Bonnie konyhája

Így készül a stresszoldó Mont Blanc minipite!

gesztenyés pite

Az internetet böngészve találtam rá a Mont Blanc nevű desszertre, ami a Wikipédia szerint többet között Magyarországon is közkedvelt édesség, itthon a gesztenyepüré névre hallgat. Átgondoltam a receptet, és megalkottam a Mont Blanc pitét. Alul kakaós omlós pitetészta, benne habos gesztenyekrém, a tetején pedig roppanós habcsók csokoládéval csurgatva.

Egy stresszes és fárasztó nap után sütöttem meg ezt a pitét, és az elkészítés minden perce pihentető volt és mikor ettük, addigra már nem is emlékeztem, hogy milyen napon vagyok túl. Ahogy az Írástól lélekig blog írója, Anna is jól megfogalmazza, az egyik legjobb stresszoldó egy kis sürgés-forgás a konyhában. Ezzel maximálisan egyet tudok érteni. A posztban még további stresszoldási módszereket is ajánl, érdemes elolvasni a süti elfogyasztása mellett.

Hozzávalók: (6 kis pite lesz belőle, vagy egy nagy)

200 gramm finomliszt
50 gramm porcukor
100 gramm vaj
1 tojássárgája
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
250 gramm gesztenyemassza
150 gramm vaníliás krémsajt (Lidl új termék, vagy sima mascarpone egy kis vaníliaaromával)
200 ml tejszín

A tetejére:
3 tojás fehérje
4 evőkanál porcukor
fél tábla olvasztott étcsokoládé

1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáreszeltem nagy lyukú sajtreszelőn a hideg vajat,

IMG_9877_1_FB

ezt az ujjaink között morzsaszerű keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet és néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, majd folpack-ba csomagolva a hűtőbe rakjuk legalább  fél órára, de egy éjszaka sem árt meg neki. Sőt, ha sok tésztát csináltunk, akkor lefagyasztva is el tudjuk tenni későbbre.

2. A pitetésztát lisztezett deszkán kinyújtom

IMG_0070_1_FB

s kivajazott, kilisztezett formába teszem. Én hat kis pitét csináltam. A kinyújtott tészta vastagsága kb 0,5 cm volt. A formába belenyomkodtam, a felesleget levágtam a széléről.

IMG_0103_1_FB

Majd villával megszurkáltam mindegyiket, és egy sütőpapírral beborítottam, majd babot szórtam a tetejére.

IMG_0228_1_FB

Ez azért fontos, hogy ne emelkedjen fel a tészta, hanem ilyen kis kosárka maradjon. Előmelegített sütőben sütöttem 15-18 percig 180 fokon, majd kiszedtem, levettem a sütőpapírral együtt a babot a formákról, megvártam még kihűlt.

2. A gesztenyés krémhez a tejszínhabot kemény habbá vertem, majd belekevertem a kiolvadt gesztenyepürét és a krémsajtot is. Habverővel egyneműre kevertem. Habzsákba töltöttem a krémet és a pitekosárkákba nyomtam.

3. A tojásfehérjét a cukorral fényes habbá vertem, majd habzsákba töltve kör alakú formákat nyomtam egy sütőpapírra. Előmelegített sütőben 150 fokon 20 percig sütöttem, vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg a teteje. A kihűlt habcsókokat a pite tetejére tettem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam és a habcsókokat megcsurgattam vele.

mont blanc pie

Belülről pedig így néz ki. Jó étvágyat!

gesztenyepüré

Csatlakozz a Facebook oldalamhoz, ha belekukkantanál Bonnie konyhájának hétköznapjaiba, kulisszatitkaiba.

A csodálatos fázisfotókat Sweet Almond Photography készítette. Ha profi fotóst keresnétek, őt ajánlom!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!