Bonnie konyhája

A legfinomabb áfonyás pite

áfonya pite

Nagyon szeretem az áfonyát, szerintem az egyik legszuperebb gyümölcs, imádom a lila színét, meg hogy olyan kis gömböc. Hogy sokat lehet enni belőle és hogy sütikben is isteni finom. Ha nyár, akkor nem maradhat el az áfonyás pite, szerintem ez soha ne hagyjátok ki. Annyira finom!

Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
2 ek porcukor
1 tojás
1 tojás sárgája (fehérje is kelleni fog)
kis víz

A töltelékhez:
50 dkg áfonya
1 vaníliás pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 tk vaníliaaroma

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojást és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki.

2. Közben elkészítem a tölteléket, amihez a pudingport a leírásnak megfelelően elkészítem. Öntök még hozzá egy kis vanília aromát is, hogy nagyon vaníliás legyen. Amikor a puding kész, akkor megvárom, hogy kihűljön.

3. A pitetészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtom, majd egy kivajazott piteformába teszem, rákanalazom a hideg pudingot, majd megszóróm az áfonyával. A maradék tésztát  szintén kinyújtom és 1 cm-es csíkokat vágok belőle, amivel berácsozom a süti tetejét. A maradék tojásfehérjével megkenem és máris mehet a sütőbe, amit korábban 180 fokra előmelegítettem. 35 perc alatt megsül. Vaníliafagyival a legjobb!

áfonyás pite

Ha tetszett a recept, gyere a Facebook oldalamra, vagy kövess az Instagramon! Várlak!

Látványos citromkrémes erdei gyümölcsös cupcake

cupcake decor

Szeretem a muffinokat, mert pár ügyes díszítési móddal nagyon látványos és még finomabb kis sütik készülhetnek belőle. Ez az erdei gyümölcsös recept Kiskorú kedvence, van benne egy kis zabpehely is, hogy egészséges is legyen.

Már régóta kinéztem egy 24 darabos kinyomós szettet, végre meg is rendeltem, és meg is jött. Szóval adott volt a hétvégi program. Sütöttem egy adag erdei gyümölcsös muffint és citromos mascarpone krémmel próbálgattam a fejeket.

Hozzávalók:

Hozzávalók:
nedves rész:
1 tojás (M-es méret),
1 kis poharas joghurt,
0,7 dl olaj,
12 dkg cukor,
1 marék erdei gyümölcs (én fagyasztottat használtam)
1 marék kis szemű zabpehely
száraz rész:
1/2 zacskó sütőpor,
15 dkg liszt

A tetejére
250 gramm mascarpone
2 evőkanál porcukor
fél citrom leve

Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze.
A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm.
Közben kikeverem a mascarponét a porcukorral és a citrom levével.
Amikor megsültek a muffinok, megvárom, hogy kihűljenek, utána díszítem a mascapronés krémmel.
A krémet habzsákba töltöm és a muffinok tetejére nyomom. A fenti képen egy nagyobb csillagkinyomó van, ezzel készült a rózsa minta (belülről kifelé nyomtam a krémet) és a kis csúcsok is. Mindkét esetben fontos, hogy merőleges legyen a habzsák a muffinra.
muffin recept

Joghurtos panna cotta áfonyával és ribizlivel

panna cotta

Amikor kint 30-35 fok van, de az ember mégis valami édességre vágyik. Könnyű, joghurtos finomság ez. Áfonyát és ribizlit tettem a tetejére. Gina barátnőm jött vacsorára, neki készült az áfonyás adag. Az elején azt mondta, hogy nem kér, mert nem is szereti az áfonyát. Aztán csak megkóstolta, utána már csak ilyeneket hallottam tőle, miközben kanalazta: ez nagyon jó, ez tényleg jó, ez finom… És meg is ette mindet. Hát mi ez, ha nem elismerés?

Hozzávalók: (ebből az adagból lett 7 adag, 4 kisebb, amilyen a képen van és három nagyobb adag)
50 dkg joghurt
4 dl tejszín
15 dkg cukor
2 evőkanál zselatinpor

A tetejére:
250 gramm áfonya, egy kis cukor és egy kis víz
250 gramm ribizli

A joghurtot és a tejszínt beleöntöttem egy lábosba, hozzáadtam a cukrot és felmelegítettem. Forralni nem szabad. A zselatinport egy kis tálba tettem, mertem rá a meleg tejszínes keverékből és elkevertem. A feloldódott zselatint visszaszűrtem (hogy ne legyenek benne zselatindarabkák) a tejszínes keverékbe és jól elkevertem. Hét kis tálkába osztottam szét, kihűlés után egy éjszakára mehetnek a hűtőbe. A kis tálkáknál az a jó, ha vizes az alja, ahova tesszük a panna cottát, mert akkor talán könnyebben ki lehet borítani őket. De mi most kikanalaztuk a tálkából, nem borítottam ki.

A tetejére az áfonyát egy kis edénybe tettem a tűzre, megszórtam két evőkanál cukorral, és egy evőkanál vizet is tettem hozzá. Kicsit összeforraltam, megvártam mire kihűlt és akkor kanalaztam a panna cotta tetejére. A ribizli esetén ennél sokkal lustább voltam, csak megmostam a ribizlit és rászemeztem.

panna cotta

panna cotta

Sütés nélküli fehércsokis sajttorta áfonyával

áfonya torta

Ez a torta egyik kolléganőmnek, Juditkának készült a születésnapjára. Mivel egész nap 30 fok körül volt a hőmérséklet, a lakásban meg aztán még semmi légmozgás sem volt, így a sütés szóba sem jöhetett. Még jó, hogy vannak már sütés nélküli mennyei receptek is. A gyümölcs adott volt, áfonyás torta lesz. Keresgéltem a neten, végül Detti bloggertársam segítségével a fehércsokis sajttortát választottam. Pár változást azért eszközöltem a receptben, ezt valahogy mindig muszáj. (A képeken egy mini verziót láttok, de a receptben egy normál tortához adom meg a hozzávalókat. Ez a mini csak fotózásra készült, mert az irodában nem a legjobbak a fényviszonyok egy gasztrofotózáshoz.)

Hozzávalók (24 cm tortaforma):
Kekszes alaphoz:
25 dkg keksz (én most fele zabfalatok, fele Neo nagyoncsokis oreo utánzat kekszből készítettem)
7 dkg vaj
Krémhez:
30 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
500 ml tejszín
Áfonyaszósz a tetejére:
40 dkg áfonya
1 evőkanál cukor
2 evőkanál víz

1. A kekszet aprítóban ledarálom. A vajat megolvasztom, majd az aprított keksszel összekeverem. Egy 24 cm-es tortaforma alján elegyengetem. Mehet a hűtőbe.

2. A fehér csokoládét felolvasztom gőz felett.  Majd megvárom, hogy kicsit kihűljön és összekeverem a mascarponéval. Közben felverem kemény habbá a tejszínt, itt vannak tippek, hogy lesz jó kemény a hab. Óvatosan a habot is belekeverem a mascarponés-csokis keverékbe, majd a torta tetejére kanalazom. Szépen elegyengetem, majd mehet vissza a hűtőbe, legalább 5-6 órára, nekem most egy éjszakát hűlt.

3. A tetejére a szószhoz az áfonyát megmostam, majd egy kis edénybe a tűzre tettem, cukorral, vízzel. Pár perc alatt szép színe lesz az áfonyáknak, lesz rajta egy kis szósz is. Félreteszem, hogy kihűljön, csak hidegen szabad a tortára önteni. Közvetlen tálalás előtt öntöttem rá.

áfonya torta

 

 

Szedres-áfonyás torta 15 perc alatt

IMG_9240_áfonyás
Mostanában mindig ezt a egyszerű-de nagyszerű tortát csinálom minden alkalomra. Szerencsére mindig más az ünnepelt. Most szederrel és áfonyával csináltam és úgy, hogy a kekszes részre is tettem szedret. Igaz, előtte egy kis krém is kellett volna, mert a krém nem folyt le a kekszig. Na, nem baj, majd legközelebb. Így is nagyon finom volt.

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű keksz (zabfalatokat tettem bele)
7 dkg vaj
250 gramm mascarpone
3 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
10 dkg áfonya
15 dkg szeder

A szuper tálas robotgépembe (vagy minek hívják az ilyen rabszolgákat?) beleöntöttem a tejszínt és bekapcsoltam. Amíg ő eldolgozott a tejszínnel, addig én a kekszet aprítóban morzsára őröltem. Közben a mikróban olvadta a vaj. Amikor kész volt az össze kekszmorzsa, akkor összekevertem a vajjal és egy 18 cm-es tortaforma aljába borítottam, kanállal elegyengettem, belenyomkodtam az aljába.

Tettem rá pár szem szedret is, teszteltem, hogy milyen benne a szeder. (Simán körbe is lehet rakni vele a kekszes réteget, és úgy rá a krémet, nagyon finom lesz úgy.) Beraktam a hűtőbe. Közben a robotgép kész lett a tejszínnel, habosra verte, hozzáadtam a mascarponét, és a porcukrot. amikor a gép összekeverte, akkor kivettem a kekszmorzsás alapot és rákanalaztam a krémet.  A tetejére áfonyát és szedret tettem, majd egy éjszakára a hűtőbe került. 

Vörösáfonyás-zabpelyhes minimuffin

csokis muffin

 

Reggel összedobtam gyorsan egy muffint, mert a Kiskorúakkal az Állatkert volt a mai program. Jobban szeretem, ha azt eszik, amit én sütöttem, mintha mindenféle csokit és nyalókát tömnek magukba. Persze azért a fagyi becsúszott, de hát ilyen szép tavaszi napon, mint a mai volt, másképp nem is lehetett volna. A recept a szokásos, felkeltem, összedobtam, be a sütőbe 15 percre, addig elkészültem és már indulhattunk is. Mondani sem kell, az egész tepsi elfogyott. A minimuffin mindig nyerő náluk. Próbáltam egészségesre venni, került bele aszalt vörösáfonya, zabpehely és persze az elmaradhatatlan étcsokoládé.

Hozzávalók:
1 dl olaj
1 joghurt
12 dkg cukor
1 tojás
fél csomag sütőpor
17 dkg liszt
két marék aszalt vörösáfonya
5 dkg 60%-os étcsokoládé
egy marék zabpehely

Az olajat, cukrot, tojást, joghurtot összekevertem habverővel, majd hozzáadtam az áfonyát, a darabokra vágott étcsokit, a zabpelyhet. Egy kanállal összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet és sütőport is.

A minimuffinforma mélyedéseit papírkapszlikkal béleltem ki, belekanalaztam a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütöttem.

Gyere, csatlakozz a Facebookon is hozzám, ahol megtudhatod, hogy mi történt az állatkertben.

Különleges torta monitor előtt ülőknek

 

áfonya torta

Még régebben láttam egy isteni pisztáciás desszertet és olyan zöld volt, hogy csak na. Hát gondoltam, muszáj lesz most már kipróbálni. De kellett hozzá sótlan pisztácia (oké, oké, igen már van sós karamell is), amit sehol nem lehet kapni. Legalábbis ahol én néztem, ott nem volt. Maradt végül a sós kimért pisztácia a Lidl-ből, bár a Facebook oldalra jelezték kémeim, hogy az Aldiban van sótlan verzió is. Majd legközelebb. A sósat tehát megpucoltam és megmostam, majd leszedtem a héját is. Elég macerás volt. Aztán vártam is egy csomót, mire megszáradtak. Ezt a műveletet érdemes előtte nap este elvégezni. És ami csalódás volt, hogy szinte minden második szem nem barna volt és nem zöld. Így nehéz lesz zöld piskótát csinálni belőle… és nem is lett az a megálmodott színű. A másik az ikeában vásárolt áfonyalekvár volt, nagyon szeretem az ilyen lekvárokat (bár a házi lekvár verhetetlen) és mindenképpen ki akartam próbálni az áfonyás-mascarponés krémet.

És szorgos kutatómunkám eredményeként be kell, hogy számoljak, hogy az áfonya milyen csodabogyó is. Amellett, hogy nagyon sok vitamint tartalmaz, magas a káliumtartalma, vasat, magnéziumot és flavonoidokat is tartalmaz (ne kérdezzétek mi az, de biztos hogy jó az egészségünkre), de ami leginkább fontos, hogy a lekvárja (bár gondolom nem az ikeás verzióra gondoltak) a szembetegségek gyógyszere, és főleg azoknak ajánlják, akik sokat merednek a képernyőre. Szóval irodában monitor előtt dolgozók egyetek áfonyát! Süssetek ilyen tortát! A kollégák is biztosan örülni fognak neki. Azt már fel sem sorolom, hogy a pisztácia miért jó, mert sose jutnék el a receptig.

Ebből az adagból két mini tortácska lesz, 10 cm az átmérője, vagy egy 18 cm-es torta is lehet.

Hozzávalók:
A tésztához
50 gramm darált pisztácia (sótlan)
50 gramm liszt
50 gramm cukor
2 tojás

A krémhez:
250 gramm mascarpone (Szarvasi)
áfonyalekvár kb 3 evőkanál
1 fél citrom leve

A tetejére áfonyalekvár ízlés szerint.

A tésztája egy piskótatészta lett, amihez a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem robotgéppel, majd hozzáadtam a korábban megpucolt, megmosott, lehéjazott és megszárított, darált pisztáciát, és a lisztet. Utána óvatosan a tojásfehérjét hozzáadtam, majd egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába tettem. Elég lapos lesz, de nem baj. Nekem van ilyen tortagyűrűm, abból is kettő, azt beletettem a tésztába, így két kis kör alakú forma sült a nagy tortaformán belül. De az sem gond, ha nincs ilyen fém gyűrűd, mert miután megsült a tészta (180 fokos előmelegített sütőben kb 10-12 perc), utána is ki lehet vágni a formát, akár szívecske alakút is. Bár tény, hogy a krémnél segít a forma.

Amíg sül a piskóta, addig a mascarponét összekeverjük a lekvárral, gyönyörű lila színe lesz. A citromot én mindig hozzáadom, szeretem, ha kicsit savanykás lesz tőle a krém.

Ha kihűlt a piskóta, akkor leszedjük a sütőpapírt róla, és visszatesszük a formába a tésztát. A kapcsos tortaformánál az oldalát is visszakapcsozzuk, a tortagyűrűt meg ráhúzzuk a piskótára. Így könnyen rá tudjuk kanalazni a krémet és szép kör alakú lesz a krémes résznél is a torta. A tetejére ízlés szerinti mennyiségű lekvárt teszünk, majd mehet a hűtőbe legalább fél órára.

Tálaláskor leszedjük a tortagyűrűt, vagy a forma szélét úgy, hogy előtte körbevágjuk késsel, hogy szépen elváljon a forma oldalától. Majd pisztáciával díszítjük a tetejét. Jó étvágyat!

áfonyatorta

áfonyatorta

A gyönyörű fotókat készítette: Sweet Almond Photography

 

Mit csináljunk az elrontott macaron tésztával? Legyen belőle keksz!

1538645_612906018756602_582358294_n

 

Ez úgy történt, hogy a lányokkal macaront akartunk készíteni. Ahogy a korábbi posztban a megsütött, elrontott macaront használtuk fel, itt most a tészta került sorra. Mivel a narancssárgákat megsütöttük és nem olyan lett, amilyennek lennie kellett volna, ezért a zöldet már meg sem sütöttük. Fogtuk a tésztát és még kicsit felturbóztuk és keksz lett belőle. Mondani sem kell, nagyon finom mandulás keksz.

Hozzávalók:

az elrontott macaron tészta (macaron recept itt található), még 300 gramm darált mandula, 2 evőkanál liszt, a tetejére aszalt vörösáfonya

A macarontésztába belekeverjük a darált mandulát és a lisztet, majd jól elkeverjük. A méret kedv kérdése, lehet kisebb és nagyobb kekszeket is csinálni belőle, tetejére pedig a vörösáfonya nagyon jól illett. 180 fokos sütőben sütöttük 10-12 percig. Amikor kezd kicsit barnulni, akkor már jó kis. Kívül világosbarna, belül zöld lesz.

Áfonyás muffin

Céges lakásavatós születésnapra készült még augusztusban. A piacon nagyon szép áfpnyát lehetett kapni, onnan jött az ötlet. A szokásos muffin tészta volt, egy kis vaníliával megbolondítva, és áfonyával belesütve. A tetejére mascarpone krém került.

Hozzávalók:
muffinhoz:
nedves rész:
1 tojás,
1 dl olaj
1 kefír/joghurt
15 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor

száraz rész:
17 dkg liszt
fél sütőpor

A nedves részt összekeverem, beleszórtam kb két marék megmosott áfonyát, majd a száraz részt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütöm.

A tetejére egy 250 grammos mascarponét összekevertem 2 evőkanál porcukorral és egy fél citrom levével, Habzsákba töltöttem és a már kihűlt muffinok tetejére nyomtam. Áfonyával díszítve tálaltam.

Áfonyás muffin

Céges lakásavatós születésnapra készült még augusztusban. A piacon nagyon szép áfpnyát lehetett kapni, onnan jött az ötlet. A szokásos muffin tészta volt, egy kis vaníliával megbolondítva, és áfonyával belesütve. A tetejére mascarpone krém került.

Hozzávalók:
muffinhoz:
nedves rész:
1 tojás,
1 dl olaj
1 kefír/joghurt
15 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor

száraz rész:
17 dkg liszt
fél sütőpor

A nedves részt összekeverem, beleszórtam kb két marék megmosott áfonyát, majd a száraz részt is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 percig sütöm.

A tetejére egy 250 grammos mascarponét összekevertem 2 evőkanál porcukorral és egy fél citrom levével, Habzsákba töltöttem és a már kihűlt muffinok tetejére nyomtam. Áfonyával díszítve tálaltam.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!