Bonnie konyhája

Nagymama házi almás pitéje

almás pite

Rengeteg almát kaptunk, így muszáj volt már valamit csinálni vele, nehogy megrohadjanak. Ennyi almát képtelenség megenni, így készült belőle az almás pite.

Ez nem az a gyors sütemény, nem bögrés, nem 10 perces. Ehhez idő kell. De megéri a befektetett időt. Mondanám, hogy langyosan a legfinomabb, de akkor még a szeletelés sem olyan szép, ahogy a kép is mutatja. Nekem másnaposan ízlett a legjobban, amikor a tésztája már megpuhul kicsit. Mondjuk a barátnőmék azonnal befalták a felét, szóval nekik pedig langyosan ízlett a legjobban.

Sok receptet néztem a neten, végül Limara receptje mellett döntöttem, kicsit változtatva rajta. Ízvilága olyan, mint amit a nagymamám készített régen, ami a gyerekkort idézi.

Hozzávalók:
töltelékhez:
1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve kb 600 gramm lett)
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 vaníliás pudingpor
ízlés szerint fahéj
1 citrom leve

tésztához:
50 dkg liszt
1 k sütőpor
25 dkg vaj
csipet só
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 nagy evőkanál tejföl

Az almákat megpucoltam, és lereszeltem, majd megcsurgattam a citrom levével, hogy ne barnuljon be. Kifacsartam a levét, nekem 4 dl lett, ebből 3 dl almalével elkevertem a pudingport és tűzhelyen besűrítettem. A másik 1 dl-t megittuk, nagyon finom volt. Amikor kész az almás-puding, akkor cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadunk ízlés szerint fahéjat, majd belekeverjük a lereszelt almát is. Ezt már nem kell főzni, elég csak összekeverni.

A tésztához a lisztet, sütőport, sót, cukrokat összekevertem, majd egy nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a kezemmel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd a tejfölt és egynemű tésztává gyúrtam. Két részre vágtam. Az egyiket kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. Rákentem az almás tölteléket, majd a másik tészta felét szintén kinyújtottam és beborítottam vele a süteményt. A tetejét villával megszúrkáltam és a maradt tojásfehérjével megkentem.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percig. Várjuk meg míg kihűl, ha tudjuk, mert úgy könnyebb szeletelni.

almás pite

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!