Bonnie konyhája

Banoffee pie – habos banános pite

Banofee pie

Nem is tudom, hogy illik e lefordítani a banoffee pie/pitét, vagy hogyan is lehetne ezt egy szóban magyarul elmondani. A lényeg, hogy finom pitetészta, rajta krémes karamellkrém, majd egy réteg édes banán, a tetején pedig tejszínhab. Mit ne mondjak, mennyei.

A recept sem olyan bonyolult, hamar elkészül, nem igényel nagy cukrász tudást, mégis lehet villantani vele, mert látványos és nem mindennapi ízvilág.

Hozzávalók:
pitetészta
200 gramm liszt
150 gramm vaj
70 gramm porcukor
1 tojás sárgája

Karamellkrém:
400 gramm sűrített tej
50 gramm barnacukor
100 gramm vaj

tetejére:
3-4 darab banán
200 ml habtejszín
100 ml cukrászhab (elhagyható)
1 evőkanál porcukor
egy kocka csokoládé reszeléknek

A pitét készítjük el először, a lisztet és a porcukrot átszitáljuk, majd egy nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem a vajat és hozzáadom a tojássárgáját. Gyorsan összegyúrom, majd kinyújtom. Szerintem úgy a legegyszerűbb, hogy ha egy folpackot kiterítünk a pultra, rá a tészta, tetejére is egy folpack és így nyújtófával kinyújtom. A piteformát kivajazom, lisztezem, majd beleteszem a tésztát a folpack segítségével. Elegyengetem, hogy mindenhova jusson tészta, a szélekre is. Majd beteszem a hűtőbe 15-30 percre.

Közben elkészítjük a karamellkrémet. Egy lábosban feltesszük a barna cukrot és a vajat, magas lángon kevergetjük, amíg a vaj elolvad, a cukor pedig kicsit karamellizálódik, majd felöntjük a sűrített tejjel és alacsonyabb lángon folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Ha nem akar besűrűsödni, ahogy nekem tette az Aldis sűrített tej miatt, akkor egy kiskanál lisztet adjunk hozzá.)

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk villával, ami azért fontos, hogy ne púposodjon fel. Majd egy sütőpapírt helyezünk a tésztára, arra pedig babot, lencsét, ami van otthon és így “vakon” elősütjük a tésztát 180 fokon 15 percig. A bab és lencse utána már nem fogyasztható, én félre szoktam tenni és így bármikor sütök pitét nem kell új babot vagy lencsét elhasználnom.
15 perc után leszedjük a sütőpapírt és a babot, lencsét és visszatesszük még 8-10 percre a pitét, hogy teljesen megsüljön.

Amikor kihűlt a pitetészta és karamellkrém is hideg/langyos, akkor ráöntjük a tésztára, elkenjük és mehet egy éjszakára/vagy pár órára a hűtőbe.

Tálaláskor a banánokat felkarikázzuk, ráhalmozzuk a krémre. Közben felverjük a tejszínt a porcukorral, a tartás végett fele cukrászhab, fele tejszín, de ha azonnal esszük, akkor teljes adat tejszínhab a legjobb.   A banánra halmozzuk a tejszínt, majd reszelt csokoládéval díszítjük és tálaljuk. Jó étvágyat!

image

 

A világ legjobb muffinja

csokis muffin

Szerintem az összes muffin közül ez a legjobb. A csokoládé és a banán a legtutibb párosítás. Ódákat tudnék zengeni róla. Kiskorú is odavan érte, ebből bármikor elfogy egy tepsi. De jöjjön inkább a recept.

Hozzáteszem, hogy kb 25 perc alatt készen is van, tehát nem egy nagy kihívás, bárki el tudja készíteni.

Hozzávalók:

1 tojás,
0,8 dl tej
0,8 dl olaj,
120 gramm cukor,
50 gramm étcsokoládé apró darabokra vágva
170 gramm liszt,
fél zacskó sütőpor,
egy banán összenyomkodva
egy kis fahéj
egy evőkanál cukrozatlan kakaópor

Most is “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam, (bár eredetileg külön kell a nedves részt és a száraz részt összekeverni, de nem szeretek mosogatni, ezért nálam a nedves rész összekeverése után abba jön a száraz, amit nem keverek előtte össze).

A tojást, tejet, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy nagyobb keverőtálban, aztán hozzáadtam a csokit, a kakaóport, lisztet,  majd a végén a sütőport. A végén csak sima kanállal összekevertem. Minimuffin-formába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-17 percig légkeveréses módban. Megvártam míg kihűlnek. És gyorsan meg is ettük.

banános muffin

Készítsd gyerekekkel – pofonegyszerű csokis muffin extrákkal!

csokis muffin

 

Szombat reggel volt és Kiskorú nagyon szeretett volna már valamit csinálni. Mostanában elleste tőlem a sütést, és mindenképpen össze akart keverni valamit. Hát segítettem neki. Minden hozzávalót ő talált ki és tett bele, bár egy kicsit segítettem azért neki. Az ő ötlete volt, hogy menjen bele kakaó, banán, csokis puszedli és méz.

Hozzávalók:
1 kis joghurt
fél dl olaj
10 dkg cukor
1 banán
2 db csokis puszedli kis kockákra vágva
1 teáskanál méz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
15 dkg liszt
1 tojás

1. A joghurtot, az olajjal és a cukorral, tojással összekeverem egy nagyobb keverőtálban, majd hozzáadom a kockákra vágott csokis puszedlit, a banánt. Belekeverem a mézet is.

2. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverem egy keverőtálban, majd hozzáöntöm a cukros keverékhez, és jól elkeverem.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd egy muffin sütőformát kibélelem a papírkapszlikkal. Belekanalazom a tésztát és 20 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

Kiskorú mutatta, hogy milyen lett a belseje.

muffin

 

csokis muffin

Életmódváltók reggelije – zabpelyhes banános-kivi turmix

kiwis turmix

 

A recept Kati személyes tulajdona, leírom, nehogy azt gondolja, hogy elloptam. Minden tízóraira ilyesmit eszik. Muszáj volt lemásolnom a remek ötletét, mert Kiskorú, aki eddig imádta magában a kivit és miatta vettem egy kilót, most nem ette meg. Szóval gyorsan turmixoltam neki egy kivi-banán turmixot, így bezzeg lecsúszott. A saját verziómra zabpelyhet is szórtam, hogy tökéletesen másoljam a mestert.

De miért is jó ez a turmix?

A banán:  igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. Káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Káliumtartalma a csontjainkat is védi. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. 11.  A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.További részletek itt.

A kivi: némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-el csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít – írja aWikipédia.

A zabpehely valóban számos pozitív hatással rendelkezik, mindenképp be kell iktatni az étrendbe. Minden sportoló étrendjében jelen van, mivel egészséges mivoltán kívül fizikai állóképességünket is befolyásolja. A testépítő étrend egyik fontos összetevője a zab, főleg a magas szénhidráttartalom miatt. Lassú felszívódású összetett szénhidrát, amely tökéletesen megfelel egy kiadós reggelinek. Nem mellesleg jó hatással van a koleszterinszintre és a rák megelőzését is segíti.

Ahogy a fenti oldal is írja, és én is ezt javaslom, csak natúr zabpelyhet vegyünk, és mi ízesítsük otthon.

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 banán
3 kivi
egy marék zabpehely
A banánokat és a kiviket meghámozzuk, majd összeturmixoltjuk. A tetejére zabpelyhet szórunk.

Nagyon finom és máris jól indul a nap!

IMG_4055_reggeli

Így készül a csokis-banános gofri!

banános goffri

Arra gondoltam, hogy ha este átjönnek a kölkök bandázni, akkor ne a bolti pufit és kekszeket egyék, hanem inkább sütök neki gofrit. Ezzel az anyukák is egyet értettek. Végül aztán nem jött át senki bandázni. De azért csináltam gofrit. Nem akartam a szokásos, sima vaníliásat, hanem megbolondítottam egy kis banánnal és egy kis csokoládéval. A recept nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom.

Hozzávalók:
250 gramm liszt
3 nagyobb tojás
2 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor
100 gramm vaj
2,5 dl tej
1 banán
fél tábla étcsokoládé
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.

2. A sárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel összekeverjük. Közben megolvasztjuk a vajat, és vízgőz felett a csokoládét. Amikor már langyos a vaj és a csoki is, akkor a cukros sárgájához adjuk, majd habverővel összekeverjük. A banánt villával összenyomkodtam és azt is a keverékhez adtam.

3. Beleszórjuk a lisztet és a kakaóport is, és egyneművé keverjük. Óvatosan hozzákeverjük a fehérjéket és már kanalazhatjuk is a gofrisütőbe.

Ha akarjuk készíthetünk sima banánosat is, vagy akár a banán is elhagyható. Úgy is nagyon finom lesz. Mogyorókrémmel, banánnal, tejszínhabbal kínáljuk.

gofri

 

 

Gyerekek kedvence – banános amerikai palacsinta

IMG_3679_banánpalacsinta

Home office napon ami időt megspóroltam a munkába rohanással és a dugóan várakozással, azt inkább egy finom reggelire fordítottam. Az amerikai palacsinta mindig is nagy kedvenc, hát még banánnal és csokoládéval. A recept egyszerű és gyors, és mennyei.

Hozzávalók:
120 gramm liszt
1,5 dl tej
egy késhegynyi sütőpor
2 tojás

A tojások fehérjét külön tálba tesszük, kemény habbá verjük. A sárgájákat összekeverjük a liszttel, sütőporral, tejjel, én robotgéppel szoktam, úgy tuti nem lesz csomós. Majd hozzákeverjük a tojássárgájás masszához a fehérjét, és már süthetjük is. Nem szoktam olajat alá tenni, sima teflonos palacsintasütőben szoktam sütni.

És ami extra finommá teszi: belekanalazom a palacsintasütőbe, (méretet tetszőlegesen lehet választani, én inkább kisebbeket sütök, fél tenyérnyit) és lehet rá banánkarikákat tenni (nagyon vékonyra vágott banánt). Amíg az egyik oldala sül, a gyümölcsök szinte elmerülnek a tésztában, néha kicsit kanalazok még rá, hogy teljesen elfedje a gyümölcsöt, de néha hagyom, hogy látszanak. Majd megsütöm a másik felét is. Tálaláshoz egy kis étcsokoládét olvasztottam. Ilyen reggelivel tökéletesen indul a nap!

Nagyon banános – nagyon csokis muffin

IMG_3618_smartiemuffin

 

Adott volt pár Smarties mikulás csoki, meg pár Milka csoki, és Kiskorú kis barátja épp átjött hozzánk, ezen felbuzdulva gyorsan összedobtam egy muffint. Bele került a Milka csoki, tetejére a Smarties. A muffinrecept a szokásos és bevált recept volt. Nagyon bejött nekik, mind elfogyott. Öröm az ilyen fiúkra és apukára sütni!

Hozzávalók:

1 tojás, 1 kefír, 1 dl olaj, 15 dkg cukor, 17 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 kisebb banán, 1 Milka mikuláscsoki, pár szem Smarties a tetejére

Most “az egyetlen edény koszolós” módszert választottam. A banánt egy villával összenyomkodtam egy tányéron, a mikulást darabjaira törtem. A tojást, kefírt, olajat, cukrot kézi habverővel összekevertem egy keverőtálban, aztán hozzáadtam a kakaóport, sütőport, a banánt, a darabokra tört Milka csokit, majd a végén a lisztet. A banán után már csak sima kanállal kevertem össze. Nagy muffinformába kapszlikat tettem, majd ebbe kanalaztam háromnegyedéig a tésztát. A tetejére pár szem Smartiest szórtam. A meleg hatására kifakult a színűk sajnos.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 20-22 percig légkeveréses módban. Nagyon banános, nagyon csokis.

 

Italok másnapra

IMG_3557_narncs

Tudom, ilyenkor azt szokták mondani, hogy másnap is igyunk alkoholt, hát nem tudom, én sosem tudnék másnaposan megint alkohol inni. Január 1-én vagy másnapos az ember, vagy ha éppen gyerkőcös programja volt, akkor szimplán éhes. Most két italt hoztam, az egyik szerintem másnaposan tökéletes lehet, bár a másik is. Én szoktam szeretni másnap a tejes dolgokat. Azt nem tudom, hogy ez jó vagy sem a gyomrunknak.

Kiskorúnak banánturmixot csináltam. Egy banánt turmixoltam össze kb 1,5 dl tejjel és egy kávéskanál mézzel. Nem tetszett neki.

IMG_3550_banan

Mindenképpen valami citromosat (vagy csak citromkarikásat) akart. Úgyhogy gyorsan összedobtam még egy italt, ami egy vitaminbomba is lehetne. Meg is van fázva egy kicsit, gondoltam, hátha ez már tetszik majd neki. És igen. Most nem tudom, hogy a pohár, a színe, az íze, vagy egyszerűen csak citromkarika a tetején, de nagyon bejött neki. Így legalább megmaradt nekem a banánturmix.

Ehhez az italhoz egy narancs, két mandarin, egy fél citrom levét kevertem össze egy szelet gránátalma levével. Díszítésnek mandarin és az elmaradhatatlan citromkarika.

IMG_3561_narancslé

 

Banános gyümölcskenyér

IMG_3119-banánkenyer

Az ilyen hideg téli napokon jól esik egy kis gyümölcskenyér, tele finom gyümölccsel és a tetején csokoládéval. Ezt a receptet még sosem csináltam, a 66 karácsonyi édesség szakácskönyvből való. Fura benne, hogy élesztő kell bele, de egyáltalán nem kell keleszteni. Kicsit tartottam tőle, hogy így milyen lesz, de nagyon elégedett vagyok vele, és Kiskorú is megevett már egy szeletet. Igaz, hogy eláll 2-3 napig, nálunk tuti csak pár szelet marad holnapra.

A recepten kicsit módosítottam, úgyhogy most ezt adom közre, csináljátok meg, habos kakaóval egy gyerekmese mellett tökéletes. Bár szerintem holnap reggelire egy vaníliás kávé mellé is az lesz.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: (nekem egy 18 cm tortaforma lett belőle és egy kalácsforma is, vagy mi a neve ennek a hosszúnak a képen lent)

1 citrom,

1 alma,

2 banán,

280 gramm cukor,

200 gramm mazsola,

egy darabka birsalmasajt,

500 gramm finomliszt,

1 dl tej,

20 gramm élesztő,

150 gramm vaj,

2 vaníliás cukor,

1 csipest só,

3 tojás

1. A citrom héját lereszeltem, a levét kinyomtam. Az almát megpucoltam, apró darabokra vágtam. A banánt félbevágtam és szeletekre vágtam, majd az almára és a banánra ráöntöttem a citromlevet, rászórtam a citromhéjat, majd két evőkanál cukorral összekevertem az egészet. Hagytam így állni, amíg a többi hozzávalót előkészítettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

2. A langyos tejbe egy kávéskanál cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam, hogy felfusson.

3. A mazsolát langyos vízbe áztattam, majd lecsöpögtettem, konyharuhával megszárítottam és apró darabokra vágtam.

4. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra kevertem habverővel, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Kis adagokban hozzáadtam a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt is. Végül már fakanállal hozzákevertem a gyümölcsöket.

5. A formákat kibéleltem sütőpapírral, majd belekanalaztam a masszát. A sütőben 1 órát sütöttem, az első 35 percben tilos kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta.

6. A formában hagytam langyosra hűlni, majd kivettem a formából, és a sütőpapírt is leszedtem róla és hagytam úgy teljesen kihűlni.

Az egyik forma tetejére 50 gramm étcsokoládét olvasztottam vízgőz fölött, majd rácsurgattam a gyümölcskenyérre. Jó étvágyat!

IMG_3108-banánkalacs

 

Csokoládés gyümölcsök

Ha legegyszerűbb desszert. Végy egy banánt, meg egy almát, vágd fel, tedd egy tányérra. Vízgőz fölött olvassz fel egy csokimikulást és három kocka 80 %-os étcsokoládét, majd csurgasd a gyümölcsökre. Jó étvágyat!

Neki is ízlett! Mondjuk egy kicsit több csokoládéval! 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!