Bonnie konyhája

Villámgyors villányi túrós rétes

túrós lepény

 

A boron kívül a villányi túrák egyik kötelező eleme. Létezik még nagyon sokféle ízben, másik kedvenc a meggyes-mákos. Valahogy sosem gondoltam, hogy ennyire egyszerű elkészíteni. De most megtaláltam a receptet a Nők Lapja Desszert különszámában és muszáj volt kipróbálni.

A tortatál pedig a másik nagy kedvenc. Halvány türkiz csoda. Bluer Designtól rendeltem, és még van két másik színben is, azok is gyönyörűek, igyekszem majd megmutatni.

De jöjjön a recept: ami iszonyat egyszerű, összesen két edényt koszolunk, és elég 5 perc az összeállításhoz, utána már csak a sütő dolgozik.

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
fél csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja (én a levét is beletettem)
50 dkg túró
10 dkg mazsola (szerintem kötelező, de Kiskorú pl nem szereti, így a felére nem raktam)
2 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 dl tej
2 tojás

1. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, a porcukrot a citrom reszelt héját.

2. Egy tepsit kikenünk (a recept 30*20 cm-est ír, de én nem mértem le, de a kisebb tepsi, nem az, amit a sütőhöz adnak) 5 dkg vajjal, jól ki kell kenni, hogy mindenhova vastagon jusson. Beleszórjuk a lisztes keverék felét, egyenletesen eloszlatva.

3. Rámorzsoltjuk a túrót, majd a mazsolával is megszórjuk. Én itt ráfacsartam a citrom levét is és rászórtam két vaníliás cukrot. Utána egyenletesen eloszlatom a maradék lisztes keveréket a tetejét és rámorzsolom a maradék 5 dkg vajat.

4. A tejben elkeverem az egész tojásokat és meglocsolom vele a süteményt.

5. 180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Langyosan a legfinomabb!

És mutatom a gyönyörű tortatálat és egy kis effektes képet.

túrós rétes

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Baté Dóra says:

    Köszönöm a gyors receptek egyikét Bonie!
    Ildikó Ficznek üzenem :ha nem tetszik akkor nem kell elkészíteni ,de ne kritizáljon senkit ,ez itt nem a Mónika só.Tessék oda menni és kritizálgatni. Hálás vagyok minden ügyes kezű emberért!

  2. Köszi a visszajelzést, akkor majd én is kipróbálom kevesebb cukorral.

  3. vivien dr lundqvist says:

    Nagyon jó a recept, örülök, hogy rátaláltunk, már vagy ötször megcsináltam a kisfiamnak, csak egy megjegyzés, még harmad ennyi cukorral is mézédes, kár belé olyan sok, akkor a többi hozzávaló ízét elnyomja. Ezt leszámítva nagyon jó és ami lényeg tényleg gyors, köszi 🙂

  4. Köszönöm szépen a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett! 🙂

  5. Ilona Gyurcsek says:

    Szia,nem érdekel,minek cimkézzük,ISTENI FINOM lett,a rohanó hétköznapok ideális sütije!Köszi a jó receptet,rengeteg van a neten,ami ehetetlen!Mindet igyekszem kipróbálni,amit megosztottál velünk!További sok sikert!

  6. Kedves Magda, és HahoPihe!

    Köszönöm a visszajelzéseket. 🙂

    Most már mindenképpen kipróbálom majd a tiroli rétest és a kígyórétest is!

    További szép napot!

    Üdv,
    Bonnie

  7. HahoPihe Konyhája says:

    Kedves Bonnie! A recept szuper! Minden jelzőjével együtt. Legyen az villámgyors, vagy rétes 😉 Vétek egy napon emlegetni ezt a sütit holmi mekivel vagy zacskós levesekkel. Ebben munka van, és anyag! A mai világban pedig mindenki örül 1-1 gyors receptnek, amit maga készíthet el. És igenis léteznek gyors receptek, mint például ez. Az elnevezésen is lehet órákig lovagolni, ám felesleges, ez ugyanis a gasztronómiába is rétesként írta be magát, én pl. lusta asszony réteseként ismerem, és lám, nem vagyok ezzel egyedül, elég beírni a google keresőbe 🙂 Ja és nekem is van egy szuper receptem, aminek pedig kígyórétes a neve, és az se “rétes”, mégis mindenki így ismeri. Most jól el is szégyelltem magam emiatt 😀 Én remélem tartod ezt a szintet a blogon, nekem tetszik amit csinálsz, és az olvasóid 99,9%-ának is. A kivétel pedig mindig erősíti a szabályt, tehát várom a következő bejegyzést! 😉 Szép estét kívánok, HahoPihe

  8. Magda Balogh says:

    Kedves Bonnie, gratulálok a kedvességéhez,amivel Ildikó kioktatását fogadta. Én még nem készítettem ezt a rétest, de kifogom próbálni. Jó nevű cukrászdákban lehet kapni tiroli rétest, annak a tésztája sem rétestészta, hanem vajastészta és az is isteni!!!

  9. Bonnie says:

    Kedves Ildikó,
    Köszönöm a visszajelzést.
    Ismerem a klasszikus rétest, és igen, ez nem olyan. Viszont Villányban mindig “rétes” néven árulják ezt a fajta süteményt, innen volt a bátorságom ezt rétesnek nevezni.
    Szeretném figyelmébe ajánlani a blogon a 15 perces torták kategóriát, hogy a mai rohanó világunkban igenis vannak olyan sütemények, amik gyorsak és mégis jók.
    További szép napot!
    Üdvözlettel,
    Bonnie

  10. Ildikó Ficzek says:

    Egyetlen rövid kérdés – tudod mit jelent az, hogy rétes??? Mert nem azt, hogy réteslisztből készült túrós gyorssüti. Legalább ennyivel tisztelnél meg egy klasszikus ételt, hogy valami gyorskaját nem ezzel a névvel illetsz. Persze így több a kattintás, igaz?
    Javaslom, egyszer próbálj igazi rétest sütni! Igaz, az nem villámgyors. Mint a jó ételek és sütik többsége. De arra büszke lehetsz majd igazán. A nagyanyám azt szokta mondani, hogy ha nincs időm sütni-főzni, akkor ne is álljak neki… Aki siet, annak ott a meki, meg a zacskósleves.
    Szóval ez nem rétes. Se nem hagyományos, se nem tiroli.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!