékhez (amikor már langyos volt, különben rántotta lesz belőle). Majd a lisztes keveréket is beöntöttem, a tojásos-vajasba, elkevertem habverővel és már mehetett is a formába.

4. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek e.

5. A krémhez összekevertem a mascarponét a cukorral, citromlével és a darabokra vágott eperrel. Amikor a tészta kihűlt, akkor kettévágtam és megtöltöttem a krémmel. A tetejére is kentem egy kicsit, és megszórtam eperrel.

epres süti

Így készül a citromos kuglóf extra csokoládé mázzal!

citromos kuglóf

Még sosem vettem részt Blogkostoló játékon, de most jelentkeztem a 15-ikre. A játék lényege, hogy bloggerek jelentkezhetnek, hogy sütnének/főznének valamit a másik blogjáról. Most SüniSüti hirdette meg és nekem PiciJuci blogja jutott. Sokáig nézegettem, hogy mit is süssek, mert több recept is tetszett, végül egy citromos kuglófra esett a választásom. Az eredeti receptet itt találjátok. Persze nekem folyton változtatnom kell a recepteken, így ezen is muszáj volt, főleg, mert elnéztem a joghurtot és azt hittem, hogy citromos van itthon, de epres volt. Így joghurt helyett tejszínt tettem a sütibe.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
7 dkg. teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 cs. sütőpor,
csipet só,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja és leve,
5 tojás,
1 dl tejszín,
18 dkg vaj

a tetejére:
10 dkg csokoládé

1. A elkészítése roppant egyszerű, a cukrot a tojásokkal habosra kell keverni, majd  hozzáreszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a  levét. Hozzáadjuk a tejszínt és homogénné keverjük. A liszteket, sütőport, és sót is összekevertem egy másik edényben.  

3. Az olvasztott vajat hozzáadtam a tojásos keverékhez (amikor már langyos volt, különben rántotta lesz belőle). Majd a lisztes keveréket is beöntöttem, a tojásos-vajasba, elkevertem habverővel és már mehetett is a formába.

4. Múltkor vettem mini kuglóf formákat, adtam még egy esélyt a szilikonos formáknak. Ez nagyon kis mini, olyan cuki kis kuglófok lesznek belőle, hogy csak na! A biztonság kedvéért kivajaztam, pedig a szilikonost elvileg nem kell, de így gyönyörűen kijöttek belőle a kis kuglófok. 12 darab lesz belőle.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütöttem.

6. Amikor kihűlt, akkor vízgőz felett felmelegítettem a csokoládét, és leöntöttem vele a kuglófokat.

citromos kuglof

15 perces citromtorta

Juj, ez egy ezer éves recept. De most hogy itt az influenzaszezon, nem árt a sok C vitamin. Még a fórumos csajok közül  Lici osztotta meg velünk évekkel ezelőtt. És ha már másképp nem tudom a gyerkőcbe belediktálni a gyümölcsöket, akkor próbáljuk meg torta formában.
Én nem vagyok egy nagy citrom-rajongó, de ez a torta tényleg nagyon finom, nyáron igazi hűsítő desszert, télen C vitamin forrás és nyári emlék, és nagy előnye, hogy percek alatt megvan.
Én 18 centis tortaformába csináltam, de ha duplázunk minden hozzávalót, akkor a 26 centisbe is tökéletes.

Hozzávalók:
10 dkg omlós keksz (én zabkekszet tettem bele),
kb. 15 dkg vaj,
3 citrom,
2 tojás,
4 dkg cukor

1. Törjük össze a kekszet (én mozsárban szoktam, vagy aprítóban, vagy szétverem a zacskóban egy fakanállal), és keverjük el kb. 4-5 dkg, olvasztott vajjal. A vajas-kekszet lapogassuk egy kapcsos tortaforma aljába, tegyük a hűtőbe míg elkészítjük a krémet.
2. Reszeljük le a 3 citrom héját, morzsoljuk össze kb. 3-4 dkg cukorral, adjunk hozzá a citromok levét, és 2 egész tojást. Keverjük alaposan el a krémet.
Vízfürdő felett, folyamatosan kevergetve sűrítsük be a krémet. Majd a még meleg krémbe keverjünk bele 10 dkg felkockázott vajat.
3. Öntsük a krémet a tésztára és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Vékony késsel válasszuk el a krémet a formától, mielőtt szétkapcsolnánk azt. Jó étvágyat!

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

.

Italok másnapra

IMG_3557_narncs

Tudom, ilyenkor azt szokták mondani, hogy másnap is igyunk alkoholt, hát nem tudom, én sosem tudnék másnaposan megint alkohol inni. Január 1-én vagy másnapos az ember, vagy ha éppen gyerkőcös programja volt, akkor szimplán éhes. Most két italt hoztam, az egyik szerintem másnaposan tökéletes lehet, bár a másik is. Én szoktam szeretni másnap a tejes dolgokat. Azt nem tudom, hogy ez jó vagy sem a gyomrunknak.

Kiskorúnak banánturmixot csináltam. Egy banánt turmixoltam össze kb 1,5 dl tejjel és egy kávéskanál mézzel. Nem tetszett neki.

IMG_3550_banan

Mindenképpen valami citromosat (vagy csak citromkarikásat) akart. Úgyhogy gyorsan összedobtam még egy italt, ami egy vitaminbomba is lehetne. Meg is van fázva egy kicsit, gondoltam, hátha ez már tetszik majd neki. És igen. Most nem tudom, hogy a pohár, a színe, az íze, vagy egyszerűen csak citromkarika a tetején, de nagyon bejött neki. Így legalább megmaradt nekem a banánturmix.

Ehhez az italhoz egy narancs, két mandarin, egy fél citrom levét kevertem össze egy szelet gránátalma levével. Díszítésnek mandarin és az elmaradhatatlan citromkarika.

IMG_3561_narancslé

 

Citromkrémes pavlova

Ha szeretnéd valami új desszerttel megörvendeztetni a családot karácsonykor, akkor itt egy egyszerű, de nagyszerű recept. Az édes csokoládé és a savanyú citromkrém remek páros.

Több receptet is néztem, de itt a szerintem legjobb: Lila Füge receptje, innen.

Kicsit persze módosítottam, mert tettem kakaóport is a pavlovába.

A pavlovához:
3 tojásfehérje
3 ek víz
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor

A citromkrémhez:
8 dkg cukor
1 csipet só
80 ml frissen facsart citromlé
6 dkg vaj
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

1 dl habtejszín

½ kg bogyós gyümölcs vegyesen

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a cukrot és addig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A sütőpapírt sütőlemezre tesszük. A felvert habot a sütőpapírra kenjük úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Előmelegített sütőbe tesszük és 60 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és benne hagyjuk a pavlovát, hogy kihűljön teljesen. Én most előző este megcsináltam, egész éjjel ott állt.
A citromkrémhez kis lábosba tesszük a cukrot, sót, citromlevet és vajat. Folyamatosan kevergetve a vajat teljesen felolvasztjuk, majd 1 percen át összefőzzük.
A tojássárgákat enyhén felverjük, a citromos vajas keverékből két evőkanálnyit hozzákeverünk, majd az egészet visszatesszük a lábosba. A lángot egészen alacsonyra vesszük és a krémet folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tálkába tesszük, belereszeljük 1 citrom héját, sütőpapírral lefedjük, hogy ne bőrösödjön és lehűtjük. Kb. 1,5 óra múlva a tejszínből lágy habot verünk és lazán összeforgatjuk a citromkrémmel.
Az elkészült pavlova tetejére kanalazzuk a citromkrémet, a megmosott, megtisztított, felszeletelt gyümölcsöket a krémre púpozzuk és azonnal tálaljuk az elegáns desszertet.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!