Bonnie konyhája

Almás kalácsfelfújt – a legjobb dolog, ami egy szikkadt kaláccsal történhet

kalácsfelfújt

Hétvégéről maradt egy kakaós kalács, kicsit már szikkadt volt, és ilyenkor nem történhet vele jobb dolog, mint hogy kalácsfelfújt legyen. Gyorsan csináltam egy pudingot és megpároltam pár almát, aztán a sütő is dolgozott kicsit. A kalács így eltűnt, megettük. És a több kilónyi alma is elkezdett fogyni. Végre.

Hozzávalók:
egy kisebb kakaós kalács (8 szelet)
3 tojás
3 dl tej
15 dkg cukor

A krém:
1 vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
5 dl tej
fahéj ízlés szerint
Az almás rész:
kb 6 darab közepes alma
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor

Egy tűzálló edényt kivajaztam, majd a kalácsszeleteket beletettem egymás mellé. A tojásokat a tejjel és a cukorral elkevertem, majd ráöntöttem a kalácsokra.

A pudingot elkészítem a leírásnak megfelelően, fahéjjal ízesítem, majd a kalácsok tetejére öntöm és elkenem, hogy mindenhova egységesen jusson.

Az almákat megpucolom és vékony szeletekre vágom. Serpenyőben felforrósítok 5 dkg vajat, elkeverem 5 evőkanál cukorral, megvárom, még a cukor elolvad, majd hozzáadom az almákat és megpárolom. Amikor kész, akkor a puding tetejére kanalazom, egyenletesen eloszlatom.

Ízlés szerint meg lehet szórni még cukorral, az szépen rákaramellizálódik a sütés alatt.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.

kalácsfelfújt

Nagymama házi almás pitéje

almás pite

Rengeteg almát kaptunk, így muszáj volt már valamit csinálni vele, nehogy megrohadjanak. Ennyi almát képtelenség megenni, így készült belőle az almás pite.

Ez nem az a gyors sütemény, nem bögrés, nem 10 perces. Ehhez idő kell. De megéri a befektetett időt. Mondanám, hogy langyosan a legfinomabb, de akkor még a szeletelés sem olyan szép, ahogy a kép is mutatja. Nekem másnaposan ízlett a legjobban, amikor a tésztája már megpuhul kicsit. Mondjuk a barátnőmék azonnal befalták a felét, szóval nekik pedig langyosan ízlett a legjobban.

Sok receptet néztem a neten, végül Limara receptje mellett döntöttem, kicsit változtatva rajta. Ízvilága olyan, mint amit a nagymamám készített régen, ami a gyerekkort idézi.

Hozzávalók:
töltelékhez:
1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve kb 600 gramm lett)
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
ízlés szerint fahéj
1 citrom leve

tésztához:
50 dkg liszt
1 k sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 nagy evőkanál tejföl

Az almákat megpucoltam, és lereszeltem, majd megcsurgattam a citrom levével, hogy ne barnuljon be. Kifacsartam a levét, nekem 4 dl lett, ebből 3 dl almalével elkevertem a pudingport és tűzhelyen besűrítettem. A másik 1 dl-t megittuk, nagyon finom volt. Amikor kész az almás-puding, akkor cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadunk ízlés szerint fahéjat, majd belekeverjük a lereszelt almát is. Ezt már nem kell főzni, elég csak összekeverni.

A tésztához a lisztet, sütőport, sót, cukrokat összekevertem, majd egy nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a kezemmel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd a tejfölt és egynemű tésztává gyúrtam. Két részre vágtam. Az egyiket kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. Rákentem az almás tölteléket, majd a másik tészta felét szintén kinyújtottam és beborítottam vele a süteményt. A tetejét villával megszúrkáltam és a maradt tojásfehérjével megkentem.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percig. Várjuk meg míg kihűl, ha tudjuk, mert úgy könnyebb szeletelni.

almás pite

Szuper egészséges palacsinta birsalmalekvárral

palacsinta

Kiskorú beteg és ilyenkor igyekszem a kedvében járni. A palacsintát nagyon szereti. Meg az almát is. Andi barátosném blogján találtam a receptet, és bár teljesen nem követtem, de szerintem így is egy szuper egészséges palacsinta lett belőle.

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
1,5 dl tej
3 alma
3 tojás
2 evőkanál porcukor
fél teáskanál fahéj
a sütéshez kókuszolaj (étolajjal is jó lehet)

A zabpelyhet összekevertem a tejjel és hagytam 20 percig állni, hogy magába szívja a tejet. Utána belereszeltem egy nagy lyukú reszelőn az almákat, hozzáadtam a cukrot, a fahéjat és a végén a tojásokat. Jól elkevertem. Az elején nekem kicsit darabos volt a zabpehely miatt, ezért egy kicsit összeturmixoltam a masszát.

Forró serpenyőben kókuszolajon sütöttem ki őket. Nagyon miniket csináltam, egy evőkanállal tettem csak a serpenyőbe belőle és úgy sütöttem sok kicsit.

Birsalmalekvárral ettük. Nagyon finom volt. Mindenkinek nagyon ízlett. Azt hiszem, hogy sokszor fogok még ilyet készíteni.

Almás-diós muffin 30 perc alatt!

almás muffin

Vendégségbe mentünk és gyorsan összedobtam egy őszi ízvilágú muffint. Kiskorú szerint nagyon finom lett, úgy kellett elraknom előle, hogy ne egye meg mindet.

Gyorsan elkészül, mert meg is sültek addigra, mire befejeztük a reggelit.

Elkészítési idő: 10 perc+sütés 15-18 perc

Hozzávalók:
170 gramm liszt
fél zacskó sütőpor
1 tojás
1 kis joghurt
1 dl olaj
120 gramm cukor
1 alma
1 marék durvára vágott dió
1 marék mazsola
fahéj

A muffinhoz összekeverjük a joghurtot, a tojást, az olajat, a cukrot, majd a kockára vágott almát, diót, és mazsolát. Meghintjük egy kis fahéjjal. Utána hozzákeverjük a lisztet és sütőport. A muffin formát kibéleljük papírkapszlikkal, belekanalazzuk 3/4-ig a tésztát.  180 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-18 percig.

diósmuffin

A legtutibb őszi édesség: forró almás pite

almás pite

Amikor kint még süt a nap, de már hidegebb van és az egész délutánt a szabadban töltjük, aztán kifáradva, lehűlve és éhesen hazaérünk, akkor nincs is jobb, mint egy előre elkészített pitetészta és töltelék, amik már csak arra várnak, hogy megsüssük őket.

A receptet blogger-barátosném, HahoPihe tette közzé, és már hetek óta csak erre tudok gondolni. A sütemény – ha lehet annak nevezni – az egyik gyorsétteremlánc almás pitéjének a hasonmása, igaz, ott roppanósabb a tésztaburok, mint itt, de azért ez sokkal finomabb annál.

 

Hozzávalók
Tésztához
25 dkg liszt
5 ek olvasztott vaj
fél kk só
 1 vaníliás cukor
10-12 ek víz
Töltelékhez
30 dkg megpucolt alma (4 kisebb alma)
1 fél citrom leve
3-4 ek cukor
1 dl víz
ízlés szerint fahéj
1 vaníliás cukor
1 ek főzős vaníliás pudingpor
olaj a sütéshez
A tészta hozzávalóit keverjük össze, a vizet utólag adagoljuk, mert egy nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha egynemű lesz a tészta, folpackba csomagolva mehet a hűtőbe.
Közben elkészítettem a tölteléket, 4 kisebb almát, megpucoltam, apró kockákra vágtam, egy edénybe tettem, lecsurgattam egy fél citrom levével, hogy ne barnuljon be. Aztán megszórtam a cukorral, ráöntöttem a vizet, a fahéjat, a vaníliás cukrot és összefőztem egy kicsit, hogy az almák megpuhuljanak. Majd a végén hozzákevertem a pudingport.
Megvártam, amíg kihűl a töltelék – erre volt jó, hogy lementünk a játszótérre. A tésztát kivettem a hűtőből, sodrófával kinyújtottam jó vékonyra, majd 8 téglalapot vágtam belőle. Ezeket megtöltöttem az almás töltelékkel és jól összezártam, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Forró olajban aranybarnára sütöttem őket.
Citromfagyival és szeletelt mandulával tálaltam. Forrón a legfinomabb.
almás pite
Ha szeretitek az almát és az almás süteményeket, akkor még ajánlom figyelmetekbe a Tart Tatin nevű fordított almatortát, recept itt. És a Facebookon is megtaláltok!

Villámgyors reggeli: almás bundás kalács!

bundás kalács

A bundás kenyér nálunk szinte hetente előfordul a reggeli asztalnál, vagy a vacsoránál, Kiskorú nagyon szereti. Gondoltam, hogy már itt az ideje újítani egy kicsit, és volt is itthon egy kisebb kalács. Így lett belőle bundás kalács. Persze muszáj volt még valami extrát beletettem, ami pedig az alma volt. Mit ne mondjak, elfogyott mind. Időben pedig ugyanannyira gyorsan kész lesz, mintha megkennénk egy kalácsot vajjal és lekvárral.

Elkészítés ideje: 10 perc

Hozzávalók(250 gramm kalácshoz, vagy 2-3 főre):
2 tojás
fél dl tej
1 vaníliás cukor
3 teáskanál cukor
egy kis fahéj
1 kisebb alma megpucolva, lereszelve (nagyobb lyukú reszelőn)
vaj a sütéshez kb 4 dkg
250 gramm fonott kalács

A tojást, tejet, cukrokat jól összekeverjük egy tányérban, hozzáadjuk a fahéjat és az almát is. A kalácsot felszeleteljük. Egy serpenyőbe felhevítjük a vajat, majd a felszeletelt kalácsokat megforgatjuk a tojásos-almás keverékben és megsütjük mindkét oldalát.

Porcukorral még meghintettem a tetejét, de ez elhagyható. Tejjel, kakaóval, vagy kávéval is tökéletes reggel.

Banános gyümölcskenyér

IMG_3119-banánkenyer

Az ilyen hideg téli napokon jól esik egy kis gyümölcskenyér, tele finom gyümölccsel és a tetején csokoládéval. Ezt a receptet még sosem csináltam, a 66 karácsonyi édesség szakácskönyvből való. Fura benne, hogy élesztő kell bele, de egyáltalán nem kell keleszteni. Kicsit tartottam tőle, hogy így milyen lesz, de nagyon elégedett vagyok vele, és Kiskorú is megevett már egy szeletet. Igaz, hogy eláll 2-3 napig, nálunk tuti csak pár szelet marad holnapra.

A recepten kicsit módosítottam, úgyhogy most ezt adom közre, csináljátok meg, habos kakaóval egy gyerekmese mellett tökéletes. Bár szerintem holnap reggelire egy vaníliás kávé mellé is az lesz.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: (nekem egy 18 cm tortaforma lett belőle és egy kalácsforma is, vagy mi a neve ennek a hosszúnak a képen lent)

1 citrom,

1 alma,

2 banán,

280 gramm cukor,

200 gramm mazsola,

egy darabka birsalmasajt,

500 gramm finomliszt,

1 dl tej,

20 gramm élesztő,

150 gramm vaj,

2 vaníliás cukor,

1 csipest só,

3 tojás

1. A citrom héját lereszeltem, a levét kinyomtam. Az almát megpucoltam, apró darabokra vágtam. A banánt félbevágtam és szeletekre vágtam, majd az almára és a banánra ráöntöttem a citromlevet, rászórtam a citromhéjat, majd két evőkanál cukorral összekevertem az egészet. Hagytam így állni, amíg a többi hozzávalót előkészítettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

2. A langyos tejbe egy kávéskanál cukrot tettem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam, hogy felfusson.

3. A mazsolát langyos vízbe áztattam, majd lecsöpögtettem, konyharuhával megszárítottam és apró darabokra vágtam.

4. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra kevertem habverővel, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. Kis adagokban hozzáadtam a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt is. Végül már fakanállal hozzákevertem a gyümölcsöket.

5. A formákat kibéleltem sütőpapírral, majd belekanalaztam a masszát. A sütőben 1 órát sütöttem, az első 35 percben tilos kinyitni a sütőt, mert összeesik a tészta.

6. A formában hagytam langyosra hűlni, majd kivettem a formából, és a sütőpapírt is leszedtem róla és hagytam úgy teljesen kihűlni.

Az egyik forma tetejére 50 gramm étcsokoládét olvasztottam vízgőz fölött, majd rácsurgattam a gyümölcskenyérre. Jó étvágyat!

IMG_3108-banánkalacs

 

Flódni-szerű pohárkrém

IMG_9866_flódniszerű
Nem is tudom, hogy minek definiáljam az alábbi desszertet. Pohárkrém azt hiszem. Már nagyon régóta szerettem volna flódnit csinálni, de valahogy sohasem jött össze. Kíváncsi voltam az ízhatásra, a mák-dió-alma hármasára. És ebben a pohárkrémben a három íz tökéletes harmóniát ad.

Hozzávalók:
Alapkrém:
2 tojássárgája
2 ek liszt
1 ek méz
4 dl tej
1 bourbon vaníliás cukor
3 ek mascarpone

Mákos rész: 5 dkg darált mákot összekeverek 1 teáskanál mézzel és 2 evőkanál almás krémmel.
Almás krém: 2 almát meghámozok, kockákra vágom és felteszem főni 5 dl vízben, egy fél citrom levét csöpögtetem rá, és egy kis fahéjjal ízesítem.
Diós krém: az alapkrém feléhez 8 dkg darált diót keverek.
Babapiskóta ízlés szerint.

Alapkrém elkészítése: A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a tejet a vaníliás cukorral és a mézzel felfőzöm. A meleg tejjel apránként hígítom a tojásos keveréket, majd sűrűsödésig főzöm. Ha kész, 10 percet hűtöm, majd hozzákeverem a mascarponét.

Négy pohár lett belőle nekem. Minden pohár aljára teszek mákos keveréket, az összeset szétosztom. Utána teszek rá 1-1 babapiskótát kettétörve, majd az alapkrém következik. Utána újabb babapiskóta, majd az almás krém. Végül a tetejére a megmaradt alapkrémbe belekeverem a diót és azt kanalazom a tetejére.

Jó étvágyat!

Pite-pite-pite…

IMG_2799_pitekombok

 

Már régóta megvettem a piteformát, de nem sokszor szoktam használni. Inkább nagy pitét készítek, nem ilyen kicsiket, pedig ezek sokkal jobban néznek ki és egy tepsiben akár 6 féle pitét is készíthetünk.

Most csináltam mogyorókrémeset, szőlőset, almás-körtéset és almás-körtés-diósat.

A pitetészta az alábbi volt:

200 gramm liszt, 100 gramm vaj, 1 tojás, 25 gramm cukor, két evőkanál tejszín, 1 citrom reszelt héjja, 1 csipet só

A hozzávalókat összegyúrtam és a hűtőbe tettem minimum 1 órára. Utána 180 fokra előmelegítettem a sütőt, közben kivajaztam-liszteztem a formát. Hat egyenlő részre vágtam a tésztát, hagytam egy kicsit a rácsokra is. A formákba simítottam a tésztát és 10 percig sütöttem őket üresen. Utána megtöltöttem töltelékkel, vagy még 5-7 percig sütöttem és kiszedtem őket üresen.

Kettőt hagytam üresre, az egyikbe mogyorókrémes krémet tettem. Egy evőkanál mogyorókrémet kevertem össze egy evőkanál mascarponével. Ezt kentem a tésztára, majd étcsoki darával díszítettem.

IMG_2777_csokispite

 

A szőlőshez a két evőkanál mascarponét kevertem össze egy negyed citrom levével és egy kávéskanál porcukorral. Félbevágott szőlőszemekkel díszítettem.

IMG_2782_szőlőpite

 

 

Az almás-körtéshez (amiből 4 db lett) 1 nagyobb almát és egy körtét apró kockákra vágtam, és egy kis edénybe tettem, cukrot tettem még hozzá négy evőkanállal, és felmelegítettem. Egy késhegynyi fahéjjal ízesítettem. Megvártam, amíg megpárolódnak kicsit a gyümölcsök és a formákba kanalaztam őket. Kettőnek e tetejére diót és egy kis kristálycukrot szórtam, a másik kettőre a maradék tésztából csináltam rácsot. A töltelékkel együtt még 10 percig sütöttem őket. Porcukorral megszórható ízlés szerint.

IMG_2788_almaspite

 

 

 

 

Csokoládés gyümölcsök

Ha legegyszerűbb desszert. Végy egy banánt, meg egy almát, vágd fel, tedd egy tányérra. Vízgőz fölött olvassz fel egy csokimikulást és három kocka 80 %-os étcsokoládét, majd csurgasd a gyümölcsökre. Jó étvágyat!

Neki is ízlett! Mondjuk egy kicsit több csokoládéval! 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!