Bonnie konyhája

Mennyei kastélytorta – cukrásztétel

A cukrásztételek egyike volt a kastélytorta is, így muszáj volt ezt is elkészítenem. Nem igazán ismertem ezt a tortát, de kellemes csalódás volt, mert nagyon finom. A kakaós piskóta és a habos karamellkrém nagyon összeillik. Szórakoztam egy kicsit még a karamell lapokkal is a tetejére. Szerintem szép lett. 🙂

A recept nem bonyolult, szóval bátran nekiállhat bárki.

Piskótához:
120 gramm kristálycukor
110 gramm liszt
10 gramm kakaópor
6 darab tojás
30 gramm vaj

Karamellkrém
200 gramm kristálycukor
200 ml tejszín
400 gramm tejszínhab

Díszítéshez:
200 ml tejszín
csokidara, szeletelt mandula, mogyoró

A piskótához (vagyis szaknyelven felverthez) különválasztjuk a tojásokat, majd a fele cukorral felverjük habosra a tojásfehérjét, a fele cukorral pedig a sárgáját szintén habosra. Utána belekeverjük a fehérjét a sárgájába, de óvatosan, nem szabad összetörnie a habnak, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, elkeverjük. A vajat megolvasztjuk, és ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a keverékhez. Egy 22 cm-es tortakarikát körberajzolunk sütőpapíron, majd 5 db piskótát sütünk, ha lehetséges, akkor egyszerre, ha nem akkor is legalább 2 menjen egyszerre légkeveréses módon 180 fokon kb 10-12 perc. Így vékony lapokat kapunk. Amikor megsül egy-egy lap, akkor belisztezzük egy kicsit a tetejét és fejrefordítjuk, úgy hűtjük ki.

A krémhez  egy magas falú lábosban folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a cukrot. Fontos a magas falú lábos, mert amikor a felforralt habtejszínt beleöntjük a felolvadt cukorba, akkor felfut a keverék. Itt nagyon vigyázzunk, hogy ne hajoljunk fölé. Addig kell keverni, amíg újra egynemű nem lesz a krém, akkor hagyjuk kihűlni. Utána a tejszínt felverjük kemény habbá és a kihűlt karamellt beleforgatjuk. Én itt kézzel dolgoztam, úgy pont szép egynemű lett a hab. Ha állati tejszínnel dolgozunk, akkor tehetünk bele egy kis habfixálót, bár a karamell is megfogja.

Amikor a lapok kihűltek, akkor egy tortakarikát kibélelünk sütőpapírral és belerakjuk az első piskótát, rá krémet, majd így rétegezzük. Fontos, hogy hagyjunk egy kis krémet a tetejére és az oldalára is. Berakjuk a hűtőbe pár órára.

Amikor kivesszük, akkor a megmaradt krémmel bekenjük az oldalát, majd díszíthetjük (panírozhatjuk) az oldalát csokkidarával, pörkölt mogyoróval, szeletelt mandulával. A torta oldalára pedig úgy kerülnek a “burkoló” anyagok, hogy egy nagy késsel alányúlva a tenyerünkre vesszük a tortát és a másik tenyerünkkel alulról felfelé tartó mozdulattal a krémbe tapasztjuk, ha mindezt a tepsi felett tesszük a felesleg vissza is hull.

A tetejét díszíthetjük még tejszínhabbal, itt viszont javaslom a növényi tejszín használatát, mert az tartósabb. Vagy állati tejszín és habfixáló. A karamelllapocskákat úgy csináltam, hogy kristálycukorból karamellt főztem, amit egy sütőpapírra önöttem ki, kentem el forró késsel, majd egy éles késsel elvágtam.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!