Bonnie konyhája

Mákos guba másképp

mákos guba

Karácsony reggelén azon agyaltam, hogy kellene valami desszert még, mert a beigli mégsem elég. Persze simán elég lenne, de mégiscsak kellene még valamit csinálnom. Volt még egy adag vaníliakrém, mert dupla adag készült Andi tortájához, pont azért, hogy legyen mit csak úgy elkanalazni. És a pakolászás közepette megtaláltam a mákot is, és pár száraz kifli is adott volt, tehát így lett mákos guba a desszert. Persze kicsit másképp.

Hozzávalók:
3 dl tej
3 evőkanál cukor
1 zacskó bourbon vaníliás cukor
3 darab szikkadt kifli
100 gramm darált mák

A vaníliakrémhez
1 tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor

A tetejére:
2 tojás fehérje
5 evőkanál porcukor

A tejet a cukrokkal felforralom, majd amikor a cukor elolvadt, akkor hozzáöntöm a mákot, elkeverem. Közben a kifliket felkarikázom, egy tálba szóróm. Lelocsolom a mákos tejjel, szinte azonnal be is szívja. Megvárom még kihűl.

A vaníliakrémhez a tojást a tejjel, liszttel és a vaníliás cukorral jól elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Itt fontos, hogy kevergessük, nehogy a végén rántotta legyen belőle, vagyis inkább palacsintatészta. Aztán félretesszük kihűlni. A vajat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tojásos krémhez, robotgéppel jól elkeverjük.

Bármilyen formában megsüthetjük, én most ilyen kicsi négyzet alakú formában sütöttem, mert már ki akartam próbálni a formát mindenképpen. Négy adag lett belőle.

A formát kivajaztam, az aljára került egy réteg a mákos kifliből, aztán egy réteg vaníliás krém, majd újabb mákos kifli és már ment is a sütőbe 10 percre, olyan 150 fokon.

Közben elkészítettem a habot a tetejére, felvertem a fehérjéket a cukorral. Fontos, hogy akkor jó, ha habzsákból kinyomva megmarad a formája. Amikor 10 perc után kivettem a sütőből a sütiket, megvártam, hogy kihűljenek, majd habzsákból kis csúcsokat nyomtam rá. További 10-15 percig sütöttem 150 fokon. Akkor jó, ha a hab már megkeményedik. A végén még egy kicsit megégettem ilyen karamellizáló pisztollyal, óvatosan kell bánni vele, nehogy felgyulladjon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!